প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৩০শুবা নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন ফাউন্দেসন দে প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখ্রে
“লৈবাক অসিগী নুপীগী কম্মিসন পুম্নমক্না মখোয় মখোয়গী স্কোপ হেনগৎহনগদবনি অমদি মখোয় মখোয়গী রাজ্যশিংগী নুপীদা অনৌবা মাইওন অমা পীগদবনি”
“অত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন্দনা নুপীগী তৌবা ঙম্বশিং অসিগা লৈবাক্কী চাওখৎ থৌরাংগা মরী লৈনহল্লি”
“২০১৬কী মতুংদা থোক্লকখিবা স্তার্তঅপ লিশিং ৬০ হেনবদা, চাদা ৪৫দি য়ামদ্রবদা নুপী দাইরেক্তর অমা য়াওই”
“২০১৫দগী হৌদুনা, নুপী ১৮৫দা পদ্ম এৱার্দশিং পীদুনা ইকাই খুম্নখ্রে৷ চহি অসিগী ওইনা তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংদা পীখিবা এৱার্দীশিংগী মনুংদা নুপী ৩৪ য়াওখি, মসি রেকোর্দ অমনি”
“ঙসিদি মেতর্নিতী লিব খ্বাইদগী চাওনা পীবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু মনুং চল্লে”
“সরকার অমনা নুপীশিংগী তেক্ত কায়দবগী হিরমদা অহানবা মীৎয়েং থমদুনা থবক পায়খৎলকতবা মতমদা নুপীশিংগী শক্তি অমসুং মপাঙ্গল মাংথরকই”
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ৩০শুবা নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন ফাউন্দেসন দে প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখি৷ প্রোগ্রাম অসিগী থীম ‘সি দি চেঞ্জ মেকর’ অসিনা তোঙান তোঙানবা ফিল্দশিংদা ফংলিবা নুপীগী এচিবমেন্তশিং অদুবু তরাম্না ওক্নবা পান্দম থমখি৷ স্তেত কম্মিসন ফোর ৱুমেন, রাজ্য সরকারশিংদা লৈরিবা ৱুমেন অমদি চাইল্দ দিবেলপমেন্ত দিপার্তমেন্ত, য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজ তিচিং ফেকল্তী অমদি মহৈরোইশিং, ভোলুন্তিয়র ওর্গনাইজেসনশিং, নুপী ওল্তরপ্রিনরশিং অমদি বিজিনেস এসোসিয়েসনশিংনা শরুক য়াখি৷ ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্তগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি সমৃতি জুবিন ইরানি; রাজ্য মন্ত্রীশিং দা. মঞ্জপরা মহেন্দ্রভাই কালুভাই অমদি শ্রীমতি দর্শানা জার্দোশ; নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেনগী চিয়রপর্সন শ্রীমতি রেখা শর্মনা থৌরম অসিগা শরুক য়াখিবা মীওইশিংগী মনুংদা খরনি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেনগী ৩০শুবা মপোক-কুমওনদা য়াইফ-পাউজেল পীখি৷ “মীওই অমগী নত্রগা ওর্গনাইজেসন অমগী পুন্সিদবু ওইরবসু চহি ৩০গী মাইলস্তোন অসি য়াম্না মরু ওই৷ মসি অনৌবা থৌদাংশিং লৌনবগী অমদি অনৌবা ইনর্জীগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লক্নবগী মতম অদুনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ঙসিদি, হোংলক্লিবা ভারত্তা নুপীগী থৌদাং অসি লেপ্প-লৈতনা চাওথোরক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মরম অদুনা, নেস্নেল কম্মিসন ফোর ৱুমেনগী থৌদাং চাওথোকহল্লকপা অসিসু মতম অসিদা তঙাই ফদবা ওইরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিগী নুপীগী কম্মিসন পুম্নমক্না মখোয়গী স্কোপ চাওথোকহল্লক্কদবনি অমদি মখোয় মখোয়গী রাজ্যশিংগী নুপীদা অনৌবা মাইওন অমা পীগদবনি৷
চহি চা কয়া অমা, ভারতকী মপাঙ্গল অসি অপিকপা লোকেল ইন্দস্ত্রীশিং নত্রগা এম.এস.এম.ই.শিংদা ওইখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হায়রিবা ইন্দস্ত্রীশিং অসিদা, নুপীনা নুপাগুম্না চপ-মান্নবা থৌদাং লৌরি৷ অরিবা ৱাখল্লোন অসিনা নুপী অমদি মখোয়গী স্কিলশিংবু দোমেস্তিক ৱার্ক তৌবদা অথিংবা থম্লমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিগী শেল-থুমগী ফিভম অসি হেন্না খুমাং চাওশিন্নবগীদমক মসিগী অরিবা ৱাখল্লোন অসি হোংদোকপা তঙাই ফদে৷ ঙসিদি মেক ইন ইন্দিয়ানা মসি পাংথোক্লি৷ অত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন্দনা নুপীগী তৌবা ঙম্বশিং অসিগা লৈবাক অসিগী চাওখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ হায়রিবা অহোংবা অসি মুদ্রা য়োজনাগী বেনিফিসরী চাদা ৭০রোমদি নুপীশিং ওইরিবা অসিদা উবা ফংলি৷ হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা লৈবাক অলিদা নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপকী মশিংদা শরুক অহুম থোক্না হেনগৎলকপগী মমিং তাখ্রে৷ মতৌ অসিগুম্না, ২০১৬কী মতুংদা থোক্লকখিবা স্তার্তঅপ লিশিং ৬০ হেনবদা, চাদা ৪৫দি য়ামদ্রবদা নুপী দাইরেক্তর অমা য়াওই৷
