Prime Minister's Office
English rendering of PM Modi's message in a programme organized at Becharaji, Gujarat on the occasion of 115th birth anniversary of freedom fighter Shri Prahladji Patel
04 APR 2022 10:30PM by PIB Delhi
Becharaji means the holy pilgrim centre of Goddess Bahuchara. Becharaji's holy land has produced many sons, social workers and patriots. On the occasion of 115th birth anniversary of one such son from this soil, freedom fighter and social worker Shri Prahladji Hargovandas Patel, we have got the opportunity to commemorate his virtues and that too amidst the sacred festival of Navratri and in the presence of Mother Bahuchara. And as we Indians are celebrating the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', it is my extreme pleasure to commemorate a patriot like Prahladbhai.
Prahladbhai originally belonged to Sitapur village, but had come and settled in Becharaji. Prahladji had become famous in the entire state by the name of Seth Latiwala. It was as if he had come to this state as Krishna's 'Sanwaliya Seth' form and had served the society with a generous heart. Like many youngsters, Prahladbhai had become active in the freedom movement under Gandhiji's influence during the freedom struggle. He also was imprisoned in Sabarmati and Yerwada Jail. His father had died during one such imprisonment, but he had categorically refused to write an apology to the British government and be released on parole. His parents were cremated by his cousin brother. In this way, putting the interest of the nation ahead of the family, he had lived up to the idea of ​​'nation first'. In the war of independence, he was also involved in certain underground activities and had attempted to hide several fighters in Becharaji. After independence, he had played a vital role in the merger of small states of the country under the instructions of Sardar Sahib and had actively contributed in connecting the states like Dasada, Vanod and Zainabad with India. It is extremely disheartening that such patriots are hardly mentioned in the history books of the country.
It is the duty of all of us to ensure that the heroic saga of freedom fighters like Prahlad Bhai is told to the new generation who can seek inspiration from that. Even after the freedom struggle was over, in independent India, he did not rest; he remained engrossed in social work. In 1951, he had joined Vinoba Bhave's Bhoodan movement and had donated 200 bighas of land owned by him. This was a great step taken by one 'Bhoomi Putra' in the interest of several landless people. In 1962, in the first election of Gujarat, after it separated from Bombay state, he had fought from Chanasma seat and had become a public representative as well as a voice of the people. He took the entire state to the path of development. I still remember, I used to work for the Sangh at that time and had to go to different places for the same. And whenever people wanted to go to Becharaji, for them it was as if Prahladbhai’s Lathi itself had become the place of public welfare Prahladbhai, who worked in the spirit of trusteeship, was a link to the Mahajan tradition of Gujarat. And talking of Prahlad bhai, today's event will remain incomplete without mentioning his wife Kashi Ba. Kashi ba was not only an ideal housewife, but like Kasturba, she too had performed civic duties and provided her strong support to her husband. His whole life, work tradition, his desire to work in those conditions and every little thing is an invaluable document of the freedom struggle. His work and social contribution should be documented so that it provides new information to today's generation; and so, he would be an inspiration for the coming generation. During his lifetime, he was leading in public service, but even after his death, he resolved to donate his eyes. Just imagine, he took the decision of donating his eyes even in those days when there was no awareness about eye donation. How great and inspiring was this resolution!
All the universities of Gujarat should find such great men from every nook and corner of the state and compile their unknown, unsung stories and make them famous in the form of a book. That is when the Azadi Ka Amrit Mahotsav' will uphold its true meaning. Shri Prahladbhai was like a Triveni confluence of patriotism, spirit of devotion, duty & service. Today, think of his dedication and seek inspiration in the direction of building and further developing a New India. This will be a tribute to him in the true sense. I respectfully pay my obeisance to Prahladbhai and his excellent work. And in the presence of Mother Bahuchara, I conclude my speech by bowing down to Mother Bahuchara and those serving Mother Bharati.
Bharat Mata Ki Jai!
