প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্বাধীনতা সংগ্ৰামী শ্ৰী প্ৰহ্লাদজী পেটেলৰ ১১৫সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে গুজৰাটৰ বেচাৰাজীত আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 APR 2022 10:30PM by PIB Guwahati
বেচাৰাজী মানে হৈছে মা বহুচৰৰ পবিত্ৰ যাত্ৰাধাম৷ বেচাৰাজীৰ পবিত্ৰ ভূমিত বহু সুপুত্ৰ, দাতা আৰু দেশপ্ৰেমীৰ জন্ম হৈছে৷ এই ভূমিৰ পৰা এনে এগৰাকী সুপুত্ৰ, স্বাধীনতা সংগ্ৰামী আৰু সমাজ সেৱক শ্ৰী প্ৰহ্লাদজী হৰগোৱনদাস পেটেলৰ ১১৫সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে তেওঁক পূন্য স্মৰণ কৰাৰ এয়া এক সুযোগ৷ তদুপৰি, নৱৰাত্ৰিৰ পবিত্ৰ উৎসৱৰ মাজতে আৰু মা বহুচৰৰ সান্নিধ্যত, বিশেষকৈ বৰ্তমান দেশবাসীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি থকা সময়ত প্ৰহ্লাদজীৰ দৰে দেশপ্ৰেমিকক স্মৰণ কৰিবলৈ পাই মই অতিশয় আনন্দিত হৈছো৷
প্ৰহ্লাদভাই মুলতঃ সীতাপুৰ গাঁৱৰ নিবাসী আছিল, কিন্তু তেওঁ বেচাৰাজীত আহি বসবাস কৰিবলৈ ল’লে৷ প্ৰহ্লাদজী শেঠ লাটীৱালা নামেৰে সমগ্ৰ দেশত জনাজাত আছিল৷ তেওঁ এই প্ৰদেশৰ বাবে কৃষ্ণৰ ‘ছামলীয়া শেঠ’ হিচাপে আহিছিল আৰু সমাজৰ কল্যানৰ বাবে একেৰাহে উদাৰ মনেৰে তেওঁ সেৱা কৰিছিল৷ স্বাধীনতা যুঁজৰ সময়ত প্ৰহ্লাদভায়ে গান্ধীজীৰ আহ্বান শুনি অন্যান্য যুৱকসকলৰ দৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ পৰিছিল৷ সবৰমতী আৰু ইয়েৰাৱাড়া কাৰাগাৰত তেওঁ বন্দীত্বৰ জীৱনো কটাইছিল৷ কাৰাবাস খাটি থকাৰ সময়তে তেওঁৰ পিতৃৰ মৃত্যু হয়৷ সেই সময়ত ইংৰাজ চৰকাৰে ক্ষমাপ্ৰাৰ্থনা লিখিলে তেওঁক ঘৰলৈ যাবলৈ ছুটী দিব বুলি ঘোষণা কৰিছিল৷ তেওঁৰ পিতৃ-মাতৃৰ অন্তিম সংস্কাৰ তেওঁৰ সম্পৰ্কীয় ভাতৃয়ে সম্পন্ন কৰে৷ সেইদৰেই পৰিয়ালতকৈ দেশক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰি ‘দেশ প্ৰথম’ ভাৱনাক গুৰুত্ব দিছিল৷ স্বাধীনতা যুঁজত তেওঁ কেতবোৰ গোপন কাৰ্যকলাপত জড়িত আছিল আৰু বহু স্বাধীনতা সেনানীক বেচাৰাজীত লুকুৱাই ৰাখিছিল৷ স্বাধীনতা পাছত দেশৰ সৰু সৰু ৰাজ্য একত্ৰীকৰণত চৰ্দাৰ পেটেল চাহাবৰ নিৰ্দেশত তেওঁ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল আৰু দশাড়া, বণোদ আৰু জৈনাবাদৰ দৰে ৰাজ্য ভাৰতত অন্তৰ্ভূক্ত হোৱাচ সক্ৰিয় অৱদান আগবঢ়াইছিল৷ কেতিয়াবা আক্ষেপ হয় যে এনে মহান দেশপ্ৰেমিকৰ সন্দৰ্ভত দেশৰ ইতিহাসত কোনো ধৰণৰ উল্লেখ নহ’ল৷
