ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୧୧ଟି ୱେବିନାର ମାଧ୍ୟମରେ ବଜେଟ୍‌ ଘୋଷଣା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତ ମାର୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଓ ମାନସ ମନ୍ଥନର ନେତୃତ୍ବ ନେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୧ଟି ବଜେଟ୍‌ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ୱେବିନାରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏସବୁ ୱେବିନାରରେ ଭାଗ ନେଲେ ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାର
ଉଦ୍ୟମୀ, ଏମଏସଏମଇ, ରପ୍ତାନିକାରୀ, ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଆଦିଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ୱେବିନାରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ
ବଜେଟକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଫଳପ୍ରଦ ପରାମର୍ଶ ଓ ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କଲେ ସରକାର
ଏସବୁ ୱେବିନାର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାଲିକାନା ଭାବନା ଏବଂ ସମୟବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଲା
09 MAR 2022 6:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଡିଆଇପିଏଏମର ଘୋଷଣା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବଜେଟ୍‌ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ୱେବିନାରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାକୁ ମିଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧ଟି ବଜେଟ୍‌ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ୱେବିନାରକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିସାରିଛନ୍ତି । ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, କୃଷି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଡିପିଆଇଆଇଟି, ପିଏସଏ, ଏମଏନଆରଇ, ଡିଇଏ ଏବଂ ଡିଆଇପିଏଏମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ବଜେଟ୍‌ ୱେବିନାରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ -୨୦୨୨ରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ବଜେଟର ଗତିଶୀଳତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମାଲିକାନା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏସବୁ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷି, ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କୌଶଳ ବିକାଶ, ସମାବେଶୀ ଏବଂ ସମାନତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଆଦି ବିବିଧ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଏସବୁ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏସବୁ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବଜେଟ୍‌ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମାଲିକାନା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏପରି ପଦକ୍ଷେପ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗକୁ ନୂଆ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହେବା କ୍ଷଣି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ବଜେଟ୍‌ର ସମୟବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହାୟକ ହେବ । ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କ ବାସ୍ତବ/ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବିନିଯୋଗ କରିବା ତଥା ଅଭାବ ଅସୁବିଧାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଫେବୃଆରୀ ପହିଲାରେ ବଜେଟ୍‌ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଏବଂ ଏପରି ୱେବିନାର ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ଦ୍ଵାରା ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବଜେଟ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏସବୁ ୱେବିନାରରେ ଉଦ୍ୟମୀ, ଏମଏସଏମଇ, ରପ୍ତାନିକାରୀ, ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ଜଗତର ଯୁବବର୍ଗ ପ୍ରମୁଖଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ୱେବିନାରରେ ବିସ୍ତୃତ ପାନେଲ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏସବୁ ୱେବିନାର ସମୟରେ ସରକାର ସଂଖ୍ୟାଧିକ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ବଜେଟ୍‌ ଘୋଷଣାକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।

Prime Minister's Office
PM leads consultation and brain-storming on the way forward for budget announcements through 11 webinars
PM participates in 11 budget related webinars
These webinars saw participation of 40 thousand stakeholders
Entrepreneurs, MSMEs, exporters, global investors, startups, etc participated in the webinars along with Central & State Governments
Very fruitful inputs and suggestions received by Government for effective implementation of budget
These webinars helped create a sense of ownership among stakeholders and ensure time-bound implementation
09 MAR 2022 6:57PM by PIB Delhi
Today, PM addressed the webinar for discussing budget related announcements of DIPAM. This culminates the series of 11 budget related webinars that the PM addressed. PM participated budget webinar relating to ministries/deparments of Higher Education, Rural Development, Agriculture, Defence, Health, DPIIT, PSA, MNRE, DEA and DIPAM. The Union Budget-2022 has made several announcements for the economic growth of the country and to further the well-being of our people. These webinars were conducted with the objective of sustaining momentum of the Budget and to create a sense of ownership by all stakeholders in its implementation, These webinars have covered a diverse spectrum of subjects like SMART agriculture, PM Gatishakti, Aatmanirbharta in defence, digital education and dynamic skilling, inclusive and equitable healthcare delivery, Make in India and financing for aspirational economy etc.
The main objectives for organizing the webinars were developing a sense of ownership among the key stakeholders for the Budget. This exercise will also help ministries and departments to hit the ground running as soon as the new fiscal year begins & also ensure time-bound implementation. Consultation with various stakeholders helps bring their practical/ global expertise and experience and to identify lacunae. The shifting of budget to 1st February and these interactions in the webinars enables state governments get better visibility of priorities and thus plan their budgets better.
The webinars saw an estimated participation of around 40 thousand stakeholders which included entrepreneurs, MSMEs, exporters, global investors, representatives of the Central and State governments, youth from the world of startups, among others. Comprehensive panel discussions and theme-based break-out sessions were organized during each webinar. A large number of valuable suggestions have been received by the Government during these webinars, which will further aid in effective implementation of the Budget announcements.