প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯গী ফীভমগী মতংদা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শাখিবগী থৌরম লোইশিনবদা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
27 APR 2022 3:26PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! অহানবদা ঐহাক্না তামিল নাদুগী নঞ্জাবুরদা ঙসি থোকখিবা লাইবক থিবা থৌদোক অদুগীদমক অৱাবা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংশিংগী অৱাবদা শরুক য়াজরি। অৱাবা তারবা ইমুংশিংদা শেলগী তেংবাংসু পীরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি অনি অসিদা মসি কোরোনাগী মতাংদা পাঙথোকপা কুনমরি শুবা মীফমনি। কোরোনাগী মতমদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না থবক তৌখ্রিবা অসিনা লৈবাক অসিনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রীশিং, রাজ্য সরকারশিং অমসুং ওফিসরশিংগা লোয়ননা কোরোনা ৱারিয়রশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
রাজ্য খরদা কোরোনাগী কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা হকশেল সেক্রেতরীনা ঐখোয়দা অকুপ্পা ৱারোল থম্বীখ্রে। ইকাই খুম্নরবা গৃহ মন্ত্রীনসু ঐখোয়গী মাংদা মরু ওইবা হীরম কয়া থম্বীখ্রে। মসিগা লোয়ননা মুখ্য মন্ত্রীশিংনা ঐখোয় পুম্নমক্কী মাংদা মরু ওইবা ৱাফম কয়া থম্বীখ্রে। মসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি মদুদি কোরোনা অসি মপুং ফানা লোইদ্রি হায়না। য়ুরোপকী লৈবাক কয়া অসিদা থেংনরিবা কেস অসিনা ওমিক্রোন অমসুং মাগী সবভেরিএন্তশিং অসিনা খুদোংচাদবা থোকহনবা য়াই হায়বা উবা ফংখ্রে। হৌখিবা থা খরা অসিদা সবভেরিএন্তশিং অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক কয়াদা মশিং হেনগৎহল্লি। ভারতনা লৈবাক কয়াদগী হেন্না নীংথিজনা ফীভম অসি লাকশিনবা ঙমখি। অদুম ওইনমক, হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা রাজ্য খরদা কেসশিং হেনগৎলক্লি মরম অসিনা ঐখোয়না চেকশিন্না লৈবা মথৌ তাই। থা খরগী মমাংদা ঐখোয়না থেংনখিবা ৱেব অদুদগী ঐখোয়না কয়া অমা তমশিনবা ঙমখি। ইরৈবাকচা পুম্নমক্না ওমিক্রোন ৱেব অসি মাইপাক্না লাকশিনখি, পাখৎপা তৌখিদে, ইরৈবাকচাশিংনা লান্থেংনখি।
মরুপশিং,
চহি অনিগী মনুংদা লৈবাক অসিনা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী হৌরগা ওক্সিজেন সপ্লাই ফাওবা য়াওনা কোরোনাগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংমক্তা মথৌ তাবা খুদিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক তৌখি। অহুমশুবা ৱেব মনুংদা রাজ্য অমত্তদা ফীভম লাকশিনবা ঙমদবগী রিপোর্ত লৈখিদে। মসি ঐখোয়গী কোবিদ ভেক্সিনেসন কেম্পেন অসিদগী চাউনা মতেং ফংখি! রাজ্য খুদিংদা, জিলা খুদিংদা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা, জিওগ্রাফিকেলগী ওইবা ফীভমগী খেন্নবা থমদনা মীয়ামদা ভেক্সিন য়ৌহনখি। ভারতকী মীয়াই চল্লবা মীওইশিংগী চাদা ৯৬তি য়ামদ্রবদা দোজ অমা কাপখিবা অসি ভারতমচা খুদিংমক্কী ওইনা চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। চহি ১৫গী মথক্কী মীওইশিংগী চাদা ৮৫দি দোজ অনিশুবা দোজ কাপখ্রে।
