শেল-থুম মন্ত্রালয়
চহি ৬ অসিদা স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা একাউন্ত ১,৩৩,৯৯৫ হেনবদা লোন লুপা করোর ৩০,১৬০ হেন্না সেঙ্কসন তৌখ্রে
“ওন্তপ্রিনোরশিংগী অন্দরসর্ব সেগমেন্তশিংদগী অহেনবা বেনিফিসরী কয়া কবরেজ তৌনবা তার্গেৎ থম্লিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা চাউনা খুমাং য়াংনা চংশিল্লি”: শেল-থুম মন্ত্রালয়
05 APR 2022 8:00AM by PIB Imphal
ঐখোয়না স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগী তরুকশুবা কুমওন পাঙথোকপা অসিদা স্কিম অসিনা করম্না এস্পিরেস্নেল ওন্তপ্রিনোরশিং মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং সেদ্যুল্দ কাস্তশিং (এস.সি.শিং), সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিং (এস.তি.শিং) অসিগী নীংবা থুংহনখিবা অমসুং চহি খরা অসিদা স্কিম অসিনা মাইপাকখিবশিং, মাগী মপুং ওইবা মওং-মতৌশিং অমসুং মসি ফগৎহনখিবগী মতাংদা ঐখোয়না য়েংমিন্নসি।
হৌগৎলক্লিবা এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসিবু খঙলদুনা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা অমসুং থবক পীবদা মীৎয়েং থমদুনা গ্রাসরুৎকী থাক্তগী ওন্তপ্রিনোরশিপ পুক্নিং থৌগৎনবা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিম ২০১৬কী এপ্রিল ৫দা হৌদোকখি। ২০১৯-২০দা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিম অসি ২০২০-২৫কী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগা লোয়ননা পুন্না তামিন্নদুনা অপুনবা মতম অসি ফাওবা শাংদোকখি।
থৌরম অসিদা কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমরি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি, “ঐখোয়না স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিমগী তরুক শুবা কুমওন পাঙথোকপা অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা অনৌবা থবক পীরিবা মীওই অমসুং ওন্তপ্রিনোর লাখ ১.৩৩ হেনবদা খুদোংচাবা পীখিবা অসিদা নুংঙাইবা পোকই”।
শ্রীমতি সিতারামন্না মখা তারদুনা হায়খি, “মসি চৎনবা হৌখিবগী চহি তরুক অসিগী মনুংদা নুপী প্রমোতর লাখ ১ হেনবদা কান্নবা ফংহনখ্রে। হৌগৎলক্লিবা ওন্তপ্রিনোরশিং অসিনা লন-থুম শেমগৎলিবা মীওইশিং ওইবা খক্তা নত্তনা থবক পীরিবা মীওইশিং ওইনসু মখোয়গী থৌদাংশিং অসিগী খুত্থাংদা শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই চেল্লি হায়বা সরকারনা খঙই”।
“ওন্তপ্রিনোরশিংগী অন্দরসর্ব সেগমেন্তশিংদগী অহেনবা বেনিফিসরী কয়া কবরেজ তৌনবা তার্গেৎ থম্লিবা অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না আত্মনির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা চাউনা খুমাং য়াংনা চংশিল্লি”, হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ভারতনা লেপ্পা লৈতনা চাউখৎলকপা অসিদা মতিক ময়াই লৈবা ওন্তপ্রিনোরশিং, মরু ওইনা নুপী অমদি সেদ্যুল্দ কাস্তশিং (এস.সি.শিং), সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিং (এস.তি.