ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁରଙ୍କ ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦ ମହୋତ୍ସବ ୨୦୨୦ର ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ବେଳେ ଦେଶର ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ନିମନ୍ତେ ସମାଧାନର କଳ୍ପନା କରିବା
10 MAR 2022 2:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦ ଉତ୍ସବ (ଏନ୍‌ୱାଇପିଏଫ) ୨୦୨୦ର ଜାତୀୟ ରାଉଣ୍ଡର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ସଂସଦର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କକ୍ଷରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡା ଓ ଯୁବବ୍ୟାପାର କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିଶୀଥ ପରମାଣିକ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହାଛଡା ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଜାତା ଚତୁର୍ବେଦୀ, ରାଜ୍ୟସଭା ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ପି.ସି ମୋଦୀ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ସଂସଦର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ବିରଳା ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ଦିନ ଏନୱାଇପିଏଫର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ଏଥିରେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଥମ ତିନିଜଣ ଜାତୀୟ ବିଜେତା ମଧ୍ୟ କିଛି କହିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ନିଜର ଅଭିଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତବର୍ଷର ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦ ଉତ୍ସବର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି “ନବ ଭାରତର ସ୍ୱର ହୋଇ ସମାଧାନ ପନ୍ଥା ବାହାର କର ଓ ନୀତିରେ ଭାଗିଦାର ହୁଅ ।” କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, କ୍ଷୁଧା ନିବାରଣ, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା, କମ୍ ବ୍ୟୟ ସାପେକ୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛଶକ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି । ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କଲାବେଳେ ଆପଣମାନେ ଆମେ ହାସଲ କରିଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ତର୍ଜମା କରି ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କଲାବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି । ଯୁବ ସମାଜ କ୍ରୀଡା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗଣମାଧ୍ୟମ, ପରିବହନ, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ କ’ଣ କରିପାରିବେ ଯାହା ଫଳରେ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ ବୋଲି ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ମାନବତାର ଭବିଷ୍ୟତ ଓ ବଂଚିବାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବିଲିୟନ ଜନତା କ’ଣ ଦେଇପାରିବେ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ନେତୃତ୍ୱ ଗୁଣ ବିକାଶ କରିବାରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ନେଇଛନ୍ତି । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଆଦର୍ଶରେ ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହେବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ସଂଗ୍ରାମ କରୁଥିଲା, ଭାରତ ଏହାର ମୁକାବିଲା ମିଳିତଭାବେ କରିପାରିଲା । ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଲୁ ଯେ ସଠିକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଓ ନେତୃତ୍ୱ ବଳରେ ଆମେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସାମ୍ନା କରିପାରିବୁ । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଉତ୍ସାହ ଜାଗ୍ରତ କରି ଏକାତ୍ମ ଭାବନା ସହ ଅନେକ ବିସ୍ମୟକର କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣି ଦୋହରାଇଲେ ଯେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ସାହ ଓ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବଳରେ ଏକ ଦେଶର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପିତ ହୁଏ । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ହିଁ ଆମ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇପାରିବେ । ଯୁଗଗୋଷ୍ଠୀ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅତୀତ ଓ ଭବିଷ୍ୟତର ସଂଯୋଗର ସେତୁ ସଦୃଶ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଖୋଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି । ଏହା କେବଳ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ କୌଶଳ ବିକାଶ ଦେଇନାହିଁ, ବରଂ ଏକ ମଜବୁତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କହୁଛି । କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବ ସଂସଦର ବିଭିନ୍ନ ରାଉଣ୍ଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରତିଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦ ଉତ୍ସବ -୨୦୨୨ ଫାଇନାଲକୁ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଜାତା ଚତୁର୍ବେଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଯୁବ ସଂସଦର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ଏହାଛଡା ଏହି ମତ ବିନିମୟ ମଞ୍ଚରେ ସେମାନେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉତ୍ସାହ ଜାଗ୍ରତ କରିପାରିବେ ।
