Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Australia Hon. Scott Morrison hold 2nd India Australia Virtual Summit
21 MAR 2022 6:19PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Australia Hon. Scott Morrison held the 2nd India-Australia Virtual Summit today during which they reviewed the multi-faceted relationship between the two countries and exchanged views on regional and global developments.
At the outset, Prime Minister Modi expressed his condolences on the destruction caused by severe flooding in New South Wales and Queensland, and the resultant loss of lives.
Both the leaders expressed satisfaction at the progress made under the Comprehensive Strategic Partnership established during the 1st Virtual Summit in June 2020. Prime Minister Modi expressed his satisfaction at the enhanced scope of the relationship which now covers diverse areas such as trade and investments, defence and security, education and innovation, science and technology, critical minerals, water management, new and renewable energy technology, Covid-19 related research, etc.
Prime Minister Modi thanked Hon. Scott Morrison for the special gesture in returning 29 ancient artefacts to India. These artefacts comprise sculptures, paintings and photographs, across centuries, some dating back to the 9th-10th century, from different parts of India. The artefacts include 12th century Chola bronzes, 11th-12th century Jain sculptures from Rajasthan, 12th-13th century sandstone Goddess Mahisasuramardini from Gujarat, 18th-19th century paintings and early gelatin silver photographs.
Prime Minister Modi thanked Prime Minister Morrison for taking care of the Indian community, including the Indian students, in Australia during Covid-19 pandemic.
Both the leaders also appreciated the increasing strategic convergence between the two countries as fellow democracies with shared values and common interests, which include a free, open, inclusive, and prosperous Indo-Pacific.
A Joint Statement was issued on the occasion covering various aspects of the deepening Comprehensive Strategic Partnership. Both sides also agreed to establish annual summits between the Prime Ministers under the Comprehensive Strategic Partnership, thus adding a special dimension to the bilateral relationship.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ওস্ত্রলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্কোত মোরিসন্না ২শুবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ভর্চুএল সম্মিৎ ফমখ্রে
21 MAR 2022 6:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ওস্ত্রলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা স্কোত মোরিসন্না ২শুবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ভর্চুএল সম্মিৎ ঙসি ফমখ্রে অমসুং মখোয়না মসিগী মনুংদা, লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা শক্তম য়াম্বা মরীবু হঙ্গৎনা য়েংশিনবগা লোয়ননা রিজনেল অমসুং মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোক্নখি।
খ্বাইদগী অহানবদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ক্বীন্সলেন্দ অমসুং ন্যু সাউথ ৱেল্সতা থোকখিবা শাথীরবা ঈশিং-ইচাউদগী মীওইগী পুন্সি মাঙবা অমসুং লন-থুমদা অমাঙ অতা থোকখিবদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি।
ইং ২০২০গী জুন্দা পাংথোকখিবা অহানবা ভর্চুএল সম্মিত্তা শেমখিবা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী মখাদা পুরকখিবা চাউখৎ-থৌরাংশিংদা লুচিংবা অনিনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মরী অসিনা পাকথোক চাউথোরক্তুনা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, এজুকেসন অমসুং ইন্নোভেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, ক্রিতিকেল মিনরেল, ঈশিং শেন্নবা, ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা রিসর্চনচিংবা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিং হৌজিক মনুং চল্লকপা অসিদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা স্কোত মোরিসনবু মহাক্না ভারত্তা অরিবা পোৎলম ২৯বু হন্দোকপীরকপগী অখন্নবা থৌওং অমা পাংথোকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী পোৎলমশিং অসিগী মনুংদা চহি-চা কয়াগী ওইগদবা অমসুং খরা অমদি ৯-১০শুবা চহি-চাগী ওইগদবা মীতম, অয়েকপা লাই অমসুং ফোতোনচিংবা ভারতকী তোঙানবা মফমদগী ওইগদবা কয়া য়াওরি। পোৎলমশিং অসিগী মনুংদা ১২শুবা চহি-চাগী চোলাগী পিথ্রাই, ১১-১২শুবা চহি-চাগী রাজস্থানগী জৈনগী মুর্তী, ১২-১৩শুবা চহি-চাগী গুজরাতকী লাইরেম্বী মহিসাসুরামার্দিনিগী সেন্দস্তোন, ১৮-১৯শুবা চহি-চাগী অয়েকপা লাই অমসুং অঙনবা মতমগী জেলাতিন সিলভর ফোতো য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না ভারতকী মহৈরোই য়াওনা ওস্ত্রেলিয়াদা লৈবা ভারতকী খুন্নাইগী মীশিংবুকোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা শেন্নবীবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবা অনি অসিনা নিংতম্বা, পুম্নমক্তা থোঙ হাংবা অমসুং হীরম খুদিংমক মনুং চনবা ইন্দো-পেসিফিক য়াওনা ভেল্যু অমসুং অপাম্বা মান্নবা গনতন্ত্রা চৎপা লৈবাক অমা ওইনা লৈবাক অসিগী মরক্তা স্ত্রেতজিক ওইবা থৌওং হেনগৎলকপা অসিবু থাগৎখি।
মরা চেৎপা হেনগৎলক্লিবা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী তোঙানবা থৌওং কয়া কোনবা অপুনবা ৱারোল অমা পুথোকখি। নাকল অনিমক্না কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপকী মখাদা চহিগী ওইবা সম্মিৎ পাংথোকপা য়ানখি, অমসুং মতৌ অসুম্না, লৈবাক অনিগী মরক্তা অনৌবা অমসুং অখন্নবা হীরম অমসু হাপচিনখি।