শিং)গী ওইবা অচৌবা কাংলুপ অমগী আশা, অনীংবা অমসুং থাজবশিং হেনগৎলক্লি। মখোয়না মখোয় মশাবু চাউখৎচনবা মশাগী ওইবা এন্তরপ্রাইজ অমা লিংখৎচবা পামখি। অসিগুম্বা ওন্তপ্রিনোরশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরি অমসুং মখোয় মশাগীদমক অমদি মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগীদমক মখোয়না করি তৌবা য়াবগে হায়না ৱাখল্লোনশিং পুথোক্লি। স্কিম অসিনা হৌগৎলক্লিবা এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংগী মঙলানশিং অদু মঙফাওনবা ঙমহন্নবা মখোয়দা ইনর্জী অমসুং থৌনা হাপ্নবা অমসুং মখোয়গী লম্বেলদগী অপনবা কয়া অদু লৌথোক্নবা পান্দম থম্মি।
ঐখোয়না স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগী তরুকশুবা কুমওন পাঙথোকপা অসিদা স্কিম অসিগী মওং-মতৌশিং অমসুং মাইপাকখিবশিং অদু য়েংমিন্নসি।
স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী পান্দম অসি নুপীশিং, সেদ্যুল্দ কাস্তশিং (এস.সি.শিং) অমসুং সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিং (এস.তি.শিং)গী কেতগোরীশিংদা লৈরিবা ওন্তপ্রিনোরশিপ অসি পুক্নিং থৌগৎপা, মখোয়দা মেন্যুফেকচরিং, সর্ভিসেস নত্ত্রগা ত্রেদিং সেক্তর অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংদা গ্রীনফিল্দ এন্তরপ্রাইজশিং হৌদোকপদা মতেং পাংবা অসিনি।
স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী থৌদাং অদুদি:
• নুপী, এস.সি. অমসুং এস.তি. কাংলুপশিংগী মরক্তা ওন্তপ্রিনোরশিপ প্রমোৎ তৌবা;
• মেন্যুফেকচরিং, সর্ভিসেস নত্ত্রগা ত্রেদিং সেক্তর অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংদা গ্রীনফিল্দ এন্তরপ্রাইজশিংগীদমক শেন্থংশিং পীথবা;
• সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্ককী বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমদা য়ামদ্রবদা সেদ্যুল্দ কাস্ত (এস.সি.)/ সেদ্যুল্দ ত্রাইব (এস.সি,)কী বোরোৱর অমদা অমসুং য়ামদ্রবদা নুপী বোরোৱর অমদা লুপা লাখ ১০ অমসুং করোর ১ ফাওবগী মরক্তা বেঙ্ককী শেন্থংশিং ফংহনবা।
করিগীদমক স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া?
স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিম অসি এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎপদা, শেন্থংশিং লৌবদা অমসুং ললোন-ইতিক্তা মাইপাক্নবগীদমক মতম মতমগী ওইনা মথৌ তাবা অতোপ্পা তেংবাংশিং ফংনবা হোৎনবদা মায়োক্নবা শিংনবশিং অদু মশখ খঙদোকপদা য়ুম্ফম ওইরি। স্কিম অসিনা ললোন-ইতিক তৌবদা সপ্পোর্তিব এনভাইরনমেন্ত অমা পীবদা মতেং পাংনবা অমসুং লেপ্পা লৈতনা ফংনবা ঙম্নবা ইকো-সিস্তেম অমা শেম্বদা পান্দম থমখি। স্কিম অসিনা বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিংনা বোরোৱরশিংদা শেন্থংশিং ফংহনদুনা মখোয়গী মশাগী এন্তরপ্রাইজ লিংখৎহনবদা মখোয়বু মতেং পাংনবা হোৎনরি। সেদল্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগী ব্রাঞ্চ পুম্নমক কবর তৌরিবা স্কিম অসি ওইথোকপা য়াবা মওং অহুম অসিদা এক্সেস তৌবা য়াগনি:
• ব্রাঞ্চতা হকথেংননা, নত্ত্রগা
• স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া পোর্তেল (www.standupmitra.in)গী খুত্থাংদা নত্ত্রগা,
• লীদ দিস্ত্রিক্ত মেনেজর (এল.দি.এম.)গী খুত্থাংদা।
শেন্থং অমা লৌনবগীদমক কনা ইলিজিবল ওইবগে?
