ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
“ଆଜାଦି କା ଅମୃତ କାହାନିଆ” କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ
“ଆଜାଦି କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଭିଡିଓ ସିରିଜ ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀମାନ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି
ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ଉପଲକ୍ଷେ ଏହି ଭିଡିଓ ସିରିଜ ଏବଂ ଏଥିରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀମାନ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ଉପଲକ୍ଷେ ଏହି ଭିଡିଓ ସିରିଜ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନେଟଫିକ୍ସର ମିଳିତ ଅଂଶୀଦାରୀରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ସହଭାଗିତାରେ ନେଟଫିକ୍ସ ୨୫ଟି ଦୁଇମିନିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଭିଡିଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ: ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅର୍ଥ ଗତାନୁଗତିକତା ଓ ସାମାଜିକ ନିଷେଧାଦେଶ ତଥା ଓ ଅଲଂଘନିୟତ।ରୁ ମୁକ୍ତି : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରଡକସନ, ଭିଏଫଏକ୍ସ, ଆନିମେସନ ଓ ମ୍ୟୁଜିକ ପ୍ରଡକ୍ସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରୀ ଭିତ୍ତିରେ କାମ କରିବେ; କହିଲେ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଇଣ୍ଟରନେଟ ମନୋରଞ୍ଜନ କାଳରେ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି : ଭାରତ ପ୍ରତି ନେଟ ଫିକ୍ସର ଅଙ୍ଗୀକାର ଦୃଢ ଏବଂ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି: ସୁଶ୍ରୀ ବେଲା ବାଜରିଆ
26 APR 2022 1:59PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ୨୬୪(ପିଆଇବି)-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୨ତାରିଖରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁରଙ୍କୁ ଦ୍ୱାରା “ଆଜାଦି କି ଅମୃତ କାହାନିଆ’ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ଏହା ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ରଭିଡିଓ ସିରିଜ । ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ମିଳିତ ସହଯୋଗରେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର ତଥା ଗ୍ଲୋବାଲ ଟିଭି, ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସର ମୁଖ୍ୟ ସୁଶ୍ରୀ ବେଲା ବାଦରିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହା ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶିଷ୍ଟ ମହିଳା ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ଓ ପରିବେଶ ଆନ୍ଦୋଳନ ନେତ୍ରୀ ପଦ୍ମ ବିଜେତା ସୁଶ୍ରୀ ବାସନ୍ତୀ ଦେବୀ, ୨୦୧୭ରେ ପାଞ୍ଚଦିନ ବ୍ୟବଧାନରେ ଏଭରେଷ୍ଟ ଶୃଙ୍ଗ ଦୁଇଥର ଆହୋରଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ମହିଳା ପର୍ବତାରୋହୀ ପଦ୍ମଶ୍ରୀ ଅଂଶୁ ଜାମ୍‌ସେନପା ଓ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଆଗ୍ନିକ ହଷିନୀ କହ୍ନେକର ପ୍ରମୁଖ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶ୍ରୋତା ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନରେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନାନାବିଧ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜାଦି ବା ସ୍ୱାଧୀନତାର ବିଚାର ଭାରତରେ ମହିଳାମୁକ୍ତି ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ । ତେଣୁ ଭାରତରେ ନାରୀ ସମାଜ ଗତାନୁଗତିକତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ନିଷେଧାଦେଶ ତଥା ଅଂଲଘନୀୟତାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ । ନାରୀମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଏକ ସମାଜର ‘ମୁକ୍ତି ସୂଚୀ’ର ଏକ ସୂଚକ । ତେଣୁ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରଥମେ ସାମାଜିକ କୁସଂସ୍କାର ଓ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ କାହାନିଆ” ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ସବୁକୁ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ କାହାଣୀ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଅଂଶୀଦାରୀ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ନାନାପ୍ରକାର କାହାଣୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ନେଟଫ୍ଲକ୍ସ ଅଂଶୀଦାରୀ ଭିତିରେ ୨୫ଟି ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଓ ନିରନ୍ତରର ସହଣୀୟ ବିକାଶ ଭଳି ବିଷୟ ସ୍ଥାନ ପାଇବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସର ଦୁଇ ମିନିଟ୍ ଅବଧି ବିଶିଷ୍ଟ ୨୫ଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଫିଲ୍ମ (ଭିଡିଓ)ଗୁଡିକୁ ଦୂରଦର୍ଶନ ନେଟୱାର୍କ ଓ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ।
