হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা “ৱর্ল্দ মেলরিয়া দে ২০২২” থৌরমদা কীনোৎ ৱারোল পীখ্রে
“লাইওং খঙদোকপা অমসুং লায়েংবখক নত্তনা লু-নানবা অমদি ময়াম পুন্না খঙমিন্নবসু চপ মান্ননা মেলরিয়া থেংনবদা মরু ওই”
“ভারত লৈঙাক্কী থৌরাংনা ২০১৫গা চাংদম্নবদা ২০২১দা মেলরিয়া কেস ৮৬.৪৫% অমসুং মেলরিয়াগা মরী লৈননা শিবগী চাং ৭৯.১৬% হন্থরক্লে”
নই দিল্লী, লখনৌ, ভুবনেস্বর অমসুং নাগপুরগী রেলৱে স্তেসনশিং ৱর্ল্দ মেলরিয়া দে ২০২২ পাঙথোক্নবগীদমক মৈ থানগদৌরি
25 APR 2022 1:10PM by PIB Imphal
“ঐখোয় পুন্না মেলরিয়া থেংনমিন্নবদা অমদি লৈবাকসিদগী ২০৩০ ফাওবদা মেলরিয়া মুত্থৎনবা পান্দম ফংনবা হোৎনবদা লাইওং খঙদোকপা অমদি লায়েংবখক নত্তনা ঐখোয় ইশা, অকোয়বগী ফীভম লু-নান্না থমবা অমদি মেলরিয়া লাকশিনবা অমদি ঙাকথোকপগী মতাঙদা মীয়াম পুন্না খঙমিন্নবসু চপ মান্ননা মরু ওই‍।” ৱাফম অসি ঙসি মফমসিদা পাঙথোকপা ৱর্ল্দ মেলরিয়া দে ২০২২ থৌরমদা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখিবনি‍। “হেল্থকয়ের দেলিভরী সিস্তেম ইচঙ থৌনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমদি তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা তেংবাংনবা অমদি খুৎশম্নবা হেনগৎহনবদা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙবা মথৌ তাই”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
চহি খুদিংগী এপ্রিল ২৫বু ‘ৱর্ল্দ মেলরিয়া দে’ হায়না পাঙথোকই‍। চহি অসিগী থীমদি “মালেমগী মেলরিয়া লায়নাগী পোৎলম হন্থহন্নবা অমদি পুন্সি কন্নবা ইনোভেসন শীজিন্নবা’ হায়বসিনি‍।
দোক্তর মন্দাবিয়ানা মেলরিয়া মুত্থৎনবগীদমক নেস্নেল অমসুং সপ-নেস্নেল থাক্তা হোৎনদুনা অহেনবা মীৎয়েঙ চঙলসি হায়বা ৱাফম থমখি‍। তেক্নোলোজী অমসুং ইনোভেসন শীজিন্নবনা মেলরিয়া মুত্থৎনবা অমসুং হকশেল ফগৎহন্নবা, পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অমদি লায়রবা কোকহন্নবা ভারতকী থৌরাং খুমাঙ চাওশিলহন্নবা মতিং লৈবা পাম্বৈ পুথোকপদা মতেং ওইগনি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। লাইও খঙদোকপা, মতম চানা মতিং লৈবা লায়েং পীবা অমদি তিন কাঙ লাকশিনবগী মতাঙদা পাক শন্না খঙহন্নবগীদমক অশা, এ.এন.এম. য়াওনা লৈমায়দা কুমদুনা থবক তৌরিবা ফ্রন্তলাইন হেল্থকয়ের ৱর্করশিংগা খোঙবু ওইরিবা লুপশিংগা চাং মান্ননা থবক তৌমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। লনাই প্রাক্তিস্নরশিং য়াওনা লনাই সেক্তরনা মখোয়গী মেলরিয়া কেস লায়েংবা অমদি রিপোর্তিংগী থৌওং অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং লৈবাক্কী লৈরিবা প্রোগ্রামগা চুননা পায়খৎনবা ৱাফমসু মহাক্না হৌদোকখি‍। “ঐখোয়না ইনোভেতিব ওইবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মাঙদা চঙশিনবগা লোয়ননা, ভারতকী “ই-সঞ্জিবনি”না মেলরিয়া য়াওনা তোঙান তোঙানবা হেল্থকয়েরগী প্রোব্লেমশিংগী লাইওং খঙদোকপা অমদি লায়েংবদা পাক শন্না শীজিন্নরিবা তেলি-কন্সল্তেসন অমসুং তেলি-রিফরেন্সিংগী লম্বী তাক্লি:, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image0038JJX.jpgকেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মেলরিয়া মুত্থৎপদা ফংবা ঙম্লিবা মায় পাকপগী মতাঙদসু মচা খায়না পাউদমখি‍। “ভারতনা মেলরিয়ানা নাবা অমদি শিবগী মশিং হন্থহনবদা শিংথানিংঙাই ওইনা খুমাঙ চাওশিল্লে‍। ঐখোয়গী থৌরাংনা মরম ওইরগা ২০১৫গা চাংদম্নবদা ২০২১দা মেলরিয়া নাবা মীশিং ৮৬.৪৫% অমসুং মেলরিয়াগা মরী লৈননা শিবা মশিং ৭৯.