বিত্ত মন্ত্ৰালয়
৬ বছৰত ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত ১,৩৩,৯৯৫ টাএকাউণ্টলৈ ৩০,১৬০ কোটি টকাৰ অধিক ঋণ মঞ্জুৰ
05 APR 2022 8:00AM by PIB Guwahati
আমি ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ ষষ্ঠ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছো। এই আঁচনিখনে উদ্যোগীসকলৰ, বিশেষকৈ মহিলা আৰু অনুসূচীত জাতি (অনুসূচীত জাতি), অনুসূচীত জনজাতি (এছটি)ৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিছে ।
অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যোগীসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহক স্বীকৃতি দি, অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণ আৰু চাকৰি সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি তৃণমূল পৰ্যায়ত উদ্যোগীক প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনি ৫ এপ্ৰিল ২০১৬ তাৰিখে আৰম্ভ কৰা হৈছিল। 2019-20 বৰ্ষত, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিখন 2020-25 বৰ্ষৰ ১৫ তম বিত্ত আয়োগৰ ম্যাদৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সমগ্ৰ সময়ৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল।
এই উপলক্ষে, কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ও কৰ্প'ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, "আমি ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিখনৰ ষষ্ঠ বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ শুভ লগনত, এই আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ১.৩৩ লাখৰোধিক নতুন নিয়োগ-সৃষ্টিকৰ্তা আৰু উদ্যোগীক সুবিধা প্ৰদান কৰাটো প্ৰত্যক্ষ কৰি অভিভূত হৈছো।"
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে লগতে কয়, "এই আঁচনিখনৰ ছবছৰীয়া ৰূপায়ণকালত ১ লাখৰো অধিক মহিলা প্ৰম'টাৰ ইয়াৰপৰা লাভান্বিত হৈছে। চৰকাৰখনে এই উদীয়মান উদ্যোগীসকলৰ যে কেৱল সম্পদ-সৃষ্টিকৰ্তাই নহয়, বৰঞ্চ নিয়োগ-সৃষ্টিকৰ্তা হিচাপেও তেওঁলোকৰ ভূমিকাৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক বিকাশক চালিতকৰণৰ সম্ভাৱনা আছে, সেয়া বুজি পাইছে।"
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়, "সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত উদ্যোগীসকলৰ অধিক সংখ্যক হিতাধিকাৰীক ক'ভাৰেজৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, আমি এখনি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতি লাভ কৰিম।"
যিহেতু ভাৰত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে, সম্ভাৱ্য উদ্যোগীসকলৰ এক বৃহৎ গোট, বিশেষকৈ মহিলা আৰু অনুসূচীত জাতি (অনুসূচীত জাতি), অনুসূচীত জনজাতিৰ আশা, আকাংক্ষা আৰু প্ৰত্যাশা বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁলোকে নিজকে উন্নতি আৰু বিকাশৰ অনুমতি দিবলৈ তেওঁলোকৰ নিজা এটা উদ্যোগ স্থাপন কৰিব বিচাৰে। এনে উদ্যোগীসকল সমগ্ৰ দেশতে বিয়পি পৰিছে আৰু তেওঁলোকে নিজৰ আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে কি কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে ধাৰণাৰে উচ্ছ্বসিত হৈ আছে। এই আঁচনিখনে উচ্চাকাংক্ষী অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যোগীসকলৰ শক্তি আৰু উৎসাহক সমৰ্থন কৰি আৰু তেওঁলোকৰ পথৰ পৰা বহুতো বাধা আঁতৰাই বাস্তৱলৈ সপোন বোৰ সহজ কৰি তুলিব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে।
যেতিয়া আমি ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ ষষ্ঠ বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰোঁ, আহক আমি এই আঁচনিখনৰ বিশেষত্ব আৰু প্ৰাপ্তিৰ ওপৰত এক দৃষ্টি ৰাখোঁ ।
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে মহিলা, অনুসূচীত জাতি (এছচি) আৰু অনুসূচীত জনজাতি (এছটি) শ্ৰেণীৰ মাজত উদ্যোগ বৃদ্ধি কৰা, তেওঁলোকক উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপত এক গ্ৰীণফিল্ড উদ্যোগ আৰম্ভ কৰাত সহায় কৰা।
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে:
• মহিলা, অনুসূচীত জাতি আৰু অনুসূচীত জনজাতি শ্ৰেণীৰ মাজত উদ্যোগশীলতা বৃদ্ধি কৰে;
• উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপত গ্ৰীণফিল্ড উদ্যোগৰ বাবে ঋণ প্ৰদান কৰে;
• অনুসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ প্ৰতি বেঙ্ক শাখাত কমেও এজন অনুসূচীত জাতি/অনুসূচীত জনজাতি ঋণ লওঁতা আৰু কমেও এগৰাকী ইচ্ছুক মহিলা ঋণ লওঁতাক 10 লাখৰ পৰা 1 কোটি টকাৰ ভিতৰত বেঙ্ক ঋণ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰে।
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া কিয়?
ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিখন অনুসূচীত জাতি, অনুসূচীত জনজাতি আৰু মহিলা উদ্যোগীসকলে উদ্যোগ স্থাপন, ব্যৱসায়ত সফল হোৱাৰ বাবে সময়ে সময়ে প্ৰয়োজনীয় ঋণ আৰু অন্যান্য সমৰ্থন লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানৰ স্বীকৃতিৰ ওপৰত আধাৰিত। সেয়েহে আঁচনিখনে এক পৰিৱেশ-প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে যি ব্যৱসায় কৰাৰ বাবে এক সহায়ক পৰিৱেশ প্ৰদান কৰে আৰু অব্যাহত ৰাখে। আঁচনিখনে ঋণ লওঁতাসকলক তেওঁলোকৰ নিজা উদ্যোগ স্থাপনত সহায় কৰিবলৈ বেংক শাখাৰ পৰা ঋণৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব বিচাৰে। অনুসূচীত বাণিজ্যিক বেংকৰ সকলো শাখা সামৰি লোৱা আঁচনিখন তিনিটা সম্ভাৱ্য উপায়েৰে লাভ কৰা হ'ব:
• পোনপটীয়াকৈ শাখাত বা,
• ষ্টেণ্ড-আপ ইণ্ডিয়া পৰ্টেলৰ জৰিয়তে (www.standupmitra.in) বা,
• লীড ডিষ্ট্ৰিক্ট মেনেজাৰৰ (এলডিএম) জৰিয়তে।
ঋণৰ বাবে কোন যোগ্য?
• ১৮ বছৰৰ অধিক বয়সৰ অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু/বা মহিলা উদ্যোগীসকলৰ;
• আঁচনিখনৰ অধীনত ঋণ কেৱল সেউজক্ষেত্ৰ প্ৰকল্পৰ বাবে উপলব্ধ। সেউজীয়া ক্ষেত্ৰই বুজায়; এই সন্দৰ্ভত, উৎপাদন, সেৱা বা বাণিজ্য খণ্ড আৰু কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপত হিতাধিকাৰীৰ প্ৰথম বাৰৰ উদ্যোগ;
• অ-ব্যক্তিগত উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত, অংশীদাৰীত্ব আৰু নিয়ন্ত্ৰণকাৰী অংশৰ 51% অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু/বা মহিলা উদ্যোগীৰ হাতত থাকিব লাগে;
• ঋণ লওঁতাসকল কোনো বেঙ্ক/বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানত ডিফল্টাৰ হৈ থাকিব নালাগে;
• আঁচনিখনত '15% লৈকে' মাৰ্জিন ধনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে যাক যোগ্য কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্যিক আঁচনিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰি প্ৰদান কৰিব পাৰি। যদিও এনে আঁচনিবোৰ গ্ৰহণযোগ্য ৰাজসাহায্য প্ৰাপ্ত কৰাৰ বাবে বা মাৰ্জিন ধনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰিব পাৰি, সকলো ক্ষেত্ৰতে, ঋণ লওঁতাই প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ নিম্নতম 10% নিজা অৱদান হিচাপে আনিব লাগিব।
হেণ্ডহোল্ডিং সমৰ্থন:
ঋণৰ বাবে সাম্ভাব্য ঋণ লওঁতাসকলক বেংকৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাৰ উপৰিও, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ বাবে ভাৰতীয় ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ উন্নয়ন বেঙ্কে (এছআইডিবিআই) বিকশিত www.standupmitra.in কৰা অনলাইন পৰ্টেলটোৱে বেঙ্কৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি প্ৰশিক্ষণৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ঋণৰ আৱেদন পূৰণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাত সম্ভাৱ্য উদ্যোগীসকলক নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰিছে। ৮,000 তকৈও অধিক হেণ্ড হোল্ডিং এজেন্সিৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে, এই পৰ্টেলটোৱে সম্ভাৱ্য ঋণ লওঁতাসকলক নিৰ্দিষ্ট দক্ষতা থকা বিভিন্ন সংস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ অনুসৰি নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে যেনে দক্ষতা কেন্দ্ৰ, পৰামৰ্শ সমৰ্থন, উদ্যোগ বিকাশ কাৰ্যসূচী কেন্দ্ৰ, জিলা উদ্যোগ কেন্দ্ৰ, ঠিকনা আৰু যোগাযোগ নম্বৰৰ সৈতে।
ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ পৰিৱৰ্তন
২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাজেট ভাষণত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কৰা ঘোষণা অনুসৰি, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিত নিম্নলিখিত পৰিৱৰ্তনসমূহ কৰা হৈছে:-
• ঋণ লওঁতাই আনিব লগা মাৰ্জিন ধনৰ পৰিমাণ প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ '25%' ৰ পৰা '15% লৈকে' হ্ৰাস কৰা হৈছে। অৱশ্যে, ঋণ লওঁতাই প্ৰকল্পৰ ব্যয়ৰ কমেও 10% নিজা অৱদান হিচাপে অৰিহণা যোগোৱা অব্যাহত ৰাখিব;
