প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিভিন্ন জিলাত গুৰুত্বপূর্ণ চৰকাৰী কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত জিলা শাসকসকলৰ সৈতে প্রধানমন্ত্রীৰ মতবিনিময়
“যেতিয়া আনৰ আকাঙ্ক্ষা আপোনাৰ প্রত্যাশা হৈ পৰে আৰু যেতিয়া আনৰ স্বপ্ন পূৰণ আপোনাৰ সাফল্যৰ মাপকাঠি হৈ উঠে তেতিয়া কর্তব্য পালনে ইতিহাস গঢ়ি তোলে”
“আজি উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহে দেশৰ অগ্রগতিৰ পথত বাধা দূৰ কৰিছে; এই জিলাসমূহ অন্তৰায় হোৱাৰ পৰিৱর্তে উন্নয়নত গতি সঞ্চাৰ কৰিছে”
“আজি আজাদী কা অমৃত কালৰ সময়ত দেশৰ লক্ষ্যই হ'ল বিভিন্ন পৰিসেৱা আৰু সুযোগ-সুবিধাৰ ক্ষেত্রত ১০০ শতাংশ সাফল্য অর্জন কৰা”
“দেশে আজি ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ মাধ্যমত এক নীৰব বিপ্লৱ প্রত্যক্ষ কৰিছে; সেয়ে কোনো জিলাই যেন এই বিপ্লৱৰ পৰা বাদ নপৰে”
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত বিভিন্ন জিলাত গুৰুত্বপূর্ণ চৰকাৰী কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত জিলা শাসকসকলৰ সৈতে মতবিনিময় কৰে।
জিলা শাসকসকলে নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা উল্লেখ কৰি জনায় যে তেওঁলোকৰ প্রয়াসৰ ফলত একাধিক ক্ষেত্রত এই জিলাসমূহে উন্নয়নৰ সূচকত অগ্রগতি কৰিছে। প্রধানমন্ত্রীয়ে জিলা শাসকসকলৰ ফালৰ পৰা সাফল্যৰ অন্তৰালত নিহিত বিভিন্ন পদক্ষেপ সম্পর্কে পোনপটীয়াকৈ মতামত জানিব বিচাৰে। জিলা শাসকসকলে বিভিন্ন কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণত যি ধৰণৰ সমস্যাৰ সম্মুখীন হৈছে, সেই সম্পর্কেও প্রধানমন্ত্রীয়ে খবৰ লয়। প্রধানমন্ত্রীয়ে এইটোও জানিব বিচাৰে যে, ইতিপূৰ্বে যিবোৰ প্রকল্পৰ কামত তেওঁলোকে তত্ত্বাবধান কৰিছে, তাৰ পৰা এতিয়া উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত ৰূপায়িত কর্মসূচীবিলাকৰ পার্থক্য কিমান। জিলা শাসকসকলে কয়, জন-ভাগীদাৰী বা সকলোৰে অংশগ্রহণ বিভিন্ন প্রকল্পৰ সাফল্যত গুৰুত্বপূর্ণ হাথিয়াৰ হৈ উঠিছে। জিলা শাসকসকলে জনায়, কেনেকৈ তেওঁলোকে সাধাৰণ মানুহক বিভিন্ন প্রকল্প ৰূপায়ণত সক্রিয় অংশগ্রহণৰ বাবে উদ্বুদ্ধ কৰিছে আৰু কেনেকৈ তেওঁলোকে সাধাৰণ মানুহৰ মনত এই ধাৰণা গঢ়ি তুলিছে যে তেওঁলোকে কেৱল কামেই কৰা নাই, বৰং দেশৰ সেৱা কৰিছে। এই সকলো বিষয়ত নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ কৰি লোৱাৰ সমান্তৰালকৈ জিলা শাসকসকলে আন্তঃদপ্তৰ সমন্বয় বঢ়োৱাৰ আৰু তথ্য-নির্ভৰ প্রশাসন ব্যৱস্থাৰ সুবিধা সম্পর্কেও মতামত দাঙি ধৰে।
নীতি আয়োগৰ মুখ্য কার্যনির্বাহী বিষয়াই উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত ৰূপায়িত বিভিন্ন কর্মসূচীৰ অগ্রগতি সম্পর্কে বিস্তাৰিত বিবৰণী দাখিল কৰে। তেওঁ কয়, কেনেকৈ এই কর্মসূচীবিলাকে প্রতিযোগিতামূলক মনোভাব গঢ়ি তুলিছে আৰু সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্রীয় কাঠামোক ‘টিম ইণ্ডিয়া’ মানসিকতাৰ মাধ্যমত উৎসাহিত কৰিছে। এই জিলাসমূহত কর্মসূচী ৰূপায়ণত যি প্রয়াস গ্রহণ কৰা হৈছে তাৰ ফলত প্রতিটো সূচকৰ মাপকাঠিতেই অগ্রগতি হৈছে আৰু ইয়াৰ স্বীকৃতি আন্তর্জাতিক বিশেষজ্ঞসকলৰ পৰাও পোৱা গৈছে। এই সম্পর্কে নীতি আয়োগৰ মুখ্য কার্যনির্বাহী বিষয়াই লগতে জনায়, বিহাৰৰ বাঁকাত ‘স্মার্ট ক্লাছৰুম উদ্যোগ’; বাল্য বিবাহ ৰোধ কৰিবলৈ ওড়িশাৰ কোৰাপুট জিলাত ‘অপৰাজিতা মিছন’ৰ দৰে উদ্যোগসমূহ অন্যান্য জিলায়ো অনুসৰণ কৰিছে। তেওঁ উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহৰ সাফল্যৰ বিশ্লেষণৰ সমান্তৰালকৈ এই জিলাসমূহৰ বিষয়াসকলৰ মেয়াদকালত বিভিন্ন প্রকল্পৰ অগ্রগতিৰো খতিয়ান দাঙি ধৰে।
