ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଶ୍ରୀ ପହ୍ଲାଦଜୀ ପଟେଲଙ୍କ ୧୧୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ବେଚେରାଜୀଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 APR 2022 10:30PM by PIB Bhubaneshwar
ବେଚେରାଜୀ ଅର୍ଥ ହେଲା ଦେବୀ ଭାରୁଚାରାଙ୍କ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥ ସ୍ଥଳ । ବେଚେରାଜୀଙ୍କ ପବିତ୍ର ଧରିତ୍ରୀରେ ଅନେକ ସାମାଜିକ କର୍ମୀ ବୀରପୁତ୍ର ଓ ଦେଶପ୍ରେମୀ ଜନ୍ମ ନେଇଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଜଣେ ଭୂମୀପୁତ୍ର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଓ ସାମାଜିକ କର୍ମକର୍ତ୍ତା ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦଜୀ ହରମୋହନ ଦାସ ପଟେଲଙ୍କ ୧୧୫ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ପବିତ୍ର ନବରାତ୍ରୀ ବେଳେ ତାଙ୍କର ଗୁଣଗାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମାଆ ଭାରୁଚାରାଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ପାଇଛୁ । ଆମେ ଭାରତୀୟ ଯେତେବେଳେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥାଏ ସେତେବେଳେ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇଙ୍କ ଭଳି ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିବା ମୁଁ ନିଜର ସୌଭାଗ୍ୟ ମନେକର ।
ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଜୀ ସୀତାପୁର ଗ୍ରାମର ମୂଳ ବାସିନ୍ଦା ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ବେଚେରାଜୀକୁ ଆସି ସେଠାରେ ବସବାସ କରିଥିଲେ । ପ୍ରହ୍ଲାଦଜୀ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ସେଠ୍ ଲାଠିୱାଲା ଭାବେ ଖ୍ୟାତି ଲାଭ କଲେ । ସେ ସତେ ଯେପରି ରାଜ୍ୟକୁ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ସାନୱାୟଙ୍କ ସେଠଭାବେ ପୃଥିବୀକୁ ଆସି ଜନସେବା ଦୟାର୍ଦ୍ର ଚିତ୍ତରେ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ଯୁବାବସ୍ଥାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଝାସ ଦେଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ସାବରମତୀ ଓ ୟେରୱାର୍ଡ କାରାଗାରରେ କାରାବରଣ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ସେ ପାରୋଲରେ ଖଲାସ ହେବାପାଇଁ କ୍ଷମା ଜାଚିକା ଲେଖିବାକୁ ରୋଠଠୋକ ମନା କରି ଦେଇଥିଲେ । କାରାଗାରରେ ଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଓ ତାଙ୍କ ପିତାମାତାକୁ କକାପୁଅ ଭାଇ ମୁଖାଗ୍ନି ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖି ପରିବାର ପ୍ରତି ଭୃକ୍ଷେପ ନ କରି ସେ ଦେଶ ଆଗ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କହୁଥିଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ସେ କେତେକ ଭୂମିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହେବା ସହ ଅନେକ ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ବେଚେରାଜୀରେ ଲୁଚାଇ ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଆଦେଶକ୍ରମେ ସେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ଭାରତ ସହ ମିଶାଇବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଅବଦାନ ସ୍ୱରୂପ ଦାସଦା, ଭାଦୋଡ ଓ ଜଇନାବାଦ ଭଳି ରାଜ୍ୟର ଭାରତରେ ମିଶ୍ରଣ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ହୃଦୟ ବିଦାରକ ଯେ ଏଭଳି ମହାନ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ଗାଥା ଦେଶର ଇତିହାସ ପୁସ୍ତକରେ କ୍ୱଚିତ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଯେ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇଙ୍କ ଭଳି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ଗାଥା ନୂତନ ପିଢ଼ିକୁ ଅବଗତ କଲେ ସେମାନେ ସେଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ଲାଭ କରିବେ । ଏପରିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପରିସମାପ୍ତି ପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ସେ ବିଶ୍ରାମ ନନେଇ ତାଙ୍କ ସମାଜ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଥିଲେ । ୧୯୫୧ ମସିହାରେ ସେ ବିନୋବା ଭାବେଙ୍କ ଭୂଦାନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ ହୋଇ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଦୁଇଶହ ବିଘା ଜମି ଦାନ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଅନେକ ଭୂମିହୀନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ତାଙ୍କ ଭଳି ‘ଭୂମୀପୁତ୍ର’ ଏପରି ବିରାଟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ । ୧୯୬୨ ମସିହାରେ ବମ୍ବେ ରାଜ୍ୟ ଅଲଗା ହୋଇ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଥମ ନିର୍ବାଚନରେ ସେ ଚାନସମା ଆସନରୁ ଲଢ଼ି ଜନ ପ୍ରତିନିଧି ହୋଇଥିଲେ । ସେ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟକୁ ବିକାଶ ପଥରେ ନେଇଯାଇଥିଲେ । ମୋର ଏବେ ମଧ୍ୟ ମନେ ଅଛି ଯେ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସଙ୍ଗ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିଲି ଓ ମତେ ସେଥିପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ।