১৬% হন্থহল্লে‍। লৈবাকসিগী দিস্ত্রিক্ত ১২৪দা ‘জিরো মেলরিয়া কেস’ রিপোর্ত তৌরক্লে‍।” মসি ঐখোয়গী মেলরিয়া মুত্থৎনবগী পান্দমগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাঙ অমনি, অদুবু মেলরিয়া লৈতবা ভারতকী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক তৌগদবা কয়ামরুমদি ৱাৎলি, হায়না দোক্তর মন্দাবিয়ানা হায়খি‍।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রবিন পৱারনা ফোঙদোকখিবদা, “২০৩০ ফাওবদা মেলরিয়া মুত্থৎনবা থবক মিসন মোদতা পায়খৎলি‍। ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অমসুং লেবোরেতরীগী ঙাক্লৌ য়াওনা মেলরিয়াগী পোৎলুম হন্থহন্নবা থৌরাংশিংগীদমক কেন্দ্র লৈঙাক্না স্তেত লৈঙাকশিংগা পুন্না গ্রাউন্দ লেভেলদা থবক তৌমিন্নরি‍।” তেস্তিং অমসুং লায়েংবগী লমদা অহেনবা খোঙথাঙ লৌখৎলবদি ভারতনা ২০৩০ ফাওবদা মেলরিয়া মুত্থৎনবা মঙলিবা মঙলান অসি মঙফাওনবা ঙমগনি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মীয়ামদা পাক শন্না ৱাখল তাবা হেনগৎহন্নবগীদমক, নই দিল্লী, লখনৌ, ভুবনেস্বর অমসুং নাগপুরগী রেলৱে স্তেসনশিং ৱর্ল্দ মেলরিয়া দে ২০২২ পাঙথোকপা ওইনা কোম্লা অমসুং পর্পল মচুগী মৈঙালনা ঙালহনগনি‍।
থৌরমদুদা ইন্তিগ্রেতেদ ভেক্তর মেনেজমেন্ত ২০২২গী খুৎপায় অমসু ফোঙখি‍। থৌরমদুদা শরুক য়াখিবশিংনা সস্তেনেবল দেভেলপমেন্ত গোল ফংনবগী পান্দমগা মপা চাননা ২০৩০ ফাওবদা মেলরিয়া মুত্থৎনবা চপ চাবা লীচৎ অমসুং থৌওংশিং ইন্দুনা চৎনবা ৱাশকখি‍। মেলরিয়া মুত্থৎনবগীদমক শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা থবক পায়খৎলিবা স্তেতশিংসু থৌরমদুদা ওকখি‍।
শ্রী রাজেস ভুসন, কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী; শ্রী বিকাস সীল, এ.এস. এন্দ এম.দি. (এন.ঐচ.এম.); দোক্তর হর্মীত সিংহ গ্রেৱাল, জে.এস. (এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.); দোক্তর অতুল গোয়ল, দিরেক্তর জেনেরেল ওফ হেল্থ সর্ভিসেস; দোক্তর সুজীৎ সিংহ, দিরেক্তর, এন.সি.দি.সি.; দোক্তর তনু জেন, দিরেক্তর, এন.সি.ভি.বি.দি.সি.; অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। দোক্তর রোদরিক ওফ্রিন, দব্লিউ.ঐচ.ও.গী ভারত্তা লৈবা মীহুৎসু শরুক য়াখি‍।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya delivers keynote address at Commemoration of “World Malaria Day 2022”
“Not only Diagnosis and Treatment, Swachhta and Social Awareness equally important in our collective fight against Malaria”
“Government of India’s efforts have resulted in 86.45% decline in Malaria cases and 79.16% reduction in Malaria related deaths in 2021 as compared to 2015”
Railway stations at New Delhi, Lucknow, Bhubaneswar and Nagpur to be lit up to observe World Malaria Day 2022
25 APR 2022 1:10PM by PIB Delhi
“Not only diagnosis and treatment, swachhta in our personal and community surroundings and social awareness regarding Malaria control and prevention are equally important in our collective fight against Malaria and for meeting our goal of elimination of Malaria from the country by 2030”. This was stated by Union Minister for Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya during his address to commemorate World Malaria Day 2022, here today. “The need is to emphasize progressive strengthening of health care delivery system and improve multi-sectoral coordination and collaboration”, he stressed.
