শেল-থুম মন্ত্রালয়
২০২২-২৩দা ইস্তিমেতেদ ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি জি.দি.পি.গী ৬.৪% ওইগনি
৪.৫%গী মখাদা ফিস্কেল দিফিসিৎ লেবেল থম্নবা ফিস্কেল কন্সোলিদেসনগী য়াম্লবা পাম্বৈ থম্মী
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অসি ২০২১-২২দা লুপা কোতি লাখ ৫.৫৪ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা লুপা কোতি লাখ ৭.৫০ ওইরক্তুনা ৩৫.৪% হায়গৎলকখ্রে
২০২২-২৩দা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর আউতলে অসি জি.দি.পি.গী ২.৯% ওইগনি
২০২২-২৩গী ওইনা সরকারগী অপুনবা মার্কেৎ বোরোইং অসি লুপা কোতি ১১,৫৮,৭১৯ ওইগনি
01 FEB 2022 12:58PM by PIB Imphal
“ইং ২০২২-২৩গী ফিস্কেল দিফিসিৎ অসিনা জি.দি.পি.গী ৬.৪% ওইগনি পানরি অমসুং মসিনা ঐহাক্না মমাং চহিদা ইং ২০২৫-২৬ ফাওবগী মনুংদা ফিস্কেল দিফিসিৎকী থাক্না চাদা ৪.৫গী মখাদা লৈহন্নবগীদমক্তা লাউথোকখিবগা ফিস্কেল কন্সোলিদেসনগী য়াম্লবা পাম্বৈশিংগা চান্ননা চৎলি”হায়না ঙসি মফম অসিদা পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ পুথোক্লদুনা শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা লাওথোকখি৷ মখাতানা, হৌজিক চৎলিবা চহিগী রিভাইস তৌরবা ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি বজেৎ ইস্তিমেত্তা প্রোজেক্ত তৌখিবা চাদা ৬.৮গা চাংদম্নবদা জি.দি.পি.গী চাদা ৬.৯ ওইগনি পানরি। ।
ফিস্কেল দিফিসিৎ
ইং ২০২২-২৩গী ফিস্কেল দিফিসিৎ লেভেল শেম্বা মতমদা, মপাঙ্গল লৈবা অমসুং তুং কোইনা চৎহন্নবগীদমক্তা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তকী খুত্থাংদা গ্রোথ লৈহন্নবা হোৎনবগী তঙাই ফদবশিং লৈ হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ২০২২-২৩গী ওইনা সরকারগী ফিস্কেল দিফিসিৎ অসি চাওরাক্না লুপা কোতি ১৬,৬১,১৯৬নি৷ লুপা কোতি ১৫,০৬,৮১২গী বজেৎ ইস্তিমেতশিং অসি চাংদম্নবা মতমদা ২০২১-২২গী রিভাইস ইস্তিমেতশিং অসিনা লুপা কোতি ১৫,৯১,০৮৯গী ফিস্কেল দিফিসিৎ অমা তাক্লি৷
কেপিতেল এক্সপেন্দিচর
য়ুনিয়ন বজেৎতা কাইথরিবা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী শেনফম অসি চৎলিবা চহি অসিদা লুপা কোতি লাখ ৫.৫৪ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা লুপা কোতি ৭.৫০ ওইরক্তুনা অমুক্কা হন্না চাদা ৩৫.৪দা হেনগৎলক্লি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হেনগৎলক্লিবা শেনফম অসি ২০১৯-২০গী এক্সপেন্দিচর অদুদগী শরুক ২.২ হেন্না চাওবা হেল্লিবনি৷ ২০২২-২৩দা কাইথরিবা শেনফম অসি জি.দি.পি.গী চাদা ২.৯ ওইরগনি৷
রাজ্যশিংদা ফংহল্লিবা গ্রান্ত-ইন-এইদকী খুৎথাংদা কেপিতেল এসেৎশিং শেমগৎনবগীদমক শেম্লিবা প্রোভিজনগা লোইননা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর পুন্না থারগা, কেন্দ্র সরকারগী ‘ইফেক্তিব কেপিতেল এক্সপেন্দিচর’ অসি ২০২২-২৩দা লুপা কোতি লাখ ১০.৬৮ ওইগনি পানরি, মসি জি.দি.পি.গী ৪.১% ওইগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ইং ২০২২-২৩গী অপুনবা এক্সপেন্দিচর অসি লুপা কোতি লাখ ৩৯.৪৫ ওইগনি পানরি, অমসুং পুশিনবা নত্তনা অপুনবা ফংবশিংনা লুপা কোতি লাখ ২২.৮৪ ওইগনি হায়না পানরি। বজেৎ ইস্তিমেত ২০২১-২২দা প্রোজেক্ত তৌখিবা লুপা কোতি লাখ ৩৪.৮৩গী অপুনবা চাদিং অসিদা চাংদম্নবা মতমদা, রিভাইস ইস্তিমেত অসি লুপা কোতি লাখ ৩৭.৭০নি হায়না মহাক্না মখাতাখি৷
মার্কেৎ বোরোইংশিং
