ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
‘‘ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ଆପଣଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତାର ମାପକାଠି ହୋଇଯାଏ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସେହି ମାର୍ଗ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ’’
‘‘ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ବିକାଶରେ ରହିଥିବା ବାଧା ଦୂର କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଗତିରୋଧକ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗତିବର୍ଦ୍ଧକ ପାଲଟୁଛନ୍ତି’’
‘‘ଆଜି, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ, ସେବା ଓ ସୁବିଧାର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବା ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଲଟିଛି’’
‘‘ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରୂପରେ ଦେଶ ଏକ ନିରବ ବିପ୍ଳବର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। କୌଣସି ଜିଲ୍ଲା ଏଥିରେ ପଛରେ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ’’
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ନେଇ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାର ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସୁଧାର ସୂଚକାଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କର ଜିଲ୍ଲାର ଉନ୍ନତିକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବଖାଣିଥିଲ । ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରରେ କିଭଳି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସମୟରେ ସେମାନେ କେଉଁ ଭଳି ବାଧାର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇଛନ୍ତି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅନୁଭୂତି ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବୁ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ।
ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ଅଭିଜ୍ଞତା ତୁଳନାରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କାମ କରିବା କିଭଳି ଭିନ୍ନ ଥିଲା ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଏହାର ସଫଳତା ପଛରେ ଜନଭାଗିଦାରୀର କିଭଳି ଭୂମିକା ରହିଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକାରୀମାନେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଦଳଗତ ଭାବେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦୈନିକ କିଭଳି ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ। ଦଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ କେବଳ ଚାକିରି କରୁନାହାନ୍ତି ବରଂ ସେବା କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ମାନସିକତା ପୋଷଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତଃ ବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଡେଟା ପରିଚାଳିତ ପ୍ରଶାସନର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭାବନା ନେଇ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାପଦଣ୍ଡରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏପରିକି ବିଶ୍ୱସ୍ତରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ନିରପେକ୍ଷ ଭାବେ ଏହାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ବିହାରର ବାଙ୍କାରେ ସ୍ମାର୍ଟ କ୍ଲାସରୁମ୍ ଭଳି ଯୋଜନା; ଓଡ଼ିଶାର କୋରାପୁଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ବନ୍ଦ କରିବା ଲାଗି ମିଶନ ଅପରାଜିତା ଆଦି ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରମୁଖ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଏକ ତୁଳନାତ୍ମକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନୁରୂପ, ୧୪୨ଟି ବଛା ବଛା ଜିଲ୍ଲାର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ମିଶନ ଉପରେ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବିଶେଷ ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଇଥିଲେ। ଅବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାର ଉନ୍ନତିକରଣ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ୧୫ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ୧୫ଟି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କ (କେପିଆଇ)ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଚୟନ କରାଯାଇଥିବା ଜିଲ୍ଲାର କେପିଆଇଗୁଡ଼ିକୁ ଆସନ୍ତା ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ହାରକୁ ଅତିକ୍ରମ କରାଇବା ଦିଗରେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା। ଏଥିସହିତ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କେପିଆଇଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଭାବେ ଜାତୀୟ ହାର ସହ ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା। ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ କେପିଆଇଗୁଡ଼ିକ ଆଧାରରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି, ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜଡ଼ିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିଜ ନିଜର କେପିଆଇ ସେଟ୍ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ମିଶନ ଆଧାରରେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା। ଏହିସବୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗର ସଚିବମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷା ଆପଣଙ୍କର ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିଣତ ହୁଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତାର ମାପକାଠି ହୋଇଯାଏ, ସେତେବେଳେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ସେହି ମାର୍ଗ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏବେ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପଛରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିଲେ। ସର୍ବାଙ୍ଗୀଣ ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବା ଲାଗି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ହ୍ୟାଣ୍ଡ-ହୋଲ୍ଡିଂ କରାଗଲା। ମାତ୍ର ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଛି, କାରଣ ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନେ, ଦେଶକୁ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଥିବା ବାଧା ଦୂର କରୁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ବଳରେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ, ଆଜି ଗତିରୋଧକ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଗତିବର୍ଦ୍ଧକ ପାଲଟିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଅଭିଯାନ କାରଣରୁ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ହୋଇଥିବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସ୍ୱରୂପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ସଂଘୀୟ ଭାବନା ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହାର ମୂଳଦୁଆ ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନର ଦଳଗତ କାର୍ଯ୍ୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନ ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ସମ୍ପର୍କ, ଭାବଗତ ସମ୍ପର୍କ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ପ୍ରଶାସନର ଉପରୁ ତଳ ଏବଂ ତଳୁ ଉପର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଫ୍ଲୋ ବା ପ୍ରବାହ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ରହିଛି। ଅନ୍ୟପଟେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ନବସୃଜନ ଏ ଅଭିଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେସବୁ ଜିଲ୍ଲା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠି ଅପପୁଷ୍ଟି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ନବସୃଜନର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇ ଖୁବ୍‌ ଅଧିକ ସଫଳତା ମିଳିପାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶକୁ ଯେଉଁ ସଫଳତା ମିଳୁଛି, ତା’ର ଏକ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ସମନ୍ୱୟ। ସମାନ ସମ୍ବଳ, ସେହି ସରକାରୀ କଳ, ସମାନ ଅଧିକାରୀ ରହିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଭିନ୍ନ ପରିଣାମ ମିଳିପାରୁଛି । ସମଗ୍ର ଜିଲ୍ଲାକୁ ଏକ ୟୁନିଟ୍‌ ଭାବେ ଦେଖିବା ଫଳରେ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସରେ ସାମଗ୍ରିକତାର ଅନୁଭବ ହେଉଛି ତଥା ଜୀବନ ପାଇଁ ଏକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ସାର୍ଥକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଲାଗି ସନ୍ତୋଷର ଅନୁଭବ ମିଳିପାରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପାଖାପାଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ୪ରୁ ୫ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ପାଖାପାଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ଶୌଚାଳୟ ମିଳିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ କେବଳ ଗରିବଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିନାହିଁ, ବରଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଶକ୍ତିର ସଞ୍ଚାର ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କଠିନ ଜୀବନ କାରଣରୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମୀ, ସାହସୀ ଓ ବିପଦ ମୁଣ୍ଡାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ସମସ୍ତେ ଚିହ୍ନିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାମାନେ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହେବା ଫଳରେ, ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର ହେବା ଫଳରେ ୧ ଓ ୧ ମିଶି ୨ ନୁହେଁ ବରଂ ୧ ଓ ୧ ମିଶି ୧୧ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଏ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି, ଆମକୁ ଆଜି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶାସନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋକପାତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଲାଗି ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଲୋଡ଼ା ଯାଇଥିଲା। ଦ୍ୱିତୀୟରେ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆଧାର କରି କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀରେ ସୁଧାର ଆଣିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାଛଡ଼ା ମାପନଯୋଗ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ, ବାସ୍ତବ ସମୟରେ ଅଗ୍ରଗତି ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା, ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆପୋସ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଚଳନର ଉଦାହରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଥିଲା। ତୃତୀୟତଃ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥିର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଭଳି ପ୍ରଭାବୀ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଭାବୀ ଦଳ ଗଠନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଗଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ସୀମିତ ସମ୍ବଳରେ ମଧ୍ୟ ବୃହତ ପରିଣାମ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିଲା। ଉଚିତ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ଲାଗି କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ, ନିରୀକ୍ଷଣ ଓ ରାତ୍ରୀ ବିଶ୍ରାମ ଲାଗି ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦିଗରେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ, ସେବା ଓ ସୁବିଧାର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ କରିବା ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଲଟିଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଯେଉଁସବୁ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରିଛୁ, ଆଗକୁ ବହୁ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାକୁ କିଭଳି ନେଇଯିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ କିଭଳି କାମ କରିବାକୁ ହେବ ସେ ଦିଗରେ. ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କର ସବୁ ଗାଁରେ ସଡ଼କ, ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା, ଉଜ୍ଜ୍ବଳା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ବୀମା, ପେନସନ, ଆବାସ ଭଳି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସମୟବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ଆସନ୍ତା ୩ ମାସରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ୧୦ଟି କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରନ୍ତୁ। ସେହିପରି ଭାବେ, ଏହି ଐତିହାସିକ ଯୁଗରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ୫ଟି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସେମାନେ ଯୋଡ଼ିପାରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ରୂପରେ ଦେଶ ଏକ ନିରବ ବିପ୍ଳବର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି। କୌଣସି ଜିଲ୍ଲା ଏଥିରେ ପଛରେ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ, ସେବା ଓ ସୁବିଧା ଲୋକଙ୍କ ଘର ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରି। ଏଥିପାଇଁ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କ ସହିତ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ଲାଗି ଏକ ମାଧ୍ୟମ ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତି ଆୟୋଗକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟମାନଙ୍କୁ ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ରହିଥିବା ସମସ୍ୟାର ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ମିଶି ୧୪୨ଟି ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏସବୁ ଜିଲ୍ଲା ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛରେ ପଡ଼ିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଛୁଆ ରହିଛନ୍ତି। ସେସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ କାମ କରିବା ଭଳି, ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ କାମ କରିବାକୁ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଆଦି ସବୁ ସରକାର ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ କଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନ। ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ପୂରଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ମୋ ସହିତ ଯେଉଁ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବା ଲାଗି ନିବେଦନ କରିବି। ଆପଣମାନେ ସେହି ଦିନ କଥା ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍‌ ଯେଉଁଦିନ ଆପଣ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ସେବାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଦେଶ ସେବା କରିବା ଲାଗି ଯେଉଁଭଳି ଉତ୍ସାହ ରହିଥିଲା, ଆଜି ସେପରି ଭାବନା ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ।

Prime Minister's Office
PM interacts with DMs of various districts on the implementation of key government schemes
“When the aspirations of others become your aspirations and when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history”
“Today Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. They are becoming an accelerator instead of an obstacle”
“Today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities”
“The country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this.”
22 JAN 2022 1:53PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with DMs of various districts on the implementation of key government schemes via video conference.
The DMs shared their experience which has led to improvement of performance of their districts on a host of indicators. The Prime Minister sought direct feedback from them about the key steps taken by them which has resulted in success in the districts, and about the challenges faced by them in this endeavour. He also asked them about how working under the aspirational districts programme has been different from their work done earlier. The officers discussed how JanBhagidari has been a key factor behind this success. They spoke about how they kept people working in their team motivated on a daily basis, and made efforts to develop the feeling that they were not doing a job but were performing a service. They also spoke about increased inter-departmental coordination and benefits of data driven governance.
CEO, NITI Aayog gave an overview of the progress and implementation of the Aspirational District programme. He mentioned how the programme leveraged competitive and cooperative federalism, driven by a Team India spirit. The efforts have resulted in these districts performing remarkably better in every parameter, a fact which has been recognized independently by global experts as well. The best practises like smart classroom initiative from Banka, Bihar; Mission Aparajita to prevent child marriages in Koraput, Odisha etc. were replicated by other districts as well. Analysis of performance of districts vis-a-vis stability of tenure of key officials of the district was also presented.
Rural Development Secretary gave a presentation on a mission to uplift 142 selected districts, on the lines of the focussed work done in the aspirational districts. Centre and State will work together to uplift these identified districts to address the pockets of under-development. 15 sectors corresponding to 15 Ministries and Departments were identified. In the sectors, key performance indicators (KPIs) were identified. The aim of the government is to ensure that the KPIs in the selected districts surpass the state average in the next one year and that they come at par with national average in two years. Each concerned Ministry/Department has identified its set of KPIs, on the basis of which, districts were selected. The initiative is aimed at achieving saturation of various schemes by various departments in the districts in mission mode, in convergence with all stakeholders. Secretaries of various Ministries and Departments presented an overview of an action plan about how their ministries will go about in achieving these targets.