Jai Jai Garvi Gujarat!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Gujarati.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নিংতম লানমী শ্রী প্রহলাদজী পতেলগী ১১৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা গুজারতকী বেচারাজীদা শিনখিবা থৌরম অমদা পি.এম. মোদীনা পীখিবা পাউজেল
04 APR 2022 10:30PM by PIB Imphal
বেচারাজী হায়বগী ৱাহন্থোক্তি লাইরেম্বি বহুচারাগী শেংলবা লাই খুবমনি। বেচারাজীগী শেংলবা মফম অসিনা মচানুপাশিং, সোসিয়েল ৱার্করশিং অমসুং লৈবাক নিংবা অথৌবশিং কয়া অমা পুথোখি। লৈহাও অসিগী অদুগুম্বা মচানুপা অমা, নিংতম লানমী অমসুং সোসিয়েল ৱার্কর, শ্রী প্রহলাদজী হর্গোৱন্দাস পতেলগী ১১৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম অসিদা, ঐখোয়না নৱরাত্রিগী শেংলবা কুম্হৈগী মরক্তা অমসুং ইমা বহুচারাগী শাগোন্নুংদা মহাক্কী ভর্চুশিং অদুবু ইকাইখুম্নবগী খুদোংচাবা ফংলি। অমসুং ভারত মচা ঐখোয়না ‘আজাদি কা অমৃত মাহোতসব’কী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিঙৈসিদা, প্রহলাদভাইগুম্বা লৈবাক নিংবা অথৌবা অমবু ইকাইখুম্নবা হায়বসি ঐগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাইনি।
প্রহলাদভাই অসি সিতাপুর খুঙ্গংদগীনি, অদুবু বেচারাজিদা লাক্লগা মফম অসিদা লৈখি। প্রহলাদজী অসি রাজ্য পুম্বদা সেথ লাতিৱালাগী মমিং অসিদা মমিং চৎখি। মহাক অসি রাজ্য অসিগী ওইনদি কৃষ্ণগী ‘সনৱালিয়া সেথ’কী মওংদা লাক্তুনা অমসুং পুকচেল চাউনা খুনাই অসিগী সেবা তৌখি। নিংতম্বগী খোংজংগী মতমদা গান্ধিজীগী খোল্লাও অদু তারগা প্রহলাদভাইসু অতোপ্পা নহাশিংগুম্না নিংত্বগী খোংজংদা শরুক য়াখি। মহাক অসি সাবর্মতি অমসুং য়েরৱাদা জেলদা ফাদুনা থমখি। অসিগুম্না কৈশুমশঙদা লৈরিঙৈ মতম অমদা মহাক্কী মপাবুং লৈখিদে, অদুবু মহাকপু পেরোলদা থাদোক্নবা ব্রিতিশকী সরকারদা লাল্লে হায়না ইয়ু হায়বদা মহাক্না য়াখিদে। মহাক্কী মমা-মপাশিং অদু মহাক্কী ককাগী মচানুপানা অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকখি। অসুম্না ইমুংদগী লৈবাক্কী ওইবা ৱাখল্লোন্না হান্না থমদুনা, মহাক্না ‘লৈবাক হান্না’ হায়বা ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎখি। নিংতম্বগী লান্দা, মহাক্না অন্দরগ্রাউন্দগী থবক-থৌরম কয়া অমদা শরুক য়াখি অমসুং বেচারাজিদা লান্মী কয়া অমা লোৎনবা হোৎনখি। নিংতম্লবা মতুংদা, মহাক্না সর্দার সাহিবকী লমজিং –লমতাক মখাদা লৈবাক অসিগী অপিকপা রাজ্যশিং পুনশীনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং দাসাদা, ভানোদ অমসুং জেনাবাদগুম্বা রাজ্যশিং অসি ইন্দিয়াগা পুনশিন্নবদা হকথেংননা শরুক য়াখি। অসিগুম্বা লৈবাক নিংবা অথৌবশিং অসিবু লৈবাক অসিগী পুৱারীগী লাইরিকশিংদা অমত্তা পল্লমদবা হায়বসিদা য়াম্না পেন্দবা ফাওই।