মরুপশিং,
নখোয়নসু খঙলে অমসুং মালেমগী অখং-অহৈশিংনসু হায়রি মদুদি কোরোনাগী মায়োক্না ঙাকথোক্নবা খ্বাইদগী অচৌবা খুৎলাই অসি ভেক্সিন্না ওইরি। শাংলবা মতমগী মতুংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা স্কুলশিং হাংদোকখি, ক্লাসশিং হৌনখ্রে। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা কোরোনাগী কেসশিং হেনগৎলকপা অসিনা মরম ওইদুনা মমা-মপাশিংনা ৱাখল ৱান্নরি। স্কুল খরদা অঙাংশিং নাবগী মতাংদা ফাও লাক্নরি। অদুবু অঙাং কয়া-কয়ানা ভেক্সিন কাপথোক্লিবা অসিদা য়াম্না অপেনবা পোকই। মার্চতা ঐখোয়না চহি ১২দগী ১৪ ফাওবগী ভেক্সিন কাপ্পা হৌখি। ঙসি খক্তা চহি ৬-১২গী অঙাংদা ভেক্সিন কাপ্নবগী অয়াবা ফংখি। অথুবদা ইলিজিবল ওইবা অঙাং খুদিংমক ভেক্সিন কাপথোকপা হায়বা অসি ঐখোয়গী ওইনা মরু ওই। মসিগীদমক মমাংগুম্না স্কুলশিংদা অখন্নবা কেম্পেনশিং চত্থবা মথৌ তাই। মসিগী মতাংদা ওজাশিং অমসুং মমা-মপাশিংনা খঙজিনবা তাইভেক্সিন প্রোতেক্তিব শিল্দ অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লৈবাক অসিগী মীয়াই চল্লবা মীওই পুম্নমক্না প্রিকোসনরী দোজ কাপ্পা য়ারে। ওজাশিং, মমা-মপাশিং অমসুং অতোপ্পা ইলিজিবল ওইবা মীওইশিংনা প্রিকোসনরী দোজ কাপথোকপীয়ু
মরুপশিং,
অহুমশুবা ৱেব মনুংদা ঐখোয়্যনা নোংমদা কেস লাখ অহুম হেন্না থেংনখি। ঐখোয়গী রাজ্যশিংনা কেসশিং অসি লাকশিনখি অমসুং সোসিও-ইকনোমিক্কী থবক-থৌরমশিংদা শাহৌ পীখি। তুংলমচৎতসু ঐখোয়গী লালোং অসিগী শরুক ওইনা মসিগী বেলেন্স অসি ঙাক্কদবনি। ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিং অমসুং এক্সপর্তশিংনা নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল সিচুএসন অসি মোনিতর তৌরি। মখোয়গী পাউতাকশিংগী মতুং ইন্না ঐখোয়না প্রি-এম্পতিব, প্রো-এক্তিব অমসুং কল্লেক্তিব এপ্রোচকা লোয়ননা থবক তৌরি। হেক অহৌবদা লাইনা ঙাকথোকপা হায়বা অসিদা ঐখোয়না মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি অমসুং হৌজিকসু মসিগা চপ মান্নৈ। ঐখোয়গী তেস্ত, ত্রেক অমসুং ত্রিৎ তৌবগী লালোং অসি চপ মান্নবা ইফিকেসীগা লোয়ননা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা তাই। কোরোনাগী হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা হোস্পিতালদা পুখৎলকপা অরুবা ইনফ্লুঞ্জাগী কেসশিংদা চাদা ১০০ আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌবা মথৌ তাই। মসিদা পোজিতিব ওইরকপা খুদিংমক, সেম্পল অদু জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক থাগদবনি। মসিনা মতম চানা ভেরিএন্তশিং অদু খঙদোকপা ঙমহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মীয়াম তিনবা মফমশিংদা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎকদবনি লোয়ননা মীয়াম তীনবা মফমশিংদা পাখৎপা পোকহল্লোইদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌনবগী থবক চত্থরিবা অসিগী মতাংদসু খন্নখি। ইনফ্রাস্ত্রকচর অপগ্রেদ তৌবগী থবক অসি খোঙজেল য়াংনা অদুমক মখা চত্থগদবনি। বেদ, ভেন্তিলেতর অমসুং পি.