କ୍ୟାବିନେଟ
ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଚିଲି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଛି
27 APR 2022 4:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଚିଲି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଭାଗ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଚିଲି ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଚିଲି ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବ |
ବିଶେଷ କରି ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି:
- ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା ସହିତ ଜଡିତ ନୀତି ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ସୂଚନା ବଣ୍ଟନ କରିବା
- ସୂଚନା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିବା
- ସହାୟକ ଉପକରଣ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ସହଯୋଗ
- ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ |
- ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗତାର ପ୍ରାଥମିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ନିରାକରଣ |
- ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଶିକ୍ଷାବିତ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ |
ଏହା ଅଧୀନରେ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବା ପାଇଁ ଏମଓୟୁ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଯାନ୍ତ୍ରିକ କୈ।ଶଳ ଯୋଗାଏ | ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ସମ୍ବଳର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉଭୟ ସରକାର ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର କରିବେ। ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭ୍ରମଣ / ରହଣି ପାଇଁ ଭ୍ରମଣକାରୀ ଦେଶ ଯତ୍ନ ନେବେ ଏବଂ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆୟୋଜକ ଦେଶ ବହନ କରିବେ |
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବିଚାରରେ ସମାନତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଭାରତ ଚିଲିର ସମ୍ପର୍କ ଉତମ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି | 2019-20 ବର୍ଷ ହେଉଛି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର 70 ତମ ବର୍ଷ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ 2005 ଏବଂ 2009 ରେ ଚିଲିର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦୁଇଟି ପରିଦର୍ଶନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ |

Cabinet
Cabinet approves signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector
27 APR 2022 4:43PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi, today has approved the signing of the Memorandum of Understanding between India and Chile for cooperation in Disability Sector.
The bilateral Memorandum of Understanding will encourage cooperation between the Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Government of India and Government of Chile through joint initiatives in the disabilities sector. It will strengthen bilateral ties between India and Chile.
A joint Letter of Intent was signed between the countries expressing desire for cooperation in disability sector especially in the following areas:
1. Sharing of information on disability policy and delivery of services.
2. Exchange of information and knowledge.
3. Cooperation in assistive device technology.
4. Development of projects of mutual interest in disability sector.
5. Early identification and prevention of disability.
6. Exchange of experts, academicians and other administrative staff.
MoU provides the mechanism for funding to cover expenses for the activities under it. The expenses for such activities will be mutually decided by both the Government on a case to case basis subject to availability of funds and resources. The cost towards international travel/accommodation for joint activities will be taken care of by the visiting country whereas the cost towards holding meeting will be borne by the host country.
India Chile relations are warm and friendly based on commonality of views on a wide range of issues. The year 2019-20 marked 70th year of diplomatic relations between the two countries. Bilateral relations have strengthened over the years with exchange of high-level visits, which include two visits of the Hon’ble President of Chile in 2005 and 2009.