প্রহলাদ ভাইগুম্বা নিংতম লান্মীশিংগী থৌনা ফবগী ৱারীশিং অসিদগী ইথিল ফাওহনগদবা অনৌবা মীরোলদা খঙহনবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। নিংতম্বগী লান লোইখ্রবা মতুংদা, নিংতম্লবা ভারত্তা মহাক্না পোত্থাবা লৈখিদে, মহাক্না সোসিয়েল ৱার্ক্তা পুক্নিং চুংশিনখি। ১৯৫১দা মহাক্নাভিনোবা ভাভেগী ভুদান মুবমেন্ততা য়াওখি অমসুং মহাক্কী লম বিঘা ২০০ দান তৌখি। মসি লম লৈজদবা মীশিংগীদমক্তা ‘ভুমি পুত্র’না লৌখিবা য়াম্না চাউবা খোংথাং অমনি। ৯১৬২দা বোম্বেগী রাজ্যদগী খাইদোক্লবা মতুংদা গুজরাতকী অহানবা মীখলদা, মহাক্না চানস্মা সীত্তা লেপখি অমসুং মীয়ামগী মীহুৎ অমা ওইখি অমসুং মীয়ামগী খোঞ্জেল ওইখি। মহাক্না রাজ্য অদুবু চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা পুখৎখি। মীয়াম্না বেচারাজী চৎপা পাম্বা মতমদা, মখোয়গী ওইনদি প্রহলাদভাইগী লাথিদুমক মীয়ামগী য়াফনবগি মফম অমা ওইখি। ত্রস্তীশিপকী ৱাকল্লোনগা লোইননা থবক তৌবা প্রলাদভাই অসি গুজরাতকী মহাজন চৎনবীগা শম্নহল্লিবা মরি অদুনি। প্রহলাদভাইগী মতাংদা ৱারী শারবদি মহাক্কী নুপী কাশিবা পন্দনা মপুং ফাবা ঙম্লোই। কাশিবা অসি য়াম্না মতিক চাবা য়ুমগী নুপীমক্তি ওইরমদে অদুবু কস্তুর্বাগুম্না মহাকসু সিভিক দ্যুতীশিং পাংথোকই অমসুং মহাক্কী মপুরোইবদা মহাক্কী সপোর্ত অদু পীখি। মহাক্কী পুনশি চুপ্পা, মহাক্কী থবক্কী চৎনবী, শিগূম্বা কন্দিশনশিং অসিদআ থবক তৌনিংবগী ঞআক্কী অপাম্বা অমসুং মকুপ-মতং পুম্নমক নিংতম লানগী মপাল নাইদ্রবা দোক্যুমেন্তনি। মহাক্কী( থবক অসমুং মহাক্না খুনাইদা তৌরম্বশিং অদু দোক্যুমেন্ত তৌগদবনি, মরমদি মসিনা ঙসিগী মীরোলশিংদা অনৌবা ইনফোর্মেশন অমা পীগদৌরিবনি; অমসুং হৌরক্লিবা মীরোলশিংদা ইথিল পীরগনি। মহাক্কিী পুনশিদা, মহাক্না মীয়ামগী সেবাদা লুচিংদুনা লাকখি, মহাক্না লৈখিদ্রবা মতুংদা ফাওবা মহাক্না মহাক্কী মিৎ দান তৌনবা ৱারেপ লৌখি। খন্দুনা য়েংঙু মিৎ দান তৌবগী এৱেয়রনেস ফাওবা লৈতবা মতম অদুদা ফাওবা মহাক্না মহাক্কী মমিৎ অদু দান তৌনব আৱরেপ লৌরমখি। মহাক্কী ফীরেপ অদু কয়া য়াম্না চাউরমগনি অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরমগনি!
গুজরাতকী য়ুনিভর্সিতী পুম্নমক্না অসিগুম্বা অফাওবা মীশিং অসি রাজ্য অসিগী কাচিন-কোয়াদগী থিগদবনি অমসুং মখোয়গি মশক খঙদবা, মীয়াম্না খঙবিদ্রবা ৱারিশিং অদু কমপাইল তৌদুনা অমসুং লাইরিক অমগী মওংদা মখোয়বু ফাওহনগদবনি। অদুদতা আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী অশেংবা ৱাহন্থোক অদু ঙাক্না থমগদৌরিবনি। শ্রী প্রহলাদভাই অসি ত্রিভেনিগুম্না পেত্রিয়োতিজম, দিভোশনগী ৱাখল্লোন, দ্যুতী অমসুং সার্বিসকী আপুনবনি। ঙসি মহাক্কী কত্থোকপা অদুগী মতাংদা খল্লু অমসুং অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপদা অমসুং মখাতানা চাউখৎপগী মাইকৈদা ইথিল অদু ফাওহল্লু। মসিনা তশেংনমক মঙোন্দা ইকাইখুম্নবা উৎপা ওইগনি। ঐহাক্না য়াম্না নোল্লুক্না প্রহলাদভাই অমসুং মহাক্কী শিংথংনিংঙাই ওইরবা থবকশিং অদুবু ইকাইখুম্নবা উৎচরি। ইমা বউচারাগী মমাংদা, ঐহাক্না ইমা বহুচারা অমসুং ইমা ভারতিবু সেবা তৌরিবশিংদা কোক নোন্দুনা ঐগী ৱারোল অসি লোইশিঞ্জরি।
ভারত মাতা কি জয়!
জয় জয় গর্বি গুজরাত!