গ্রামোন্নয়ন সচিবে ১৪২খন জিলাৰ মানোন্নয়নত যি উদ্যোগ গ্রহণ কৰা হৈছে সেই সম্পর্কে জনায়। উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত বিভিন্ন কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণত অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে। কেন্দ্র আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে নির্দিষ্ট কিছু এলেকাত অনুন্নয়নৰ সমস্যা দূৰ কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব। এই প্রেক্ষিতত ১৫টা মন্ত্রালয় আৰু দপ্তৰৰ সৈতে যুক্ত ১৫টা ক্ষেত্রক ইতিমধ্যেই চিহ্নিত কৰা হৈছে। লগতে, এই ক্ষেত্রসমূহৰ উন্নয়নৰ মাপকাঠি স্থিৰ হৈছে। এতিয়া চৰকাৰৰ উদ্দেশ্যই হ'ল, সুনির্দিষ্ট এই জিলাসমূহত উন্নয়নৰ মাপকাঠিৰ নিৰিখত অহা এবছৰৰ ভিতৰত ৰাজ্যস্তৰত অগ্রগতিৰ গড় হাৰ স্পৰ্শ কৰা, যাতে পৰবর্তী দুই বছৰত এই জিলাসমূহে উন্নয়নৰ মাপকাঠিত জাতীয় গড়ৰ সমতুল হৈ উঠিব পাৰে। প্রতিটো মন্ত্রালয় আৰু দপ্তৰে নিজ নিজ উন্নয়নৰ মাপকাঠি স্থিৰ কৰিছে আৰু ইয়াৰ ভিত্তিত জিলাসমূহো চিহ্নিত কৰা হৈছে। এই ধৰণৰ প্রয়াস গ্রহণৰ উদ্দেশ্যই হ'ল, মিছন মোড ভিত্তিত এই জিলাসমূহত বিভিন্ন দপ্তৰৰ মাধ্যমত গুৰুত্বপূর্ণ কর্মসূচীবিলাকৰ ৰূপায়ণত ধার্য লক্ষ্য পূৰণ কৰা। বিভিন্ন মন্ত্রালয় আৰু দপ্তৰৰ সচিবসকলেও উন্নয়নৰ মাপকাঠিৰ নিৰিখত ধার্য লক্ষ্য পূৰণত কেনে ধৰণৰ কর্মপৰিকল্পনা গ্রহণ কৰা হৈছে সেই সম্পর্কে খতিয়ান দাঙি ধৰে।
বিষয়াসকলৰ উদ্দেশ্যে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, আনৰ আকাঙ্ক্ষা যেতিয়া নিজৰ প্রত্যাশা হৈ উঠে আৰু আনৰ স্বপ্ন পূৰণ যেতিয়া নিজৰ সাফল্যৰ মাপকাঠি হৈ উঠে, তেতিয়া কর্তব্যৰ মাধ্যমত ইতিহাস ৰচিত হয়। আজি আমি এই ইতিহাসেই উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহত বাস্তবায়িত হোৱা দেখিবলৈ পাইছো।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, অতীতত একাধিক কাৰণত উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহ পিছপৰি আছিল। এই জিলাসমূহৰ সার্বিক উন্নয়নত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ প্রয়োজন আছিল। কিন্তু সেয়া নহ'ল। সেয়ে, আজি পৰিস্থিতিৰ পৰিবর্তন ঘটিছে। উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহে আজি দেশৰ অগ্রগতিত যাবতীয় বাধা-বিপত্তি দূৰ কৰিছে। এই জিলাসমূহে অগ্রগতিৰ পথত অন্তৰায় হোৱাৰ পৰিৱর্তে গতি সঞ্চাৰৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত বিভিন্ন কর্মসূচী ৰূপায়ণৰ বাবে যিবোৰ পদক্ষেপ গ্রহণ কৰা হৈছে, প্রধানমন্ত্রীয়ে সেই কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, এই প্রয়াস গ্রহণৰ ফলত যুক্তৰাষ্ট্রীয় মানসিকতা আৰু সাংবিধানিক পন্থাপদ্ধতি অনুসৰণ আৰু সুদৃঢ় হৈছে। এই মানসিকতা লৈয়েই কেন্দ্র-ৰাজ্য