Prime Minister's Office
PM’s reply to the motion of thanks on the President’s Address in Lok Sabha
“Before making my speech, I would like to pay tributes to Lata Didi. Through her music she unified our nation”
“'Azadi Ka Amrit Mahotsav' is the perfect time to think about how India can play a global leadership role in the coming years”
“We also believe that criticism is an essential part of democracy. But, blind opposition to everything is never the way ahead”
“If we are talking about being vocal for local, are we not fulfilling the dreams of Mahatma Gandhi? Then, why was it being mocked by the Opposition?”
“The world has taken note of India's economic strides and that too in the middle of a once in a lifetime global pandemic”
“The Government of India ensured that over 80 crore fellow Indians get access to free ration in the midst of the pandemic. It is our commitment that no Indian has to remain hungry”
“For India's progress, it is important to empower the small farmer. The small farmer will strengthen India's progress”
“PM Gati Shakti presents a holistic approach to solve our infrastructure challenges. Our emphasis is on proper connectivity”
“We do not believe only Governments can solve all problems. We believe in the people of the nation, the youth of the nation”
“We do not agree with the approach of scaring our youth, wealth creators and entrepreneurs”
“Being self-reliant in the defence sector is among the biggest national service”
“Nation, for us is a living soul, not just an arrangement of power or government”
07 FEB 2022 7:17PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament, in the Lok Sabha. The Prime Minister paid tribute to Lata Mangeshkar before starting his speech. “Before making my speech, I would like to pay tributes to Lata Didi. Through her music she unified our nation”, he said.
The Prime Minister underlined the importance of the current epoch in making new resolutions and rededicating to the task of nation -building. “'Azadi Ka Amrit Mahotsav' is the perfect time to think about how India can play a global leadership role in the coming years. It is equally true that India has made several developmental strides in the last few years”, he said. Furthermore, he contined, that a new world order in the post-Corona period is taking shape rapidly. “This is a turning point where we as India should not lose this opportunity”, he added.
The Prime Minister narrated the changing status of the deprived and poor who are getting new dignity through facilities. “Earlier, gas connection was a status symbol. Now, the poorest of the poor have access to it and that is why it is very gladdening. The poor have access to bank accounts, DBT is helping in service delivery...these are major changes”, he said. He added that when poor person feels happy due to electricity in her house, her happiness gives strength to the joy of the nation. He also talked of the joys of smoke-free kitchen in poor household due to free gas connection.
The Prime Minister underlined the importance of proper functioning of democracy and highlighted the centuries old democratic tradition of India. “We are firm believers in democracy. And, we also believe that criticism is an essential part of democracy. But, blind opposition to everything is never the way ahead”, he emphasized. The Prime Minister lamented the fact of using the pandemic for political purpose. He criticized pushing people who were following lockdowns, when guidelines were suggesting that people stay where they were, being asked and scared to leave Mumbai and Delhi for their hometown in Uttar Pradesh and Bihar.
Shri Modi also regretted the blind opposition to efforts that should be universally supported. “If we are talking about being vocal for local, are we not fulfilling the dreams of Mahatma Gandhi? Then, why was it being mocked by the Opposition? We talked about Yoga and Fit India but that was mocked by the Opposition too”, he said. “The world has taken note of India's economic strides and that too in the middle of a once in a lifetime global pandemic”, he added.
The Prime Minister recalled the flu pandemic hundred year ago and noted the that most of the deaths were due to hunger. He stressed that in the current pandemic, no Indian was allowed to die of hunger and one of the biggest social security measures was taken. “The Government of India ensured that over 80 crore fellow Indians get access to free ration in the midst of the pandemic. It is our commitment that no Indian has to remain hungry”, he said.
The Prime Minister stressed that only effective way of dealing with poverty is taking care of the concerns of the small farmers. He lamented that small farmers have been ignored for very long. “Those who have ruled the nation for so many years and are used to living in palatial houses have forgotten to speak about the welfare of the small farmer. For India's progress, it is important to empower the small farmer. The small farmer will strengthen India's progress’, he said.
The Prime Minister dwelled at length on the new approach of governance and project delivery. He cited the long pending projects such as Saryu Nahar National Project in Uttar Pradesh which got completed by the current government. He also cited the example of PM Gati Shakti which presents a holistic approach to solve the infrastructure challenges and will reduce the logistics choice of the industry. The Prime Minister reiterated the emphasis is on proper connectivity. “Our Government changed the definition of MSMEs and this helped the sector”, he added.