অনৌবা ভারতকী গ্রোথ সাইকলদা নুপী শরুক য়ারকপা অসিনা লেপ্প-লৈতনা হেনগৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ সমাজকী ওল্তরপ্রিনরশিপতা নুপীনা লৌরিবা থৌদাং অসি য়োকখৎনবা অমদি থৌদাং অসিবু খ্বাইদগী ৱাংনা মশক খঙবিনবা নুপীগী কম্মিসননা থবক তৌগদবনি৷ ২০১৫দগী হৌদুনা, নুপী ১৮৫দা পদ্ম এৱার্দশিং পীদুনা ইকাই খুম্নখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ চহি অসিদসু, তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংদা পীরিবা এৱার্দীশিংগী মনুংদা নুপী ৩৪ য়াওখি৷মমাংগী মতমদা অমুক্তং ফাওবা থোকখ্রিদ্রিবা মওংদা নুপীদা এৱার্দশিং খুৎশিন্নরকপা অসি রেকোর্দ অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, লৈবাক অসিগী পোলিসীশিং অসি নুপীশিংদনা হেন্না সেন্সিতিব ওইরকখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ঙসিদি মেতর্নিতী লিব খ্বাইদগী চাওনা পীবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু মনুং চল্লে৷ চহি নৌরিঙৈদা লুহোংবা অসিনা নুপীমচাশিংগী লাইরিক লাইশু অমদি কেরিয়রদা অকাইবা পীদনবা নুপীমচাশিংগী লুহোংবগী চহি অসি চহি ২১দা হেনগৎখ্রে৷
এম্পৱার্মেন্তদগী খুঙ্গংদা লৈরিবা নুপীশিংনা ইতিহাসিক ওইবা মওংদা লাপ্তক্না লৈরিবা অসিগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ তোইলেতশিং শাবা অমদি গ্যাস কন্নেক্সন কোতি ৯ তৌখিবা অসিগুম্লবা খোংথাংশিং অদু মহাক্না পনখি৷ য়ুমদুগী নুপীগী মমিংদা পি.এম. অৱাস য়োজনাগী পক্কা হাউসশিং শাবিবা, মীরোনবা মতমদা সপোর্ত তৌবিবা, জন ধন একাউন্তশিং হাংদোকপিরকপা অসিনা হায়রিবা নুপীশিং অসি হেন্না শক্তি পীনবগী লম্বী অমদি হোংলক্লিবা ভারতকী মমাই অসি নুপীশিং অসিনা ওইরক্লি৷
নুপীনা রিজোলুসন অমা তাবা মতমদা, মখোয়না রিজোলুসন অদুগী মাইকৈ খক্তমক য়েংই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মসিনা মরম ওইদুনা সরকার অমনা নুপীশিংগী তেক্ত কায়দবগী হিরমদা অহানবা মীৎয়েং থমদুনা থবক পায়খৎলকতবা মতমদা নুপীশিংগী শক্তি অমসুং মপাঙ্গল মাংথরকই। নুপীশিংগী মাইয়োক্তা চৎরিবা ক্রাইমগীদমক জিরো তোলিরেন্স লৈহন্নবগী পোলিসী অমগা লোইননা সরকার অসিনা কন্না হোৎনরি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি৷ মীনুংশি লৈতনা ইজৎ মাংহনবিবা কেসশিংগীদমক কেপিতেল পনিশমেন্ত পীবা য়াওনা হিরম অসিগী মতাংদা স্ত্রিক ওইবা লোশিং লৈরি৷ ফাস্ত ত্রেক কোর্তশিং অমদি পুলিস স্তেসনশিংদা নুপীগী হেল্প দেস্কশিং হেন্না থম্বা, পুং ২৪ হেল্পলাইনশিং লৈহনবা, সাইবর ক্রাইমশিং থেংননবা পোর্তেল থম্বা য়াওনা খোংথাংশিং লৌখৎলি৷

Prime Minister's Office
PM addresses 30th National Commission for Women Foundation Day programme
“All the women's commissions of the country will have to increase their scope and give a new direction to the women of their states”
“AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the abilities of women with the development of the country”
“In more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director”
“Since 2015, 185 women have been honoured with Padma Awards. This year 34 women figured among the awardees in different categories, This is a record”
“Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave”
“Whenever any government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power”
