য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা পায়খৎপা মশক থোকপা খোঙথাংগী মখাদা দিকেদ কয়াগী মতুংদা নাগালেন্দ, অসম অমসুং মনিপুরগী আর্ম্দ ফোর্স স্পিসিএল পাৱর্স এক্ত (এ.এফ.এস.পি.এ.)গী মখাদা ইরাং লৈবা মফমশিং হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে
মোদী সরকারনা লেপ্তনা হোৎনবদগী অৱাং নোংপোক্তা তংদু লৈতাবা মতম লাকখি অমসুং খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎখি, মসিনা মরম ওইদুনা, দিকেদ কয়াগী মতুংদা এ.এফ.এস.পি.এ.গী মখাদা লৈবা মফম হন্থরকখিবনি
মমাংগী চহি অহুমগী মনুংদা ভারত সরকারনা অৱাং নোংপোক মফমগী লালহৌবগী ইরাং লোইশিনবা অমসুং লমদমসিদা শান্তি পুরক্নবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মঙজবা মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা য়ানচে কয়াদা খুৎয়েক পীনখি
গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা মোদীনা খোঙফম চেৎপনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী লমদম, দিকেদ কয়াদগী মিৎয়েং চঙবীদনা লাকখিবা, অসিদা হৌজিক্তি তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা য়ুগ অমা উবা ফংলি হায়খ্রে
মসিগুম্বা মশক থোকপা মিৎকুপ অসিদা ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্বু থাগৎচরি
31 MAR 2022 3:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা কেন্দ্র সরকারনা লেপ্তনা পায়খৎপা থবক থৌরমগী মনুং চন্না অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা খোঙথাং কয়া পায়খৎখি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা সেক্যুরিতীগী ফিভমদা অচৌবা অহোংবা পুরকখি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াঙখৎহনখি। ইং ২০১৪গা চাংদম্নবা মতমদা, ইং ২০২১দা লালহৌবগী ইরাংদা চাদা ৭৪গী চাংদা হন্থখি। মান্নবা ওইনা, সেক্যুরিতী মীওই অমসুং মীচম শিবগী চাংদা ৬০% অমসুং ৮৪% মথংশিৎনা হন্থখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা পায়খৎপা মশক থোকপা খোঙথাং অমসুং অৱাং নোংপোক্কী সেক্যুরিতীগী ফিভমদা মশক থোক্না ফগৎলকপদগী দিকেদ কয়াগী মতুংদা নাগালেন্দ, অসম অমসুং মনিপুরগী আর্ম্দ ফোর্স স্পিসিএল পাৱর্স এক্ত (এ.এফ.এস.পি.এ.)গী মখাদা ইরাং লৈবা মফমশিং হন্থহনবগী শীংথান্নীংঙাই ওইরবা থৌওং পাংথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি লৈবা অৱাং নোংপোক্কী লমদম অমা হায়বা মঙলানবু মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংগা চাং নাইনা ৱারী শাদুনা লাকখি। মসিনা মরম ওইদুনা, লালহৌবা কাঙলুপ কয়া অমনা খুৎলায় থাদোক্তুনা ভারতকী সংবিধান অমসুং মোদী সরকারদা থাজবা থম্মি হায়না ফোংদোকখি। ঙসিদি, হায়রিবা মীওইশিং অসি গনতন্ত্রগী থৌওং কয়াগী শরুক অমা ওইরে অমসুং লমদমসিগী শান্তি অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ারি। মমাংগী চহি ৭কী মনুংদা, চাউরাকপা লালহৌবা ৭০০০না খুৎলায় থাদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী শান্তি লৈবা অৱাং নোংপোক্কী লমদম অমা হায়বা মঙলানবু মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা ভারত সরকারনা হৌখিবা চহি অহুম অসিদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা লালহৌবগী ইরাং লোইশিন্নবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা য়ানচে কয়াগী খুৎয়েক পীনখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, জনুৱারী ২০২০গী বোরো এক্কোর্দনা দিকেদ মঙা চত্থরকপা অসমগী বোরোগী শিংনবা লোইশিনখি; সেপ্তেম্বর ৪, ২০২১গী কার্বী-আংলোং এগ্রীমেন্তনা অসমগী কার্বী লমগী মতাংদা মতম কুইনদগী লৈরক্লবা চয়েৎনবা লোইশিনখি। মান্নবা ওইনা, ত্রিপুরাগী লালহৌবশিংবু মীয়ামগী পুন্সিদা পুরক্নবগীদমক্তা ওগস্ত ২০১৯দা এন.এল.এফ.তি. (এস.দি.) য়ানচেগী খুৎয়েক পীনখি, মসিগী মতুংদা, চহি ২৩ শুরবা ব্রু-রিয়াং রেফ্যুজী ইরাং লোইশিন্নবগীদমক্তা পুৱারী ওইরবা য়ানচে অমা জনুৱারী ১৬, ২০২০দা খুৎয়েক পীনখি। অমসুং মসিগী মখাদা ময়ুম-মকৈ ঙাওচৎনরগা লৈবা মীওই ৩৭০০০বু ত্রিপুরাদা নীংথিনা খুন্দা লৈতাহনখি। ইং ২০২২গী মার্চ ২৯দা অসম অমসুং মেঘালয়গী ঙমখৈগা মরী লৈনবা অতোপ্পা মরু ওইবা য়ানচে অমগীসু খুৎয়েক পীনখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক্কী অপুনবা মফমবু লালহৌবগী ইরাংদগী মনীং তমহন্নবা খোঙফম চেৎলি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকার অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগা মতমগী মতুং ইন্না চাং নাইনা ৱারী শারি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা সেক্যুরিতীগী ফিভমদা মশক থোক্না ফগৎলকপনা মরম ওইরগা, এ.এফ.এস.পি.এ.গী মখাদা লৈরম্বা দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসনবু ত্রিপুরাদগী ইং ২০১৫ অমসুং মেঘালয়দগী ইং ২০১৮দা মপুং ফানা লৌথোকখি।
দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি অসমদা ইং ১৯৯০দগী হৌদুনা মপুং ফানা লৈরি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইং ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা লমদমসিগী ফিভমদা চাউনা ফগৎলকপদগী, এ.এফ.এস.পি.এ. অসি হৌজিক্তি অসমগী জিলা ২৩দা মপুং ফানা অমসুং জিলা অমদা শরুক খরা ১/৪/২০২২দগী লৌথোক্লগনি।
দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি মনিপুরগী ওইনদি ইং ২০০৪দগী হৌনা মপুং ওইনা লৈরি (ইম্ফাল ম্যুনিসিপালগী মফমদা লৈতবা নত্তনা)। শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা পায়খৎপা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, ১/৪/২০২২দগী হৌদুনা দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি মনিপুরগী জিলা ৬কী পুলসি স্তেসন ১৫দগী লৌথোক্লগনি।
অরুনাচল প্রদেশকী অসমগী ঙমখৈগা তাইনবা কিলোমীতর ২০গী পরিংদা লৈবা জিলা ৩ অমসুং রাজ্য অসিগী অতোপ্পা জিলা ৯গী পুলিস স্তেসন ১৫তা ইং ২০১৫দগী হৌনা এ.এফ.এস.পি.এ. অসি চৎনদুনা লাকখিবনি। মসিবু তপ্না হন্থরকখি অমসুং দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি হৌজিক্তি জিলা ৩ অমসুং অতোপ্পা জিলা ১গী পুলিস স্তেসন ২ খক্তা চৎনরে।
দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি নাগালেন্দগী ওইনা ইং ১৯৯৫দগী মপুং ফানা চৎনদুনা লাকখিবনি। রাজ্য অসিদগী এ.এফ.এস.পি.এ.বু তাঙ্কক নাইবা মওংদা লৌথোকপগী ৱাফম অমা হীরম অসিগা মরী লৈননা শেমখিবা কম্মিতীনা হায়জববু কেন্দ্র সরকারনা অয়াবা পীরে। দিস্তর্ব এরিয়া নোতিফিকেসন অসি ১/৪/২০২২দগী হৌনা জিলা ৭কী পুলিস স্তেসন ১৫দগী লৌথোক্লগনি।
গৃহ মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা মোদীনা খোঙফম চেৎপনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক্কী লমদম, দিকেদ কয়াদগী মিৎয়েং চঙবীদনা লাকখিবা, অসিদা হৌজিক্তি তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা য়ুগ অমা উবা ফংলি হায়না ফোংদোকখ্রে।
মসিগুম্বা মশক থোকপা মিৎকুপ অসিদা ঐহাক্না অৱাং নোংপোক্কী মীয়াম্বু থাগৎচরি

Ministry of Home Affairs
Government of India under visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi in an important step, reduces disturbed areas under Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) in Nagaland, Assam and Manipur after decades
Continuous efforts of the Government led by Shri Narendra Modi has improved the security situation in the North East and ensured rapid development of the region and has led to reduction of areas under AFSPA after decades
During last three years, Government of India has signed several agreements to end insurgency and bring lasting peace in North East as envisaged by Prime Minister, Shri Narendra Modi
Union Home Minister, Shri Amit Shah thanked the Prime Minister, Shri Narendra Modi for his unwavering commitment and attention to the North East region, which had been neglected for decades, and which is now witnessing a new era of peace, prosperity and unprecedented development
Shri Amit Shah greets the people of the North East on this important occasion
31 MAR 2022 3:14PM by PIB Delhi
Due to the continuous efforts of the Central Government under the visionary leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi, many such steps have been taken in the North Eastern States, which have led to a significant improvement in the security situation and accelerated development. In comparison to 2014, there has been a reduction of 74 percent in militancy incidents in 2021. Similarly, deaths of security personnel and civilians have also come down by 60 percent and 84 percent respectively during this period.
