প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা সরকারগী স্কিমশিং থবক ওইনা পায়খৎপগা মরী লৈননা তোঙানবা জিলাশিংগী দি.এম.শিংগা ৱারী শাখ্রে
“অতোপ্পগী অপাম্বনা ইশাগী অপাম্বা ওইরক্লবা অমসুং অতোপ্পগী মঙলান মঙফাওনহনবনা ইশাগী মায় পাকপগী চাং তাক্লবা, থৌদাং পাংথোকপগী অদুগুম্বা লম্বীনা পুৱারী শেম্মি”
“এস্পিরেস্নেল জিলাশিংনা ঙসিদি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা লৈরম্বা অপনবশিং লৌথোক্লি। মখোয়না অপনবগী মহুত্তা খোঙজেল হেন্না য়াঙখৎহনবা পোৎশক ওইরক্লে”
“ঙসি, নীংতম্বগী অমৃত মতমসিদা, লৈবাক্কী পান্দমদি সর্ভিস অমসুং ফেসিলিতীগী ১০০% সেচ্যুরেসন ওইবনি”
“লৈবাক অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মওংদা মখোল থোক্তবা ইহৌ অমা উরি। মসিদা জিলা অমত্তা চিত্থহল্লোইদবনি”
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মরু ওইবা সরকারগী স্কিমশিং থবক ওইনা পায়খৎপগা মরী লৈননা তোঙানবা জিলাশিংগী দি.এম.শিংগা ৱারী শাখ্রে।
দি.এম.শিংনা মখোয়গী জিলাশিংনা ইন্দিকেতর কয়াদা থবক পায়খৎপদা ফগৎলকপগী মশক থোকপা মমি তাহন্নবা পায়খৎখিবা থৌওংশিংগী মতাংদা পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী জিলাশিংদা থবক-থৌরমশিংনা মায় পাকখিবদা মখোয়না মদুগীদমক্তা পায়খৎখিবা মরু ওইবা খোঙথাংশিং অমসুং থৌওং অসি পাংথোকপদা থেংনখিবা শিংনবশিংগী মতাংদা ফীদবেক কয়াসু মখোয়দগী হকথেংননা পীরক্নবসু খঙহনখি। মখোয়না অহানবা মতমদা থবক তৌবগা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী মখাদা থবক তৌবদা মতৌ করম্না খেন্নবা থেংনবগে হায়বগী মতাংদসু মখোয়দা হংখি। জন ভাগীদারিনা থৌরমশিং অসি মায় পাকহনখিবদা মরু ওইবা মরম মতৌ করম্না ওইখিবগে হায়বগী মতাংদা ওফিসরশিংনা পাউদমখি। মখোয়গী তীমগী মখাদা থবক তৌরিবা মীওইশিংবু মখোয়না মতৌ করম্না নুমিৎ খুদিংগী পুক্নিং থৌগত্তুনা ইথিল পীখিবগে অমসুং শুপ্নগী থবক অমা পাংথোকপা নত্তে, শীংথানীংঙাই ওইরবা থবক অমা পাংথোকপনি হায়না মখোয়দা খলহন্নবা করম্বা থৌওং চত্থখি হায়বগী মতাংদসু মখোয়না ৱাফম কয়া ফোংদোকখি। বিভাগশিংগী মরক্তা তেংবাংনবা হেনগৎলকপা অমসুং দেতানা তেংবাংদুনা শাফু পীবা লৈঙাকপগী থৌওংগী কান্নবগী মতাংদসু মখোয়না ফোংদোকখি।
নিতি আয়োগকী সি.ই.ও.না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী হৌজিক ফাওবগী মায় পাকপগী ফিভম অমসুং থবক্তা পাংথোকপগী অপুনবা শক্তম তাকখি। প্রোগ্রাম অসিদা তীম ইন্দিয়াগী ইথিলনা পুক্নিং থৌগত্তুনা চাংয়েংনবা অমসুং তেংবাংমিন্নবা ফেদেরেলিজমগী থৌওংবু মতৌ করম্না শিজিন্নখিবগে হায়বগী মতাংদসু পনখি। অসিগুম্বা হোৎনবগী থৌওংনা মরম ওইদুনা জিলা অহুম্না পেরামীতর খুদিংদা মশক থোকপা থবক পাংথোকখি অমসুং ৱাফম অসি মালেমগী অখঙ অহৈশিংনসু মশা-মশাগী ওইনা শকখঙখ্রবনি। বিহারগী বঙ্কাগী স্মার্ত ক্লাসরুম ইনিসিএতিব; ওরিশাগী কোরাপুত্তা অঙাং লুহোংবগী থৌওং থিংনবা পায়খৎখিবা মিসন অপারাজিতানচিংবা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংবু অতোপ্পা জিলাশিংনসু মতৌ তম্নখি। জিলাশিংগী থবক পাংথোকপগী ফিভম নৈনবগা মরী লৈননা জিলাগী মরু ওইবা ওফিসিএলশিংগী ওফিস পায়বগী মতম কায়দবগী হীরমশিংগী মতাংদসু পাউদমখি।
রুরেল দিভেলপমেন্ত সেক্রেতরীনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত মনুংদা অখন্নবা মিৎয়েং চঙবা থবক পায়খৎপগা মরী লৈননা খনগৎলবা জিলা ১৪২বু চাউখৎহনবগী মিসনগী মতাংদা পাউদমখি। চাউখৎপা ৱাৎপগী থৌওংদা মিৎয়েং চঙদুনা মশক খঙদোক্লবা জিলাশিংবু চাউখৎহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যনা পুন্না থবক পায়খৎমিন্নগনি। মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ ১৫না থৌদাং লৌগদবা সেক্তর ১৫সু মশক খঙদোকখ্রে। সেক্তরশিং অসিগী কী পর্ফোর্মেন্স ইন্দিকেতর (কে.পি.আই.)শিংসু মশক খঙদোকখি। খনগৎলবা জিলাশিংগী কে.পি.আই.