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed 30th National Commission for Women Foundation Day programme today via video conference. The theme of the programme ‘She The Change Maker’ is aimed at celebrating the achievements of women in different fields. The State Commissions for Women, Department of Women and Child Development in State Governments, University and College teaching faculty and students, voluntary organisations, women entrepreneurs and business associations were present. The Union Minister for Women and Child Development Smt Smriti Zubin Irani; Ministers of State Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai and Smt Darshana Jardosh; Chairperson, National Commission for Women Ms. Rekha Sharma were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted on the 30th Foundation Day of the National Commission for Women. “The milestone of 30 years, whether in the life of an individual or of an organization, is very important. This is the time for new responsibilities and for moving forward with new energy”, he said.
The Prime Minister remarked that today, in changing India, the role of women is continuously expanding. Therefore, he said, the expansion of the role of the National Commission for Women is also the need of the hour. All the women's commissions of the country will also have to increase their scope and give a new direction to the women of their states.
The Prime Minister noted that for centuries, India's strength has been the small local industries or the MSMEs. In these industries, women have the same role as men. The Prime Minister said that the old thinking had restricted women and their skills to domestic work. It is necessary to change this old thinking in order to advance the economy of the country. Make in India is doing this today. AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the ability of women with the development of the country, he said.This change is visible as about 70 per cent beneficiaries of Mudra Yojna are women. The country has seen a three-fold increase in the number of women self-help groups in the last 6-7 years. Similarly, in more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director.
The Prime Minister said the participation of women in the growth cycle of new India is increasing relentlessly. Women's Commissions should work to promote and give maximum recognition to this role of women in the entrepreneurship of the society. The Prime Minister informed that since 2015 185 women have been honoured with Padma Awards. This year too, 34 women figured among the awardees in different categories. This is a record as this many awards to women are unprecedented, said the Prime Minister.
The Prime Minister said in the last 7 years, the policies of the country have become more sensitive towards women. Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave. Marriage at an early age does not hinder the education and career of daughters so the age of marriage of daughters is being attempted to be raised to 21 years.
The Prime Minister also talked about the historical distance of rural women from empowerment. He listed the steps such as 9 crore gas connections and toilets. Pucca houses of PM Awaas Yojna in the name of women of the house, support during pregnancy, Jan Dhan accounts, that make these women the face of changing India and women empowerment.
The Prime Minister said when women make a resolution, they only set the direction of that. That is why whenever a government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power. Shri Modi stressed that the government is working with a policy of zero tolerance for crime against women. There are strict laws in this regard including capital punishment for heinous cases of rape. There are fast track courts and steps like more women help desks in police stations, 24 hour helplines, portal to deal with cyber crimes are being taken. ,