এস.এ. ওক্সিজেন প্লান্তশিং অসিগুম্বা ফেসিলিতীশিংদা হৌজিক ঐখোয়গী ফীভম য়াম্না ফগৎলে। হায়রিবা ফেসিলিতীশিং ফঙ্কস্নেল ওইরিবরা হায়না ঐখোয়না য়েংশিনবা মথৌ তাই, করিগুম্বা মসিগী মথৌ তারক্লবসু থৌদাং লৌবা অসিনা অৱাবা অমত্তা মায়োক্নহল্লোই। অমসুং করিগুম্বা অৱাৎপা অমা হেক্তা লৈবা তারবদি মদু অৱাংবা থাক্তা খঙদোক্তুনা মদু মেনখৎনবা হোৎনগদবনি। মেদিকেল কোলেজ অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা ঐখোয়না মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেনপাৱর হেনগৎহনবা তাই। ম্যুচুএল কোওপরেসন অমসুং দাইলোগকা লোয়ননা বেস্ত প্রেক্তিসশিং পুথোকপদা মতেং ওইগনি অমসুং খোঙফম চেৎনা কোরোনাগী মায়োক্তা লান্থেংনগনি অমসুং লম্বী শোইদনা পুথোক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
মরুপশিং,
সম্বিধানদা পীরম্লিবা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎতুনা ভারতনা কোরোনাগী মায়োক্তা শাংবা লান অসি থেংনরি। মালেমগী ওইরিবা ফীভম অসিনা মরম ওইদুনা মপালগী ওইবা মরমশিংনা লৈবাক অসিগী মনুংগী ওইবা ফীভমদা পীরিবা শাফু অসি কেন্দ্র অঞসুং রাজ্যশিংনা পুন্না মায়োক্নখি অমসুং মখা তানা মায়োক্নখিনি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পুন্না হোৎনবা অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউনা ফগৎলক্লি। অদুবু মরুপশিং ঙসিগী খন্ন-নৈনবা অসিদা ঐহাক্না অতোপ্পা হীরম অমগা পুথোকচনীংই। ঙসিগী মালেমগী ফীভম অসিদা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা শেন্মীৎলোনগী ওইবা ৱারেপ লৌবদা কোওর্দিনেসন পীনবা হায়বা অসি হেন্না মরু ওইরক্লি। লান্না ওইহল্লক্লিবা ফীভম অমসুং সপ্লাই চেন্দা মসিনা অকাইবা পীরিবা অমসুং নোংমা নোংমগী হেনগৎলক্লিবা শীংনবশিং অসিগী মতাংদা অদোম্না খঙবীরম্লগনি। গ্লোবেল ক্রাইসিস অসিনা শীংনবা কয়া পীরি। অসিগুম্বা ক্রাইসিসকী মতম অসিদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসি হেনগৎহনবা অমসুং কেন্দ্র অমদি রাজ্যশিংগী মরক্তা সীনর্জী লৈবা য়াম্না মরু ওইরক্লি। হৌজিক ঐখোয়না খুদম মচা অমা লৌসি। ঐখোয় পুম্নমক্কী মাংদা লৈরিবা পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমলশিংগী তোপিক অসি য়েংশি। ইরৈবাকচাশিংদা পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমল হেনগৎলকপনা পীবা শাফুগী অসি হন্থহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা এক্সাইজ দ্যুতী হন্থহনখি। হৌখিবা নবেম্বরদা মসি য়াম্লমদে। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা মখোয়গী তেক্সশিং হন্থনবা অমসুং মসিগী কান্নবা মীয়ামদা ফংহল্লু হায়খি। মসিগী মতুংদা রাজ্য খরনা ভারত সরকারগী মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মতুং ইন্না তেক্স হন্থহনখি, অদুবু রাজ্য খরনা মসিগী কান্নবা অসি মখোয়গী রাজ্যদা লৈরিবা মীয়ামদা ফংহনখিদে। মসিনা মরম ওইরফা রাজ্যশিং অসি নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমলশিং অদুমক ৱাংলি। অমরোমদা মসি রাজ্য অদিগী মীয়ামগী হক মাংহনবা খক্তা নত্তনা মসিনা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংদা অকাইবা পীবনি। তেক্স হন্থবা রাজ্য অদুদা রিভেন্যু মাংবা হায়বা অসি মহৌশানি। খুদম ওইনা, করিগুম্বা কর্নাতকানা তেক্স হন্থদবা তারবদু মখোয়না থা তরুক্তা লুপা করোর লিশিং ৫ হেনবগী রিভেন্যুশিং ফংগনি। গুজরাতনা তেক্স হন্থদনবা তারবদি, রিভেন্যু ওইনা লুপা করোর লিশিং অহুম মখাই ফংগনি। অদুবু রাজ্যশিং অসিনা মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক মীয়ামদা অৱাবা পীদনবা মখোয়গী ভি.এ.তি. তেক্স হন্থহনখি। অমরোমদনা গুজরাত অমসুং কর্নাতকাগা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংনা তেক্স হন্থহনবা তৌদনা থা তরুক অসিদা লুপা করোর লিশিং অহুম মখাইদগী করোর লিশিং মঙা মখাইগী রিভেন্যু তাল্লি। হৌখিবা চহিগী নবেম্বর থাদা ঐহাক্না ভি.এ.তি. হন্থহনবা মীয়ামদা হায়জঝু। অদুবু রাজ্য কয়ানা মসি য়াখিদে, ঐহাক্না মসিদা কনাগুম্বা অমদা হকথেংননা ঙাংবগী ৱাফমদি নৎচদে মসি নখোয়দা হায়জবনি। থা তরুক অসিদা রাজ্য খরনা ৱাফম অসি য়াখি রাজ্য খরনা য়াখিদে। মহারাস্ত্র, ৱেস্ত বেঙ্গল, তেলঙ্গানা, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, কেরলা, ঝারখন্দ মসি মরম খরদগী য়াখিদে অমসুং মখোয়গী রাজ্যশিংগী প্রজাশিংদা অৱাবা পীরি। মতম অসিগী মনুংদা রাজ্যশিং অসিনা রিভেন্যু কয়াম তানখি হায়বা ঐহাক্না পল্লরোই। অদুবু হৌজিক ঐহাক্না নখোয়দা হায়জরি মদুদি নখোয়না লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক মমাংগী নবেম্বরদা তৌফম থোকপা থবক অদুদা থা তরুক থিন্থহল্লি। হৌজিকসু নখোয়গী প্রজাশিংগী পোৎলুম হন্থহনদুনা কান্নবশিং অসি ফংহনবা য়ারি। কেন্দ্রদা লাক্লিবা রিভেন্যুগী চাদা ৪২দি রাজ্য সরকারশিংদা চৎলি হায়বা নখোয়না খঙই। ঐহাক্না রাজ্যশিংদা মালেমগী ওইবা খুদোংথিবা থোকপা মতমদা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্লগা তীম অমা ওইনা থবক তৌনবা হায়জরি। হৌজিক ঐহাক্না অতোপ্পা হীরমশিংগী মতাংদা হায়জগে। ঙসি ঐখোয়না হারশিংগীদমক লৈবাক কয়াগী মীপাল তাংলি। সবসিদী শরুক কয়া লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লি। ঐখোয়না লৌমীশিংদা পোৎলুম পীবা পামদে। হৌজিক নখোয়না ক্রাইসিস অসি মায়োক্নরিবা মতম অসিদা নখোয়দা