না মথংগী চহি অমদা রাজ্যগী চাংচৎকী চাংদগী হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়না মথংগী চহি অনিদা লৈবাক্কী চাংচৎকী চাংগা মান্নহনবা হায়বসিনা সরকারগী পান্দম্নি। মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা জিলাশিং অসিবু অহানবদা খনগৎখিবদা য়ুম্ফম ওইখিবা মখোয়-মখোয়গী কে.পি.আই.শিংসু মশক খঙদোকখি। থৌওং অসিগী পান্দমদি স্তেকহোলদর পুম্নমক্কা পুন্দুনা তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংবু মিসন মোদতা থবক পায়খত্তুনা সেচ্যুরেসন ফংবা ঙম্বনি। তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী সেক্রেতরীশিংনা মখোয়গী মন্ত্রালয়না পান্দমশিং অসি ফংনবা মতৌ করম্না থবক পায়খৎকনি হায়বগী অপুনবা শক্তম অমসু তাকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ওফিসিএলশিংগী মফমদা ৱা ঙাংবদা অতোপ্পগী অপাম্বনা ইশাগী অপাম্বা ওইরক্লবা অমসুং অতোপ্পগী মঙলান মঙফাওনহনবনা ইশাগী মায় পাকপগী চাং তাক্লবা, থৌদাং পাংথোকপগী অদুগুম্বা লম্বীনা পুৱারী শেম্মি হায়বা ৱাফমসু ফোংদোকখি। ঙসিদি, লৈবাক্কী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা পুৱারী শেম্বসু ঐখোয়না উরে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংনা মমাংগী মতমদা তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংনা মরম ওইদুনা মনিঙ হনখিবগী ফিভম অমদা লৈরমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অপুনবা ওইনা চাউখৎপগী ফিভম লৈহন্নবগীদমক্তা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অসিগীদমক্তা কুপ্না শেন্নবগী থৌওং পাংথোকখি। ঙসিদি, ফিভম অসি হোংলে অমসুং এস্পিরেস্নেল জিলাশিংনা ঙসিদি লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা লৈরম্বা অপনবশিং লৌথোক্লি। মখোয়না অপনবগী মহুত্তা খোঙজেল হেন্না য়াঙখৎহনবা পোৎশক ওইরক্লে। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী মনুং চনবা কেম্পেন্না মরম ওইদুনা পাকথোক চাউথোকপা অমসুং নৌনা মওং শেম্বগী থৌওং লৈরক্লিবা অসিদসু প্রধান মন্ত্রীনা মিৎয়েং চঙখি। মসিনা ফেদেরেল স্পিরিৎ অমসুং সংবিধানগী চৎনবীদা মপুং ফাবা শক্তম অমা পীরে অমসুং মসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা কেন্দ্র-রাজ্য অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন্না তীম অমা ওইনা থবক পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত চাউখৎপদা লৈঙাক্লোই অমসুং মীয়ামগী মরক্তা হকথেংনবা অমসুং অপাম্বা খঙনবগী মরী লৈনবসি য়াম্না মরু ওই হায়না ফোংদোকখি। “মকোক্তগী মনিঙ ফাওবা” অমসুং “মনিঙদগী মকোক ফাওবা”গী মগুন চেনবা লৈঙাক্কী মতৌ অমা মথৌ তাই। কেম্পেন অসিগী মরু ওইবা হীরম অমদি তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন্নি হায়না মহাক্না হায়খি। মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংদবা, থক্নবা অশেংবা ঈশিং অমসুং তীকা থাবগী লমদা তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্নবদগী মশক থোকপা মহৈ ফংখিবা জিলাশিং মমিংসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
লৈবাক অসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ততা মায় পাকপগী মরু ওইবা মরমদি পুন্সিল্লক্তুনা মফম অমদা উন্নবননি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। রিসোর্স খুদিং, সরকারগী মেছিনরী খুদিং, ওফিসিএল খুদিং চপ মান্নৈ অদুবু মহৈদি খেন্নৈ। অপুনবা জিলাবু য়ুনিৎ অমা ওইনা উবা ঙম্বনা ওফিসর অমদা মহাক্কী হোৎনজমনগী পাক চাউবগী চাং খঙহল্লি অমসুং পুন্সি হিংবগী কান্নবগা লোয়ননা মশক থোকপা অহোংবা অমা পুরকপগী নুংঙাইজবসু মহাক্কী মফমদা খঙবা ঙমহল্লি।
