প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৩০সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ প্রতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“দেশৰ সকলো মহিলা আয়োগৰো পৰিধি সম্প্ৰসাৰণ আৰু ৰাজ্যৰ মহিলাসকলৰ বাবে এক নতুন দিক নির্দেশ কৰিব লাগিব”
“আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানত দেশৰ উন্নয়নৰ লগতে মহিলাসকলৰ সক্ষমতাক যুক্ত কৰা হৈছে”
“৬০ হাজাৰতকৈ অধিক ষ্টার্টআপ প্রতিষ্ঠিত হৈছে, যাৰ ৪৫ শতাংশই মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত”
“২০১৫ চনৰ পৰা ১৮৫গৰাকী মহিলাই পদ্ম সন্মানেৰে সন্মানীত কৰা হৈছে৷ এই বছৰো বিভিন্ন বিভাগত পুৰস্কাৰ প্রাপকসকলৰ মাজত ৩৪গৰাকী মহিলাই স্থান পাইছে”
“বৰ্তমান ভাৰত সেই দেশসমূহৰ মাজত স্থান লাভ কৰিছে, য’ত সর্বাধিক মাতৃত্বকালীন ছুটীৰ ব্যৱস্থা আছে”
“যেতিয়াই কোনো চৰকাৰে মহিলাৰ নিৰাপত্তাক অগ্রাধিকাৰ নিদিয়ে, তেতিয়াই মহিলাসকলে তেওঁলোকক ক্ষমতাছ্যুত কৰে”
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে ৩০সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ প্রতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়৷ এই অনুষ্ঠানৰ বিষয়বস্তু আছিল ‘তেৱেঁই পৰিৱৰ্তনকামী’ (ছী দ্য চেঞ্জ মেকাৰ)। বিভিন্ন ক্ষেত্রত মহিলাসকলৰ সাফল্য অর্জনৰ লক্ষ্যৰে এই দিনটো উদযাপন কৰা হয়৷ অনুষ্ঠানত বিভিন্ন ৰাজ্যিক মহিলা আয়োগ, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মহিলা আৰু শিশু বিকাশ বিভাগৰ প্রতিনিধি, একাধিক কলেজ আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী, ছাত্র-ছাত্রী, স্বেচ্ছাসেৱী সংস্থা আৰু মহিলা উদ্যোগী আৰু ব্যৱসায়ী সমিতিৰ প্রতিনিধি উপস্থিত থাকে৷ কেন্দ্রীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্রী শ্রীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰানি, ৰাজ্যিক মন্ত্রী ডাঃ মুঞ্জপাৰা মহেন্দ্রভাই কালুভাই আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ অধ্যক্ষা ৰেখা শর্মা উপস্থিত থাকে৷
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্রধানমন্ত্রীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ ৩০সংখ্যক প্রতিষ্ঠা দিৱসত সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে৷ তেওঁ কয়, “৩০ বছৰৰ মাইলৰখুঁটি অতিক্ৰম কৰা ব্যক্তিৰ জীৱনেই হওক বা প্রতিষ্ঠানৰ ক্ষেত্রতে সেয়া অতি গুৰুত্বপূর্ণ। এই সময় নতুন দায়িত্ব লোৱাৰ আৰু নতুন শক্তি লৈ আগুৱাই যোৱাৰ”।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে বৰ্তমান পৰিৱর্তনশীল ভাৰতত নাৰীৰ ভূমিকা ক্রমান্বয়ে প্রসাৰিত হৈছে৷ সেয়েহে ৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা আয়োগৰ ভূমিকাৰ সম্প্রসাৰণ কৰাটো এতিয়া প্রয়োজন বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে দেশৰ সকলো মহিলা আয়োগৰো পৰিধি সম্প্ৰসাৰণ আৰু ৰাজ্যৰ মহিলাসকলৰ বাবে এক নতুন দিক নির্দেশ কৰিব লাগিব৷
শ্রী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেইবা শতিকা ধৰি ভাৰত স্থানীয় ক্ষুদ্র উদ্যোগ এমএমএমই ক্ষেত্রত অন্যতম শক্তি হৈ উঠিছে। এই উদ্যোগ ক্ষেত্রত নাৰীৰ ভূমিকা পুৰুষৰ সমান। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে পুৰণি চিন্তাধাৰাই নাৰীসকলৰ দক্ষতাক গৃহকর্মতে সীমাৱদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। কিন্তু দেশৰ অর্থনীতিক আগুৱাই নিবলৈ পুৰণি এই চিন্তাধাৰাৰ পৰিৱর্তন কৰাটো প্রয়োজন। মেক ইন ইণ্ডিয়া আঁচনিয়ে বৰ্তমান এইটো কৰি দেখুৱাইছে। আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানত দেশৰ উন্নয়নৰ লগতে মহিলাসকলৰ সক্ষমতাক যুক্ত কৰিছে বুলিও তেওঁ অৱগত কৰে৷ প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে মুদ্রা যোজনাৰ প্রায় ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰীয়েই মহিলা। বিগত ৬-৭ বছৰত দেশত মহিলা আত্মনিৰ্ভৰ গোটৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। একেদৰে ৬০ হাজাৰতকৈ অধিক ষ্টার্টআপ প্রতিষ্ঠিত হৈছে, যাৰ ৪৫ শতাংশই মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে, নতুন ভাৰতৰ বিকাশৰ ক্ষেত্রত নাৰীসকলৰ অংশগ্রহণ নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পাইছে। মহিলা আয়োগসমূহক সমাজৰ উদ্যোক্তা হিচাপে মহিলাসকলৰ এই ভূমিকাৰ বিষয়ে প্রচাৰ আৰু সর্বাধিক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে কাম কৰি যোৱা উচিত। শ্রী মোদীয়ে কয় যে ২০১৫ চনৰ পৰা ১৮৫গৰাকী মহিলাই পদ্ম সন্মানেৰে সন্মানীত কৰা হৈছে৷ এই বছৰো বিভিন্ন বিভাগত পুৰস্কাৰ প্রাপকসকলৰ মাজত ৩৪গৰাকী মহিলাই স্থান পাইছে৷ এয়া এক অভিলেখ৷ মহিলাসকলে ইমান পুৰস্কাৰ লাভৰ ঘটনা নজিৰবিহীন বুলিও উল্লেখ কৰে প্রধানমন্ত্রীয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিগত সাত বছৰত দেশৰ একাধিক নীতি ক্ষেত্রত মহিলাৰ প্রতি আৰু সংবেদনশীল মনোভাৱ প্রদর্শিত হৈছে। বৰ্তমান ভাৰত সেই দেশসমূহৰ মাজত স্থান লাভ কৰিছে, য’ত সর্বাধিক মাতৃত্বকালীন ছুটীৰ ব্যৱস্থা আছে। কম বয়সত বিবাহে যাতে কন্যাসকলৰ শিক্ষা আৰু কর্মজীৱনত প্রৱেশত বাধা হৈ নুঠে, সেয়েহে কন্যাসকলৰ বিবাহৰ বয়স ২১ বছৰলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে গ্রামীণ মহিলাসকলৰ সবলীকৰণত ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ তেওঁ কয় যে এই ক্ষেত্রত ৯ কোটি পৰিয়ালৰ ৰন্ধন গেছ সংযোগ আৰু শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰাৰ দৰে পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। ঘৰৰ মহিলাসকলৰ নামত পিএম আবাস যোজনাত পকী ঘৰ নির্মাণ, গর্ভাৱস্থাত সাহাৰ্য প্ৰদান, জন ধন একাউণ্টৰ দৰে পদক্ষেপে দেশৰ মহিলাসকলৰ সবলীকৰণ কৰিছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে মহিলাসকলে যেতিয়া কোনো সংকল্প গ্রহণ কৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে সেই নির্দেশনা নির্ধাৰণ কৰে৷ সেইবাবে যেতিয়াই কোনো চৰকাৰে মহিলাৰ নিৰাপত্তাক অগ্রাধিকাৰ নিদিয়ে, তেতিয়াই মহিলাসকলে তেওঁলোকক ক্ষমতাছ্যুত কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে মহিলাসকলৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ বাবে শূন্য সহনশীলনতা নীতিক লৈ কাম কৰিছে। ধর্ষণৰ দৰে জঘন্য গোচৰত মৃত্যুদণ্ডকে ধৰি কঠোৰ আইন কার্যকৰী কৰা হৈছে। ফাষ্ট ট্ৰেকক আদালত, থানাত আৰু অধিক মহিলা হেল্প ডেস্ক, ২৪ ঘণ্টীয়া হেল্পলাইন, চাইবাৰ অপৰাধ মোকাবিলা কৰাত পোৰ্টেলৰ দৰে পদক্ষেপ লোৱা হৈছে বুলিও উল্লেখ কৰে প্রধানমন্ত্রীয়ে।

Prime Minister's Office
PM addresses 30th National Commission for Women Foundation Day programme
“All the women's commissions of the country will have to increase their scope and give a new direction to the women of their states”
“AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the abilities of women with the development of the country”
“In more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director”
“Since 2015, 185 women have been honoured with Padma Awards. This year 34 women figured among the awardees in different categories, This is a record”
“Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave”
“Whenever any government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power”
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed 30th National Commission for Women Foundation Day programme today via video conference. The theme of the programme ‘She The Change Maker’ is aimed at celebrating the achievements of women in different fields. The State Commissions for Women, Department of Women and Child Development in State Governments, University and College teaching faculty and students, voluntary organisations, women entrepreneurs and business associations were present. The Union Minister for Women and Child Development Smt Smriti Zubin Irani; Ministers of State Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai and Smt Darshana Jardosh; Chairperson, National Commission for Women Ms. Rekha Sharma were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted on the 30th Foundation Day of the National Commission for Women. “The milestone of 30 years, whether in the life of an individual or of an organization, is very important. This is the time for new responsibilities and for moving forward with new energy”, he said.