The consistent efforts of the Government under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and improvement in the security situation in the Northeast has resulted in a significant step by the Government of India to reduce the disturbed areas under Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) in Nagaland, Assam and Manipur after decades.
To realize Prime Minister, Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful and prosperous North East region, Union Home Minister Amit Shah has held dialogue with all the States of the North East on a regular basis. As a result, most of the extremist groups have laid down their arms expressing their faith in the Constitution of India and the policies of the Modi government. Today all these persons have become a part of the democratic process and are participating in the development of the North East. About 7,000 militants have surrendered in the last few years.
In order to fulfill the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, the Government of India in the last three years, has signed several agreements to end insurgencies and bring lasting peace to the North Eastern States. For example, the Bodo Accord of January, 2020 which resolved the five decades long Bodo problem of Assam and the Karbi-Anglong Agreement of September 4, 2021 which resolved the long standing dispute over the Karbi region of Assam. Similarly, the NLFT (SD) agreement was signed in August 2019 to bring militants into the mainstream of society in Tripura. After that a historic agreement was signed on January 16, 2020 to resolve the 23 year-old Bru-Reang refugee crisis, under which 37,000 internally displaced persons are being resettled in Tripura. On March 29, 2022, another important agreement was signed regarding the boundaries of Assam and Meghalaya.
Prime Minister, Shri Narendra Modi is committed to make the whole of the North East region free from extremism. In this regard the Central Government has been interacting with State Governments and other stakeholders from time to time. Due to the improvement in the security situation under the Government led by Shri Narendra Modi,
the Disturbed Area Notification under AFSPA was completely removed from Tripura in 2015 and Meghalaya in 2018.
Disturbed Area Notification is in force in whole of Assam since 1990. Due to the significant improvement in the situation after Shri Narendra Modi became the Prime Minister in 2014, now AFSPA is being removed with effect from 01.04.2022 completely from 23 districts and partially from 1 district of Assam.
The Disturbed Area Declaration is in force in entire Manipur (except Imphal Municipality area) since 2004.Taking an important step under the leadership of Shri Narendra Modi, 15 police station areas of 6 districts of Manipur will be excluded from the Disturbed Area Notification with effect from 01.04.2022.
In 2015, AFSPA was in force in 3 districts of Arunachal Pradesh, 20 kms. belt of Arunachal Pradesh along the Assam border and in 16 police station areas in 9 other districts of the State. This has been gradually reduced and the Disturbed Areas Notification, is currently applicable in only 3 districts and in 2 police station areas in 1 other district of Arunachal Pradesh.
The Disturbed Area Notification is in force in the whole of Nagaland from 1995. The Central Government has accepted the recommendation of a committee constituted in this context for withdrawal of AFSPA in a phased manner. The Disturbed Area Notification is being withdrawn from 15 police stations in 7 districts in Nagaland with effect from 01.04.2022.
Union Home Minister, Shri Amit Shah said that due to the Prime Minister, Shri Narendra Modi’s unwavering commitment and attention to the North East region, which had been neglected for decades, the region is now witnessing a new era of peace, prosperity and unprecedented development.
Shri Amit Shah greeted the people of the North East on this important occasion.
AFSPA Background-Link