ঐহাক্না নখোয়গী রাজ্যদা, নখোয়গা য়ুমলোন্নরিবা রাজ্যশিংদা, ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী য়াইফনবা মরু ওইবা মীৎয়েং চংনবা হায়জরি। ঐহাক্না খুদম অমগা পীজগে। নবেম্বরদা তৌগদবা অদু তৌখিদ্রে। অদুনা হৌখিবা থা তরুক অসিদা করি থোকখি? ঙসি তামিল নাদুদা চেনাইদা পেত্রোল অসি লুপা ১১১রোম পীরি। জয়পুরদা লুপা ১১৮। হায়দরাবাদতা লুপা ১১৯। কোলকাতাদা ১১৫। মুম্বাইদা ১২০গী মথক্তা পীরি। অদুবু মুম্বাইগা হেক থংননা লৈরিবা দিয়ু দামনদা লুপা ১০২ পীরি। কোলকাতাদা ১১৫ পীবদা লখনৌদা ১০৫। হাইদরাবাদকী অকোইবদা লুপা ১২০, জম্মুদা ১০৬। গুৱাহারিদা ১০৫। গুরুগ্রামদা ১০৪, উত্তরাখান্দগী ঐখোয়গী অপীকপা সহর দেহরাদুনদা লুপা ১০৩। নখোয়না থা তরুক অসিদা তানখিবা রিভেন্যু অদু নখোয়গী রাজ্যগীদমক কান্নগনি অদুবু হৌজিক্তি লৈবাক পুম্বগীদমক মতেং পাংবীয়ু। মসি ঐহাক্না ঙসি নখোয়না অখন্ননা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না ফোঙদোকচনীংবা ৱাফম অমগা লৈ। লৈবাক অসিদা শাবগী চাং য়াম্না হেনগৎলক্লি অমসুং হান্নগা মান্নদবা মওংদা শাগৎলক্লি অসিগুম্বা তানফম অসিদা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোকপা য়াম্না হেনগৎলক্লি। উমংদা, মরু ওইবা বিল্দিংশিংদা মৈহৌ-লাংপোক থোক্লি। হৌকিবা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা হোস্পিতালশিংদা থোকখি। হৌখিবা চহিদা হোস্পিতাল কয়া মৈনা চাকখিবা অদু য়াম্না নুংঙাইতবা থৌদোক ওইখি। মতম অদু য়াম্না অৱাবা তারিঙৈ মতম ওইখি। মীওই কয়া থৌদোক অদুদা লৈখিদে।
মরম অসিনা ঐহাক্না রাজ্য পুম্নমক্তা হৌজিক্তগী হৌনা, মরু ওইনা হোস্পিতালশিংদা সেফতী ওদিৎশিং তৌবা হৌবীনবা অমসুং সেক্যুরিতী এরেঞ্জমেন্ত হেনগৎহন্নবা মসিদা মীৎয়েং চংনবা হায়জরি। অসিগুম্বা থৌদোকশিং থোকহনদবা অমসুং হন্থহনবা য়াগনি রেস্পোন্স তাই অসি তেনহনগদবনি। পুন্সি অমদি লন-থুম মাংহল্লোইদবনি। মসিগীদমক ঐহাক্না নখোয়গী তীম অদু মসিদা অখন্ননা থবক তৌনবা হায়জরি। অমসুং লৈবাক অসিগী মফম অমতদা থৌদোক অসি থোকহনদনবা মোনিতর তৌবীয়ু। ঐখোয়গী লাঞ্জদ্রবা প্রজাশিংগী থৱায় কনসি।
মরুপশিং,
মতম কাইথোকপীদুনা মসিদা শরুক য়াবীরকপগীদমক ঐহাক্না ময়ামবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি অমসুং মতম চুপ্পদা নখোয়গীদমক ঐহাক্না মতম কাইথোক্তুনা লৈজরি। মরু ওইবা সজেসনশিং পীবীনীংবা লৈরবসু মদু ঐহাক্না তরাম্না ওকচরি। অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Closing Remarks during Interaction with Chief Ministers on Covid-19 situation
27 APR 2022 3:26PM by PIB Delhi
Namaskar! At the outset, I express my deep grief over the mishap in Thanjavur in Tamil Nadu. I offer my condolences to the families of the people who have died. Financial help is also being given to the affected families.