ଯେତେବେଳେ କେହି ବେଚେରାଜୀଙ୍କୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସତେ ଯେପରି ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇ ଲାଠି ଜଣେ ଜନକଲ୍ୟାଣ ଟ୍ରଷ୍ଟିଭାବେ ଗୁଜରାଟର ମହାଜନ ପରମ୍ପରା ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡିବ ଯଦି ଆମେ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇଙ୍କ ପତ୍ନୀ କାଶୀ ବା ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି ନ କହୁ । କାଶୀ ବା କେବଳ ଜଣେ ସୁଗୃହିଣୀ ନଥିଲେ ବରଂ କସ୍ତୁରବାଙ୍କ ଭଳି ସମାଜ ସେବା କରି ସେ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ଢ଼େର ସହଯୋଗ କରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ, କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ବିଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କରିବାର ଇଚ୍ଛା ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଅମୂଲ୍ୟ ଦସ୍ତାବିଜ । ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ସାମାଜିକ ଅବଦାନର ନଥି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଦରକାର ଯାହା ଆଜିର ପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଅନେକ ନୂତନ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିବ । ଜୀବଦ୍ଦଶାରେ ସେ ଜନସେବାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିଲେ ଓ ଏପରିକି ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ମଧ୍ୟ ସେ ତାଙ୍କ ଚକ୍ଷୁ ଦାନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ । ଟିକେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ସେ ଯେତେ ବେଳେ ଚକ୍ଷୁଦାନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ ଚକ୍ଷୁଦାନ ନେଇ ସଚେତନତା ମଧ୍ୟ ଏତେଟା ନଥିଲା । ତାଙ୍କର ଏହି ସଂକଳ୍ପ କେତେ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ ଓ ମହାନ ସତେ!
ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରାଜ୍ୟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଏଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନାଦର୍ଶକୁ ସଂକଳିତ କରି ଅଜଣା ଅଶୁଣା କଥା ସବୁ ବହି ଆକାରରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ । ତାହାହେଲେ ଯାଇ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ସ୍ୱରୂପ ବଜାୟ ରଖିବ । ଶୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇ ଥିଲେ ଯେପରି ତ୍ରିବେଶୀ, ଦେଶପ୍ରାଣ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରତି ଉତ୍ସାହ ଓ ସେବାର ମିଳନ ସ୍ଥଳ । ଆଜି ତାଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗୀ ମନୋଭାବର ସ୍ମରଣ କରି ନବ ଭାରତ ଗଠନରେ ଉତ୍ସାହ ସଞ୍ଚାର ପାଇଁ ସମୟ ଉପନୀତ । ତାହେଲେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରକୃତ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ । ମୁଁ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଭାଇଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବିନମ୍ର ପ୍ରଣତି ଜଣାଉଛି । ମା ଭାରତୀ ଓ ଦେଶ ବହୁଚାରାଙ୍କୁ ବିନମ୍ର ପ୍ରଣାମ ଜଣାଇ ମୋ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's message in a programme organized at Becharaji, Gujarat on the occasion of 115th birth anniversary of freedom fighter Shri Prahladji Patel
04 APR 2022 10:30PM by PIB Delhi
Becharaji means the holy pilgrim centre of Goddess Bahuchara. Becharaji's holy land has produced many sons, social workers and patriots. On the occasion of 115th birth anniversary of one such son from this soil, freedom fighter and social worker Shri Prahladji Hargovandas Patel, we have got the opportunity to commemorate his virtues and that too amidst the sacred festival of Navratri and in the presence of Mother Bahuchara. And as we Indians are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', it is my extreme pleasure to commemorate a patriot like Prahladbhai.