আৰু স্থানীয় প্রশাসনবিলাকে জোটবদ্ধ হৈ কাম কৰি গৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে জোৰ দি কয়, উন্নয়নত আগ্রহী জিলাৰ অগ্রগতিত স্থানীয় প্রশাসন আৰু সাধাৰণ মানুহৰ মাজত আবেগপূর্ণ সম্পর্ক গঢ়ি তোলা আৱশ্যক। তেওঁ উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণত প্রযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ প্রয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে। যিবোৰ জিলা অপুষ্টি, পানীয় জল সৰবৰাহ আৰু টীকাকৰণৰ ক্ষেত্রত প্রযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনক কামত লগাই অভাবনীয় সাফল্য পাইছে, প্রধানমন্ত্রীয়ে সেই সকলো জিলাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত সকলো কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণত সামঞ্জস্য বজাই ৰখা দেশৰ সার্বিক অগ্রগতিৰ ক্ষেত্রত অপৰিহার্য বিষয় বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, যাৱতীয় সম্পদ আৰু প্রশাসনিক ব্যৱস্থা এক আৰু অভিন্ন। বিষয়াসকলো ব্যক্তিগতভাৱে পৃথক হ'লেও তেওঁলোকৰ প্রচেষ্টাৰ ওপৰত সাফল্য নির্ভৰ কৰে। সেয়ে, সমগ্র জিলাক এটা ইউনিট হিচাপে গণ্য কৰি বিষয়াসকলে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিব লাগিব যে, সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনলৈ যাতে ইতিবাচক পৰিৱর্তন আনিব পৰা যায়। পক্ষান্তৰত, এই সাফল্য অর্জিত হ'লে বিষয়াসকলেও সন্তুষ্টি উপলব্ধি কৰিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায়, যোৱা চাৰি বছৰত উন্নয়নত আগ্রহী প্রতিখন জিলাত জন ধন একাউণ্টৰ পৰিধি চাৰিৰ পৰা পাঁচগুণ বাঢ়িছে। গাঁৱৰ প্রতিটো পৰিয়ালৰ ওচৰতে শৌচালয় আৰু বিদ্যুতৰ সুবিধা হৈছে। ইয়াৰ ফলত, সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনত এক নতুন প্রাণসঞ্চাৰ হৈছে। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, উন্নয়নত আগ্রহী জিলাৰ মানুহৰ জীৱনযাপন তুলনামূলক কঠিন হোৱাৰ বাবে তেওঁলোক অনেক বেছি কঠোৰ পৰিশ্রমী, সাহসী আৰু আশংকা গ্রহণত অধিক বিশ্বাসী। সেয়ে, এওঁলোকৰ এই আত্মবিশ্বাসক স্বীকৃতি দিবই লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহ কর্মসূচীৰ ৰূপায়ণত গতি মন্থৰতা, সম্পদৰ সর্বাধিক সদ্ব্যৱহাৰৰ দৰে বিষয়সমূহত উদাসীনতা দেখুউৱাৰ মানসিকতা দূৰ কৰিব পাৰিছে। তেওঁ উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত সংস্কাৰৰ সুফল সম্পর্কে কয়, সাধাৰণ মানুহৰ সক্রিয় মনোভাবৰ ফলতেই ১+১ প্রকৃত অর্থত ২ নহৈ, ১+১ তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা আৰু আন্তৰিকতাত সঁচাই ১১ হৈ উঠিছে, আৰু আজি আমি উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহত সাধাৰণ মানুহৰ এই সমবেত শক্তি দেখিবলৈ পাইছো। উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত প্রশাসনিক প্রয়াস সম্পর্কে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, এতিয়া মানুহৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সমস্যা বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে আলোচনা কৰা হৈছে। এই জিলাসমূহত কামৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত বর্তমান