প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়া সেন্ত্রেল এসিয়া সম্মিৎকী অহানবা মীফম হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
27 JAN 2022 6:31PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং,
ঐহাক্না অদোম খ্বাই খীবিকপু অহানবা ইন্দিয়া-সেন্ত্রেল এসিয়া সম্মিত্তা তরাম্না ওকচরি।
ভারত অমসুং সেন্ত্রেল এসিয়াগী মরক্তা লৈরিবা দিপ্লোমেতিক মরীনা মশক থোক্লবা চহি ৩০ মপুং ফারে।
ঐখোয়না খুৎশম্নরিবা অসিনা হৌখিবা দিকেদ অহুমদা মায় পাকপা কয়া ফংখ্রে।
অদুগা হৌজিক্কী লুরবা তাঞ্জা অসিদা ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা চহিশিংগীদমক্তা অশানবা মিৎয়েং য়েংবগী তঙাই ফদবা লৈরে। ঐখোয়না অহোংবা নাইবা মালেমসিদা, ঐখোয়গী মীয়ামগী, মরু ওইনা নহা ওইরিবা চারোন শুরোনগী, অপাম্বা কয়া ফংহনগদবা মিৎয়েং অমা য়েংবগী মথৌ তারে।
এক্সেলেন্সীশিং,
ভারতনা বাই-লেতরেল থাক্তা, সেন্ত্রেল এসিয়া লৈবাক খুদিংমক্কা অফবা মরী লৈ।
এক্সেলেন্সীশিং,
কাজাখস্তানা ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মতাংদা ভারতকী মরু ওইবা পার্ত্নর ওইরে। ঐহাক্না কাজাখস্তান্দা হন্দক্তা মীওই কয়াগী পুন্সি মাঙখিবা অমসুং লন-থুমদা অমাঙ অতা কয়া থোকখিবদা নুংঙাইতবা ফোংদোক্লি।
ঐখোয়গা উজবেকিস্তানগা খুৎশম্নবা হেনগৎলক্লিবা অসিদসু ঐখোয়গী রাজ্য সরকারশিংনা এক্তিব পার্ত্নর ওইরি। মসিদা ঐহাক্কী ইশাগী রাজ্য, গুজরাতসু য়াওরি।
ঐখোয়না এজুকেসন অমসুং হাই-অলতিচুদ রিসর্চকী মতাংদা ক্রীগিজতানগা এক্তিব পার্ত্নরশিপ অমা লৈনরি। ভারতকী মহৈরোই লিশিং কয়ানা মফমসিদা মহৈ তম্লি।
তাজিকিস্তানগা ওইনসু, ঐখোয়না মখোয়গা সেক্যুরিতীগী মতাংদা মতম শাংনদগী তেংবাংনদুনা লাক্লি। অমসুং, মসিবু ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
তুর্কেমেনিস্তান অসিসু ভারতনা রিজনেল কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা য়েংলিবা মিৎয়েং অসিগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইরি অমসুং থৌওং অসি ঐখোয়না অশগাবাত এগ্রীমেন্ততা শরুক য়াবসিদা উবা ফংলি।
এক্সেলেন্সীশিং,
ঐখোয় খুদিংনা রিজনেল সেক্যুরিতীগী মতাংদা মান্নবা ৱাখল্লোন লৈ। ঐখোয়না অফঘানিস্তানগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদসু য়াম্না লুনা লৌরি।
হীরম অসিগা মরী লৈননা, ঐখোয় মশেল তেংবাংনবা হায়বসি রিজনেল সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতীগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা হেনগৎলক্লি।
এক্সেলেন্সীশিং,
ঙসিগী সম্মিৎকী মরু ওইবা পান্দম অহুম লৈ।
অহানবা, ভারত অমসুং সেন্ত্রেল এসিয়াগগী মরক্তা খুৎশম্নবা অসি লমদমসিগী সেক্যুরিতী অমসুং নুংঙাই য়াইফবগীদমক্তা য়াম্না তঙাই ফদে হায়বসি ময়েক শেংনহনবনি।
ভারতকী মিৎয়েংদগী ওইনা ঐহাক্না মিৎয়েং চঙনীংবদি ভারতনা অমত্তা ওইবা অমসুং তংদু লৈতাবা য়ুম্লোন্নবা লৈবা হায়বা মঙলান অমা মঙলিবা অসিদা সেন্ত্রেল এসিয়া অসি য়াম্না মরু ওই হায়বসিনি।
অনিশুবা পান্দম অসিনা ঐখোয়গী খুৎশম্নরিবা অসিদা কান্নবা মওং-মতৌ অমা লৈহনবনি। মসিনা তোঙান-তোঙানবা থাক অমসুং তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা মতম চানা পাউ ফাওনবগী ফ্রেমৱর্ক অমা শেমগৎকনি।
অদুগা অহুমশুবা অসিদি ঐখোয়গী খুৎশম্নরিবা অসিগী মিৎয়েং শানবা থৌরাং অমা শেম্বনি।
হায়রিবশিং অসিগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না মথংগী চহি ৩০গী রিজনেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং খুৎশম্নবগী পুন্না পায়খৎমিন্নবা য়াবা থৌওং অমা পাংথোকমিন্নবা ঙমগনি।
এক্সেলেন্সীশিং,
ঐহাক্না অদোম খ্বাই পুম্নমকপু ইন্দিয়া-সেন্ত্রেল এসিয়া সম্মিৎকী অহানবা মীফম অসিদা অমুক্কা হন্না তরাম্না ওকচরি।
দিস্ক্লেমরঃ মসিদি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা পাউদম্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Opening Remarks at the first meeting of India Central Asia Summit
27 JAN 2022 6:31PM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome you all to the first India-Central Asia Summit.
The diplomatic relations between India and Central Asia countries have completed 30 meaningful years.
Our cooperation has achieved many successes over the past three decades.
And now, at this crucial juncture, we must define an ambitious vision for the coming years as well.
A vision that can fulfil the aspirations of our people, especially the younger generation, in the changing world.
Excellencies,
At the bilateral level, India has close relations with all the Central Asian countries.
Excellencies,
Kazakhstan has become a vital partner for India's energy security. I express my condolences for the recent loss of life and property in Kazakhstan.
Our state governments are also active partners in our growing cooperation with Uzbekistan. This includes my home state of Gujarat as well.
We have an active partnership with Kyrgyzstan in the field of education and high-altitude research. Thousands of Indian students are studying there.
With Tajikistan, we have a longstanding cooperation in the field of security. And we are continuously strengthening it.
Turkmenistan is an important part of Indian vision in the field of regional connectivity, which is evident from our participation in the Ashgabat Agreement.
Excellencies,
We all have the same concerns and objectives for regional security. We are all concerned about the developments in Afghanistan.
In this context also, our mutual cooperation has become even more important for regional security and stability.
Excellencies,
Today's summit has three main objectives.
First, to make it clear that cooperation between India and Central Asia is essential for regional security and prosperity.
From Indian point of view, I would like to emphasise that Central Asia is central to India’s vision of an integrated and stable extended neighbourhood.
The second objective is to give an effective structure to our cooperation. This will establish a framework of regular interactions at different levels and among various stakeholders.
And, the third objective is to create an ambitious roadmap for our cooperation.
Through this, we will be able to adopt an integrated approach for regional connectivity and cooperation for the next 30 years.
Excellencies,
I once again warmly welcome you to the first meeting of the India-Central Asia Summit.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.