• চহি ১৮গী মথক্কী এস.সি./এস.ই. অমসুং/নত্ত্রগা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিং;
• গ্রীন ফিল্দ প্রোজেক্তশিং খক্তগী ওইনা স্কিম অসিগী মখঅদা শেন্থংশিং ফংগনি; গ্রীন্দ ফিল্দ হায়বা অসিনা তাক্লিবা অসি হীরম অসিগী ওইনা অহানবদা, মেন্যুফেকচরিং, সর্ভিসেস নত্ত্রগা ত্রেদিং সেক্তর অমসুং লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমদা বেনিফিসরী অদুগী অহানবা ভেঞ্চর অদুবুনি;
• নন-ইন্দিবিজ্যুএল এন্তরপ্রাইজশিংগী ওইনা, এস.সি./এস.তি. অমসুং/নত্ত্রগা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা শিয়রহোল্দিং অমসুং কন্ত্রোলিং স্তেক্কী ৫১% পাইবা;
• বোরোৱরশিং অদু বেঙ্ক/ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসন অমা হেক্তগী দিফোল্ততা লৈতবা;
• স্কিম অসিনা ইলিজিবল কেন্দ্র/রাজ্যগী স্কিমশিংগা লোয়ননা পুনশিন্দুনা ‘১৫% ফাওবগী’ মর্জিন মনী ফংহন্নবা পান্দম থম্মি। অসিগুম্বা স্কিমশিং অসি মথৌ তাবা এদমিসিবল সবসিদীশিং নত্ত্রগা মর্জিন মনীগী মথৌ তাবশিং ফংনবগীদমক থাবা য়াগনি, কেস পুম্নমক্কী ওইনা বোরোৱর অদুনা প্রোজেক্ততা চংগদবা শেলগী য়ামদ্রবদা ১০%দি মখোয়গী শরুক ওইনা পুরকপা মথৌ তাগনি।
হেন্দহোল্দিং সপ্পোর্ত:
প্রোস্পেক্তিব বোরোৱরশিংনা শেন্থংগীদমক বেঙ্কশিংগা লিঙ্ক তৌবগী মথক্তা, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগীদমক স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (এস.আই.দি.বে.আই.)না দিবেলপ তৌবা ওনলাইন পোর্তেল www.standupmitra.in অসিনা প্রোস্পেক্তিব ওন্তপ্রিনোরশিংদা বেঙ্ককী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না, ত্রেনিংদগী হৌরগা লোনগী এপ্লিকেসনশিং মেনবা ফাওবা য়াওনা বিজিনেস অমা হৌদোক্নবা মখোয়গী খোঙথাংদা লমজিং-লমতাক্কনি। হেন্দ হোল্দিং এজেন্সী ৮,০০০ হেনবগী নেৎৱার্ক অমগী খুত্থাংদা পোর্তেল অসিনা স্কিলিং সেন্তরশিং, মেন্তরশিপ সপ্পোর্ত, ওন্তপ্রিনোরশিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম সেন্তরশিং, দিস্ত্রিক্ত ইন্দস্ত্রীজ সেন্তর অসিগুম্বা অখন্নবা এক্সপর্তাইজ য়াওনা লৈফমশিং অমসুং কন্তেক্ত নম্বরশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা এজেন্সীগা প্রোপেক্তিব বোরোৱরশিংগা কন্নেক্ত তৌনবগীদমক মথং-মথং নাইদুনা লমজিং লমতাক্কনি।
স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমদা লাকপা অহোংবশিং
এফ.ৱাই. ২০২১-২২গী বজেৎ স্পীচতা কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমদা মখাগী অহোংবশিং অসি পুরকখ্রে:-
• বোরোৱরনা পথোক্কদবা মার্জিন মনী অসি প্রোজেক্তকী শেনফমগী ‘২৫% ফাওবা’ ওইরম্বদগী ‘১৫% ফাওবদা’ হন্থহনখি। অদুম ওইনমক বোরোৱরনা প্রোজেক্তকী শেনফমদা য়ুমদ্রবা ১০%দি মশাগী শরুক ওইনা মখা তানা পুথোকখিগনি;
• লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিং’ খুদম ওইনা, পিস্সিকলচর, বীকীপিং, পোলত্রী, লাইবস্তোক, রীয়রিং, গ্রেদিং, সোর্তিং, এগ্রিগেসন এগ্রো-ইন্দস্ত্রীশিং, দাইরী, ফিশরী, এগ্রিক্লিনিক অমসুং এগ্রিবিজিনেস সেন্তরশিং, ফুদ অমসুং এগ্রো-প্রোসেসিং অসিনচিংবা (ক্রোপ লোনশিং, কেনেলশিং, ইথৈ-লৌখোং অমসুং গুহাশিংগী লম ফগৎহনবা য়াওদনা) অমসুং হায়রিবশিং অসিবু সপ্পোর্ত তৌরিবা সর্ভিসশিং অসিদা লৈরিবা এন্তরপ্রাইজশিংদা লোনশিং পীনবা স্কিম অসিগী মখাদা কবর তৌনবগীদমক ইলিজিবল ওই।
কোল্লাতরেল ফ্রী কবরেজ ফংহন্নবগীদমক ভারত সরকারনা ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ ফোর স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া (সি.জি.এফ.এস.আই.) হৌদোকখি। ক্রেদিৎ ফেসিলিতী পীবগী মথক্তা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমনা মতিক-ময়াই লৈবা বোরোৱরশিংদা হেন্দহোল্দিং সপ্পোর্তসু পীনবা পান্দম থম্মি। মসিনা কেন্দ্র/রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংগা লোয়ননা পুনশিন্নবা য়াহল্লি। স্কিম অসিগী এপ্লিকেসনশিং (www.standupmitra.in) পোর্তেলদা ওনলাইন্দা থাজবা য়াগনি।