Prahladbhai originally belonged to Sitapur village, but had come and settled in Becharaji. Prahladji had become famous in the entire state by the name of Seth Latiwala. It was as if he had come to this state as Krishna's 'Sanwaliya Seth' form and had served the society with a generous heart. Like many youngsters, Prahladbhai had become active in the freedom movement under Gandhiji's influence during the freedom struggle. He also was imprisoned in Sabarmati and Yerwada Jail. His father had died during one such imprisonment, but he had categorically refused to write an apology to the British government and be released on parole. His parents were cremated by his cousin brother. In this way, putting the interest of the nation ahead of the family, he had lived up to the idea of ​​'nation first'. In the war of independence, he was also involved in certain underground activities and had attempted to hide several fighters in Becharaji. After independence, he had played a vital role in the merger of small states of the country under the instructions of Sardar Sahib and had actively contributed in connecting the states like Dasada, Vanod and Zainabad with India. It is extremely disheartening that such patriots are hardly mentioned in the history books of the country.
It is the duty of all of us to ensure that the heroic saga of freedom fighters like Prahlad Bhai is told to the new generation who can seek inspiration from that. Even after the freedom struggle was over, in independent India, he did not rest; he remained engrossed in social work. In 1951, he had joined Vinoba Bhave's Bhoodan movement and had donated 200 bighas of land owned by him. This was a great step taken by one 'Bhoomi Putra' in the interest of several landless people. In 1962, in the first election of Gujarat, after it separated from Bombay state, he had fought from Chanasma seat and had become a public representative as well as a voice of the people. He took the entire state to the path of development. I still remember, I used to work for the Sangh at that time and had to go to different places for the same. And whenever people wanted to go to Becharaji, for them it was as if Prahladbhai’s Lathi itself had become the place of public welfare Prahladbhai, who worked in the spirit of trusteeship, was a link to the Mahajan tradition of Gujarat. And talking of Prahlad bhai, today's event will remain incomplete without mentioning his wife Kashi Ba. Kashi ba was not only an ideal housewife, but like Kasturba, she too had performed civic duties and provided her strong support to her husband. His whole life, work tradition, his desire to work in those conditions and every little thing is an invaluable document of the freedom struggle. His work and social contribution should be documented so that it provides new information to today's generation; and so, he would be an inspiration for the coming generation. During his lifetime, he was leading in public service, but even after his death, he resolved to donate his eyes. Just imagine, he took the decision of donating his eyes even in those days when there was no awareness about eye donation. How great and inspiring was this resolution!
All the universities of Gujarat should find such great men from every nook and corner of the state and compile their unknown, unsung stories and make them famous in the form of a book. That is when the Azadi Ka Amrit Mahotsav' will uphold its true meaning. Shri Prahladbhai was like a Triveni confluence of patriotism, spirit of devotion, duty & service. Today, think of his dedication and seek inspiration in the direction of building and further developing a New India. This will be a tribute to him in the true sense. I respectfully pay my obeisance to Prahladbhai and his excellent work. And in the presence of Mother Bahuchara, I conclude my speech by bowing down to Mother Bahuchara and those serving Mother Bharati.
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jai Garvi Gujarat!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Gujarati.