ଜାତୀୟ ଯୁବା ସଂସଦର ଉତ୍ସବ (ଏନୱାଇପିଏଫ) ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ସ୍ୱର ଶୁଣିବାକୁ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁମାନେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୃତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୧ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୭ରେ ତାଙ୍କର ମନ୍ କି ବାତ୍ ଅଭିଭାଷଣରେ ଏନ୍‌ୱାଇପିଏଫର ଏହି ଧାରଣା ଦେଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ କଥାରେ ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ଜାନୁୟାରୀ ୧୨ରୁ ୨୭ ଫେବୃୟାରୀ ୨୦୧୯ ମଧ୍ୟରେ ଏନୱାଇପିଏଫ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା “ନବ ଭାରତର ସ୍ୱର ହୋଇ ସମାଧାନ ବାହାର କର ଓ ନୀତିରେ ନିଜର ଅବଦାନ ଦିଅ ।” ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୮୮ହଜାର ଯୁବକଯୁବତୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏନୱାଇପିଏଫ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ୨୨ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୦ରୁ ୧୨ଜାନୁୟାରୀ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା “ଯୁବା ...ଉତ୍ସାହ ନୟେ ଭାରତ କା ।” ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଜିଲ୍ଳା, ରାଜ୍ୟ ଓ ଜାତୀୟସ୍ତରରେ ୨୫ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏନୱାଇପିଏଫ ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ୧୪ଫେବୃୟାରୀ ୨୦୨୨ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ୨.୪୪ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ ଯୁବ ସଂସଦର ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡରେ ୨୩-୨୭ ଫେବୃୟାରୀ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୮୭ଜଣ (୬୨ ମହିଳା ଓ ୨୫ପୁରୁଷ) ବିଜେତା ସଂସଦର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କକ୍ଷରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଅତିଥିଙ୍କ ଗହଣରେ ବସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ । ୨୯ଜଣ ରାଜ୍ୟ ଯୁବା ସଂସଦ ବିଜେତା ଲୋକସଭା ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ଭର୍ତ୍ତୃହରି ମହତାବ, ଡକ୍ଟର ସତ୍ୟପାଲ ସିଂ, ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଆଇଆରଏସ୍ ଅନୁ ଜେ ସିଂହ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ପରାମର୍ଶ ଦାତା ଶ୍ରୀ କାଞ୍ଚନ ଗୁପ୍ତାକୁ ନେଇ ଗଠିତ ବିଚାରକମଣ୍ଡଳୀ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନିଜଣ ଜାତୀୟ ବିଜେତା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧ତାରିଖର ସମାବର୍ତ୍ତନ ଉତ୍ସବରେ ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତିଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ତିନିଜଣ ଚୂଡାନ୍ତ ଜାତୀୟସ୍ତର ପ୍ରତିଯୋଗୀକୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ପୁରସ୍କାର ରାଶି ଯଥାକ୍ରମେ ୨ଲକ୍ଷ, ୧, ୫୦,୦୦୦ ଓ ୧ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଥିବାବେଳେ ୫୦ହଜାର ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ଦୁଇଟି ସାନ୍ତ୍ୱନାମୂଳକ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନ କରାଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister Shri Anurag Thakur addresses inaugural session of national round of National Youth Parliament Festival 2022 today
Envisage solutions to transform India when we mark India @100 years of independence: Shri Anurag Thakur
10 MAR 2022 2:49PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs & Sports Shri Anurag Thakur addressed the inaugural session of National round of 3rd edition of National Youth Parliament Festival (NYPF) 2022 today in the central hall of Parliament, New Delhi. Minister of State of Youth Affairs and Sports Shri Nisith Pramanik also graced the event. Secretary Youth Affairs and Sports, Smt. Sujata Chaturvedi, Secretary General of Rajya Sabha Shri P. C. Mody and other officials of the Ministry and Parliament were also present on this occasion. Speaker of Lok Sabha, Shri Om Birla will address the valedictory function of NYPF on 11th March, 2022. The top three National Winners will also get an opportunity to speak before the Lok Sabha Speaker during the valedictory function.
