নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন্স দেদা, ইকাইখুম্নবদা মতিক চারবা প্রেসিদেন্তনা চহি ২০২০ অমসুং ২০২১গীদমক্তা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা মীওইশিংদা য়াম্না লেমজনিংঙাই ওইরবা নারি শক্তি পুরস্কারশিং পীরগনি
07 MAR 2022 11:01AM by PIB Imphal
‘অজাদি কা অমৃত মাহোতসব’কী শরুক অমা ওইনা, চয়োল শাংনা পাংথোক্কদবা ইন্তর্নেস্নেল ৱিমেন্স দেগী থৌরম অদু নই দিল্লীদা ২০২২গী মার্চ ১দগী হৌখ্রে। চয়োল শুপ্না পাংথোকক্কদবা থৌরম অসিদা ইকাইখুম্নবদা মতিক চারবা ভারতকী প্রেসিদেন্ত, শ্রী রামনাথ কোৱিন্দনা ২০২২গী মার্চ ৮দা, নি দিল্লীগী রাস্ত্রপতি ভাৱনদা পাংথোক্কদবা অখন্নবা থৌরম অমদা চহি ২০২০ অমসুং ২০২১গীদমক্তা নারি শক্তি পুরুস্কার পীবা উবা ফংগনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা থোক্লিবা ফিভম অসিনা মরম ওইরগা চহি ২০২০গী এৱার্দ সেরেমোনী অদু ২০২১দা পাংথোকপা ঙমখিদ্রে।
ইকাইখুম্নবদা মতিক চারবা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনসু ঐৱার্দীশিং অদুবু মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক্তা ইকাইখুম্নবা উৎনবা অমসুং ৱিমেন এমপাৱরমেন্তকা মরী লৈনবা লমশিংদা থবক তৌনবগীদমক্তা অমসুং ময়ামদগী হেনবা ঙম্নবা মীয়ামগী পুক্নিং থৌগৎনবা ইন্তরেক্তিব সেসন অমা পাংথোক্লগনি।
পুন্না এৱার্দ ২৮ (চহি ২০২০ অমসুং ২০২১গী ১৪, ১৪) অসি মীওই ২৯দা নুপীশিং এমপাৱরমেন্তকীদমক্তা, মরু ওইনা শোল্লবা অমসুং ময়ামদগী শোত্থরবা নুপীশিংগীদমক্তা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোকপগীদমক্তা মখোয়বু মশক খঙবীবা ওইনা পীরগনি।
‘নারি শক্তি পুরস্কার’ অসি কনাগুম্বা মীওইশিংঅমসুং ইন্সতিত্যুশনশিংনা লৌখিবা মবামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা থৌদাংশিং অদুবু মশক খঙবীবা ওইনা, নুপীশিংবু গেম চেঞ্জরশিং ওইনা অমসুং খুনাই অসিদা অফবা মখলগী অহোংবা অমা পুরকপগী মচাক অমা ওইবগীদমক্তা মখোয়বু মশক খঙবীবা ওইনা ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দেবেলপমেন্তকী মন্ত্রালয়না লৌখৎলকখিবা অনৌবা খোংথাংনি।
মসিগী এচীবরশিং অসিনা মখোয়গী মঙলান অদু মঙফাওননবা হোৎবদা চহি, জিয়োগ্রাফিকেল বেরিয়রশিং নত্রগা রিসোর্স ফংবা-ফংদবা হায়বসিনা মখোয়গী পান্দমদা অথিংবা অপনবা অমত্তা লৈহনখিদে। মখোয়গী নিংহন্নদ্রবা ৱাখল্লোনশিং অদুনা খুনাই অসিবু অমসুং নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংগী ৱাখল্লোন, মরু ওইনা নুপী-নুপা খেৎনবগী ৱাফম অসিবু থুগাইরগনি অমসুং জেন্দর ইনিক্বাইলিতী অমসুং দিস্ক্রিমিনেশনগী মায়োক্তা লেপ্নবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎলগনি। মসিগী এৱার্দশিং অসি খুনাই অসিবু চাউখৎহনবদা নুপীশিংবু লেং মান্নবা পার্তনরশিং ওইনা মশখ খঙনববগী মাইকৈদা হোৎনবা অমনি।
চহি ২০২০গীদমক্তা নারি শক্তি পুরস্কারগী ৱিন্নরশিং অদু এন্ত্রপ্রেনোশিপ, এগ্রিকলচর, ইন্নভেশন, সোসিয়েল ৱার্ক, আর্তস অমসুং ক্রাফশিং, এস.তি.ই.এম.এম., অমসুং ৱাইল্দ লাইফ কঞ্জার্ভেশন্না চিংবা তোঙান-তোঙান মখল কয়াগী লমশিংদগীনি। নচহি ২০২১গীদমক্তা নারি শক্তি পুরস্কারগী ৱিন্নরীশং অদু লিংগ্বিস্তিক্স, এন্ত্রপ্রেনোরশিপ, এগ্রিকলচর, সোসিয়েল ৱার্ক, আর্তস অমসুং ক্রাফস, মরচেন্দ নেভী, এস.তি.ই.এম.এম., এজুকেশন অমসুং লিতরেচর, দিসএবিলিতী রাইতশিংনচিংবদগী ওইখি।
এৱার্দিশিংগী লিস্ত অদু মখাদা পীরি:
নারি শক্তি পুরস্কার ২০২০
সিরিয়েল নম্বর
মমীং
রাজ্য/য়ু.তি.
