মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম (এল.দবল্যু.ই.) এরিয়াশিংদা সেক্যুরিতী সাইতশিংদা ২জি ,ওবাইল সাইতশিং অদু ৪জি.দা অপগ্রেদেশন তৌনবগী অয়াবা পীখ্রে
এল.দবল্যু.ই. এরিয়াশিংদা এন্না ফবা ইন্তর্নেত অমসুং দেতা সার্বিসশিং য়াহন্নবা
দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং প্রোমোত তৌনবা অমসুং আত্মানির্ভর ভারতকী পান্দমশিং অদুবু মপুং ফাহল্লগনি
প্রোজেক্ত অদুগী অপুনবা শেনফম অদু লুপা করোর ২৪২৬.৩৯ চংগনি হায়না পানরি
27 APR 2022 4:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা ঙসি দিস্বিলিতী সেক্তরদা কোওপরেশন পীননবগীদমক্তা ভারত অমসুং চিলিগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিংগী খুৎয়েক পীনবগী অয়াবা পীখ্রে।
বাইলেতরেল মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অসিনা দিসে্বিলিতীশিংগী সেক্তরদা অপুনবা অনৌবা খোংথাংশিংগী খুত্থাংদা ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ এমপাৱরমেন্ত ওফ পর্সন্স ৱিত দিস্বিলিতীজ অমসুং চিলিগী সরকারগি মরক্তা কোওপরেশন পীনবা থৌগৎলগনি। মসিনা ভারত অমসুং চিলিগী মরক্তা বাইলেতরেল ওইবা মরীশিং হেনগৎ্ল্লগনি।
দিসএবিলিতী সেক্তরদা মরু ওইনা মখাগী লমশিং অসিদা কোওপরেশন পীনবগীদমক্তা অপাম্বা ফোংদোক্লদুনালৈবাকশিং অসিগী মরক্তা জোইন্ত লেতর ওফ ইন্তেন্ত খুৎয়েক পীনখ্রে:
1. দিসএবিলিতী পোলিসী অমসুং সার্বিস দিলিভরীগী মতাংদা ই-পাউ শিয়র তৌনবা।
2. ইনফোর্মেশন অমসুং নোলেজ পীথোক-পীশিন তৌনবা।
3. এসিস্তিব দিভাইস তেক্নোলোজী কোওপরেশন পীনবা।
4. দিস্বিলিতী সেক্তরদা নাকল অনিমক্ন পাম্বা প্রোজেক্তশিং দেবেলপ তৌবা।
5. দিসএবিলিতীবু ঙন্না খঙদোকপা অমসুং ঙাকথোকপা।
6. এক্সপর্তশিং, একাদেমিসিয়নশিং অমসুং অতোপ্পা এদমিনিস্ত্রেতিব স্তাফশিং এক্সচেম্জ তৌনবা।
এম.ও.য়ু. অসিনা মসিগী মখাদা পাংথোকখিবা থবক-থৌরমশিংগীদমক্তা তৌখিবা চাদিংশিং অদুবু কোভর তৌনবা ফন্দিংগীদমক্তা মেকানিজম পীরি। অসিগুম্বা থবক-থৌরমশিংগী চাদিংশিং অদু ফন্দশিংঅমসুং রিসোর্সশিং লৈবগী মতুং ইন্না কেস তু কেস বেসিস্তা নাকল অনিমক্কী সরকারনা লেপকনি।ইন্তরনে্সনেল ত্রাভেল/জোইন্ত এক্তিবিতীশিংগী একোমোদেশনগী অচংবা শেল অদু লাক্লিবা লৈবাক অদুনা তৌগনি অদুগা মিফম অদু পাংথোকপদা চাবা শেল অদু শিল্লিবা লৈবাক অদুনা পুথোক্কনি।
ইন্দিয়া চিলি মরী অসি ৱাফম কয়া অমদা ৱাখল্লোন মান্নবদা য়ুমফম ওইবা নুংশি-চান্নবা মরীনি। চহি ২০১৯-২০ অসিনা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা লৈরিবা দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী অদুগী চহি ৭০শুবা কুমওন্নি। অৱাংবা থাক্কী খোংচৎশিং পাংথোকপগা লোইননা হৌখিবা চহি কয়া অসিদা নাকল অনিমক্কী মরী অসি অমুক্কসু হেন্না কনশিল্লে, মসিদা ২০০৫ অমসুং ২০০৯ চিলিগী ইকাইখুম্নরবা প্রেসিদেন্তকী খোংচৎ অনি য়াওরি।

Cabinet
Cabinet approves signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector
27 APR 2022 4:43PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector.
The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Government of India and Government of Chile through joint initiatives in the disabilities sector. It will strengthen bilateral ties between India and Chile.
A joint Letter of Intent was signed between the countries expressing desire for cooperation in disability sector especially in the following areas:
1. Sharing of information on disability policy and delivery of services.
2. Exchange of information and knowledge.
3. Cooperation in assistive device technology.
4. Development of projects of mutual interest in disability sector.
5. Early identification and prevention of disability.
6. Exchange of experts, academicians and other administrative staff.
MoU provides the mechanism for funding to cover expenses for the activities under it. The expenses for such activities will be mutually decided by both the Government on a case to case basis subject to availability of funds and resources. The cost towards international travel/accommodation for joint activities will be taken care of by the visiting country whereas the cost towards holding meeting will be borne by the host country.
India Chile relations are warm and friendly based on commonality of views on a wide range of issues. The year 2019-20 marked 70th year of diplomatic relations between the two countries. Bilateral relations have strengthened over the years with exchange of high-level visits, which include two visits of the Hon’ble President of Chile in 2005 and 2009.