কর্মপন্থাত পৰিবর্তন অনা হৈছে। কর্মসূচীৰ অগ্রগতিত তাৎক্ষণিক নজৰদাৰী কৰা হৈছে। আনকি, শ্ৰেষ্ঠ পন্থাপদ্ধতিবিলাক অনুসৰণ কৰাৰ বাবে জিলাসমূহৰ মাজত সুষ্ঠ প্রতিযোগিতাৰ মানসিকতা গঢ়ি তোলা হৈছে। এই সকলো জিলাত বিষয়াসকলৰ কার্যকালৰ মিয়াদত সংস্কাৰৰ ফলত সক্রিয় দল গঠন কৰা সহজ হৈছে। ইয়াৰ ফলত, সীমিত সম্পদ সত্ত্বেও কর্মসূচীবিলাকৰ ৰূপায়ণত ভাল পৰিণাম পোৱা গৈছে। প্রধানমন্ত্রীয়ে বিষয়াসকলক প্রকল্প ৰূপায়ণ স্থল ঘুৰি চোৱাৰ সমান্তৰালকৈ কামকাজৰ অগ্রগতিত নজৰদাৰী আৰু প্রয়োজনত তাত নৈশযাপন কৰাৰ পৰামর্শ দিয়ে।
নতুন ভাৰতৰ পৰিৱর্তিত মানসিকতা সম্পর্কে প্রধানমন্ত্রীয়ে বিষয়াসকলৰ দৃষ্টি আকর্ষণ কৰে। তেওঁ কয়, আজাদী কা অমৃত কালৰ এই সময়ত দেশৰ লক্ষ্যই হ'ল বিভিন্ন পৰিসেৱা আৰু সুযোগ-সুবিধা উপলব্ধ কৰাই ১০০ শতাংশ সাফল্য অর্জন কৰা, আৰু ইয়াৰ বাবে আমি এতিয়ালৈকে যি সাফল্যৰ মাইলফলক অর্জন কৰিছো, তাৰ পৰাও অনেক পথ আগুৱাব লাগিব। এই লক্ষ্যত আমি অধিক সক্রিয় হ'ব লাগিব। উন্নয়নত আগ্রহী জিলাসমূহত সকলো গাঁৱত নির্দিষ্ট সময়ৰ ভিতৰত পথৰ সুবিধা উপলব্ধ কৰোৱাৰ ওপৰত জোৰ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে আয়ুষ্মান কার্ড, বেঙ্ক একাউন্ট, উজ্জ্বলা গেছ সংযোগ, বীমা, পেন্সন, আবাসনৰ দৰে সুবিধা উপলব্ধ কৰোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ে। তেওঁ প্রতিখন জিলাক ১০টা বিষয় নির্দিষ্ট কৰাৰ পৰামর্শ দি কয়, অহা তিনি মাহৰ ভিতৰত লক্ষ্য পূৰণ কৰি সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনযাপনৰ মানোন্নয়ন ঘটাব লাগিব। একেদৰে তেওঁ আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ এই সময়ত ঐতিহাসিক সাফল্য অর্জনৰ বাবে পাঁচটা বিষয় চিহ্নিত কৰাৰ পৰামর্শ দিয়ে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, সমগ্র দেশে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ মাধ্যমত এক নীৰব বিপ্লৱ প্রত্যক্ষ কৰিছে। কোনো জিলাই যাতে বিপ্লৱৰ পৰা বাদ নপৰে সেয়া লক্ষ্য ৰাখিব লাগিব। ডিজিটেল পৰিকাঠামোৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে প্রতিখন গাঁৱত ডিজিটেল ব্যৱস্থা উপলব্ধ কৰোৱাৰ সমান্তৰালকৈ, বিভিন্ন পৰিসেৱা আৰু সুযোগ-সুবিধা ঘৰৰ অধিক ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ পৰামর্শ দিয়ে। তেওঁ নীতি আয়োগক জিলা শাসকসকলৰ সৈতে নিয়মিত মতবিনিময়ৰ বাবে এটা প্রাতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ পৰামর্শ দিয়ে। মন্ত্রালয়বিলাকক উন্নয়নত আগ্রহী জিলাৰ বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বান লিপিবদ্ধ কৰি ৰখাৰ নির্দেশ দিয়ে প্রধানমন্ত্রীয়ে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে জনায়, বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু দপ্তৰে ১৪২খন জিলাৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰিছে। এই জিলাসমূহ উন্নয়নৰ নিৰিখত বৰ বেছি পিছুৱাই থকা নাই তথাপিও, কেইবাটাও মাপকাঠিত ইবিলাকৰ অবস্থান এতিয়াও তলৰ ফালে। এই প্রেক্ষিতত প্রধানমন্ত্রীয়ে উন্নয়নত আগ্রহী জিলাত যি মানসিকতা লৈ কর্মসূচী ৰূপায়িত হৈছে সেয়া এই জিলাসমূহৰ ক্ষেত্রত প্রয়োগ কৰাৰ পৰামর্শ দিয়ে। শ্রী মোদীয়ে এই সকলো জিলাৰ মানোন্নয়নক কেন্দ্রীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ, জিলা প্রশাসন আৰু প্রশাসনিক ব্যৱস্থাৰ বাবে নতুন প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে উল্লেখ কৰে। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, নতুন এই প্ৰত্যাহ্বানৰ আমি একেলগে মোকাবিলা কৰিব লাগিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে চিভিল ছার্ভিচৰ বিষয়াসকলক কৰ্মজীৱনত নিযুক্তিৰ প্রথম দিনৰ কথা আৰু দেশৰ সেৱাত তেওঁলোকৰ আবেগ তথা জেদৰ কথা স্মৰণ কৰাই দি অনুৰূপ মানসিকতা লৈ আগুৱাই যোৱাৰ পৰামর্শ দিয়ে।

Prime Minister's Office
PM interacts with DMs of various districts on the implementation of key government schemes
“When the aspirations of others become your aspirations and when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history”
“Today Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. They are becoming an accelerator instead of an obstacle”
“Today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities”
“The country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this.”
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with DMs of various districts on the implementation of key government schemes via video conference.
The DMs shared their experience which has led to improvement of performance of their districts on a host of indicators. The Prime Minister sought direct feedback from them about the key steps taken by them which has resulted in success in the districts, and about the challenges faced by them in this endeavour. He also asked them about how working under the aspirational districts programme has been different from their work done earlier. The officers discussed how JanBhagidari has been a key factor behind this success. They spoke about how they kept people working in their team motivated on a daily basis, and made efforts to develop the feeling that they were not doing a job but were performing a service. They also spoke about increased inter-departmental coordination and benefits of data driven governance.
CEO, NITI Aayog gave an overview of the progress and implementation of the Aspirational District programme. He mentioned how the programme leveraged competitive and cooperative federalism, driven by a Team India spirit. The efforts have resulted in these districts performing remarkably better in every parameter, a fact which has been recognized independently by global experts as well. The best practises like smart classroom initiative from Banka, Bihar; Mission Aparajita to prevent child marriages in Koraput, Odisha etc. were replicated by other districts as well. Analysis of performance of districts vis-a-vis stability of tenure of key officials of the district was also presented.
