প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
লোকসভাত ৰাষ্ট্রপতিৰ ভাষণৰ প্ৰত্যুত্তৰত প্রধানমন্ত্রীৰ ধন্যবাদসূচক ভাষণ
“মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে মই লতা দিদিক শ্রদ্ধা জনাইছো; সংগীতৰ জৰিয়তে তেওঁ দেশৰ একতাক শক্তিশালী কৰিছিল”
“আজাজী কা অমৃত মহোৎসৱ এই সংকল্প গ্রহণৰ উপযুক্ত সময়, যেতিয়া অহা বছৰসমূহত ভাৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিবলৈ উপযুক্ত ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে”
“আমি এইটো বিশ্বাস কৰো যে সমালোচনা গণতন্ত্রৰ এক অভিন্ন অংগ; কিন্তু প্রতিটো বিষয়ত অন্ধভাৱে কৰা বিৰোধিতাই গণতন্ত্রক উপেক্ষা কৰাটোহে বুজায়”
“আমি যদি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ কথা কও আমি মহাত্মা গান্ধীৰ সপোন কৰাটো নবুজায়? বিৰোধীসকলে কিয় এইবিষয়ত উপহাস কৰিছে?”
“জীৱনকালত এনে বিশ্ব মহামাৰীৰ সময়ত সমগ্র বিশ্বই ভাৰতৰ অর্থনৈতিক অগ্রগতি প্রত্যক্ষ কৰিছে”
“মহামাৰীৰ সময়ত ৮০ কোটিতকৈ অধিক ভাৰতীয়ই যাতে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্যশস্য লাভ কৰাটো ভাৰত চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে; কোনো ভাৰতীয়ই যাতে ভোকাতুৰে নাথাকে সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ”
“ভাৰতৰ অগ্রগতিৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সবীলকৰণ কৰাটো জৰুৰী; ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলেই ভাৰতৰ বিকাশক আৰু অধিক দৃঢ় কৰিব”
“পিএম গতি শক্তি এনে এক সৰ্বাংগীন দৃষ্টিভংগী, যাৰ উদ্দেশ্য হ’ল আমাৰ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধান কৰা”
“আমি এইট
07 FEB 2022 7:17PM by PIB Guwahati
সংসদত ৰাষ্ট্রপতিৰ ভাষণৰ প্ৰত্যুত্তৰত প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি লোকসভাত ধন্যবাদসূচক ভাষণ প্ৰদান কৰে। প্রধানমন্ত্রীয়ে তেওঁৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে ভাৰতৰত্ন লতা মংগেশকাৰক শ্রদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে৷ তেওঁ কয় যে মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ পূৰ্বে মই লতা দিদিক শ্রদ্ধা জনাইছো। সংগীতৰ জৰিয়তে তেওঁ দেশৰ একতাক শক্তিশালী কৰিছিল।
প্রধানমন্ত্রীয়ে নতুন সংকল্প গ্রহণ আৰু দেশ নিৰ্মাণৰ কামত পুনৰ নিজক উৎসৰ্গা কৰাৰ বাবে বর্তমান সময়ৰ গুৰুত্ব বিশেষভাবে উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে আজাজী কা অমৃত মহোৎসৱ হৈছে অহা বছৰসমূহত ভাৰতে বিশ্বক নেতৃত্ব দিবলৈ কি ধৰণৰ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে, সেই সম্পৰ্কে সংকল্প গ্রহণৰ উপযুক্ত সময়। এইটো সত্য যে ভাৰতে বিগত বছৰসমূহত বিকাশৰ লক্ষ্যৰে একাধিক পদক্ষেপ গ্রহণ কৰিছে। এই সম্পর্কে প্রধানমন্ত্রী লগতে কয় যে ক’ৰোনাৰ পাছৰ সময়ছোৱাত এক নতুন বিশ্ব ব্যৱস্থা গঢ়ি উঠাৰ দিশে গতি কৰিছে। সেয়েহে ভাৰতৰ বাবে এয়া সুযোগ গ্রহণৰ উপযুক্ত সময়।