• 'কৃষিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কাৰ্যকলাপ'ত উদ্যোগৰ বাবে ঋণ, যেনে মৌপালন, মৌপালন, কুকুৰা পালন, পশুপালন, গ্ৰেডিং, চৰ্টিং, একত্ৰীকৰণ কৃষি উদ্যোগ, দুগ্ধ, মীন পালন, কৃষি ক্লিনিক আৰু কৃষি ব্যৱসায় কেন্দ্ৰ, খাদ্য আৰু কৃষি-প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আদি (শস্য ঋণ, ভূমি উন্নয়ন যেনে খাল, জলসিঞ্চন, কুঁৱা আদি) আঁচনিৰ অধীনত যোগ্য হ'ব।
জামানত মুক্ত কভাৰেজ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়াৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ফাণ্ড (চিজিএফএছআই) স্থাপন কৰিছে। ঋণ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ উপৰিও, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিত সাম্ভাব্য ঋণ লওঁতাসকলক হস্তান্তৰ সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ই কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্য চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ সৈতে একত্ৰিত হোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰে। আঁচনিখনৰ অধীনত আবেদনসমূহ (www.standupmitra.in) পৰ্টেলত অনলাইন কৰিব পাৰি।
21.03.2022 তাৰিখলৈ এই আঁচনিৰ সফলতা
• • আঁচনিখনৰ আৰম্ভণিৰ পৰা 21.03.2022 লৈকে 133,995 একাউণ্টলৈ ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত 30160 কোটি টকা মঞ্জুৰ কৰা হৈছে।
• • ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ অধীনত লাভান্বিত হোৱা অনুসূচীত জাতি/জনজাতি আৰু মহিলা ঋণ লওঁতাৰ মুঠ সংখ্যা, 21.03.2022 তাৰিখে তলত দিয়া হৈছে:
• (কোটিত)
অনুসূচীত জাতি
অনুসূচীত জনজাতি
মহিলা
মুঠ
একাউণ্টৰ সংখ্যা
আবণ্টিত ধন
একাউণ্টৰ সংখ্যা
আবণ্টিত ধন
একাউণ্টৰ সংখ্যা
আবণ্টিত ধন
একাউণ্টৰ সংখ্যা
আবণ্টিত ধন
19310
3976.84
6435
1373.71
108250
24809.89
133995
30160.45

Ministry of Finance
More than Rs 30,160 crore loans sanctioned to over 1,33,995 accounts under Stand-Up India Scheme in 6 years
“As more and more beneficiaries from underserved segments of entrepreneurs are targeted for coverage, we would make significant strides towards building an Atmanirbhar Bharat”: Finance Minister
05 APR 2022 8:00AM by PIB Delhi
As we celebrate the sixth anniversary of Stand Up India Scheme, let us take a look at how this scheme has fulfilled the aspirations entrepreneurs, particularly women and Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs) and also sift through the achievements, salient features and enhancement to the scheme over the years.
Recognizing the challenges faced by Aspiring SC, ST and women entrepreneurs, Stand up India Scheme was launched on 5th April 2016 to promote entrepreneurship at grassroot level focusing on economic empowerment and job creation. In 2019-20, the Stand Up India scheme was extended for the entire period coinciding with the 15th Finance Commission period of 2020-25.
On the occasion, Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman said, “As we commemorate the sixth anniversary of the Stand-Up India Scheme, it is heartening to see that more than 1.33 lakh new job-creators and entrepreneurs have so far been facilitated under this Scheme.”
Smt. Sitharaman further said, “More than 1 lakh women promoters have benefitted from this Scheme during its six years of operation. The Government understands the potential these rising entrepreneurs have in driving economic growth through their roles as not just wealth-creators but also job-creators.”
“As more and more beneficiaries from the underserved segments of entrepreneurs are targeted for coverage, we would make significant strides towards building an Atmanirbhar Bharat,” the Finance Minister added.