দোমেন
১.
অনিতা গুপ্তা
বিহার
সোসিয়েল এন্ত্রপ্রেনোর
২.
উশাবেন দিনেশভাই ৱাসবা
গুজরাত
‌ওর্গানিক ফার্মর অমসুং ত্রাইবল এক্তিবিস্ত
৩.
নসিরা অক্তর
জম্মু অমসুং কাশ্মির
ইন্নোভেতর- এনভাইরন্মেন্তল কঞ্জার্ভেশন
৪.
সন্ধ্য ধার
জম্মু অমসুং কাশ্মির
সোসিয়েল ৱার্কর
৫.
নিভ্রুতী রায়
কর্নাতকা
কন্ত্রী হেদ, ইন্তেল ইন্দিয়া
৬.
তিফানী ব্রার
কেরলা
সোসিয়েল ৱার্কর – মীৎ তাংবশিংগীদমক্তা থবক তৌবা
৭.
পদ্মা য়াংচান
লদাখ
লেহ রিজনদা মাংখ্রবা ক্বিজিন অমসুং ফিজেতপু অমুক হন্না হিংগৎহনবা
৮.
জোধাইয়া বাই বাইগা
মধ্য প্রদেশ
তআইবল বাইগা আর্ত পেন্তর
৯.
সায়লি নন্দকিশোর অগাৱানে
মহারাস্ত্র
দাউন সীন্দরোমনা নারবা কাথক দান্সর
১০.
ৱানিতা জগদিও বোরাদে
মহারাস্ত্র
অহানবা নুপী স্নেক রেক্যুৱর
১১.
মীরা থাকুর
পঞ্জাব
সিক্কি গ্রাস আর্তিস্ত
১২.
জায়া মুথু, তেজম্মা (পুন্না)
তামিল নাদু
আর্তিসানশিং – তোদা এম্ব্রোইদরী
১৩.
এলা লোথ (পোস্তহ্যুমস)
ত্রিপুরা
ওবস্তেত্রিসিয়ন অমসুং গাইনেকোলোজিস্ত
১৪.
আর্তি রানা
উত্তর প্রদেশ
হেন্দলুম শাবা মী অমসুং ওজা
নারি শক্তি পুরস্কার ২০২১
১.
সাতুপাতি প্রসন্না স্রী
অন্ধ্র প্রদেশ
লিংগ্বিস্ত – মাইনোরিতী ত্রাইবল লেংগ্বেজশিং প্রিজার্ব তৌবা
২.
তাগে রিতা তাখে
অরুনাচল প্রদেশ
এন্ত্রপ্রেনোর
৩.
মধুলিকা রামতেকে
ছত্তিসগর
সোসিয়েল ৱার্কর
৪.
নিরঞ্জনাবনে মুকুলভাই কালার্থি
গুজরাত
অইবা অমসুং এজুকেশনিস্ত
৫.
পুজা শর্মা
হরিয়ানা
লৌমি অমসুং এন্ত্রপ্রেনোর
৬.
অন্সুল মলহোত্রা
হিমাচল প্রদেশ
ফি শাবা মী
৭.
শোভা গস্তি
কর্নাতকা
সোসিয়েল এক্তিভিস্ত – দেবাদাসি সীস্তেম মুথৎনবা থবক তৌবা
৮.
রাধিকা মেনন
কেরলা
কেপ্তেন মর্চেন্ত নেভী – আই.এম.ও.দগী সমুদ্রদা ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোক্না থৌনা ফবগীদমক্তা এৱার্দ ফংখিবা অহানবা নুপী
৯.
কমল কুমভার
মহারাস্ত্র
সোসিয়েল এন্ত্রপ্রেনোর
১০.
স্রুতি মোহাপাত্রা
ওরিশা
দিসএবিলিতী রাইতস এক্তিভিস্ত
১১.
বাতুল বেগাম
রাজস্থান
মান্দ অমসুং ভাজান ফক শৈশকপী
১২.
থারা রঙ্গস্বামী
তামিল নাদু
সাইকীবাত্রিস্ত অমসুং সিসার্চর
১৩.