Addressing the officials, the Prime Minister noted that when the aspirations of others become your aspirations, when fulfilling the dreams of others becomes the measure of your success, then that path of duty creates history. Today we are seeing this history being made in the aspirational districts of the country, he added.
The Prime Minister noted that various factors led to a situation where aspirational districts, in the past, started lagging behind. In order to facilitate holistic development, special hand-holding was done for the aspirational districts. The situation has changed now as today, Aspirational Districts are eliminating the barriers of the progress of the country. The Aspirational Districts are becoming an accelerator instead of an obstacle. The Prime Minister underlined the expansion and redesigning that has taken place due to the campaign in the Aspirational Districts. This has given a concrete form to the federal spirit and culture of the Constitution, the basis of which is the team work of centre-state and local administration, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that for development in aspirational districts, a direct and emotional connect between the administration and the public is very important. A sort of 'top to bottom' and 'bottom to top' flow of governance. Important aspect of this campaign is technology and innovation, he said. The Prime Minister also mentioned districts where excellent results have been obtained by the use of technology and innovation in the fields like malnutrition, clean drinking water and vaccination.
The Prime Minister noted that convergence is a major reason for the country’s success in the aspirational districts. All resources are the same, government machinery is the same, officials are the same but the results are different. Seeing the entire district as a unit enables the officer to feel the enormity of her efforts and give a sense of purpose of life and satisfaction of bringing meaningful change.
The Prime Minister noted that during the last 4 years, Jan-Dhan accounts have increased by 4-5 times in almost every aspirational district. Almost every family has got a toilet and electricity has reached every village. A new energy has been infused in people's lives, he said. The Prime Minister said due to a tough life the people of Aspirational Districts are more hard-working, courageous and capable of taking risks and this strength should be recognized.
The Prime Minister remarked that aspirational districts have proved due to the elimination of silos in implementation optimum utilisation of resources takes place. He emphasized the exponential benefits of this reform and said when silos end, 1+1 doesn't become 2, 1+1, becomes 11. We see this collective power in the Aspirational Districts today, the Prime Minister said. Elaborating on the approach of governance in the Aspirational Districts, the Prime Minister said that, firstly, people were consulted in identification of their problems. Second, the working style kept on being refined on the basis of experiences in the Aspirational Districts and measurable indicators, real time monitoring of progress, healthy competition among the districts and replication of good practices were encouraged. Thirdly, through reforms like stable tenures of the officers, creation of effective teams was encouraged. THis helped in getting big results even with limited resources. The Prime Minister asked for developing detailed guidelines for field visits, inspections and night halts for proper implementation and monitoring.
The Prime Minister drew the attention of the officers towards the changed mindset of New India. He reiterated that today, during the Azadi ka Amrit Kaal, the country's goal is to achieve 100% saturation of services and facilities. That is, we have a long way to go compared to the milestones we have achieved so far and have to work on a much bigger scale. He stressed time-bound targets for taking roads to all the villages of the districts, ayushman cards, bank account to every person, Ujjwala gas connection, insurance, pension housing for everyone. He called for a two year vision for every district. He suggested that every district can identify 10 tasks to be completed in the next 3 months to improve ease of living for common people. Similarly, 5 tasks may be associated with the Azadi Ka Amrit Mahotsav to achieve historical success in this historical epoch.
The Prime Minister said the country is witnessing a silent revolution in the form of Digital India. No district should be left behind in this. He stressed the importance for digital infrastructure reaching every village and becoming a means of door-step delivery of services and facilities. He asked NITI Aayog to devise a mode of regular interaction between the district DMs. Central Ministries were asked to document the challenges of these districts.
The Prime Minister said various ministries and departments of the government have prepared a list of 142 districts which are not so much lagging in development but are weak on one or two parameters. The Prime Minister emphasized the need to work with the same collective approach as is being done in the Aspirational Districts. “This is a new challenge for all the governments- the government of India, the state government, the district administration, and the government machinery. Now we have to complete this challenge together”, Shri Modi said
The Prime Minister urged the Civil Servants to remember their first day in their Services and recall the passion and urge to serve the country. The Prime Minister asked them to move forward with the same spirit.