The Prime Minister also talked of the new mentality of Aatmnirbharta which has been pushed by innovative policies. He highlighted the harnessing of the talent and youth of country via opening new sectors. “We do not believe only Governments can solve all problems. We believe in the people of the nation, the youth of the nation. Take the start-up sector for example. The number of start-ups have risen and this shows the strength of our people”, he also highlighted the rise of quality unicorn in recent times. The Prime Minister said “We do not agree with the approach of scaring our youth, wealth creators and entrepreneurs.” There were just 500 startups before 2014. In the last 7 years 60 thousand startups emerged and India is headed towards a century of unicorns. India has reached third place with regard to the startups.
He said that mocking ‘Make in India’ amounts to mocking the entrepreneurship of India, youth of India and industry of media. He also maintained that being self-reliant in the defence sector is among the biggest national service.
The Prime Minister said in the past inflation was explained away by giving the excuse of global problems, whereas India, today, is tackling inflation despite difficult global scenario without making excuses for that.
The Prime Minister said “Nation, for us is a living soul, not just an arrangement of power or government”. He cited puranas and Subramania Bharathi to elaborate on an all-encompassing concept of India where entire India is treated as living soul. He narrated the respect given to CDA Gen Bipin Rawat by the people of Tamil Nadu as an example of pan-India national sentiment.
The Prime Minister concluded by exhorting political parties, citizens and youth to contribute with positive sentiment during the auspicious period of Amrit Kaal.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লোক সভাদা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা থমখিবা মোসন ওফ থেঙ্কসতা প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুম
“ঐগী ৱারোল থমদ্রিঙৈগী মমাংদা, ঐনা ইচে লাতাদা ইকাই-খুম্নবা উপা পাম্মী৷ মহাক্কী ইশৈগী মতেংদগী, মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু অমতা ওইনা পুনশিনবীখি”
“লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মতৌ করম্না ভারতনা গ্লোবেল লিদরশিপকী ওইবা থৌদাং অমা লৌবা ঙমগদগে হায়বা অসিগী মতাংদা খন্নবগী চপ-চাবা মতম অদু 'অজাদি কা অমিৃত মহোতসব'না ওইরি”
“ক্রিতিসিজম হায়বসি দেমোক্রেসীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি হায়বসি ঐখোয়নসু থাজরি৷ অদুবু শুকখং খঙদনা খুদিংমক্কী মাইয়োক্তা লৈবা হায়বসিনা কৈদৌনুংদা মাংলোমদা চংশিন্নবগী লম্বী ওইরোই”
“বোকেল ফোর লোকেলগী মতাংদা ঐখোয়না পনবা তারবদি, ঐখোয়না মহাত্ম গান্ধীগী মংলানশিং অসি মংফাওনহনবা ঙমদ্রিবরা? অদু ওইরবদি, মসিবু ওপোজিসননা করিগীদমক নোক্নবিরিবনো?”
“ভারতকী ইকোনোমিক স্ত্রাইদশিং মদুসু পুন্সি অমদা অমুক্তং থোকপা মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা ওইরিবা অসি মালেম অসিনা খঙজিনখ্রে”