জন ধন একাউন্তনা মমাংগী চহি ৪গী মনুংদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা শরুক ৪-৫গী চাংদা হেনগৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। চাউরাকপা ইমুং খুদিংদা অমাংশঙ লৈরে অমসুং খুঙ্গং খুদিংদা মৈ য়ৌরে। মীয়ামগী পুন্সিদা অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপ্লে হায়না মহাক্না হায়খি। অৱাবা পুন্সি হিংবনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তকী মীয়াম্না অতৈদগী হেন্না শুবা-নোম্বা কল্লি, মথৌনা লৈ অমসুং রিস্ক লৌবা কিদে অমসুং অসিগুম্বা মপাঙ্গল অসি ঐখোয়না শকখঙগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
রিসোর্সশিংবু মতিক চানা অমসুং নীংথিনা শিজিন্নবগী থবক পায়খৎপদা লৈরম্বা সাইলোস (অতোপ্পদগী তোঙান তানা মথৌ পাংথোকপা পথাপ) লৌথোকখিবদগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তনা মায় পাকপা ঙম্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিগী শেমদোকপগী থৌওং অসিনা লৈহল্লিবা চাউরবা কান্নবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা মহাক্না সাইলোস লোইখিবা মতমদা, ১+১না ২ ওইদ্রে, ১+১না ১১ ওইরে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা অপুনবগী শক্তি অসি ঐখোয়না ঙসি উরে হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা চত্থরিবা লৈঙাকপগী থৌওং অসিগী মতাংদা শন্দোক্না পাউদম্লদুনা অহানবদদি মীয়ামশিংগা শিংনবা খঙদোক্নবা মখোয়গা ৱা তান্নখি হায়খি। অনিশুবদা, এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা থেংনরকখিবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা থবক তৌবগী মওংবু লেপ্তনা শেমদোকপা, ফগৎহনবা অমসুং চাং ওনবা য়াবা ইন্দিকেতর, মায় পাকপগী চাংবু হৌজিক্কী মতমদা য়েংশিনবা, জিলাশিংগী মরক্তা কান্নবা চাংয়েংনবা লৈহনবা অমসুং অফবা থৌওংগী মতৌ তম্বসু পুক্নিং থৌগৎখি। অহুমশুবদা, ওফিসরশিংগী ওফিস পায়বগী মতম কায়হন্দবা, মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা তীম শেম্বগী থৌওংবুসু পুক্নিং থৌগৎখি। মসিনা অকক্নবা রিসোর্স লৈজরবসু, চাউনা মায় পাকপা অমসুং কান্নবা মহৈ ফংবদা য়াম্না তেংবাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা ফিল্দ ভিজিৎ, য়েংশিনবা অমসুং থবক নীংথিনা শেন্ননবা অমসুং য়েংশিন্নবগীদমক্তা নুমিদাং লেকপগী কুপথবা কাঙলোন শেম্নবা ৱাফম খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ভারতকী হোংলবা ৱাখল্লোন্দা ওফিসরশিংগী পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না হৌজিক্কী নীংতম্বগী অমৃত মতমসিদা, লৈবাক্কী পান্দমদি সর্ভিস অমসুং ফেসিলিতীগী ১০০% সেচ্যুরেসন ওইবনি হায়না অমুক্কা হন্না নীংশিংখি। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়না ফংলিবা পান্দমশিং অসিগা চাংদম্নবদা ঐখোয়না মখা তানা হোৎনগদবা য়াম্না ৱাৎলি অমসুং হান্নদগী হেন্না পাকথোক চাউথোক্না হোৎনবগী মথৌ তারি। জিলা খুদিংদা শোরোক য়ৌহনবা, মীওই খুদিংগী অয়ুশমান কার্দ, বেঙ্ক একাউন্ত, উজ্বালা গ্যাস কন্নেক্সন, ইন্স্যুরেন্স, পেন্সন অমসুং মীপুম খুদিংগী ময়ুম লৈহন্নবগীদমক্তা অকক্নবা মতমগী পান্দম থম্বগী মথৌ তাবগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না জিলা খুদিংগী চহি অনিগী মিৎয়েং লৈহনসি হায়খি। মহাক্না জিলা খুদিংনা মথংগী থা অহুমগী মনুংদা মপুং ফানা পাংথোক্কদবা মীচম মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহনগদবা থবক ১০ মশক খঙদোক্নবা হায়খি। মসিগা মান্নবা ওইনা, থবক ৫দি পুৱারী ওইরবা পুন্সিগী মতমসিদা পুৱারীগী মায় পাকপা ফংনবগীদমক্তা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকা মরী লৈনহনবা য়াই।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী মওংদা মখোল থোক্তবা ইহৌ অমা উরি হায়খি। মসিদা জিলা অমত্তা চিত্থহল্লোইদবনি। দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা খুঙ্গং খুদিং য়ৌশিনবগী মরু ওইবা অমসুং য়ুম্থোং খুদিংদা সেবা অমসুং খুদোংচাবা য়ৌহনবগী পাম্বৈ ওইহনবগী মতাংদসু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না নিতি আয়োগতা জিলাগী দি.