২১.০৩.২০২২ ফাওবদা স্কিম অসিগী মাইপাকখিবশিং
• স্কিম অসি হৌদোকখিবদগী ২১.০৩.২০২২ ফাওবদা স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা একাউন্ত ১,৩৩,৯৯৫দা লুপা করোর ৩০,১৬০ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
• ২১.০৩.২০২২ ফাওবদা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিমগী মখাদা কান্নবা ফংখ্রবা এস.সি./এস.তি. অমসুং নুপী বোরোৱরশিংগী অপুনবা মশিং মখাদা পীরি:
(শেনফম অসি লুপা করোরদা পীরি)
এস.সি.
এস.তি.
নুপী
অপুনবা
এ/সি.গী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
এ/সি.গী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
এ/সি.গী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
এ/সি.গী মশিং
সেঙ্কসন তৌখিবা শেনফম
১৯৩১০
৩৯৭৬.৮৪
৬৪৩৫
১৩৭৩.৭১
১০৮২৫০
২৪৮০৯.৮৯
১৩৩৯৯৫
৩০১৬০.৪৫

Ministry of Finance
More than Rs 30,160 crore loans sanctioned to over 1,33,995 accounts under Stand-Up India Scheme in 6 years
“As more and more beneficiaries from underserved segments of entrepreneurs are targeted for coverage, we would make significant strides towards building an Atmanirbhar Bharat”: Finance Minister
05 APR 2022 8:00AM by PIB Delhi
As we celebrate the sixth anniversary of Stand Up India Scheme, let us take a look at how this scheme has fulfilled the aspirations entrepreneurs, particularly women and Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs) and also sift through the achievements, salient features and enhancement to the scheme over the years.
Recognizing the challenges faced by Aspiring SC, ST and women entrepreneurs, Stand up India Scheme was launched on 5th April 2016 to promote entrepreneurship at grassroot level focusing on economic empowerment and job creation. In 2019-20, the Stand Up India scheme was extended for the entire period coinciding with the 15th Finance Commission period of 2020-25.
On the occasion, Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “As we commemorate the sixth anniversary of the Stand-Up India Scheme, it is heartening to see that more than 1.33 lakh new job-creators and entrepreneurs have so far been facilitated under this Scheme.”
Smt. Sitharaman further said, “More than 1 lakh women promoters have benefitted from this Scheme during its six years of operation. The Government understands the potential these rising entrepreneurs have in driving economic growth through their roles as not just wealth-creators but also job-creators.”
“As more and more beneficiaries from the underserved segments of entrepreneurs are targeted for coverage, we would make significant strides towards building an Atmanirbhar Bharat,” the Finance Minister added.
As India is growing rapidly, hopes, aspirations and expectations of a large group of potential entrepreneurs, particularly women and Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs), are rising. They want to set up an enterprise of their own to allow themselves to thrive and grow. Such entrepreneurs are spread across country and are bubbling with ideas on what they can do for themselves and their families. The scheme envisages to facilitate the dreams of aspiring SC, ST and women entrepreneurs to reality by supporting their energy and enthusiasm and removing many hurdles from their path.