“লাইনা-লাইচৎ অসি লৈনা-লৈনা ভারত সরকারনা ভারত মচা কোতি ৮০ হেনবদা লেম্না রেসন পীখ্রে৷ ভারত মচা অমতবু পুক হাংলগা থমদনবা হোৎনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি”
“ভারত চাওখৎহন্নবগীদমক, অপিকপা লৌমীশিংবু থৌনা হাপ্পিবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই৷ অপিকপা লৌমীনা ভারতপু চাওখৎহনবদা মপাঙ্গল হাপ্লগনি”
“ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর চেলেঞ্জশিং অসি মাইয়োক্নবা ঙম্নবা পি.এম. গতি শক্তিনা হোলিস্তিক ওইবা এপ্রোচ অমা উৎলি৷ হেন্না ফবা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লি”
“সরকারশিং খক্তনা প্রোব্লেম পুম্নমক থেংনবা ঙমগনি হায়বসি ঐখোয়না থাজদে৷ ঐখোয়না লৈবাক্কী প্রজা, লৈবাক অসিগী নহাদা থাজবা থম্লি”
“ঐখোয়গী নহা, ৱেল্থ ক্রেতরশিং অমদি ওল্তরপ্রিনরশিংদা অকিবা পোকহন্নবগী খোংথাং অসিদা ঐখোয়না য়ানিংদে”
“দিফেন্স সেক্তরদা ইশা-ইরোমদোম লেচবা ঙম্বা হায়বসি খ্বাইদগী চাওবা নেস্নেল সর্ভিসকী মনুংদা অমনি”
“ঐখোয়গী ওইনদি লৈবাক হায়বসি অহিংবা থৱাই অমনি, মসি শক্তি নত্রগা সরকারগী এরেঞ্জমেন্ত অমা খক্তা নত্তে”
07 FEB 2022 7:17PM by PIB Imphal
পার্লিয়ামেন্ততা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোল অদুদা থাগৎপা ফোংদোকখিবা অদুগী পাউখুম ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোক সভাদা পীখি৷ মহাক্কী ৱারোল ঙাংবা হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রীনা লাতা মঙ্গেসকরদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে৷ “ঐনা ৱা ঙাংদ্রিঙৈগী মমাংদা, ঐনা ইচে লাতাদা ইকাই খুম্নবা উৎপা পাম্মী৷ মহাক্কী ইশৈগী মতেংদগী, মহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু অমতা ওইনা পুনশিনলমখি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অনৌবা রিজোলুসনশিং শেম্বদা অমদি লৈবাক অসি শেমগৎপদা হৌজিক ওইরিবা মতম অসি য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ “লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা ভারতনা মতৌ করম্না মালেমগী ওইনা লুচিংবগী থৌদাং লৌবা ঙমগদগে হায়বা অদুগী মতাংদা খন্ন-নৈননবগী চপ-চাবা মতম অদু 'অজাদি কা অমিৃত মহোতসব' অসিনা ওইরি৷ হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতনা চাওখৎপা পুরক্নবগী খোংথাং কয়া অমা থাংখ্রে হায়বা অসিসু অচুম্বা ৱাফম্নি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মখাতানা, পোস্ত-কোরোনাগী মতমদা অনৌবা ৱার্ল্দ ওর্দর অমনা খোংলৈ-থুনা লৌরক্লি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ “ঐখোয় ভারত মচা অমা ওইনা খুদোংচাবা অসি মাংহল্লোইদবগী মতম অদু মসিনা ওইরি”, হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা নৌবা ইকাই খুম্নবা ফংলিবা লাইরবা অমদি শোৎথরুরবশিংগী হোংলক্লিবা ফিভম অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ “মমাংগী মতমদা, গ্যাস কন্নেক্সন অসি স্তেতস সিম্বোল অমা ওইরমখি৷ হৌজিক্তি, কান্নবা অসিনা লাইরবশিংগী মরক্তগী খ্বাইদগী লাইরবা অদুনা কান্নবা অসি লৌরি অমদি মসিনা মরম ওইদুনা মসি য়াম্না অঙকপা ওইরিবনি৷ লাইরবা মীওইশিংনা মখোয় মশাগী ওইবা বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখ্রে, সর্ভিস দেলিভরীদা দি.বি.তি.না মতেং পাংলি...মসি অচৌবা অহোংবশিংনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লাইরবা ইমুংগী মীওইশিংনা মখোয় মশাগী ময়ুমদা মৈ পুশিল্লকপা মতমদা ফাওরিবা মহাক্কী নুংঙাইবা অদুনা লৈবাক্কী হরাউ-নুংঙাইবদা থৌনা পীরি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷ লেম্না গ্যাস পীবনা মরম ওইদুনা লাইরবা ইমুংশিংদা মৈখু চেন্দবা চাকশং থম্বগী নুংঙাইবা অদুগী মতাংদসু মহাক্না পনখি৷