The Prime Minister remarked that today, in changing India, the role of women is continuously expanding. Therefore, he said, the expansion of the role of the National Commission for Women is also the need of the hour. All the women's commissions of the country will also have to increase their scope and give a new direction to the women of their states.
The Prime Minister noted that for centuries, India's strength has been the small local industries or the MSMEs. In these industries, women have the same role as men. The Prime Minister said that the old thinking had restricted women and their skills to domestic work. It is necessary to change this old thinking in order to advance the economy of the country. Make in India is doing this today. AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the ability of women with the development of the country, he said.This change is visible as about 70 per cent beneficiaries of Mudra Yojna are women. The country has seen a three-fold increase in the number of women self-help groups in the last 6-7 years. Similarly, in more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director.
The Prime Minister said the participation of women in the growth cycle of new India is increasing relentlessly. Women's Commissions should work to promote and give maximum recognition to this role of women in the entrepreneurship of the society. The Prime Minister informed that since 2015 185 women have been honoured with Padma Awards. This year too, 34 women figured among the awardees in different categories. This is a record as this many awards to women are unprecedented, said the Prime Minister.
The Prime Minister said in the last 7 years, the policies of the country have become more sensitive towards women. Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave. Marriage at an early age does not hinder the education and career of daughters so the age of marriage of daughters is being attempted to be raised to 21 years.
The Prime Minister also talked about the historical distance of rural women from empowerment. He listed the steps such as 9 crore gas connections and toilets. Pucca houses of PM Awaas Yojna in the name of women of the house, support during pregnancy, Jan Dhan accounts, that make these women the face of changing India and women empowerment.
The Prime Minister said when women make a resolution, they only set the direction of that. That is why whenever a government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power. Shri Modi stressed that the government is working with a policy of zero tolerance for crime against women. There are strict laws in this regard including capital punishment for heinous cases of rape. There are fast track courts and steps like more women help desks in police stations, 24 hour helplines, portal to deal with cyber crimes are being taken. ,