As we celebrate the sixth anniversary of Stand Up India Scheme, let us take a look at the features and achievement of this Scheme.
The objective of Stand-Up India is to promote entrepreneurship amongst women, Scheduled Castes (SC) & Scheduled Tribes (ST) categories, to help them in starting a greenfield enterprise in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture.
The purpose of Stand-Up India is to:
• promote entrepreneurship amongst women, SC & ST category;
• provide loans for greenfield enterprises in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• facilitate bank loans between Rs.10 lakh and Rs.1 crore to at least one Scheduled Caste/ Scheduled Tribe borrower and at least one woman borrower per bank branch of Scheduled Commercial Banks.
Why Stand-Up India?
The Stand-Up India scheme is based on recognition of the challenges faced by SC, ST and women entrepreneurs in setting up enterprises, obtaining loans and other support needed from time to time for succeeding in business. The scheme therefore endeavors to create an eco-system which facilitates and continues to provide a supportive environment for doing business. The scheme seeks to give access to loans from bank branches to borrowers to help them set up their own enterprise. The scheme, which covers all branches of Scheduled Commercial Banks, will be accessed in three potential ways:
• Directly at the branch or,
• Through Stand-Up India Portal (www.standupmitra.in) or,
• Through the Lead District Manager (LDM).
Who all are eligible for a loan?
• SC/ST and/or women entrepreneurs, above 18 years of age;
• Loans under the scheme are available for only green field projects. Green field signifies; in this context, the first time venture of the beneficiary in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• In case of non-individual enterprises, 51% of the shareholding and controlling stake should be held by either SC/ST and/or Women Entrepreneur;
• Borrowers should not be in default to any bank/financial institution;
• The Scheme envisages ‘upto 15%’ margin money which can be provided in convergence with eligible Central/State schemes. While such schemes can be drawn upon for availing admissible subsidies or for meeting margin money requirements, in all cases, the borrower shall be required to bring in minimum of 10 % of the project cost as own contribution.
Handholding Support:
Apart from linking prospective borrowers to banks for loans, the online portal www.standupmitra.in developed by Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Stand Up India Scheme is also providing guidance to prospective entrepreneurs in their endeavour to set up business enterprises, starting from training to filling up loan applications, as per bank requirements. Through a network of more than 8,000 Hand Holding Agencies, this portal facilitates step by step guidance for connecting prospective borrowers to various agencies with specific expertise viz. Skilling Centres, Mentorship support, Entrepreneurship Development Program Centres, District Industries Centre, together with addresses and contact number.
Changes to Stand Up India Scheme
Pursuant to an announcement by the Union Finance Minister in the Budget speech FY 2021-22, the following changes have been made in the Stand Up India Scheme:-
• The extent of margin money to be brought by the borrower has been reduced from ‘upto 25%’ to ‘upto 15%’ of the project cost. However, the borrower will continue to contribute at least 10% of the project cost as own contribution;
• Loans for enterprises in ‘Activities allied to agriculture’ e.g. pisciculture, beekeeping, poultry, livestock, rearing, grading, sorting, aggregation agro industries, dairy, fishery, agriclinic and agribusiness centers, food & agro-processing, etc. (excluding crop loans, land improvement such as canals, irrigation, wells) and services supporting these, shall be eligible for coverage under the Scheme.
To extend collateral free coverage, Government of India has set up the Credit Guarantee Fund for Stand Up India (CGFSI). Apart from providing credit facility, Stand Up India Scheme also envisages extending handholding support to the potential borrowers. It also provides for convergence with Central/State Government schemes. Applications under the scheme can also be made online at (www.standupmitra.in) portal.
Achievements of this Scheme as on 21.03.2022
• Rs. 30160 crore has been sanctioned under Stand Up India Scheme to 133,995 accounts upto 21.03.2022 since inception of the Scheme.
• Total number of SC/ST and Woman borrowers benefited under Stand Up India scheme, as on 21.03.2022 are as below:
• (Amt. in Rs. Crore)
SC
ST
Women
Total
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
19310
3976.84
6435
1373.71
108250
24809.89
133995
30160.45