২০২২-২৩গী ওইনা সরকারগী অপুনবা মার্কেৎ বোরোইং অসি লুপা কোতি ১১,৫৮,৭১৯ ওইগনি হায়না পানরি৷ ২০২১-২২গী ওইনা হায়রিবা অসিমক্কী রিভাইস ইস্তিমেত অসি বজেৎ ইস্তিমেত লুপা কোতি ৯,৬৭,৭০৮ ওইরিবা অসিগা চাংদম্নবা মতমদা লুপা কোতি ৮,৭৫,৭৭১ ওইরি৷

Ministry of Finance
FISCAL DEFICIT ESTIMATED AT 6.4% OF GDP IN 2022-23
BROAD PATH OF FISCAL CONSOLIDATION MAINTAINED TO REACH FISCAL DEFICIT LEVEL BELOW 4.5%
CAPITAL EXPENDITURE STEPPED UP BY 35.4% TO Rs. 7.50 LAKH CRORE IN 2022-23 FROM Rs. 5.54 LAKH CRORE IN 2021-22
CAPITAL EXPENDITURE OUTLAY IN 2022-23 TO BE 2.9% OF GDP
TOTAL MARKET BORROWINGS OF GOVERNMENT FOR 2022-23 ESTIMATED TO STAND AT Rs. 11, 58,719 CRORE
01 FEB 2022 12:58PM by PIB Delhi
“The Fiscal Deficit in 2022-23 is estimated at 6.4 per cent of GDP, which is consistent with the broad path of fiscal consolidation announced by me last year to reach a fiscal deficit level below 4.5 per cent by 2025-26” announced the Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, while presenting the Union Budget 2022-23 in the Parliament here today. Further, the Revised Fiscal Deficit in the current year is estimated at 6.9 per cent of GDP as against 6.8 per cent projected in the Budget Estimates.
Fiscal Deficit
The Finance Minister stated that while setting the fiscal deficit level in 2022-23, she has been conscious of the need to nurture growth, through public investment, to become stronger and sustainable. The Fiscal Deficit of the Government for 2022-23 is estimated to be Rs. 16, 61,196 crore. The Revised Estimates for 2021-22 indicate a Fiscal Deficit of Rs. 15, 91,089 crore as against the Budget Estimates of Rs. 15, 06,812 crore.
Capital Expenditure
The Finance Minister stated that the outlay for capital expenditure in the Union Budget is once again being stepped up sharply by 35.4 per cent from Rs. 5.54 lakh crore in the current year to Rs. 7.50 lakh crore in 2022-23. This has increased to more than 2.2 times the expenditure of 2019-20. This outlay in 2022-23 will be 2.9 per cent of GDP.
With Capital Expenditure taken together with provision made for creation of capital assets through Grants-In-Aid to States, the ‘Effective Capital Expenditure’ of the Central Government is estimated at Rs. 10.68 lakh crore in 2022-23, which will be 4.1% of GDP, informed the Minister.
The total expenditure in 2022-23 is estimated at Rs. 39.45 lakh crore, while the total receipts other than borrowings are estimated at Rs. 22.84 lakh crore. She further added that as against a total expenditure of Rs.34.83 lakh crore projected in the Budget Estimates 2021-22, the Revised Estimate is Rs. 37.70 lakh crore.
Market Borrowings
The total Market Borrowings of the government for 2022-23 are estimated to stand at Rs. 11,58,719 crore. The Revised Estimates for the same for 2021-22 are Rs. 8, 75,771 crore as against the Budget Estimates of Rs. 9, 67,708 crore.