ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କ୍ୟାରିଅପ୍ପା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଏନସିସି ରାଲିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
“ଏନସିସିରୁ ଯେଉଁ ତାଲିମ ଓ ଶିକ୍ଷା ପାଇଛି ତାହା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବାରେ ମତେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି”
“ଦେଶର ସୀମାରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି”
“ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବାଳିକା ଯେପରି ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀରେ ସାମିଲ ହେବେ ତାହା ଦେଖିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ”
“ଦେଶ ସର୍ବପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଯେତେବେଳେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଆଗାଏ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ତାକୁ ଆଗକୁ ଯିବାରୁ ରୋକିପାରିବ ନାହିଁ”
“ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ ପଦ୍ଧତି ଅଭ୍ୟାସରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରି ଭୁଲ ତଥ୍ୟ ଓ ଗୁଜବ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ”
“ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ ଓ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା ଶିକ୍ଷା ପରିସରକୁ ନିଶାମୁକ୍ତ ରହିବାରେ ସହାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ”
28 JAN 2022 2:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୮.୦୧.୨୨) କ୍ୟାରିଅପ୍ପା ଗ୍ରାଉଣ୍ଡରେ ଜାତୀୟ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ ର‌୍ୟାଲିକୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗାର୍ଡ ଅଫ ଅନର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ମାର୍ଚ୍ଚଫାଷ୍ଟର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସେବା କୌଶଳ, ମାଇକ୍ରୋଲାଇଟ୍ ଫ୍ଲାଇଂ,ଖସଡିବା, ପାରାସେଲିଂ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ମଧ୍ୟ ଅବଲୋକନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ପଦକ ଓ ବ୍ୟାଟନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଗଣକୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ସ୍ୱାଦର ଉତ୍ସାହ ଦେଖିପାରୁଥିବା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ରହିଥିବା ବେଳର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ତାଙ୍କର ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବେଳର ତାଲିମ ତାଙ୍କୁ ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା ବେଳେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ଗଠନରେ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ଲାଲା ଲାଜପତ ରାଏ ଏବଂ ଫିଲ୍ଡ ମାର୍ଶାଲ କ୍ୟାରିଅପ୍ପାଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଏହି ଦୁଇ ମହାନ ସାହସୀ ସୁପୁୁତ୍ରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପଡୁଛି ।
ଦେଶ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗଉଛି ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ବାହିନୀକୁ ମଜଭୂତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସମରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ଝିଅ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବୃତ୍ତିଗତ ଜୀବନ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଝିଅ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଶରେ ମନୋଭାବ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରତୀକଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ । “ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛି ଓ ସେଥିପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାନ୍ତ ସୁଯୋଗ ରହିଛି” ବୋଲି ସେ ବାଳିକା ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆଜିକାଲି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଝିଅ ସୈନିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନାମ ଲେଖାଉଛନ୍ତି ଓ ମହିଳାମାନେ ସେନାରେ ପ୍ରମୁଖ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶର ଝିଅମାନେ ବାୟୁସେନାର ଲଢୁଆ ବିମାନ ଉଡାଉଛନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ବାଳିକା ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀରେ ଯୋଗଦେବା ନେଇ ଆମେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଯୁବ ସୁଲଭ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବାରୁ ୨୦୪୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । “ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଓ ସଂକଳ୍ପ ଭାରତର ସଫଳତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଦେଶକୁ ଆଗରେ ରଖି ଯେଉଁ ଦେଶର ଯୁବସମାଜ ଆଗେଇ ଚାଲେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଏହାକୁ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଓ ଖେଳପଡିଆର ସଫଳତା ବାସ୍ତବରେ ପ୍ରମାଣ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଅମୃତକାଳ ଆସୁଛି ସେଥିରେ ନିଜର ଆକାଂକ୍ଷା ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ସହ ଦେଶର ବିକାଶ ଓ ଆଶାକୁ ଯୋଡି ଅଗ୍ରସର ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଆଜିର ଯୁବ ପିଢି ‘ଲୋକାଲ ଫର ଭୋକାଲ’ ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । “ଯଦି ଆଜିର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଓ ସ୍ୱେଦବିନ୍ଦୁରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଜିନିଷର ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତି, ଭାରତର ଭାଗ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଜ୍ଞାନ ଓ ସୂଚନା ନେଇ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଅପରପକ୍ଷରେ ତଥ୍ୟର ଅପପ୍ରଚାରରେ ମଧ୍ୟ ବିପଦ ରହିଛି । ଦେଶଣ ସାଧାରଣ ଜନତା ଯେପରି ଗୁଜବର ଶିକାର ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥିପାଇଁ ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ମାନେ ଏକ ଜନସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ ।
