Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Opening Remarks at the first meeting of India Central Asia Summit
27 JAN 2022 6:31PM by PIB Delhi
Excellencies,
I welcome you all to the first India-Central Asia Summit.
The diplomatic relations between India and Central Asia countries have completed 30 meaningful years.
Our cooperation has achieved many successes over the past three decades.
And now, at this crucial juncture, we must define an ambitious vision for the coming years as well.
A vision that can fulfil the aspirations of our people, especially the younger generation, in the changing world.
Excellencies,
At the bilateral level, India has close relations with all the Central Asian countries.
Excellencies,
Kazakhstan has become a vital partner for India's energy security. I express my condolences for the recent loss of life and property in Kazakhstan.
Our state governments are also active partners in our growing cooperation with Uzbekistan. This includes my home state of Gujarat as well.
We have an active partnership with Kyrgyzstan in the field of education and high-altitude research. Thousands of Indian students are studying there.
With Tajikistan, we have a longstanding cooperation in the field of security. And we are continuously strengthening it.
Turkmenistan is an important part of Indian vision in the field of regional connectivity, which is evident from our participation in the Ashgabat Agreement.
Excellencies,
We all have the same concerns and objectives for regional security. We are all concerned about the developments in Afghanistan.
In this context also, our mutual cooperation has become even more important for regional security and stability.
Excellencies,
Today's summit has three main objectives.
First, to make it clear that cooperation between India and Central Asia is essential for regional security and prosperity.
From Indian point of view, I would like to emphasise that Central Asia is central to India’s vision of an integrated and stable extended neighbourhood.
The second objective is to give an effective structure to our cooperation. This will establish a framework of regular interactions at different levels and among various stakeholders.
And, the third objective is to create an ambitious roadmap for our cooperation.
Through this, we will be able to adopt an integrated approach for regional connectivity and cooperation for the next 30 years.
Excellencies,
I once again warmly welcome you to the first meeting of the India-Central Asia Summit.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-মধ্য এছিয়া সন্মিলনৰ প্ৰথমখন বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
27 JAN 2022 6:31PM by PIB Guwahati
মাননীয় অভ্যাগতবৃন্দ,
প্ৰথম ভাৰত-মধ্য এছিয়া সন্মিলনলৈ স্বাগতম।
ভাৰত আৰু মধ্য এছিয়াৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্কে ৩০ টা অৰ্থপূৰ্ণ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে।
আমাৰ সহযোগিতাই যোৱা তিনি টা দশকত বহুতো সফলতা অৰ্জন কৰিছে।
আৰু এতিয়া, এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত, আমি আগন্তুক বছৰবোৰৰ বাবেও এক উচ্চাভিলাষী দৃষ্টিভংগী নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব।
পৰিৱৰ্তনশীল পৃথিৱীত আমাৰ জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ যুৱ প্ৰজন্মৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব পৰা এক দৃষ্টিভংগী।
সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ,
দ্বিপাক্ষিক পৰ্যায়ত, মধ্য এছিয়াৰ সকলো দেশৰ সৈতে ভাৰতৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে।
সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ,
কাজাখস্তান ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হৈ পৰিছে। কাজাখস্তানত শেহতীয়াকৈ প্ৰাণ আৰু সম্পত্তি হেৰুওৱাৰ বাবে মই সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
আমাৰ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহো উজবেকিস্তানৰ সৈতে আমাৰ বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ সক্ৰিয় অংশীদাৰ। এইবোৰৰ ভিতৰত আছে মোৰ গৃহ ৰাজ্য গুজৰাট।
শিক্ষা আৰু উচ্চ উচ্চতাৰ গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত কীৰগিস্তানৰ সৈতে আমাৰ এক সক্ৰিয় অংশীদাৰীত্ব আছে। হাজাৰ হাজাৰ ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থীয়ে তাত অধ্যয়ন কৰি আছে।
নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত তাজিকিস্তানৰ সৈতে আমাৰ পুৰণি সহযোগিতা আছে। আৰু, আমি ইয়াক ধাৰাবাহিকভাৱে শক্তিশালী কৰি আছো।
তুৰ্কমেনিস্তান হৈছে আঞ্চলিক সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় দৃষ্টিভংগীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ, যিটো আশ্গাবাত চুক্তিত আমাৰ অংশগ্ৰহণৰ পৰা স্পষ্ট হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ,
আঞ্চলিক সুৰক্ষাৰ বাবে আমাৰ সকলোৰে একেই উদ্বেগ আৰু উদ্দেশ্য আছে। আমি সকলোৱে আফগানিস্তানৰ উন্নয়নৰ বিষয়ে চিন্তিত।
এই সন্দৰ্ভতো আঞ্চলিক নিৰাপত্তা আৰু স্থিৰতাৰ বাবে আমাৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ,
আজিৰ সন্মিলনৰ তিনিটা মুখ্য উদ্দেশ্য আছে।
প্ৰথমতে, ভাৰত আৰু মধ্য এছিয়াৰ মাজত সহযোগিতা আঞ্চলিক সুৰক্ষা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে অপৰিহাৰ্য বুলি স্পষ্ট কৰা।
ভাৰতৰ হৈ মই স্পষ্ট কৰি দিব বিচাৰো যে মধ্য এছিয়া হৈছে এক একত্ৰিত আৰু স্থিৰ সম্প্ৰসাৰিত চুবুৰীয়া অঞ্চলৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু।
দ্বিতীয় উদ্দেশ্যটো হ'ল আমাৰ সহযোগিতাক এক কাৰ্যকৰী গাঁথনি প্ৰদান কৰা।
ই বিভিন্ন স্তৰত আৰু বিভিন্ন অংশীদাৰসকলৰ মাজত নিয়মীয়া বাৰ্তালাপৰ এক পৰিকাঠামো স্থাপন কৰিব।
আৰু, তৃতীয় উদ্দেশ্য হৈছে আমাৰ সহযোগিতাৰ বাবে এক উচ্চাভিলাষী ৰোডমেপ সৃষ্টি কৰা।
ইয়াৰ জৰিয়তে আমি অহা ৩০ বছৰত আঞ্চলিক সংযোগ আৰু সহযোগিতাৰ বাবে এক সংহত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম।
সন্মানীয় অতিথিবৃন্দ,
ভাৰত-মধ্য এছিয়া সন্মিলনৰ প্ৰথম খন বৈঠকলৈ মই আকৌ এবাৰ উষ্ম আদৰণি জনাইছো।