ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗର ୩୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
‘‘ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହିଳା ଆୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ପରିସର ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ’’
‘‘ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯୋଡ଼ୁଛି’’
‘‘୨୦୧୬ ପରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ମଧ୍ୟରୁ, ୪୫ ପ୍ରତିଶତରେ ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରହିଛନ୍ତି’’
‘‘୨୦୧୫ ପରଠାରୁ ୧୮୫ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩୪ ଜଣ ମହିଳା ରହିଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ରେକର୍ଡ’’
‘‘ସର୍ବାଧିକ ମାତୃତ୍ୱ ଅବକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଆଜି ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛି’’
‘‘ଯେଉଁ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ମହିଳାମାନେ ତାଙ୍କୁ କ୍ଷମତାଚ୍ୟୁତ କରିଥାନ୍ତି’’
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗର ୩୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ମହିଳା ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାହକ’’ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରିବା ଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମହିଳା ଆୟୋଗ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ଶିକ୍ଷକ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ, ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସଂଘର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ; ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ କାଲୁଭାଇ, ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ଦର୍ଶନା ଜାର୍ଦ୍ଦୋଶ; ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗର ଅଧ୍ୟକ୍ଷା ସୁଶ୍ରୀ ରେଖା ଶର୍ମା ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ସମାବେଶରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୦ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଅବସରରେ ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଜୀବନରେ ହେଉ ଅବା ଏକ ସଂଗଠନରେ, ୩୦ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ନୂଆ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଏହା ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। ତେଣୁ, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଜାତୀୟ ମହିଳା ଆୟୋଗର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ହେବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଦେଶର ସମସ୍ତ ମହିଳା ଆୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ପରିସର ବଢ଼ାଇବା ଉଚିତ୍‌ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ)ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ହୋଇ ରହି ଆସିଛନ୍ତି। ଏହି ସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପୁରୁଷଙ୍କ ଭଳି ମହିଳାମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭୂମିକା ରହିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ପୁରୁଣା କାଳିଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆବଦ୍ଧ କରି ରଖିଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା କେବଳ ଘରକରଣା କାମରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା। ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗେଇ ନେବାକୁ ହେଲେ ଏହି ପୁରୁଣା କାଳିଆ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇବା ଜରୁରି। ଆଜି ମେକ୍‌ ଇନ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ ଏହି କାମ ହିଁ କରୁଛି। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯୋଡ଼ି ପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହାର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ରହିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ୨୦୧୬ ପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିବା ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ମଧ୍ୟରୁ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସରେ ଅତିକମରେ ଜଣେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ରହିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ନୂତନ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସମାଜର ଉଦ୍ୟମିତାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ମହିଳା ଆୟୋଗମାନେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଉଚିତ୍‌। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୫ ପରଠାରୁ ୧୮୫ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗରେ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩୪ ଜଣ ମହିଳା ରହିଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ରେକର୍ଡ। ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶରେ ପ୍ରଣିତ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିଛି। ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ମାତୃତ୍ୱ ଅବକାଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଆଜି ସାମିଲ ହୋଇପାରିଛି। ଝିଅମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଓ କ୍ୟାରିଅରରେ ଆଗୁଆ ବିବାହ ବୟସ ଯେପରି ବାଧକ ନସାଜିବ ସେଥିପାଇଁ ଝିଅମାନଙ୍କ ବିବାହର ସର୍ବନିମ୍ନ ବୟସସୀମା ୨୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନେ ସଶକ୍ତିକରଣ ଠାରୁ ଅନେକ ଦୂରରେ ରହିଆସିଥିଲେ। ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ୯ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି ଓ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ପରିବାରର ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ନାମରେ ପକ୍କା ଘର ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି। ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ସମୟରେ ସହାୟତା, ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯିବା ଆଦି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ଏହି ମହିଳାମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତ ଏବଂ ନାରୀ ସଶକ୍ତିକରଣର ପରିଚାୟକ ପାଲଟିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ମହିଳାମାନେ ଯେତେବେଳେ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତି, ସେମାନେ କେବଳ ସେହି ଦିଗରେ ହିଁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥାନ୍ତି। ଯେଉଁ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ମହିଳାମାନେ ତାଙ୍କୁ କ୍ଷମତାରୁ ଗାଦିଚ୍ୟୁତ କରିଥାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କର ପ୍ରତି ହେଉଥିବା ଅପରାଧ ବିରୋଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ କଠୋର ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଦୁଷ୍କର୍ମ ଭଳି ଜଘନ୍ୟ ଅପରାଧ ପାଇଁ ମୃତ୍ୟୁଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍‌ ନ୍ୟାୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ପୁଲିସ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳା ସହାୟତା ଡେସ୍କ ଖୋଲିବା, ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସାଇବର ଅପରାଧ ମୁକାବିଲ ପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