প্রধানমন্ত্রীয়ে বঞ্চিত আৰু দৰিদ্র শ্ৰেণীৰ পৰিৱর্তিত পৰিস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে এতিয়া এই শ্রেণীৰ লোকসকলে সা-সুবিধাৰ জৰিয়তে মর্যাদাৰে নিজৰ নতুন পৰিচয় গঢ় দিছে৷ তেওঁ কয় যে পূৰ্বে ঘৰত ৰন্ধন গেছ সংযোগ আছিল আভিজাত্যৰ পৰিচয়। এতিয়া দৰিদ্রতম লোকসকলেও ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ লাভ কৰিছে৷ সেইবাবেই এই পৰিৱর্তিত পৰিস্থিতি সকলোৰে বাবে আনন্দদায়ক হৈ উঠিছে। প্রত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ বা ডিবিটিৰ জৰিয়তে সেৱা প্ৰদান কৰা হৈছে... এই সকলোবোৰ নিঃসন্দেহে বৃহৎ পৰিৱর্তন। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া দৰিদ্র লোকসকলে নিজৰ ঘৰত বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদানৰ বাবে আনন্দ প্রকাশ কৰে, তেতিয়া এই আনন্দই সমগ্র দেশৰ লগতে তেওঁকো অধিক শক্তি যোগায়। বিনামূলীয়াকৈ ৰন্ধন গেছ সংযোগৰ ফলত দৰিদ্র পৰিয়ালে ৰান্ধনিশালৰ ধোঁৱা মুক্ত হৈ পৰা বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে৷
সুস্থ গণতান্ত্রিক ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বৰ প্রসংগ উত্থাপন কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে ভাৰতৰ কেইবা শতিকা পুৰণি গণতান্ত্রিক ঐতিহ্যৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে আমি গণতান্ত্রিক ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি দৃঢ় বিশ্বাসী। আমি এইটোও বিশ্বাস কৰো যে সমালোচনা গণতন্ত্রৰ অপৰিহার্য অংগ। কিন্তু প্রতিটো বিষয়ত অন্ধভাৱে বিৰোধিতাৰ মানসিকতালৈ আগুৱাই গ’লে নহ’ব৷ মহামাৰীজনিত পৰিস্থিতিক ৰাজনৈতিক উদ্দেশ্যে ব্যৱহাৰৰ ঘটনাত তেওঁ ক্ষোভ প্রকাশ কৰে৷ লকডাউনৰ সময়ত নীতি-নির্দেশনা জাৰি কৰা হৈছিল যে সাধাৰণ লোকে য’ত আছে, তাতে যাৱতীয় নীতি-নির্দেশনা মানি চলিব৷ কিন্তু দুর্ভাগ্যজনকভাবে মুম্বাই আৰু দিল্লীৰ পৰা সেই সকলো লোকক নিজৰ ৰাজ্য উত্তৰপ্রদেশ আৰু বিহাৰলৈ যাবলৈ কোৱা হৈছিল৷ এনে ঘটনাৰ তেওঁ চোকা সমালোচনা কৰে৷
প্রধানমন্ত্রী মোদীয়ে সামগ্ৰিকভাৱে সেই সকলো প্রয়াসৰ প্রতি সমর্থন দেখুৱাৰ পৰিৱর্তে বিৰোধীসকলে যি সংকীর্ণ মনোভাৱ দেখুৱাইছিল তাৰ সমালোচনা কৰে৷ তেওঁ কয় যে আমি যদি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ কথা কও, তাৰমানে আমি মহাত্মা গান্ধীৰ সপোন পূৰণ কৰাটো নুবুজাই নেকি? বিৰোধীসকলে কিয় এই বিষয়টো উপহাস কৰে? আমি যোগ চর্চা আৰু ফিট ইণ্ডিয়াৰ দৰে প্রয়াস লৈছো। কিন্তু বিৰোধীসকলে এই প্রয়াসৰো উপহাস কৰে৷ জীৱনকালত এনে বিশ্বজোৰা মহামাৰীৰ সময়ত সমগ্র বিশ্বই ভাৰতৰ অর্থনৈতিক অগ্রগতি প্রত্যক্ষ কৰিছে বুলিও প্রধানমন্ত্রীয়ে মত প্রকাশ কৰে৷ এটা শতিকাৰ পূৰ্বে ফ্লু মহামাৰীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে সেই সময়ত অধিকাংশ ক্ষেত্রতে মৃত্যুৰ কাৰণ আছিল ক্ষুধা। তেওঁ সজোৰে কয় যে বর্তমান মহামাৰীৰ সময়ত কোনো ভাৰতীয়ই যাতে ক্ষুধাৰ কাৰণে মৃত্যু নহয়, সেয়া গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। এই লক্ষ্যৰে আমি এক বৃহৎ সামাজিক সুৰক্ষামূলক কাৰ্যসূচী গ্রহণ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে মহামাৰীৰ সময়ত ৮০ কোটিতকৈ অধিক ভাৰতীয়ই যাতে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্যশস্য লাভ কৰে, ভাৰত চৰকাৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিছে। কোনো ভাৰতীয়ই যাতে ভোকাতুৰে নাথাকে, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে সজোৰে কয় যে দাৰিদ্রতা মোকাবিলা কৰাৰ সর্বোত্তম কার্যকৰী পন্থা হ’ল ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ যাৱতীয় চিন্তা দূৰ কৰা। তেওঁ আক্ষেপেৰে কয় যে দীর্ঘ সময় ধৰি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক উপেক্ষা কৰা হৈছে। যিসকলে বহু বছৰ ধৰি দেশৰ শাসন ক্ষমতাত আছিল আৰু যিসকলে প্রাসাদোপম মহলত বাস কৰি আহিছে তেওঁলোকে এতিয়া প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ কথা পাহৰি গৈছে৷ এই ক্ষেত্ৰত আক্ষেপ প্রকাশ কৰি প্রধানমন্ত্রী কয় যে ভাৰতৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰান্তীয় কৃষকসকলক সবলীকৰণ কৰাটো জৰুৰী। প্ৰকৃততে প্ৰান্তীয় কৃষকসকলেই ভাৰতৰ বিকাশক আৰু অধিক দৃঢ় কৰিব৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে নতুন প্রকল্পৰ সা-সুবিধা প্ৰদান আৰু চৰকাৰৰ সামগ্রিক দৃষ্টিভংগী সম্পর্কে বিশদভাৱে কয়৷ তেওঁ উত্তৰপ্রদেশত সৰযু নাহাৰৰ দৰে দীর্ঘদিন অসম্পূৰ্ণ হৈ থকা ৰাষ্ট্ৰীয় প্রকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে বর্তমান চৰকাৰে এই প্রকল্পৰ কাম সম্পূর্ণ কৰিছে। পিএম গতি শক্তিৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশত আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধানত এক সৰ্বাংগীন প্রয়াসৰ অংশ হিচাপে এই প্ৰচেষ্টা গ্রহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ লজিষ্টিক শিতানত ব্যয় কৰিব৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে দুর্বল যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ প্রসংগ পুনৰ উল্লেখ কৰে৷ এই সম্পর্কে তেওঁ কয় যে আমাৰ চৰকাৰে ক্ষুদ্র আৰু মজলীয়া উদ্যোগৰ সংজ্ঞা পৰিৱর্তন কৰিছে আৰু এই খণ্ডক সহায্য প্ৰদান কৰিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে আত্মনির্ভৰ হৈ উঠাৰ ক্ষেত্রত নতুন মানসিকতা গ্রহণৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ এই সন্দৰ্ভত তেওঁ কয় যে আত্মনির্ভৰ হৈ উঠাৰ ক্ষেত্রত সৃজনশীল চিন্তা-ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। তেওঁ দেশৰ প্রতিভাবান যুৱ সম্প্রদায়ৰ বৃ্ত্তিক কামত লগাবলৈ নতুন নতুন ক্ষেত্র আৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আমি এইটো বিশ্বাস নকৰো যে কেৱল চৰকাৰেহে সকলো সমস্যাৰ সমাধান কৰিব পাৰে। আমি দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ যুৱ সম্প্রদায়ৰ ওপৰত ভৰসা কৰো। তেওঁ এই সম্পর্কে ষ্টার্ট আপ খণ্ডৰ উদাহৰণ দি কয় যে দেশত এই ধৰণৰ সংস্থাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে সাধাৰণ জনতাৰ সবলীকৰণৰ পৰিচয় পোৱা গৈছে৷ বৰ্তমান সময়ত ইউনিকর্নসমূহৰ মান উন্নয়ন হৈছে বুলিও তেওঁ অৱগত কৰে। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে আমাৰ যুৱ সম্প্রদায়, সম্পদ সৃষ্টিকর্তা আৰু উদ্যোগীসকলক ভয় দেখুৱাৰ নীতিত আমি একমত নহয়। উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে ২০১৪ৰ পূৰ্বে দেশত ষ্টার্ট আপৰ সংখ্যা আছিল কেৱল ৫০০৷ অৱশ্যে দেশত বিগত ৭ বছৰত এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাই ৬০,০০০ পাৰ হৈছে। ভাৰতে ইউনিকর্নৰ শতক পাৰ হোৱাৰ দিশত অগ্রসৰ হৈছে। বিশ্বত ষ্টার্ট আপ খণ্ডত ভাৰত তৃতীয় স্থানত আছে৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে মেক ইন ইণ্ডিয়া প্ৰচেষ্টাক উপহাস কৰাটো দেশৰ উদ্যোগী আৰু যুৱ সম্প্রদায়ক অৱজ্ঞা কৰাৰ সমান। তেওঁ লগতে কয় যে প্রতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনির্ভৰ হৈ উঠাটো দেশৰ প্রতি অন্যতম মহান সেৱা।