দেমোক্রেসী নিংথিনা মথৌ তৌনবগী মরু ওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমদি ভারতকী চহি চা কয়া শুরবা দেমোক্রেতিক্কী ওইবা চৎনবী অদু পনখি৷“ঐখোয় দেমোক্রেসীদা চেৎনা থাজজবা মীওইশিংনি৷ অমদি, ক্রিতিসিজম হায়বা অসিসু দেমোক্রেসীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি হায়নসু ঐখোয়না থাজরি৷ অদুবু শুকখং খঙদনা খুদিংমক্কী মাইয়োক্তা লৈবা হায়বসিনা কৈদৌনুংদা মাংলোমদা চংশিন্নবগী লম্বী ওইরোই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ পোলিতিকেলগী ওইবা মরমগীদমক লাইনা-লাইচৎ অসিবু শিজিন্নবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি৷ গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না মীয়াম্না লৈরিবা মফম অদুমক্তদা লেংদনা লৈনবা ফোংদোকখিবা মতমদা, উত্তর প্রদেশ অমদি বিহারদা লৈরিবা মখোয় মখোয়গী ময়ুমগীদমক মু্ম্বাই অমদি দিল্লী থাদোক্তুনা চৎখিনবা হায়খিবা অমদি অকিবা পোকহন্দুনা লোকদাউনশিং ঙাক্না চৎচরিবা মীওইশিংবু তানবিবা অসিদা মহাক্না পেন্দবা ফোংদোকখি৷
ময়াম পুম্নমক্না সপোর্ত তৌগদৌরিবা ইফর্তশিং অসি নিংথিনা খঙদনা য়ানিংদবা উৎপা অসিদা শ্রী মোদীনা পেন্দবা ফোংদোকখি৷ “বোকেল ফোর লোকেলগী মতাংদা ঐখোয়না পনবা তারবদি, ঐখোয়না মহাত্ম গান্ধীগী মংলানশিং অদু মংফাওনবা ঙমদ্রিবরা? অদু ওইরবদি, করিগীদমক্তা মদুবু ওপোজিসননা নোক্নবিরিবনো? ঐখোয়না য়োগ অমদি ফিৎ ইন্দিয়াগী মতাংদা পনখি অদুবু মদুসু ওপোজিসননা নোক্নবিখি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “ভারতকী ইকোনোমিক স্ত্রাইদশিং অসি মালেম অসিনা খঙজিনখ্রে অমদি মদুসু পুন্সি অমদা অমুক্তং থোকপা মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদনি”, হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
চহি চাম্মগী মমাংদা থোকখিবা ফ্লু পেন্দেমিক অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি অমদি মতম অদুদা শিখিবা অদু অয়াম্বনা চাবা থকপা ফংদবা অসিনা ওইখি হায়নসু পনখি৷ হৌজিক শন্দোক্লিবা লাইনা-লাইচৎ অসিদদি, ভারত মচা অমতা চাবা থকপা ফংদবা অসিনা মরম ওইরগা শিহনখিদে অমদি খ্বাইদগী চাওবা সোসিএল সেক্যুরিতী মিজরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা মিজর অমা লৌখৎখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ “লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা ভারত সরকারনা ভারত মচা কোতি ৮০ হেনবদা লেম্না রেসন পীখ্রে৷ ভারত মচা অমতা চাবা থকপা ফংদনা লৈহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি ঐখোয়গী ইথৌনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অপিকপা লৌমীশিংবু ঙাকপি-শেনবিবা অমদি য়োকখৎপিবা হায়বা অসিনা লাইরববু থেংননবগী খ্বাইদগী ইফেক্তিব ওইবা লম্বী অদু মসি খক্তনা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অপিকপা লৌমীশিংবু মতম শাংনা মীরাইবিদুনা লাকখিবা অসুদা মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি৷ “চহি কয়া অমা লৈবাক অসিবু ঙাকলম্বা মীওইশিংনা নিংথিরবা য়ুমশিংদা লৈদুনা অপিকপা লৌমীগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক করিগুম্বা খরা ফোংদোক্কনি হায়বসি কাওথোকলম্লে৷ ভারতকী চাওখৎ থৌরাংগী ওইনা, অপিকপা লৌমীশিংবু থৌনা হাপ্পিবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই৷ অপিকপা লৌমীনা ভারতকী চাওখৎ লমজেল অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি’, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