PM addresses 30th National Commission for Women Foundation Day programme
“All the women's commissions of the country will have to increase their scope and give a new direction to the women of their states”
“AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the abilities of women with the development of the country”
“In more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director”
“Since 2015, 185 women have been honoured with Padma Awards. This year 34 women figured among the awardees in different categories, This is a record”
“Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave”
“Whenever any government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power”
31 JAN 2022 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed 30th National Commission for Women Foundation Day programme today via video conference. The theme of the programme ‘She The Change Maker’ is aimed at celebrating the achievements of women in different fields. The State Commissions for Women, Department of Women and Child Development in State Governments, University and College teaching faculty and students, voluntary organisations, women entrepreneurs and business associations were present. The Union Minister for Women and Child Development Smt Smriti Zubin Irani; Ministers of State Dr. Munjpara Mahendrabhai Kalubhai and Smt Darshana Jardosh; Chairperson, National Commission for Women Ms. Rekha Sharma were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted on the 30th Foundation Day of the National Commission for Women. “The milestone of 30 years, whether in the life of an individual or of an organization, is very important. This is the time for new responsibilities and for moving forward with new energy”, he said.
The Prime Minister remarked that today, in changing India, the role of women is continuously expanding. Therefore, he said, the expansion of the role of the National Commission for Women is also the need of the hour. All the women's commissions of the country will also have to increase their scope and give a new direction to the women of their states.
The Prime Minister noted that for centuries, India's strength has been the small local industries or the MSMEs. In these industries, women have the same role as men. The Prime Minister said that the old thinking had restricted women and their skills to domestic work. It is necessary to change this old thinking in order to advance the economy of the country. Make in India is doing this today. AatmaNirbhar Bharat campaign is linking the ability of women with the development of the country, he said.This change is visible as about 70 per cent beneficiaries of Mudra Yojna are women. The country has seen a three-fold increase in the number of women self-help groups in the last 6-7 years. Similarly, in more than 60 thousand startups that have emerged after 2016, 45 percent have at least one woman director.
The Prime Minister said the participation of women in the growth cycle of new India is increasing relentlessly. Women's Commissions should work to promote and give maximum recognition to this role of women in the entrepreneurship of the society. The Prime Minister informed that since 2015 185 women have been honoured with Padma Awards. This year too, 34 women figured among the awardees in different categories. This is a record as this many awards to women are unprecedented, said the Prime Minister.
The Prime Minister said in the last 7 years, the policies of the country have become more sensitive towards women. Today India is among the countries with provision of maximum maternity leave. Marriage at an early age does not hinder the education and career of daughters so the age of marriage of daughters is being attempted to be raised to 21 years.
The Prime Minister also talked about the historical distance of rural women from empowerment. He listed the steps such as 9 crore gas connections and toilets. Pucca houses of PM Awaas Yojna in the name of women of the house, support during pregnancy, Jan Dhan accounts, that make these women the face of changing India and women empowerment.
The Prime Minister said when women make a resolution, they only set the direction of that. That is why whenever a government does not prioritise women safety, women have ensured their departure from power. Shri Modi stressed that the government is working with a policy of zero tolerance for crime against women. There are strict laws in this regard including capital punishment for heinous cases of rape. There are fast track courts and steps like more women help desks in police stations, 24 hour helplines, portal to deal with cyber crimes are being taken. ,