During his address, Shri Anurag Thakur said, “Theme of this year’s National Youth Parliament Festival is ‘be the voice of New India and find solutions and contribute to Policy’. I urge all of you to focus on championing a cause ranging from solid waste management, eliminating hunger, gender equality, affordable and clean energy, clean water & sanitation. As we mark Azaadi ka Amrit Mahotsav, I also urge you to discuss the progress we have made so far and envisage solutions to transform India when we mark India @ 100 years of independence. What can the youth do in the field of health, sports, media, transportation, infrastructure, foreign affairs that will transform lives for a billion people? What can 1 billion people contribute to the future of humanity and ‘ease of living’?”
Shri Thakur further added that taking forward the ideology of Swami Vivekananda, the National Youth Parliament has played a main role in building leadership qualities among the youth. Youth should use this opportunity to draw inspiration from the ideology of Swami Vivekanand, the Minister urged.
Talking about AatmaNirbhar Bharat Shri Thakur said that while the whole world was struggling during the pandemic, India rose to the occasion and we all worked hand in hand to overcome the situation. With this, we set an example before the world that with right vision and leadership, we can face all adversities. The youth must also imbibe this quality and take the country ahead in a spirit of togetherness to achieve wonders for our nation when we turn 100.
The Minister reiterated that it's the spirit and the participation of the youth through which the foundation of a country is laid, it’s the youth who can take the country and society to a new height, youth are the present of the country as well as they are the bridge between the past and future.
Shri Thakur further added that the Prime Minister Shri Narendra Modi has promoted schemes like Skill India, Khelo India and Fit India which have not only imparted skills to crores of youth but is also laying the foundation of a strong India. The Union Minister also lauded the youth who participated in the various rounds of Youth Parliament and gave best wishes to all the finalists of the 3rd edition of National Youth Parliament Festival 2022.
Smt. Sujata Chaturvedi said that the objective of the National Youth Parliament is to provide a platform to youth to voice their thoughts opinions and dreams for the country and also to publicize the various schemes and activities of the government to the youth in an attractive interactive platform and to inculcate the spirit of democracy through civic engagement and dialogue.
The National Youth Parliament Festival (NYPF) is organised to hear the voice of the youth, who will join various careers in coming years, including public services. NYPF is based on the idea given by the Prime Minister in his Mann Ki Baat Address on 31st December, 2017. Taking inspiration from the idea, the 1st edition of NYPF was organised from 12th January to 27th February, 2019 with the theme “Be the Voice of New India and Find solutions and Contribute to Policy”. A total of 88,000 youth participated in the program.
2nd edition of NYPF was organized from 23rd December, 2020 to 12th January, 2022 with the theme “YUVAAH- Utsah Naye Bharat Ka” through virtual mode which was witnessed by more than 23 lakh youth and stakeholders across the country at District, State and National level.
3rd edition of NYPF was launched on 14th February 2022 at District level through virtual mode. More than 2.44 lakh youth across the country participated in the District Youth Parliaments followed by State Youth Parliaments through virtual mode from 23rd – 27th February, 2022. Eighty-Seven (87) winners (62 Female and 25 Male) from States/ UTs get an opportunity to be present in the Central Hall of Parliament before the Hon’ble Minister of Youth Affairs & Sports and Hon’ble Minister of State of Youth Affairs & Sports and other dignitaries. Twenty-Nine (29) winners of State Youth Parliament (SYP) get an opportunity to speak before the National Jury comprising of Sh. Bhartruhari Mahtab, Member of Parliament Lok Sabha, Dr. Satya Pal Singh, Member of Parliament Lok Sabha, Smt. Anu J Singh, IRS (Retd.) and Sh. Kanchan Gupta, Senior Adviser M/o Information & Broadcasting today. The top three National Winners will also get an opportunity to speak before the Speaker, Lok Sabha during the valedictory function on 11th March 2022. Certificates and Awards will be given to 3 final winners at the National level (Cash prizes of INR 2,00,000, INR 150,000, INR 100,000) and Rs. 50,000 for 2 consolation prize may also be awarded, if any.