Ministry of Finance
NEXT PHASE OF EASE OF LIVING TO BE LAUNCHED UNDER AMRIT KAAL : UNION BUDGET 2022-23
ISSUANCE OF E-PASSPORTS USING EMBEDDED CHIP AND FUTURISTIC TECHNOLOGY TO BE ROLLED OUT IN 2022-23
MODERNISATION OF BUILDING BYELAWS, TOWN PLANNING SCHEMES AND TRANSIT ORIENTED DEVELOPMENT TO PROMOTE BETTER URBAN PLANNING
PROPOSAL FOR DEVELOPING INDIA SPECIFIC KNOWLEDGE IN URBAN PLANNING AND DESIGN THROUGH CENTRES OF EXCELLENCE
BATTERY SWAPPING POLICY AND INTER-OPERABILITY STANDARDS TO BE FORMULATED FOR ELECTRIC VEHICLE ECOSYSTEM
01 FEB 2022 1:10PM by PIB Delhi
This Budget seeks to lay the foundation and give a blueprint to steer the economy over the Amrit Kaal of the next 25 years – from India at 75 to India at 100”. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, laid this vision, while presenting the Union Budget 2022-23 in Parliament today. She made the announcement for the next launch of Ease of Living under Amrit Kaal.
The Union Minister explained that this new phase of Ease of living will be guided by an approach comprising of the following:
1. Active involvement of the states,
2. Digitisation of manual processes and interventions
3. Integration of the central and state-level systems through IT bridges.
This will help in creating a single point access for all citizen-centric services and bring about standardization and removal of overlapping compliances.
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M2.jpg
Issuance of chip embedded e-Passports
The Finance Minister announced that the issuance of e-Passports using embedded chip and futuristic Technology will be rolled out in 2022-23. This will further enhance the convenience for citizens in their overseas travel.
Modernization of building byelaws and town/urban planning
Modernization of building byelaws, Town Planning Schemes (TPS), and Transit Oriented Development (TOD) have also been proposed by the Finance Minister to bring about reforms in Urban planning. This will facilitate reforms for the people to live and work closer to mass transit systems.
In this regard, the Union Minister also said that, “the Central Government’s financial support for mass transit projects and AMRUT scheme will be leveraged for formulation of action plans and their implementation for facilitating TOD and TPS by the states”.
Establishing Centres of Excellence in urban planning
For developing India specific knowledge in urban planning and design, and to deliver certified training in these areas, up to five existing academic institutions in different regions have been proposed to be designated as Centres of Excellence. Smt. Nirmala Sitharaman also informed to the house that these centres will be provided endowment funds of Rs. 250 crore each.
Battery Swapping Policy
The Finance Minister, while highlighting the constraint of space in urban areas for setting up
charging stations at scale, announced the proposal of bringing out Battery Swapping Policy and
inter-operability standards. “The private sector will be encouraged to develop sustainable and innovative business models for ‘Battery or Energy as a Service’ ”, the Minister noted.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
অমিৃত কালগী মখাদা ইজ ওফ লিবিংগী মথংগী ফেজ হৌদোক্লগনি : য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩
২০২২-২৩দা এম্বেদেদ চিপ অমসুং ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ই-পাসপোর্তশিং ইসু তৌরগনি