এম.শিংনা চাং নাইনা পাউ ফাওনবা য়াহন্নবা পাম্বৈ অমা শেম্নবা হায়খি। হায়রিবা জিলাশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা খঙদোক্নবা মহাক্না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংদসু খঙহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী হীরমদা কা হেন্নদি শোত্থদবা অদুবু পেরামীতর অমা নত্ত্রগা অনিদদি শোনবা জিলা ১৪২গী লিস্ত অমস শেম্লে হায়না পাউদমখি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা পাংথোকখিবগুম্না হায়রিবা জিলাশিং অসিদসু মান্নবা অপুনবা থৌওংগা লোয়ননা থবক পায়খৎপগী তঙাই ফদবগী মতাংদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। “মসিদি সরকার খুদিং- ভারত সরকার, রাজ্য সরকার, জিলাগী লৈঙাক্লোই অমসুং সরকারগী মেছিনরীশিংগী অনৌবা চাংয়েং অমনি। ঐখোয়না চাংয়েং অসিবু পুন্না মায় পাকমিন্নগদবনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা সিভিল সর্ভেন্ত খুদিংদা মখোয়গী থবক্কী খ্বাইদগী অহানবা নুমিৎ নীংশিংনবা অমসুং লৈবাক্কী সেবা তৌনীংবগী পামজবা অমসুং ইথিল ফাওখিবদু নীংশিংনবা হায়খি। মখোয়না মান্নবা ইথিলগা লোয়ননা তুং লমচৎকীদমক্তা চৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM interacts with DMs of various districts on the implementation of key government schemes
“When the aspirations of others become your aspirations and when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history”
“Today Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. They are becoming an accelerator instead of an obstacle”
“Today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities”
“The country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this.”
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with DMs of various districts on the implementation of key government schemes via video conference.
The DMs shared their experience which has led to improvement of performance of their districts on a host of indicators. The Prime Minister sought direct feedback from them about the key steps taken by them which has resulted in success in the districts, and about the challenges faced by them in this endeavour. He also asked them about how working under the aspirational districts programme has been different from their work done earlier. The officers discussed how JanBhagidari has been a key factor behind this success. They spoke about how they kept people working in their team motivated on a daily basis, and made efforts to develop the feeling that they were not doing a job but were performing a service. They also spoke about increased inter-departmental coordination and benefits of data driven governance.
CEO, NITI Aayog gave an overview of the progress and implementation of the Aspirational District programme. He mentioned how the programme leveraged competitive and cooperative federalism, driven by a Team India spirit. The efforts have resulted in these districts performing remarkably better in every parameter, a fact which has been recognized independently by global experts as well. The best practises like smart classroom initiative from Banka, Bihar; Mission Aparajita to prevent child marriages in Koraput, Odisha etc. were replicated by other districts as well. Analysis of performance of districts vis-a-vis stability of tenure of key officials of the district was also presented.