ଏହି ସହଭାଗିତାର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଇବା ପାଇଁ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ୍ସ ମିଳିତଭାବେ ତାଲିମ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜିତ କରିବେ । ଏହାଛଡା ମାଷ୍ଟର କ୍ଳାସେସର ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ।ଏହାଦ୍ୱାରା ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନେ ଆଜାଦି କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଚିତାକର୍ଷକ ଚିତ୍ର /ଭିଡିଓ ତିଆରି କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନେଟଫ୍ଲିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରଡକସନ, ଭିଏଫଏକ୍ସ, ଆନିମେସନ,ମ୍ୟୁଜିକ ପ୍ରଡକ୍ସନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସହଭାଗୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିବେ । ଉଭୟ ଆଭାସୀ ଓ ବାସ୍ତବ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏହି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ତିନିଜଣ ବିଶିଷ୍ଟ ମହିଳାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ଓ ଭୂମିକାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶିଷ୍ଟ ମହିଳମାନାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସାହସିକତାର କାହାଣୀ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଓ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସହଯୋଗ ଫଳରେ ବିଶ୍ୱର ଫିଲ୍ମ ନିର୍ମାତାମାନେ ଭାରତ ଆସି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବୃତ୍ତଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ । ଏହା କେବଳ ଭାରତ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସହଭାଗିତା ଏକ ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ଆଜାଦି କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଇଁ ଏହା ସୀମିତ ନୁହେଁ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ର ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାଷଣରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସହଭାଗିତା ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟପ୍ରଦାନ କରିଥବଲେ । ଆଜି ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ତିନିଟି ଭିଡିଓ ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତି ଅନୁସାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗିତାର ପ୍ରଥମ ଅର୍ଘ୍ୟ । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର /ଭିଡିଓ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱର ଦର୍ଶକକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଟିଭି ଓ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ୍ସର ମୁଖ୍ୟ ସୁଶ୍ରୀ ବେଲା ବାଜରିଆ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ସମୃଦ୍ଧ । ଏହା ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ମନୋରଞ୍ଜନ କାଳରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟଭାବେ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଓ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ କାହାଣୀ ସବୁ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶରେ ବିଶେଷ ଆଦୃତ ହେଉଛି ଓ ଏସବୁ ଫିଲ୍ମ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶକୁ ପଠାଯାଉଛି ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସହିତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀ ହେବାକୁ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ ବିଶେଷ ଉତ୍ସାହୀ
ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ହୋଇଥିବା ଅଂଶୀଦାରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ ସଫଳତା । ଭାରତ ତାହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତିପାଳନ କରିବା ଅବସରରେ ଏହା କଳା, ସଂସ୍କୃତି, କାହାଣୀ କହିବାର ଅନନ୍ୟ ଶୈଳୀ ଆଦି ଉପରେ ଯେଉଁସବୁ ସୁନ୍ଦର ସୁନ୍ଦର ଭିଡିଓ ଓ ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଏହା ଅନନ୍ୟ । ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଥିରେ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ନେଟଫିକ୍ସ ଭାରତୀୟ ଜନଜୀବନର ବାସ୍ତବ କାହାଣୀକୁ ଭିତ୍ତିକରି ଧାରାବାହିକ ଭାବେ ଅନେକ ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା କାମ ହାତକୁ ନେଇଛି । ଏଥିରେ ଦେଶର ସବୁ ଅଂଚଳରେ ଜୀବନ ଓ କଥା ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।
ମୁକ୍ତିଲାଭ କରିଥିବା ଶୃଙ୍ଖଳାର ପ୍ରଥମ ସେଟ୍ ଭିଡିଓ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ଥିବା କଥା ବା କାହାଣୀ ମହିଳାଙ୍କ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସଂଗ୍ରାମ ଓ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଧାରିତ । ସେମାନେ ସବୁ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରି ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାର୍ଥକ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତପ୍ରତି ନେଟଫିକ୍ସର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତା ଅତି ଦୃଢ ଏବଂ ଏହା ଅଧିକ ଦୃତତର ହେଉଛି । ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ । ଭାରତର ସୁନ୍ଦରତମ ସଫଳ କାହାଣୀଗୁଡିକୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ତାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବ
“ଆଜାଦି କା ଅମୃତ କାହାନିଆ’ ଏକ ମହତ ପ୍ରୟାସ । ଏଥିରେ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟକ ସୁନ୍ଦର କାହାଣୀ ମାନ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ, ପରିବେଶ ସୁରଡ଼ା, ସହଣୀୟ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର କଥା ରହିଛି । ଏସବୁ କାହାଣୀ ଓ ଚିତ୍ର ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣର ଜନତାଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଓ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ।ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ନେଟ୍‌ଫ୍ଲିକ୍ସ ଇ-ଅଂଶୀଦାରୀଭିତ୍ତିରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ସେଟ ଭିଡିଓ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ସେଥିରେ ସାତଜଣ ସଫଳ ମହିଳା ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ସେମାନେ ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଓ ପ୍ରତିକୂଳ ସ୍ଥିତିକୁ ଏଡାଇ କିପରି ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ ଓ ନିଜର ସ୍ୱପ୍ନ ସାର୍ଥକ କରିଥିଲେ ସେ ବିଷୟରେ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବାଂଟିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜାଦି କା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ତାହା ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭିଡିଓରେ “ପ୍ରକୃତିର ଶକ୍ତି” ବା ଫୋର୍ସେସ ଅଫ ନେଚରଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଦୁଇମିନିଟ୍ ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ଷୁଦ୍ର ଫିଲ୍ମରେ ଭାରତର ଅନୁପମ ବିବିଧତା ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର ଚିତ୍ର ଉତ୍ତୋଳନ (ସୁଟିଂ) କରାଯାଇଛି । ଭିଡିଓରେ କାହାଣୀର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ବିଶିଷ୍ଟ ଚିତ୍ର ତାରକା ନୀନା ଗୁପ୍ତା । ଯେଉଁ ସାତଜଣ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ମହିଳା ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି,ସେମାନେ ହେଲେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କର୍ମୀ ପୂନମ ନଉଟିୟାଲ, ଭାରତୀୟ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଡକ୍ଟର ଟେସୀ ଥୋମାସ୍‌, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ମହିଳା ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ପ୍ୟାଡାଲ ବୋର୍ଡର ତନ୍‌ୱୀ ଜଗଦୀଶ, ଭାରତ ତଥା ବିଶ୍ୱର କନିଷ୍ଠତମ ମହିଳା ପାଇଲଟ ଆରୋହୀ ପଣ୍ଡିତ, ପଦ୍ମବିଜୟିନୀ ସୁଶ୍ରୀ ବାସନ୍ତୀ ଦେବୀ, ସୁଶ୍ରୀ ଅଂଶୁ ଓ ସୁଶ୍ରୀ ହର୍ଷିନୀ । ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଘର୍ଷ ଓ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଏହି ଭିଡିଓରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Anurag Thakur launches, 'Azadi Ki Amrit Kahaniyan,’ a short video series showcasing inspiring stories
Series consolidates partnership between Ministry of Information and Broadcasting (I&B) & Netflix to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav: Shri Anurag Thakur
Long term partnership, Netflix will produce 25 two-minute videos on various themes: Shri Anurag Thakur
For women, freedom includes fighting against stereotypes, taboos: Shri Thakur
Netflix and Ministry to partner to develop creative ecosystem in India for post-production, VFX, animation, music production: Shri Thakur
India remarkably well placed in times of internet entertainment; Netflix’s commitment to India strong and growing: Ms Bela Bajaria
26 APR 2022 1:59PM by PIB Delhi
As part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav, inaugurated by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on 12th March 2021, Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur today launched ‘Azadi Ki Amrit Kahaniya’, a short video series created in collaboration with OTT platform, Netflix. Also present at the occasion were Minister of State, Dr L Murugan, Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, Shri Apurva Chandra, and Head of Global TV, Netflix, Ms. Bela Bajaria.
Women change makers Ms. Basanti Devi, Padma-award winning environmentalist from Pithoragarh known for her contribution towards revitalizing the Kosi river; Ms. Anshu Jamsenpa, a Padma Shri awardee for being the first woman in the world to summit Mount Everest twice in five days in 2017 and Ms. Harshini Kanhekar, the first female firefighter in India, were also present at the launch.
The Minister Shri Anurag Singh Thakur while addressing the audience and media said that Ministry of I&B has been a vital part of Amrit Mahotsav celebrations with various initiatives. The idea of Azadi is intertwined with women emancipation in India and the Minister remarked that the term Azadi or freedom holds a wider connotation for women who have to fight stereotypes and taboos in the society as well. He added that emancipation of women was the hallmark of emancipation index of a society.
Speaking on the collaboration Shri Thakur said "this initiative aims to bring out inspiring stories of Indians and these stories shall motivate and empower more people to achieve their goals".