হেন্না ফবা আর্বান প্লানিং তৌনবা তাউন প্লানিং স্কিমশিং, ত্রান্সিৎ ওরিয়েন্তেদ দিবেলপমেন্ত অমদি বিল্দিং বাইলোশিং মতমগা চুনরবা থাকশিংদা ওন্থোক্লগনি
সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্সকী খুৎথাংদা আর্বান প্লানিং অমসুং দিজাইনদা ইন্দিয়া স্পেসিফিক নোলেজ শিজিন্ননবা হৌদোরকখ্রে
ইলেক্ত্রিক ভেহিকল ইকোসিস্তেমগীদমক বেত্তরী স্বাপিং পোলিসী অমদি ইন্তর-ওপরেবিলিতী স্তেন্দর্দশিং চৎনরগনি
01 FEB 2022 1:10PM by PIB Imphal
মসিগী বজেৎ অসিনা য়ুম্ফম অমা শেমদুনা শেন্মীৎলোন অসিবু মথংগী চহি ২৫গী অমৃত কালদা-৭৫দা লৈবা ভারত্তগী ১০০ লৈবা ভারত ফাওবগী মতম, পুনবা ব্লুপ্রিন্ত অমা পীনবা পান্দম থম্লি”৷ মসিগী মংলান অসি ঙসি পার্লিয়ামেন্তদা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০২২-২৩ পুথোক্লদুনা শেল-থুম অমদি কোর্পোরেৎ এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা ফোংদোকখিবনি৷ অমৃত কালগী মখাদা মথংদা ইজ ওফ লিবিং হৌদোক্কদৌরিবা অসিগীদমক মহাক্না লাওথোকখি৷
মসিগী ইজ ওফ লিবিংগী অনৌবা ফেজ অসি মখাদা লৈরিবশিং অসি য়াওবা এপ্রোচ অমনা লমজিংলগনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা শন্দোক্না ফোংদোকখি:
১. রাজ্যশিং এক্তিব ওইনা শরুক য়াবা,
২. মেনুএল প্রোসেসশিং অমদি ইন্তরবেন্সনশিং দিজিতাইজেসন তৌবা
৩. আই.তি. ব্রিজশিংগী খুৎথাংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈরিবা সিস্তেমশিং পুনশিনবা৷
মসিনা প্রজাদা য়ুম্ফম ওইবা সর্ভিস পুম্নমক্কী সিঙ্গল পোইন্ত এসেস অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি অমদি স্তেন্দর্দাইজেসন পুরকপা ঙমগনি অমসুং ওবরলেপ্পিং কমপ্লাইয়েন্সশিং অসি লৌথোকপদা মতেং পাংগনি৷
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M2.jpg
চিপ হাপ্পা ই-পাসপোর্তশিং ইসু তৌবা
২০২২-২৩দা এম্বেদেদ চিফ অমসুং ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ই-পাসপোর্তশিং ইসু তৌরগনি হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা লাওথোকখি৷ মসিনা প্রজানা লৈবাক অসি লান্না মীরমদা চৎপা মতমদা হেন্না মখাতানা খুদোং চাহল্লগনি৷
বিল্দিং বাইলোশিং অমদি তাউন/আর্বান প্লানিং মোদরনাইজেসন তৌবা
আর্বান প্লানিংদা অওনবশিং পুরক্নবা বিল্দিং বাইলোশিং মোদরনাইজ তৌবা, তাউন প্লানিং স্কিমশিং(তি.পি.এস.) অমদি ত্রান্সিৎ ওরিয়েন্তেদ দিবেলপমেন্ত(তি.ও.দি.) শেল-থুম মন্ত্রীনা পুথোকখ্রে৷ অতৌবা ত্রান্সিৎ সিস্তেমশিংগা নক্নবা হিংজরিবা অমদি থবক শুজরিবা মীওইশিংগী ওইনদি রিফোর্মশিং অসি মসিনা লাইথোকহল্লগনি৷
হিরম অসিগী মতাংদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অসুম্না ফোংদোকখি, “অচৌবা ত্রান্সিৎ প্রোজেক্তশিং অমদি অমরুত স্কিমগীদমক কেন্দ্র সরকারনা থাদরকক্লিবা শেল-থুমগী ওইবা মতেং অসি রাজ্যশিংনা তি.ও.দি. অমদি তি.পি.এস. লাইনা পাংথোক্নবগী এক্সন প্লানশিং শেম্বদা অমদি চৎনহনবদা শিজিন্নরগনি”৷
আর্বান প্লানিংদা সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স শেমগৎপা
আর্বান প্লানিং অমদি দিজাইনদা ইন্দিয়া স্পেসিফিক নোলেজ শেমগৎনবা অমদি হায়রিবা এরিয়াশিং অসিদা সর্তিফাই ত্রেনিং পীনবগীদমক, তোঙান তোহানবা লমদমশিংদা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা একাদমিক ইন্সতিত্যুসন মঙা য়ৌনা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা লৈহন্নবা হৌদোকরকখ্রে৷ হায়রিবা সেন্তরশিং অসিনা অমমমদা লুপা কোতি ২৫০গী এন্দোমেন্ত ফন্দশিং পীরগনি হায়নসু শ্রীমতি নির্মিলা সিতারামননা হাউসতা ফোংদোকখি৷
বেত্তরী স্বাপিং পোলিসী
পাক-শন্না চার্জিং স্তেসনশিং শেমগৎনবগীদমক শহরগী মফমশিংদা লৈরিবা লমগী অয়েৎ-অপন অদু পল্লদুনা, বেত্তরী স্বাপিং পোলিসী অমদি ইন্তর-ওপরেবিলিতী স্তেন্দর্দশিং পুথোক্নবগী প্রপোজেল অদু শেল-থুম মন্ত্রীনা লাওথোকখি৷ “ ‘সর্ভিস অমা ওইনা বেত্তরী নত্রগা ইনর্জী’গীদমক সস্তেনেবল ওইবা অমদি ইন্নোবেতিব বিজিনেস মোদেলশিং শেমগৎনবা প্রাইভেৎ সেক্তরবু পুক্নিং থৌগৎলগনি ”, হায়না মন্ত্রী অসিনা পনখি৷