Every year, 25th April is observed as ‘World Malaria Day’. This year’s theme is “Harness innovation to reduce the global malaria disease burden and save lives.”
Dr. Mandaviya called for prioritization of malaria elimination through national and sub-national efforts. He emphasized that leveraging technology and innovation will help in developing tailor-made solutions to advance India’s malaria elimination plan and contribute to improved health, quality of life and alleviation of poverty. He added that ground level frontline healthcare workers including the ASHAs, ANMs along with partner organizations need to work in tandem for creating mass awareness about diagnosis, timely and effective treatment and vector control measures. He further suggested that the private sector including the private practitioners need to align their malaria case management and reporting and related activities with the national program. “As we move ahead with innovative technology use, India’s “e-sanjeevani” has shown the pathway for tele-consultation and tele-referencing which are being widely used at the round levels for diagnosis and treatment of various healthcare problems including malaria”, he stated.
The Union Health Minister also detailed the success made in malaria elimination. “India has made remarkable progress in reducing the malaria incidence and deaths. Our efforts have resulted in 86.45% decline in malaria cases and 79.16% reduction in malaria related deaths in 2021 as compared to 2015. 124 districts in the country have reported ‘zero malaria case’’. This is a major step towards our goal for elimination of malaria but still more needs be done to fulfil the dream of Malaria Free India, Dr.Mandaviya said.
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr. Bharti Pravin Pawar highlighted that, “Work is going on a mission mode towards eliminating Malaria by 2030. The Union Government is working with the State Governments on the ground level to reduce the burden of Malaria, including on infrastructure improvement and laboratory support”. She emphasized that if more effort is put in testing and treatment, India will achieve the dream of Malaria eradication by 2030.
In order to raise awareness among general public, railway stations at New Delhi, Lucknow, Bhubaneswar and Nagpur will be illuminated in hues of orange and purple to observe World Malaria Day 2022.
A manual on Integrated Vector Management 2022 was released on this occasion. The dignitaries took a pledge to adhere to appropriate behaviour and practices to eliminate Malaria by 2030, in time with the achievement of Sustainable Development Goals. States doing exemplary work on malaria elimination were also felicitated.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary; Shri. Vikas Sheel, AS & MD (NHM); Dr Harmeet Singh Grewal, JS (MoHFW); Dr Atul Goel, Director General of Health Services; Dr Sujeet Singh, Director, NCDC; Dr Tanu Jain, Director, NCVBDC; and other senior officials also attended the event. Dr Roderic Ofrin, WHO Representative to India was also present.