He added that this was a long term partnership where different themes and diverse stories will be highlighted. "Netflix will be producing twenty five videos on themes including women empowerment, environment and sustainable development and other days of significance. Netflix will produce two-minute short films for the Ministry which will be shared on social media platforms and telecast on Doordarshan network", Shri Thakur elaborated.
Shri Thakur elaborated on the multiple dimensions of this partnership and said Netflix and Ministry will continue to organize training workshops and master classes to encourage film makers in India to create inspiring content on various topics under Azadi Ka Amrit Mahotsav.
"Netflix and ministry will partner to develop a creative ecosystem by organizing training programs for post-production, VFX, animation, music production among others and will be organized on ground and virtually", he announced.
The Minister lauded the remarkable achievements of the three women on the dais and said their stories will inspire people across the country. He also expressed hope that after this collaboration film makers from across the world will come to India to make films and documentaries for not just the Indian audience but to showcase it to the entire world. The Minister stated that the partnership between the Ministry and Netflix was only a beginning and will not be limited to Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Earlier, Secretary Shri Apurva Chandra in his opening remarks highlighted the convergence between the Ministry of I&B and Netflix and said that the two entities signed a collaboration agreement and these three videos released today are the first set produced under this partnership. He added that a deeper collaboration featuring a long running series on our freedom struggle and the stories that need to be told to the world is in the pipeline.
Speaking on the occasion Ms Bela Bajaria, Head of Global TV, Netflix, said that India was one of the most vibrant entertainment industries in the world and India was remarkably well placed in times of internet entertainment. "Netflix is excited to be part of a time when stories from India are being exported to the world and the best Indian stories are being discovered and loved on a global stage", she said.
Commenting on the partnership with Ministry of I&B, Ms Bajaria said that "Netflix is proud to partner with MIB to celebrate and acknowledge the evolution of India over past 75 years by celebrating its beautiful art, culture and storytelling". She further added that it was "in pursuance of this partnership Netflix has created a series of short videos based on real life stories aimed to celebrate achievement of people from all corners of India".
Speaking about the first set of videos in the series, Ms Bajaria said that these stories are of incredible women who have fought against the odds to achieve their dreams. Netflix’s commitment to India is strong and growing and Netflix will continue to find the country's finest stories and share them across teh globe, she remarked.
Azadi Ki Amrit Kahaniyan’ is an iconic initiative which brings out beautiful stories of inspirational Indians on various themes including Women Empowerment, Environment & Sustainability, and others. The diverse set of stories seek to motivate and empower Indians from every corner of the country.
The Ministry and Netflix have collaborated to produce the first set of videos featuring seven Women Change makers from across the country who share their experiences in breaking the glass ceiling. They are demonstrated as ‘forces of nature’ as they speak about what Azadi means to them. Showcasing the unique diversity of India, these two minute short films were shot in locations across the country and are narrated by acclaimed actor, Ms Neena Gupta.
The Seven Changemakers also include Ms. Poonam Nautiyal, a healthcare worker who walked miles across Bageshwar district in Uttarakhand to vaccinate everyone; Dr. Tessy Thomas, the first woman scientist to head a missile project in India; Ms. Tanvi Jagadish, India's first competitive woman stand-up paddleboarder and Ms. Aarohi Pandit, the world's youngest and first woman pilot to cross the Atlantic Ocean and the Pacific Ocean solo in a light-sport aircraft.
Three of the videos, featuring Ms. Basanti Devi, Ms. Anshu and Ms. Harshini; and a trailer offering a sneak peek into the series, were released today. With a focus on highlighting and honouring the exemplary women, the three Changemakers were felicitated by Shri Anurag Thakur, who lauded their efforts of empowering women across the country and leading by example.
Story of Basanti Devi, the savior of Kosi River
Story of Anshu Jamsenpa, the conqueror of Mount Everest
Story of Harshini Kanhekar, brave heart who fights fire for a living
The launch of the ‘Azadi Ki Amrit Kahaniyan’ series adds another chapter to the partnership between Ministry of Information & Broadcasting and Netflix as they join together to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav marking 75 years of India's independence.
This partnership, which also saw Netflix participate during the 52nd International Film Festival of India in Goa in November 2021, will further be strengthened through initiatives like Skill Development Workshops, Masterclasses, Film Screenings, Short Film Competitions, in the near future.
The Azadi Ki Amrit Kahaniyan’ videos will be available on various social media channels of the Ministry and Netflix, as well as broadcast across the Doordarshan network. They will also soon be made available in other languages like Gujarati, Marathi, Bengali, Tamil, English and Malayalam to ensure that the stories are seen and heard by people across the nation.
The launch event of ‘Azadi Ki Amrit Kahaniya’ is available at the link below.
Saurabh Singh