As India is growing rapidly, hopes, aspirations and expectations of a large group of potential entrepreneurs, particularly women and Scheduled Castes (SCs), Scheduled Tribes (STs), are rising. They want to set up an enterprise of their own to allow themselves to thrive and grow. Such entrepreneurs are spread across country and are bubbling with ideas on what they can do for themselves and their families. The scheme envisages to facilitate the dreams of aspiring SC, ST and women entrepreneurs to reality by supporting their energy and enthusiasm and removing many hurdles from their path.
As we celebrate the sixth anniversary of Stand Up India Scheme, let us take a look at the features and achievement of this Scheme.
The objective of Stand-Up India is to promote entrepreneurship amongst women, Scheduled Castes (SC) & Scheduled Tribes (ST) categories, to help them in starting a greenfield enterprise in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture.
The purpose of Stand-Up India is to:
• promote entrepreneurship amongst women, SC & ST category;
• provide loans for greenfield enterprises in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• facilitate bank loans between Rs.10 lakh and Rs.1 crore to at least one Scheduled Caste/ Scheduled Tribe borrower and at least one woman borrower per bank branch of Scheduled Commercial Banks.
Why Stand-Up India?
The Stand-Up India scheme is based on recognition of the challenges faced by SC, ST and women entrepreneurs in setting up enterprises, obtaining loans and other support needed from time to time for succeeding in business. The scheme therefore endeavors to create an eco-system which facilitates and continues to provide a supportive environment for doing business. The scheme seeks to give access to loans from bank branches to borrowers to help them set up their own enterprise. The scheme, which covers all branches of Scheduled Commercial Banks, will be accessed in three potential ways:
• Directly at the branch or,
• Through Stand-Up India Portal (www.standupmitra.in) or,
• Through the Lead District Manager (LDM).
Who all are eligible for a loan?
• SC/ST and/or women entrepreneurs, above 18 years of age;
• Loans under the scheme are available for only green field projects. Green field signifies; in this context, the first time venture of the beneficiary in manufacturing, services or the trading sector and activities allied to agriculture;
• In case of non-individual enterprises, 51% of the shareholding and controlling stake should be held by either SC/ST and/or Women Entrepreneur;
• Borrowers should not be in default to any bank/financial institution;
• The Scheme envisages ‘upto 15%’ margin money which can be provided in convergence with eligible Central/State schemes. While such schemes can be drawn upon for availing admissible subsidies or for meeting margin money requirements, in all cases, the borrower shall be required to bring in minimum of 10 % of the project cost as own contribution.
Handholding Support:
Apart from linking prospective borrowers to banks for loans, the online portal www.standupmitra.in developed by Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for Stand Up India Scheme is also providing guidance to prospective entrepreneurs in their endeavour to set up business enterprises, starting from training to filling up loan applications, as per bank requirements. Through a network of more than 8,000 Hand Holding Agencies, this portal facilitates step by step guidance for connecting prospective borrowers to various agencies with specific expertise viz. Skilling Centres, Mentorship support, Entrepreneurship Development Program Centres, District Industries Centre, together with addresses and contact number.
Changes to Stand Up India Scheme
Pursuant to an announcement by the Union Finance Minister in the Budget speech FY 2021-22, the following changes have been made in the Stand Up India Scheme:-
• The extent of margin money to be brought by the borrower has been reduced from ‘upto 25%’ to ‘upto 15%’ of the project cost. However, the borrower will continue to contribute at least 10% of the project cost as own contribution;
• Loans for enterprises in ‘Activities allied to agriculture’ e.g. pisciculture, beekeeping, poultry, livestock, rearing, grading, sorting, aggregation agro industries, dairy, fishery, agriclinic and agribusiness centers, food & agro-processing, etc. (excluding crop loans, land improvement such as canals, irrigation, wells) and services supporting these, shall be eligible for coverage under the Scheme.
To extend collateral free coverage, Government of India has set up the Credit Guarantee Fund for Stand Up India (CGFSI). Apart from providing credit facility, Stand Up India Scheme also envisages extending handholding support to the potential borrowers. It also provides for convergence with Central/State Government schemes. Applications under the scheme can also be made online at (www.standupmitra.in) portal.
Achievements of this Scheme as on 21.03.2022
• Rs. 30160 crore has been sanctioned under Stand Up India Scheme to 133,995 accounts upto 21.03.2022 since inception of the Scheme.
• Total number of SC/ST and Woman borrowers benefited under Stand Up India scheme, as on 21.03.2022 are as below:
• (Amt. in Rs. Crore)
SC
ST
Women
Total
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
No Of A/Cs
Sanctioned Amt.
19310
3976.84
6435
1373.71
108250
24809.89
133995
30160.45