Rural Development Secretary gave a presentation on a mission to uplift 142 selected districts, on the lines of the focussed work done in the aspirational districts. Centre and State will work together to uplift these identified districts to address the pockets of under-development. 15 sectors corresponding to 15 Ministries and Departments were identified. In the sectors, key performance indicators (KPIs) were identified. The aim of the government is to ensure that the KPIs in the selected districts surpass the state average in the next one year and that they come at par with national average in two years. Each concerned Ministry/Department has identified its set of KPIs, on the basis of which, districts were selected. The initiative is aimed at achieving saturation of various schemes by various departments in the districts in mission mode, in convergence with all stakeholders. Secretaries of various Ministries and Departments presented an overview of an action plan about how their ministries will go about in achieving these targets.
Addressing the officials, the Prime Minister noted that when the aspirations of others become your aspirations, when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history. Today we are seeing this history being made in the aspirational districts of the country, he added.
The Prime Minister noted that various factors led to a situation where aspirational districts, in the past, started lagging behind. In order to facilitate holistic development, special hand-holding was done for the aspirational districts. The situation has changed now as today, Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. The Aspirational Districts are becoming an accelerator instead of an obstacle. The Prime Minister underlined the expansion and redesigning that has taken place due to the campaign in the Aspirational Districts. This has given a concrete form to the federal spirit and culture of the Constitution, the basis of which is the team work of centre-state and local administration, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that for development in aspirational districts, a direct and emotional connect between the administration and the public is very important. A sort of 'top to bottom' and 'bottom to top' flow of governance. Important aspect of this campaign is technology and innovation, he said. The Prime Minister also mentioned districts where excellent results have been obtained by the use of technology and innovation in the fields like malnutrition, clean drinking water and vaccination.
The Prime Minister noted that convergence is a major reason for the country’s success in the aspirational districts. All resources are the same, government machinery is the same, officials are the same but the results are different. Seeing the entire district as a unit enables the officer to feel the enormity of her efforts and give a sense of purpose of life and satisfaction of bringing meaningful change.
The Prime Minister noted that during the last 4 years, Jan-Dhan accounts have increased by 4-5 times in almost every aspirational district. Almost every family has got a toilet and electricity has reached every village. A new energy has been infused in people's lives, he said. The Prime Minister said due to a tough life the people of Aspirational Districts are more hard-working, courageous and capable of taking risks and this strength should be recognized.
The Prime Minister remarked that aspirational districts have proved due to the elimination of silos in implementation optimum utilisation of resources takes place. He emphasized the exponential benefits of this reform and said when silos end, 1+1 doesn't become 2, 1+1, becomes 11. We see this collective power in the Aspirational Districts today, the Prime Minister said. Elaborating on the approach of governance in the Aspirational Districts, the Prime Minister said that, firstly, people were consulted in identification of their problems. Second, the working style kept on being refined on the basis of experiences in the Aspirational Districts and measurable indicators, real time monitoring of progress, healthy competition among the districts and replication of good practices were encouraged. Thirdly, through reforms like stable tenures of the officers, creation of effective teams was encouraged. THis helped in getting big results even with limited resources. The Prime Minister asked for developing detailed guidelines for field visits, inspections and night halts for proper implementation and monitoring.
The Prime Minister drew the attention of the officers towards the changed mindset of New India. He reiterated that today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities. That is, we have a long way to go compared to the milestones we have achieved so far and have to work on a much bigger scale. He stressed time-bound targets for taking roads to all the villages of the districts, ayushman cards, bank account to every person, Ujjwala gas connection, insurance, pension housing for everyone. He called for a two year vision for every district. He suggested that every district can identify 10 tasks to be completed in the next 3 months to improve ease of living for common people. Similarly, 5 tasks may be associated with the Azadi Ka Amrit Mahotsav to achieve historical success in this historical epoch.
The Prime Minister said the country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this. He stressed the importance for digital infrastructure reaching every village and becoming a means of door-step delivery of services and facilities. He asked NITI Aayog to devise a mode of regular interaction between the district DMs. Central Ministries were asked to document the challenges of these districts.
The Prime Minister said various ministries and departments of the government have prepared a list of 142 districts which are not so much lagging in development but are weak on one or two parameters. The Prime Minister emphasized the need to work with the same collective approach as is being done in the Aspirational Districts. “This is a new challenge for all the governments- the government of India, the state government, the district administration, and the government machinery. Now we have to complete this challenge together”, Shri Modi said
The Prime Minister urged the Civil Servants to remember their first day in their Services and recall the passion and urge to serve the country. The Prime Minister asked them to move forward with the same spirit.