আমাৰ সকলোৰে কৰ্তব্য এই যে আমি সকলোৱে প্ৰহ্লাদভাইৰ দৰে মু্ক্তিযোদ্ধাৰ বীৰগাঁথা নতুন প্ৰজন্মক জনোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিম৷ তাৰপৰা তেওঁলোকে প্ৰেৰণা পাব৷ স্বাধীনতাৰ যুঁজৰ পাছত স্বাধীন ভাৰততো তেওঁ শান্তিৰে বহি নাথাকিল৷ সামাজিক কাম-কাজৰ সৈতে ওতঃপ্ৰোতভাৱে জড়িত হৈ থাকিল৷ ১৯৫১চনত বিনোৱা ভাৱে ভূ-দান আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত আৰু ইয়াৰ মালিকীস্বত্ত থকা ২০০ বিঘা ভূমি দান হিচাপে দিছিল৷ এগৰাকী ভূমিপূত্ৰৰ দ্বাৰা বহু ভূমিহীনৰ হিতৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা এয়া এক প্ৰয়াস আছিল৷ ১৯৬২চনত মুম্বাইৰ পৰা পৃথক ৰাজ্য গঠন হোৱা গুজৰাটৰ প্ৰথম নিৰ্বাচনত চানশ্মা সমষ্টিৰ পৰা প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰে আৰু নিৰ্বাচিত জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে জনতাৰ প্ৰশ্ন দাঙি ধৰে আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্যখনক বিকাশৰ দিশত আগুৱাই নিয়ে৷ মোৰ মনত আছে, তেতিয়া মই সংঘৰ কাম কৰিছিলো৷ সংঘৰ কামৰ বাবে পৃথক স্থানলৈ যাবলগীয়া হৈছিল৷ যেতিয়াই বেচাৰাজীলৈ যাবলগীয়া হয়, তেতিয়া প্ৰহ্লাদভাইৰ লাঠী জনকল্যানৰ স্থানত পৰিণত হৈছিল৷ ন্যাসৰ ভাৱনাৰে কাম কৰা প্ৰহ্লাদভায়ে গুজৰাটৰ মহাজন পৰম্পৰাৰ কঠোৰ বিৰোধিতা কৰিছিল৷ প্ৰহ্লাদভাইক স্মৰণ কৰোতে তেওঁৰ ধৰ্মপত্নী কাশীবাক স্মৰণ নকৰিলে বিষয়টো আধৰুৱা হৈ ৰ’ব৷ কাশীবা আদৰ্শ গৃহিনী আছিল, কিন্তু তেওঁ কস্তুৰবাৰ দৰে নাগৰিক ধৰ্মও পালন কৰিছিল আৰু স্বামীৰ সৈতে আছিল৷ তেওঁৰ সমগ্ৰ জীৱন পৰম্পৰা, কাৰ্য পৰম্পৰা, সৰু সৰু কথা, সেই সময়ৰ পৰিস্থিতিত কাম কৰাৰ তেওঁৰ ইচ্ছা স্বাধীনতা সংগ্ৰামত অনূল্য দস্তাবেজ আছিল৷ তেওঁৰ কাম আৰু সামাজিক অৱদানৰ ডকুমেণ্টেচন হোৱা দৰকাৰ, যি বৰ্তমান প্ৰজন্মক নতুন তথ্য প্ৰদান কৰিব আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে সেইবোৰ প্ৰেৰণাদায়ক হ’ব৷ নিজৰ জীৱনকালত তেওঁ জনসেৱাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল আৰু মৃত্যুৰ পাছতো নেত্ৰদানৰ সংকল্প লৈছিল৷ আপোনালোকে ভাৱক, সেই সময়ত যেতিয়া নেত্ৰদানক লৈ সজাগতা নাছিল, তেতিয়াও তেওঁ সেই কাম কৰিছিল৷ এই সংকল্প কিমান ডাঙৰ আৰু প্ৰেৰণামূলক আছিল৷
গুজৰাটৰ সকলো বিশ্ববিদ্যালয়ে ৰাজ্যখনৰ চুকে-কোনে থকা এনে মহাপুৰুষসকলৰ সন্ধান কৰি তেওঁলোকৰ অজ্ঞাত, সিচঁৰিত হৈ থকা কাহিনীৰ এক সংকলন কিতাপ আকাৰত প্ৰকাশ কৰা উচিত৷ যাৰ জৰিয়তে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱক সঠিক ৰূপত সাৰ্থকতা পাব৷ শ্ৰী প্ৰহ্লাদভাই দেশভক্তি, কৰ্তব্যপৰায়ণতা আৰু সেৱা ভাৱনাৰ ত্ৰিবেনী সংগম আছিল৷ আজি তেওঁৰ সমৰ্পণক স্মৰণ কৰি নতুন ভাৰতক আৰু অধিক উন্নত কৰাৰ দিশত প্ৰেৰণা লও আহক৷ এয়াই তেওঁৰ প্ৰতি সঠিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হ’ব৷ মই বিনম্ৰতাৰে প্ৰহ্লাদভাই আৰু তেওঁৰ কাম-কাজক সন্মান প্ৰদান কৰিছো, তেওঁ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি নিবেদন কৰিছো আৰু মা বহুচৰ সান্নিধ্যক প্ৰণিপাত জনাই মা ভাৰতীৰ সেৱা কৰা সকলোৰে চৰণ বন্ধ কৰি মোৰ বক্তব্য সামৰণি মাৰিছো৷
ভাৰত মাতা কী জয়!