সাসনগী অনৌবা খোংথাং অমদি প্রোজেক্ত দেলিভরী অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা শন্দোক্না ফোংদোকখি৷ লৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা মপুং ফানা লোইশিনখিবা উত্তর প্রদেশতা মতম শাংনা পন্দুনা লৈরমখিবা প্রোজেক্তশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা সার্হু নহর নেস্নেল প্রোজেক্তপু মহাক্না পনখি৷ ইনফ্রাস্ত্রকচর চেলেঞ্জশিং অসি মাইয়োক্নবা ঙম্নবা হোলিস্তিক ওইবা এপ্রোচ অমা উৎলিবা গি.এম. গতি শক্তিবু খুদম ওইনা মহাক্না পনখি অমদি মসিনা ইন্দস্ত্রীগী লোজিস্তিক চোইস অসি হন্থহল্লগনি হায়না ফোংদোকখি৷ অফবা কন্নেক্তিবিতী থম্বা অসিদা মরু ওইনা মীৎয়েং চংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “ঐখোয়গী সরকার অসিনা এম.এস.এম.ই.শিংগী দেফিনিসন অসি হোংহনখি অমদি মসিনা সেক্তর অসিবু মতেং পাংখি”, হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
ইন্নোবেতিব ওইবা পোলিসীশিংনা ঙাকলৌ পীদুনা চৎলিবা অত্মনির্ভারতাগী অনৌবা ৱাখল্লোন অদুগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ অনৌবা সেক্তরশিং হাংদোক্তুনা লৈবাক অসিগী তেলেন্ত লৈরবা নহাশিংবু শিজিন্ননবা মহাক্না পনখি৷“সরকারশিং খক্তনা লৈরিবা প্রোব্লেম পুম্নমক থেংনবা ঙমগনি হায়বসি ঐখোয়না থাজদে৷ ঐখোয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়াম, লৈবাক অসিগী নহাশিংদা থাজবা থম্লি৷ খুদম ইনা স্তার্ত-অপ সেক্তর অসিবু লৌখৎতুনা য়েংবিয়ু৷ স্তার্ত-অপশিংগী মশিং অসি হেনগৎলখ্রে অমদি মসিনা ঐখোয়গী প্রজাগী শক্তি অদু উৎলি”, হায়না পল্লদুনা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিবা মতমশিংদা ক্বালিতী লৈবা য়ুনিকোর্ন হেনগৎলকখিবা অদুসু মহাক্না পনখি৷ প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐখোয়গী নহা, ৱেল্থ ক্রেতরশিং অমদি ওল্তরপ্রিনরশিংবু অকি-তুজুংবা পোকহনবগী খোংথাং অদু ঐখোয়না য়াজনিংদে৷” ২০১৪গী মমাংদা স্তার্তঅপ ৫০০ খক্তমক লৈরমখি৷ হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা, স্তার্তঅপ লিশিং ৬০ হেন্না থোকলকখ্রে অমদি ভারতনা য়ুনিকোর্নশিংগী চহি চা অমরোমদা চংশিল্লক্লি৷ স্তার্তঅপশিং অসিগা মরী লৈননা ভারতনা অহুমশুবা মফম য়ৌবা ঙমখ্রে৷
‘মেক ইন ইন্দিয়া’বু নোক্নবা হায়বসি ভারতকী ওল্তরপ্রিনরশিপ,ভারতকী নহা অমদি মেদিয়াগী ইন্দস্ত্রী অসিবু নোক্নবগা চপ মান্নৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ দিফেন্স সেক্তরদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা হায়বা অসি খ্বাইদগী চাওবা নেস্নেল সর্ভসকী মনুংদা অমনি হায়বসি মহাক্না ঙাক্না চৎলি৷
হৌখিবা মতমদা থোকখিবা ইনফ্লেসন অসি মালেমগী প্রোব্লেমশিং অসিনা ঙাকপিদুনা ফোংদোকখি অদু ঙসিদি মালেমগী লুরবা ফিভম অসি লৈনা-লৈনা মদুগীদমক ঙাকপিবা তৌদনা ভারতনা ইনফ্লেসন থেংনরি৷
“লৈবাক হায়বসি ঐখোয়গী ওইনদি শক্তি নত্রগা সরকারগী এরেঞ্জমেন্ত অমা খক্তা নত্তে, মসি অহিংবা থৱাই অমনি”৷ ভারত পুম্ববু অহিংবা থৱাই অমনি হায়না লৌরিবা ভারতকী লৈরিবা কন্সেপ্ত পুম্নমক্কী মতাংদা শন্দোক্না তাক্নবা মহাক্না পুরানাস অমদি সুব্রামনিয়া ভারতি পনখি৷ পান-ইন্দিয়া নেস্নেল সেত্তলমেন্তগী খুদম অমা ওইনা তামিল নাদুগী প্রজানা সি.দি.এ. জেনেরেল বিপিন রাৱাততা পীখিবা ইকাই খুম্নবা অদু মহাক্না পনখি৷
অমিৃত কালগী য়াইফরবা মতম অসিদা পোজিতিব ওইবা সেন্তিমেন্তগা লোইননা পোলিতিকেল পার্তীশিং, প্রজাশিং অমদি নাহশিংনা শরুক য়াবিনবা তকশিনবগা লোইননা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন পীখি৷