শেল-থুম মন্ত্রালয়
বজেৎনা য়ুমফম শেম্লগনি অমদি শেন্মীৎলোনবু ইন্দিয়া@৭৫দগী ইন্দিয়া@১০০ ফাওবা পুরগনি
ইনক্লুসিব ইকোনোমিকতা মীৎয়েং থম্লি অমদি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা তেক্নোলোজীনা চাওখৎপা পুরকপা ঙমগনি
প্রাইয়োরিতী মরিগা লোইননা ফ্যুচরিস্তিক অমদি হোলিস্তিক বজেৎ
চৎলিবা চহি অসিগী চাওরাকপা গ্রোথ @৯.২%অসি ইকোনোমীস পুম্নমক্কী মনুংদা খ্বাইদগী ৱাংবনি
পি.এম. গতিশক্তিনা অচৌবা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তশিং লমজিংগদৌরি
সবকা প্রয়াসনা মপাঙ্গল লৈবা গ্রোথ লৈহনগদৌরি
01 FEB 2022 12:54PM by PIB Imphal
“ঐখোয়না অজাদি কা অমিৃত মহোতসব মার্ক তৌরি, অমদি চহি ২৫ লৈরগা ইন্দিয়া@১০০ য়ৌগদৌরিবা, অমিৃত কালদা চংশিনখ্রে” হায়না ফাইনান্স অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী নির্মলা সিতারামননা ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ পুথোকপা মতমদা ফোংদোকখিবনি৷ লাক্কদৌরিবা চহি ২৫গী অমিৃত কাল অসিদা “ভারতনা ৭৫ শুরকপদগী ভারতনা ১০০শুবা ফাওবদা” ইকোনোমী অসি শেমগৎনবা অমদি শেল-থুমগী ফিভম অসি য়েংশিন্নবগী ব্লু প্রিন্ত অমা পীনবা বজেৎ অসিনা হোৎনরি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷
অমিৃত কালগী মংলান:
মাইক্রো ইকোনোমিক লেবেলদা মীৎয়েং থমদুনা মেক্রো ইকোনোমিক লেবেল গ্রোথ মপুং ফাহন্নবা; দিজিতেল ইকোনোমী অমদি ফিনতেক প্রমোত তৌনবা, তেক্নোলোজীনা চাওখৎপা পুরক্নবা, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমদি ক্লাইমেত এক্সন পাংথোক্নবা; প্রাইভেৎ ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎনবগীদমক পব্লিক কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগা লোইননা প্রাইভেৎ ইনভেস্তমেন্তগী অফবা সাইকলদা মখা পোলহন্দুনা থম্নবা ইনক্লুসিব ৱেলফেয়র পুম্নমক্না মীৎয়েং থম্লি অমদি হায়রিবা এরিয়াশিং অসি লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা অখন্নবা পান্দম খরা থমদুনাঐখোয়না ফংবা পাম্লিবা মংলানশিং অদুনি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷
প্রাইয়োরিতী মরি:
পি.এম. গতিশক্তি; ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্ত; প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবা অমদি ইনবেস্তমেন্ত তৌবা, সনরাইস ওপোর্চুনিতীশিং, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অমদি ক্লাইমেত এক্সন; অমদি ইনভেস্তমেন্তশিংদা শেল থাদবা হায়বা অসিনা ফ্যুচরিস্তিক অমদি হোলিস্তিক ওইবা বজেৎকী প্রাইয়োরিতী ৪নি হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷
গ্রোথ লাকহন্নবগী বজেৎ:
চৎলিবা চহি অসিদা চাওরাক্না ৯.২%গী গ্রোথ লাক্লিবা অমদি অচৌবা ইকোনোমী পুম্নমক্কী মনুংদা ভারতনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি হায়না পল্লদুনা, মসিগী ফ্যুচরিস্তিক অমদি ইনক্লুসিব বজেৎ অসিনা গ্রোথ লাকহন্নবা শাফু অমা লেপ্প-লৈতনা পীরি, মসিনা ঐখোয়গী নহা, নুপী, লৌমীশিং, সেদ্যুল কাস্তশিং অমদি সেদ্যুল ত্রাইবশিংদা হকথেংননা থবক্কী খুদোংচাবা পীগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মল্তি-মোদেল এপ্রোচকী সীনর্জীনা কান্নবা পীগদৌরিবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রচরগী ‘অচৌবা পব্লিক ইনবেস্তমেন্তশিংবু’ পি.এম. গতিশক্তিনা লমজিংলগনি৷ লৈবাক অসিগী অকনবা রিসাইলেন্স অদু ইকোনোমী হান্নগী ফিভমদা হঞ্জিল্লক্লিবা অমদি রিকোভর তৌরক্লিবা অসিদা মমি তারি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দগী স্পীদ অমদি কভরেজ:
হৌখিবা চহি অনি অসিদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খোংজেল য়াংনা চাওখৎপা পুরকখিবা অমদি ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দগী স্পীদ অমদি কভরেজ অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না চেলেঞ্জশিং অসি থেংনবা ঙমখিবনি হায়না মন্ত্রী অসিনা য়াম্না থৌনা লৈনা ফোংদোকখি৷ ওমিক্রোন ৱেবনা লাইচৎ শন্দোকপগী চাং য়াম্না ৱাংলিবা অদুবু কা-হেন্না লুবা সিম্তোমশিংদি উৎতবা মতম অমদা ঐখোয় লৈরি অমদি ‘সবকা প্রয়াস’ অসিনা অকনবা গ্রোথ লাকহন্নবগী খোংচৎ অসি মখা চৎথহনবদা ভারতপু মতেং পাংলগনি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি৷ খুদোংচাবা পুম্নমকপু লৌশিনবা ঙম্নবা লাইরববু পুক্নিং থৌগৎনবা অমদি তোঙান তোঙানবা ইনকম ব্রেকেৎশিংগী মখাদা লৈরিবা মীয়ামগী অচৌবা সেক্সন অমা ওইরিবা মিদল ক্লাসতা তঙাই ফদবা ইকোসিস্তেম ফংহন্নবগী অচেৎপা থৌদাং অদু মন্ত্রী অসিনসু ফোংদোকখি৷

Ministry of Finance
BUDGET LAYS FOUNDATION AND STEERS ECONOMY FROM INDIA @75 TO INDIA @100
INCLUSIVE ECONOMIC FOCUS AND TECHNOLOGY ENABLED DEVELOPMENT IN NEXT 25 YEARS
FUTURISTIC AND HOLISTIC BUDGET WITH FOUR PRIORITIES
CURRENT YEAR GROWTH ESTIMATE STANDS HIGHEST AMONG ALL ECONOMIES @9.2%
PM GATISHAKTI TO GUIDE BIG PUBLIC INVESTMENTS
SABKA PRAYAS TOWARDS STRONG GROWTH
01 FEB 2022 12:54PM by PIB Delhi
“We are marking Azadi ka Amrit Mahotsav, and have entered into Amrit Kaal, the 25-year-long lead up to India @100” said the Union Finance and Corporate Affairs Minister Smt. Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget 2022-23 in the Parliament today. The Minister stated that this Budget seeks to lay the foundation and give a Blueprint to steer the economy over the Amrit Kaal of the next 25 years “from India @75 to India @100.”
Vision of Amrit Kaal:
The Minister said that the all-inclusive Welfare focus wherein complementing Macro Economic level growth focus with the Micro Economic level; promotion of digital economy and Fintech, technology enabled development, Energy Transition and Climate Action; and reliance on virtuous cycle from private investment with Public Capital Investment in order to crowd-in private investment are the areas in which we achieve our vision by attaining certain goals in coming 25 years.
Four priorities:
The Minister stated that PM GatiShakti; Inclusive Development; productivity enhancement & investment, Sunrise opportunities, Energy transition and Climate action; and financing of investments are the 4 priorities of this futuristic and holistic budget.
Budget for Growth:
Highlighting the fact that with the estimated growth of 9.2% in the current year and India being the highest among all large economies, the Finance Minister said that this futuristic and inclusive budget continues to provide impetus for growth, which would ensure direct benefit to our Youth, Women, Farmers, the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes. PM GatiShakti shall guide ‘big public investments’ for modern infrastructure to be benefitted by the synergy of Multi-Modal Approach. She further said that the country’s strong resilience is being reflected in the sharp rebound and recovery of the economy.
Speed and Coverage of Vaccination Campaign:
The Minister expressed confidence and stated that the speed and coverage of the Vaccination Campaign and the accelerated development in health infrastructure in the past 2 years helped us to withstand challenges. She also reiterated that we are in a midst of an Omicron wave with high incidence but milder symptoms and asserted that ‘Sabka Prayas’ will help India to continue the journey of strong growth. The Minister also expressed strong commitment to encourage the poor to tap all opportunities as well as to provide necessary ecosystem to the middle class which is the vast section of population falling under various income brackets.