জয় জয় গৰৱী গুজৰাট!

Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's message in a programme organized at Becharaji, Gujarat on the occasion of 115th birth anniversary of freedom fighter Shri Prahladji Patel
04 APR 2022 10:30PM by PIB Delhi
Becharaji means the holy pilgrim centre of Goddess Bahuchara. Becharaji's holy land has produced many sons, social workers and patriots. On the occasion of 115th birth anniversary of one such son from this soil, freedom fighter and social worker Shri Prahladji Hargovandas Patel, we have got the opportunity to commemorate his virtues and that too amidst the sacred festival of Navratri and in the presence of Mother Bahuchara. And as we Indians are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', it is my extreme pleasure to commemorate a patriot like Prahladbhai.
Prahladbhai originally belonged to Sitapur village, but had come and settled in Becharaji. Prahladji had become famous in the entire state by the name of Seth Latiwala. It was as if he had come to this state as Krishna's 'Sanwaliya Seth' form and had served the society with a generous heart. Like many youngsters, Prahladbhai had become active in the freedom movement under Gandhiji's influence during the freedom struggle. He also was imprisoned in Sabarmati and Yerwada Jail. His father had died during one such imprisonment, but he had categorically refused to write an apology to the British government and be released on parole. His parents were cremated by his cousin brother. In this way, putting the interest of the nation ahead of the family, he had lived up to the idea of ​​'nation first'. In the war of independence, he was also involved in certain underground activities and had attempted to hide several fighters in Becharaji. After independence, he had played a vital role in the merger of small states of the country under the instructions of Sardar Sahib and had actively contributed in connecting the states like Dasada, Vanod and Zainabad with India. It is extremely disheartening that such patriots are hardly mentioned in the history books of the country.
It is the duty of all of us to ensure that the heroic saga of freedom fighters like Prahlad Bhai is told to the new generation who can seek inspiration from that. Even after the freedom struggle was over, in independent India, he did not rest; he remained engrossed in social work. In 1951, he had joined Vinoba Bhave's Bhoodan movement and had donated 200 bighas of land owned by him. This was a great step taken by one 'Bhoomi Putra' in the interest of several landless people. In 1962, in the first election of Gujarat, after it separated from Bombay state, he had fought from Chanasma seat and had become a public representative as well as a voice of the people. He took the entire state to the path of development. I still remember, I used to work for the Sangh at that time and had to go to different places for the same. And whenever people wanted to go to Becharaji, for them it was as if Prahladbhai’s Lathi itself had become the place of public welfare Prahladbhai, who worked in the spirit of trusteeship, was a link to the Mahajan tradition of Gujarat. And talking of Prahlad bhai, today's event will remain incomplete without mentioning his wife Kashi Ba. Kashi ba was not only an ideal housewife, but like Kasturba, she too had performed civic duties and provided her strong support to her husband. His whole life, work tradition, his desire to work in those conditions and every little thing is an invaluable document of the freedom struggle. His work and social contribution should be documented so that it provides new information to today's generation; and so, he would be an inspiration for the coming generation. During his lifetime, he was leading in public service, but even after his death, he resolved to donate his eyes. Just imagine, he took the decision of donating his eyes even in those days when there was no awareness about eye donation. How great and inspiring was this resolution!
All the universities of Gujarat should find such great men from every nook and corner of the state and compile their unknown, unsung stories and make them famous in the form of a book. That is when the Azadi Ka Amrit Mahotsav' will uphold its true meaning. Shri Prahladbhai was like a Triveni confluence of patriotism, spirit of devotion, duty & service. Today, think of his dedication and seek inspiration in the direction of building and further developing a New India. This will be a tribute to him in the true sense. I respectfully pay my obeisance to Prahladbhai and his excellent work. And in the presence of Mother Bahuchara, I conclude my speech by bowing down to Mother Bahuchara and those serving Mother Bharati.
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jai Garvi Gujarat!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Gujarati.