Rural Development Secretary gave a presentation on a mission to uplift 142 selected districts, on the lines of the focussed work done in the aspirational districts. Centre and State will work together to uplift these identified districts to address the pockets of under-development. 15 sectors corresponding to 15 Ministries and Departments were identified. In the sectors, key performance indicators (KPIs) were identified. The aim of the government is to ensure that the KPIs in the selected districts surpass the state average in the next one year and that they come at par with national average in two years. Each concerned Ministry/Department has identified its set of KPIs, on the basis of which, districts were selected. The initiative is aimed at achieving saturation of various schemes by various departments in the districts in mission mode, in convergence with all stakeholders. Secretaries of various Ministries and Departments presented an overview of an action plan about how their ministries will go about in achieving these targets.
Addressing the officials, the Prime Minister noted that when the aspirations of others become your aspirations, when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history. Today we are seeing this history being made in the aspirational districts of the country, he added.
The Prime Minister noted that various factors led to a situation where aspirational districts, in the past, started lagging behind. In order to facilitate holistic development, special hand-holding was done for the aspirational districts. The situation has changed now as today, Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. The Aspirational Districts are becoming an accelerator instead of an obstacle. The Prime Minister underlined the expansion and redesigning that has taken place due to the campaign in the Aspirational Districts. This has given a concrete form to the federal spirit and culture of the Constitution, the basis of which is the team work of centre-state and local administration, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that for development in aspirational districts, a direct and emotional connect between the administration and the public is very important. A sort of 'top to bottom' and 'bottom to top' flow of governance. Important aspect of this campaign is technology and innovation, he said. The Prime Minister also mentioned districts where excellent results have been obtained by the use of technology and innovation in the fields like malnutrition, clean drinking water and vaccination.
The Prime Minister noted that convergence is a major reason for the country’s success in the aspirational districts. All resources are the same, government machinery is the same, officials are the same but the results are different. Seeing the entire district as a unit enables the officer to feel the enormity of her efforts and give a sense of purpose of life and satisfaction of bringing meaningful change.
The Prime Minister noted that during the last 4 years, Jan-Dhan accounts have increased by 4-5 times in almost every aspirational district. Almost every family has got a toilet and electricity has reached every village. A new energy has been infused in people's lives, he said. The Prime Minister said due to a tough life the people of Aspirational Districts are more hard-working, courageous and capable of taking risks and this strength should be recognized.
The Prime Minister remarked that aspirational districts have proved due to the elimination of silos in implementation optimum utilisation of resources takes place. He emphasized the exponential benefits of this reform and said when silos end, 1+1 doesn't become 2, 1+1, becomes 11. We see this collective power in the Aspirational Districts today, the Prime Minister said. Elaborating on the approach of governance in the Aspirational Districts, the Prime Minister said that, firstly, people were consulted in identification of their problems. Second, the working style kept on being refined on the basis of experiences in the Aspirational Districts and measurable indicators, real time monitoring of progress, healthy competition among the districts and replication of good practices were encouraged. Thirdly, through reforms like stable tenures of the officers, creation of effective teams was encouraged. THis helped in getting big results even with limited resources. The Prime Minister asked for developing detailed guidelines for field visits, inspections and night halts for proper implementation and monitoring.
The Prime Minister drew the attention of the officers towards the changed mindset of New India. He reiterated that today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities. That is, we have a long way to go compared to the milestones we have achieved so far and have to work on a much bigger scale. He stressed time-bound targets for taking roads to all the villages of the districts, ayushman cards, bank account to every person, Ujjwala gas connection, insurance, pension housing for everyone. He called for a two year vision for every district. He suggested that every district can identify 10 tasks to be completed in the next 3 months to improve ease of living for common people. Similarly, 5 tasks may be associated with the Azadi Ka Amrit Mahotsav to achieve historical success in this historical epoch.
The Prime Minister said the country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this. He stressed the importance for digital infrastructure reaching every village and becoming a means of door-step delivery of services and facilities. He asked NITI Aayog to devise a mode of regular interaction between the district DMs. Central Ministries were asked to document the challenges of these districts.
The Prime Minister said various ministries and departments of the government have prepared a list of 142 districts which are not so much lagging in development but are weak on one or two parameters. The Prime Minister emphasized the need to work with the same collective approach as is being done in the Aspirational Districts. “This is a new challenge for all the governments- the government of India, the state government, the district administration, and the government machinery. Now we have to complete this challenge together”, Shri Modi said
The Prime Minister urged the Civil Servants to remember their first day in their Services and recall the passion and urge to serve the country. The Prime Minister asked them to move forward with the same spirit.