Friends,
This is our 24th meeting regarding Corona in the last two years. The way the Center and the states cooperated together during the Corona period has played an important role in the country's fight against Corona. I appreciate all the Corona Warriors along with all the Chief Ministers, State Governments and officers.
Friends,
The Health Secretary has just briefed us in detail regarding the rising cases of Corona in some states. The respected Home Minister has also shared many important aspects with us. At the same time, many Chief Ministers have also presented many important points before everybody. It is clear that the Covid challenge is not fully over yet. We can see in European countries how Omicron and its sub-variants can cause serious problems. In the last few months, sub-variants are causing surges in many countries. India has been able to deal with the situation better than most countries. However, we need to be alert in view of the uptick in cases in some states in the last two weeks. We have learned a lot from the (last) wave that came a few months back. All the countrymen successfully dealt with the Omicron wave without panic.
Friends,
Within two years, the country has strengthened whatever is necessary in every aspect related to Corona, from health infrastructure to oxygen supply. There were no reports of the situation going out of control in any state in the third wave. It was largely helped by our Covid Vaccination Campaign! The vaccines have reached every state, district and region of ​​the country, irrespective of the geographical conditions. It is a matter of pride for every Indian that today 96 percent of the adult population of India has received the first dose of Corona vaccines. About 85 percent of citizens above 15 years of age have already had a second dose.
Friends,
You are aware and most of the experts of the world also conclude that vaccines are the best shield against Corona. Schools have opened in our country after a long time and classes have resumed. Parents are increasingly becoming worried due to the rise in Corona cases. There have also been reports of children getting infected in some schools. But it is a matter of satisfaction that most children have the shield of the vaccines. We started vaccination for 12 to 14-year-olds in March. Just yesterday, permission has been given for the vaccination of children between 6 to 12 years. Our priority is to vaccinate all eligible children at the earliest. Special campaigns will also be needed in schools as before. We also have to ensure that teachers and parents should be aware of this. The precautionary dose is also available for all adults in the country to strengthen the vaccine protective shield. Teachers, parents and other eligible people can also take precautionary doses. We also need to make them aware.
Friends,
We have seen more than three lakh cases every day during the third wave. All our states handled these cases and gave impetus to the rest of the socio-economic activities as well. This balance should remain a part of our strategy in the future as well. Our scientists and experts are continuously monitoring the national and global situation. We have to work with a pre-emptive, proactive and collective approach to their suggestions. Preventing infections at the very beginning was our priority and should remain so even now. We have to implement our strategy of Test, Track and Treat as effectively as all of you have mentioned. In the current situation, it is necessary that a 100 percent RT-PCR test should be done for patients hospitalized due to influenza. The sample of whoever tests positive must be sent for genome sequencing. This will enable us to identify the variants in a timely manner.
Friends,
We have to promote Covid-appropriate behavior in public places, as well as ensure that panic does not spread in public.
Friends,
In today's discussion, the work being done to upgrade the health infrastructure was also discussed. It should be ensured that the work of upgrading the infrastructure continues at a fast pace. We are in a much better position in terms of facilities like beds, ventilators and PSA oxygen plants. In order to ensure that these facilities remain functional, we also have to monitor them and fix the responsibility so that we do not face any crises in the future. I would also request that the gap, if any, should be verified at the top level and efforts should be made to address it. We need to scale up medical infrastructure and manpower in all the medical colleges and district hospitals. I am sure we will continue to evolve best practices, continue the fight against Corona firmly and find ways out with mutual cooperation and dialogue.