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে পূৰ্বতে মুদ্রাস্ফীতিৰ বিষয়টোক বিশ্বজুৰি সমস্যাৰ সৈতে জোৰা অজুহাত হিচাপে ব্যাখ্যা কৰা হৈছিল৷ কিন্তু আজি ভাৰতে বিশ্বজুৰি সমস্যা সত্বেও কোনো অজুহাত অবিহনে মুদ্রাস্ফীতিজনিত সমস্যাৰ মোকাবিলা কৰিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্র আমাৰ বাবে জীৱন্ত আত্মা, ই ক্ষমতাত থকা বা চৰকাৰে পৰিচালনাৰ ব্যৱস্থা নহয়। পুৰাণ আৰু সুব্রমণিয়াম ভাৰতীৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ কয় যে ভাৰত এনে এক সর্বব্যাপী ধাৰণা, য’ত সমগ্র দেশক জীৱন্ত আত্মা হিচাপে বিবেচনা কৰা হয়। তামিলনাডুৰ লোকসকলে সদ্যপ্রয়াত চীফ অফ ডিফেন্স ষ্টাফ জেনেৰেল বিপিন ৰাৱাটৰ প্রতি যি শ্রদ্ধাৰ নিদর্শন দাঙি ধৰিলে, সেইটোৱে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সহানুভূতিৰ পৰিচয় দিয়ে৷
অমৃত কালৰ এই পবিত্র সময়ত ৰাজনৈতিক দল, সাধাৰণ জনতা আৰু যুৱ সম্প্রদায়ক আৰু অধিক ইতিবাচক মানসিকতাৰে দেশৰ উন্নয়নত অৱদান আগবঢ়োৱাৰ আহ্বান জনায় প্রধানমন্ত্রীয়ে ভাষণ সামৰে৷

Prime Minister's Office
PM’s reply to the motion of thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“Before making my speech, I would like to pay tributes to Lata Didi. Through her music she unified our nation”
“'Azadi Ka Amrit Mahotsav' is the perfect time to think about how India can play a global leadership role in the coming years”
“We also believe that criticism is an essential part of democracy. But, blind opposition to everything is never the way ahead”
“If we are talking about being vocal for local, are we not fulfilling the dreams of Mahatma Gandhi? Then, why was it being mocked by the Opposition?”
“The world has taken note of India's economic strides and that too in the middle of a once in a lifetime global pandemic”
“The Government of India ensured that over 80 crore fellow Indians get access to free ration in the midst of the pandemic. It is our commitment that no Indian has to remain hungry”
“For India's progress, it is important to empower the small farmer. The small farmer will strengthen India's progress”
“PM Gati Shakti presents a holistic approach to solve our infrastructure challenges. Our emphasis is on proper connectivity”
“We do not believe only Governments can solve all problems. We believe in the people of the nation, the youth of the nation”
“We do not agree with the approach of scaring our youth, wealth creators and entrepreneurs”
“Being self-reliant in the defence sector is among the biggest national service”
“Nation, for us is a living soul, not just an arrangement of power or government”
07 FEB 2022 7:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament, in the Lok Sabha. The Prime Minister paid tribute to Lata Mangeshkar before starting his speech. “Before making my speech, I would like to pay tributes to Lata Didi. Through her music she unified our nation”, he said.