ଯେଉଁଠି ଏସସିସି / ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ରହିଛି ମାଦକ ଦ୍ରବ୍ୟ ସେସବୁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନ ପହଂଚିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସମର ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ନିଜେ ମାଦକ ପଦାର୍ଥ ଠାରୁ ନିଜକୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପରିସରତ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ଏନସିସି/ଏନ୍‌ଏସଏସ୍‌ରେ ଯେଉଁ ବନ୍ଧୁମାନେ ନାହାଁନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ନିଶା ଅଭ୍ୟାସ ପରିହାର କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱା ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ସାମୁହିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ସେଲଫ ଫୋର୍ ସୋସାଇଟି ପୋର୍ଟ୍‌ାଲରେ ନିଜକୁ ଯୋଡିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ସାତହଜାରରୁ ଅଧିକ ସଂଗଠନ ଓ ୨ଲକ୍ଷ୨୫ହଜାର ଜନସାଧାରଣ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses NCC PM Rally at Cariappa Ground
“The training and learning that I got in NCC has given me immense strength in discharging my responsibilities towards the country”
“1 lakh new cadets have been prepared in the border areas of the country”
“It should be our endeavour that more and more girls should be included in NCC”
“No power of the world can stop the country whose youth is moving ahead with the relove of Nation First”
“NCC cadets can play a major role in good digital habits and can make people aware against misinformation and rumours”
“NCC/NSS should help in keeping campuses drug-free”
28 JAN 2022 2:30PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the National Cadet Corps Rally at Cariappa Ground. The Prime Minister inspected the Guard of Honour, reviewed March Past by NCC contingents and also witnessed the NCC cadets displaying their skills in army action, slithering, microlight flying, parasailing as well as cultural programmes. The best cadets also received medal and baton from the Prime Minister.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted a different level of enthusiasm in the celebrations as the country is marking the Azadi ka Amrit Mahotsav. The Prime Minister remembered with pride his NCC connection and credited his training as an NCC cadet for giving him the strength to carry out his responsibilities towards the nation.
The Prime Minister paid tributes to Lala Lajpat Rai and Field Marshal Cariappa for their contribution in nation building. Both the brave sons of India have their jayanti today.
The Prime Minister talked about the steps being taken to strengthen the NCC in the country in a period when the country is moving forward with new resolutions. For this, a high-level review committee has been set up in the country. In the last two years, 1 lakh new cadets have been created in the border areas of the country, he said.
The Prime Minister elaborated on the steps being taken to open the doors of the defence establishments for girls and women. He noted the presence of the large number of the girl cadets and termed it to be a symbol of changing attitude of the nation. “Country needs your contribution and there are ample opportunities for that”, he told the girl cadets. He said now the daughters of the country are taking admission in Sainik Schools and women are getting major responsibilities in the army. The daughters of the country are flying fighter planes in the Air Force. “In such a situation, it should be our endeavour that more and more daughters should be included in NCC”, he added.
Noting the young profile of the cadets, who are mostly born in this century, the Prime Minister underlined their role in taking the country towards 2047. “Your efforts and resolve and the fulfillment of those resolutions will be the achievement and success of India”, he said. The Prime Minister said no power of the world can stop the country whose youth starts moving ahead with the thinking of nation first. India's success in the playfield and the startup ecosphere exemplify this very clearly, the Prime Minister said. In the Amrit Kaal i.e. from today to the next 25 years, the Prime Minister urged the cadets to combine their aspirations and actions with the development and expectations of the country. The Prime Minister also underlined the major role that today’s youngsters can play in the ‘vocal for local’ campaign. “If today’s youth resolves to use only those goods that have been created with the labour and sweat of an Indian, India’s destiny can be transformed”, he emphasized.
The Prime Minister remarked that today on the one hand there are good possibilities related to digital technology and information, on the other hand, there are dangers of misinformation. He stressed that it is also necessary that the common man of our country should not fall prey to any rumour. He proposed that NCC cadets run an awareness campaign for this.
The Prime Minister stressed that drugs should not reach the school/college where there is NCC or NSS. He advised the cadets to be free from drugs themselves and at the same time keep their campus free from drugs. Help the friends who are not in NCC-NSS to give up this bad habit too, he stressed.
The Prime Minister asked the cadets to get associated with Self4Society portal which is working to give new energy to collective efforts of the country. More than 7 thousand organizations and 2.25 lakh people are associated with the portal.