Friends,
Following the spirit of cooperative federalism as expressed in the Constitution, India has fought this long battle firmly against Corona. Due to the global situation and the effect of external factors on the internal conditions of the country, the Center and the states together have fought it and will have to do it further. It is only due to the joint efforts of the Center and the states that today the health infrastructure in the country has improved considerably. But friends, today I want to mention one more aspect. In the wake of today's global conditions, coordination between the central and state governments in economic decisions has become more necessary than ever to strengthen India’s economy. You all are aware that the challenges are increasing day by day in the wake of the situation caused by war and the way the supply chain has been affected. This global crisis is causing many challenges. In times of crisis, it has become imperative to further enhance the spirit of cooperative federalism and synergy between the Center and the states. Now let me give you a small example. The issue of petrol and diesel prices is before all of us. The Central Government had reduced the excise duty in order to reduce the burden of rising petrol and diesel prices on the countrymen. It was reduced in November last year. The central government had also urged the states to reduce taxes and pass on the benefits to the citizens. Accordingly, some states reduced the taxes, but some states did not pass on any benefit to the people. As a result, the prices of petrol and diesel are still higher in these states. This is not only injustice to the people of these states, but also harms the neighboring states. It is natural that the states which cut taxes lose revenue. For example, if Karnataka had not reduced taxes, it would have earned revenue of more than Rs 5,000 crore in these six months. Had Gujarat also not reduced the taxes, it would have earned revenue of more than 3,500-4,000 crore rupees.
Some states took positive steps by reducing VAT for the betterment of their citizens so that their citizens do not suffer. On the other hand, the neighboring states of Gujarat and Karnataka earned additional revenue ranging from 3,500 to 5,500 crore rupees in these six months by not reducing taxes. As you know, I had requested every state to reduce VAT in November last year. I am not criticizing anyone. I am requesting you to ensure the well-being of the citizens of your state. Six months ago, some states followed my request whereas some others did not. Some states like Maharashtra, West Bengal, Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala and Jharkhand did not agree for some reason and as a result, the burden on the citizens of their states continued. I will not go into how much revenue these states earned during this period. It had to be done in the interest of the country last November. There has already been a delay of six months. But now I request you to reduce VAT to ensure benefits to the citizens of their states. As you are aware 42 percent of the revenue of the Government of India goes to the states. I urge all the states to work together as a team in the spirit of cooperative federalism during the ongoing global crisis.
There are several issues, but I am not going into their details. For example, fertilizer! We are dependent on many countries of the world for fertilizers. There has been such a huge crisis and subsidies are increasing manifold. We do not want to burden our farmers. In the wake of such a crisis, I request all of you to give top priority to the interests of the people in your state and your neighbouring state. I will give you another example. Now what was to be done in November was not done. So, what happened in the last six months? Today, petrol in Tamil Nadu costs around Rs 111 in Chennai, Tamil Nadu, more than Rs. 118 in Jaipur, Rs. 119 in Hyderabad, Rs.115 in Kolkata and Rs. 120 in Mumbai. It is Rs. 102 in Diu Daman next to Mumbai which lowered the prices. It is Rs. 120 in Mumbai, whereas it is Rs. 102 in nearby Diu Daman. It is Rs. 115 in Kolkata, Rs. 105 in Lucknow, around Rs. 120 in Hyderabad, Rs. 106 in Jammu, Rs. 118 in Jaipur, Rs. 105 in Guwahati, Rs. 105 in Gurugram and Rs. 103 in Dehradun in a smaller state Uttarakhand. Whatever revenues you earned in the last six months will benefit your states. But today I make a special request to you to cooperate in the national interests.
Friends,
One more topic on which I want to put my point today. The heat is increasing rapidly in the country and it is getting very hot before time and we are also witnessing increasing incidents of fire at different places. There have been incidents of fire in forests, in important buildings and in hospitals in the past few days. We all remember how painful those days were when many hospitals caught fire last year and it was a very painful situation. That was a very difficult time. Many people lost their lives in these accidents.
Therefore, I urge all the states to carry out safety audits and strengthen the security arrangements, especially in hospitals, on a priority basis. I would urge you to put your teams, especially for monitoring, so that we can avoid or minimize such incidents and our response time should also be minimal. There should be no loss of life and property and there should be no accidents anywhere in the country. Our innocent citizens should not lose their lives.
Friends,
I once again thank you all for taking out time and I am always available to you. I would love it if you have any important suggestions. I thank you all very much once again.