The Prime Minister underlined the importance of the current epoch in making new resolutions and rededicating to the task of nation -building. “'Azadi Ka Amrit Mahotsav' is the perfect time to think about how India can play a global leadership role in the coming years. It is equally true that India has made several developmental strides in the last few years”, he said. Furthermore, he contined, that a new world order in the post-Corona period is taking shape rapidly. “This is a turning point where we as India should not lose this opportunity”, he added.
The Prime Minister narrated the changing status of the deprived and poor who are getting new dignity through facilities. “Earlier, gas connection was a status symbol. Now, the poorest of the poor have access to it and that is why it is very gladdening. The poor have access to bank accounts, DBT is helping in service delivery...these are major changes”, he said. He added that when poor person feels happy due to electricity in her house, her happiness gives strength to the joy of the nation. He also talked of the joys of smoke-free kitchen in poor household due to free gas connection.
The Prime Minister underlined the importance of proper functioning of democracy and highlighted the centuries old democratic tradition of India. “We are firm believers in democracy. And, we also believe that criticism is an essential part of democracy. But, blind opposition to everything is never the way ahead”, he emphasized. The Prime Minister lamented the fact of using the pandemic for political purpose. He criticized pushing people who were following lockdowns, when guidelines were suggesting that people stay where they were, being asked and scared to leave Mumbai and Delhi for their hometown in Uttar Pradesh and Bihar.
Shri Modi also regretted the blind opposition to efforts that should be universally supported. “If we are talking about being vocal for local, are we not fulfilling the dreams of Mahatma Gandhi? Then, why was it being mocked by the Opposition? We talked about Yoga and Fit India but that was mocked by the Opposition too”, he said. “The world has taken note of India's economic strides and that too in the middle of a once in a lifetime global pandemic”, he added.
The Prime Minister recalled the flu pandemic hundred year ago and noted the that most of the deaths were due to hunger. He stressed that in the current pandemic, no Indian was allowed to die of hunger and one of the biggest social security measures was taken. “The Government of India ensured that over 80 crore fellow Indians get access to free ration in the midst of the pandemic. It is our commitment that no Indian has to remain hungry”, he said.
The Prime Minister stressed that only effective way of dealing with poverty is taking care of the concerns of the small farmers. He lamented that small farmers have been ignored for very long. “Those who have ruled the nation for so many years and are used to living in palatial houses have forgotten to speak about the welfare of the small farmer. For India's progress, it is important to empower the small farmer. The small farmer will strengthen India's progress’, he said.
The Prime Minister dwelled at length on the new approach of governance and project delivery. He cited the long pending projects such as Saryu Nahar National Project in Uttar Pradesh which got completed by the current government. He also cited the example of PM Gati Shakti which presents a holistic approach to solve the infrastructure challenges and will reduce the logistics choice of the industry. The Prime Minister reiterated the emphasis is on proper connectivity. “Our Government changed the definition of MSMEs and this helped the sector”, he added.
The Prime Minister also talked of the new mentality of Aatmnirbharta which has been pushed by innovative policies. He highlighted the harnessing of the talent and youth of country via opening new sectors. “We do not believe only Governments can solve all problems. We believe in the people of the nation, the youth of the nation. Take the start-up sector for example. The number of start-ups have risen and this shows the strength of our people”, he also highlighted the rise of quality unicorn in recent times. The Prime Minister said “We do not agree with the approach of scaring our youth, wealth creators and entrepreneurs.” There were just 500 startups before 2014. In the last 7 years 60 thousand startups emerged and India is headed towards a century of unicorns. India has reached third place with regard to the startups.
He said that mocking ‘Make in India’ amounts to mocking the entrepreneurship of India, youth of India and industry of media. He also maintained that being self-reliant in the defence sector is among the biggest national service.
The Prime Minister said in the past inflation was explained away by giving the excuse of global problems, whereas India, today, is tackling inflation despite difficult global scenario without making excuses for that.
The Prime Minister said “Nation, for us is a living soul, not just an arrangement of power or government”. He cited puranas and Subramania Bharathi to elaborate on an all-encompassing concept of India where entire India is treated as living soul. He narrated the respect given to CDA Gen Bipin Rawat by the people of Tamil Nadu as an example of pan-India national sentiment.
The Prime Minister concluded by exhorting political parties, citizens and youth to contribute with positive sentiment during the auspicious period of Amrit Kaal.