নীর্জা মাধব
উত্তর প্রদেশ
হিন্দিগী অইবা – ত্রান্সজেন্দরশিং অমসুং তিবেতন রেফ্যুজীশিংগী হক্কীদমক্তা থবক তৌবা
১৪.
নীনা গুপ্তা
ৱেস্ত বেঙ্গল
মেথমেতিচিয়ন

Ministry of Women and Child Development
On International Women’s Day, The Honourable President Will Confer Prestigious Nari Shakti Puraskars To 29 Outstanding Individuals For The Years 2020 and 2021
07 MAR 2022 11:01AM by PIB Delhi
As part of ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’, the week-long celebrations of International Women’s Day started on 1st March, 2022 in New Delhi. The culmination of week-long events will witness conferment of Nari Shakti Puruskar for the years 2020 and 2021 by the Honourable President of India Shri Ram Nath Kovind at a special ceremony to be held at Rashtrapati Bhavan, New Delhi on 8th March, 2022. The award ceremony for the year 2020 could not be held in 2021 due to prevalent situation created by COVID-19 pandemic.
The Honourable Prime Minister of India will also be having an interactive session with the Awardees to applaud their efforts and to inspire the masses to work for and excel in areas relating to women empowerment.
In all, 28 awards (14 each for the year 2020 and 2021) will be presented to 29 individuals in recognition of their exceptional work in rendering distinguished services towards empowerment of women, especially vulnerable and marginalized women.
‘Nari Shakti Puraskar’ is an initiative of the Ministry of Women and Child Development to acknowledge the exceptional contribution made by individuals and institutions, to celebrate women as game changers and catalyst of positive change in the society.
These achievers have not allowed age, geographical barriers or access to resources to come in the way of fulfilling their dreams. Their indomitable spirit will inspire the society at large and the young Indian minds in particular to break gender stereotypes, and stand up against gender inequality and discrimination. These awards are an effort to recognize women as equal partners in the advancement of society.
The winners of the Nari Shakti Puraskar for the year 2020 are from fields as diverse as entrepreneurship, agriculture, innovation, social work, arts and crafts, STEMM, and wildlife conservation, etc. The winners of the Nari Shakti Puraskar for the year 2021 are from the fields of linguistics, entrepreneurship, agriculture, social work, arts and crafts, Merchant Navy, STEMM, education and literature, disability rights, etc.
The list of awardees is below:
Nari Shakti Puruskar 2020
Sl. No
Name
State/ UT
Domain
1.
Anita Gupta
Bihar
Social Entrepreneur
1.
Ushaben Dineshbhai Vasava
Gujarat
Organic farmer & Tribal Activist
1.
Nasira Akhter
Jammu & Kashmir
Innovator - Environmental Conservation
1.
Sandhya Dhar
Jammu & Kashmir
Social Worker
1.
Nivruti Rai
Karnataka
Country Head, Intel India
1.
Tiffany Brar
Kerala
Social Worker – Working for Blind people
1.
Padma Yangchan
Ladakh
Revived the lost cuisine & clothing in Leh region
1.
Jodhaiya Bai Baiga
Madhya Pradesh
Tribal Baiga Art Painter
1.
Saylee Nandkishor Agavane
Maharashtra
Down syndrome affected Kathak Dancer
1.
Vanita Jagdeo Borade
Maharashtra
First Women Snake Rescuer
1.
Meera Thakur
Punjab
Sikki Grass Artist
1.
Jaya Muthu, Tejamma (Jointly)
Tamil Nadu
Artisans - Toda embroidery
1.
Ela Lodh (Posthumous)
Tripura
Obstetrician & Gynecologist
1.
Arti Rana
Uttar Pradesh
Handloom Weaver & Teacher
Nari Shakti Puruskar 2021
1.
Sathupati Prasanna Sree
Andhra Pradesh
Linguist – preserving minority tribal languages
1.
Tage Rita Takhe
Arunachal Pradesh
Entrepreneur
1.
Madhulika Ramteke
Chhattisgarh
Social Worker
1.
Niranjanaben Mukulbhai Kalarthi
Gujarat
Author & Educationist
1.
Pooja Sharma
Haryana
Farmer & Entrepreneur
1.
Anshul Malhotra
Himachal Pradesh
Weaver
1.
Shobha Gasti
Karnataka
Social Activist – Working for ending Devadasi system
1.
Radhika Menon
Kerala
Captain Merchant Navy – First woman to receive award for Exceptional Bravery at Sea from IMO
1.
Kamal Kumbhar
Maharashtra
Social Entrepreneur
1.
Sruti Mohapatra
Odisha
Disability Rights Activist
1.
Batool Begam
Rajasthan
Maand & Bhajan Folk Singer
1.
Thara Rangaswamy
Tamil Nadu
Psychiatrist & Researcher
1.
Neerja Madhav
Uttar Pradesh
Hindi Author – working for rights for transgenders and Tibetan refugees
1.
Neena Gupta
West Bengal
Mathematician