ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୁଡୁଚେରୀ ଠାରେ ୨୫ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
12 JAN 2022 2:47PM by PIB Bhubaneswar
ପୁଡୁଚେରୀର ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ତାମିଲ- ସାଇ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ ରଙ୍ଗାସାମୀ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଥିବା ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ରାଣେ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଜୀ, ଶ୍ରୀ ନିଶୀତ ପ୍ରମାଣିକ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଭାନୁ ପ୍ରତାପ ସିଂହ ବର୍ମା ଜୀ, ପୁଡୁଚେରୀ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ମନ୍ତ୍ରିଗଣ, ସାଂସଦ ଗଣ, ବିଧୟାକ ଗଣ, ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରିଗଣ ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ! ନମସ୍କାର! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଯୁବ ଦିବସର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ଭାରତ ମାତାଙ୍କର ମହାନ ସନ୍ତାନ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଅଧିକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ହୋଇପାରିଛି । ଆଉ ଦୁଇଟି କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବର୍ଷ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହୋଇଛି । ଆମେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ୧୫ଠତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ ମହାନ କବି ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ପୂଣ୍ୟ ତିଥି ଅଛି । ପୁଡୁଚେରୀ ସହିତ ଏହି ଉଭୟ ବିଦ୍ୱାନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଏକ ବିଶେଷ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଉଭୟ ପରସ୍ପରର ସାହିତି୍ୟକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପୁଡୁଚେରୀରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ଏହି ମହାନ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି ପୁଡୁଚେରୀରେ, ଏମଏସଏମଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆମର ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ, ଯାହା ବିଶ୍ୱକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସେଣ୍ଟର ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରୋଗ୍ରାମର ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପୁଡୁଚେରୀରେ ଥିବା ଏମଏସଏମଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ କେନ୍ଦ୍ର ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ପୁଡୁଚେରୀର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ କାମରାଜ ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ପ୍ରକାର ସଭାଗୃହ, ବହୁମୁଖୀ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ ମଣିମାଣ୍ଡାପ୍ପମର ଆହୁରି ଏକ ଉପହାର ମିଳିଛି । ଏହି ଅଡିଟୋରିୟମ କେବଳ କାମରାଜ ଜୀଙ୍କର ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଶ୍ଚିତ ସ୍ମରଣ କରାଇବ, ଆମର ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏକ ଭରସା, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଭାରତକୁ ଦେଖୁଛି । କାରଣ, ଭାରତର ଜନସାଧାରଣ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ମନ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟେ । ଭାରତ ତାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟେ, ଭାରତ ତାର ସ୍ୱପ୍ନ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟେ । ଭାରତ ତାର ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟେ, ଭାରତ ନିଜର ଚେତନା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଯୁବକ ଅଟେ । କାରଣ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସର୍ବଦା ଆଧୁନିକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଭାରତର ଦର୍ଶନ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଭାରତ ହେଉଛି ଏହା- ଯାହାର ପ୍ରାଚୀନତାରେ ମଧ୍ୟ ନବୀନତା ରହିଛି । ଆମର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରାତନ ବେଦ କହିଛନ୍ତି-
“ଅପି ୟଥା, ୟୁଭାନୋ ମତ୍ସ୍ୟଥା, ନୋ ବିଶ୍ୱ ଜଗତ୍ ଅଭିପିତ୍ୱେ ମନୀଷା ।।”
ଅର୍ଥାତ ତାହା ହେଉଛି ଯୁବକମାନେ ହିଁ ବିଶ୍ୱରେ ସୁଖରୁ ଦୁନିଆର ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଥାନ୍ତି । ଯୁବକମାନେ ହିଁ ଆମ ଭାରତ ପାଇଁ, ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ସୁଖ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଅବଶ୍ୟ ପଥ ଖୋଲିବେ । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତରେ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗର ଯାତ୍ରା ହେବ, ଏହା ବିପ୍ଳବ ହେଉ କିମ୍ବା ବିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ, ଏହି ପଥ ସେବାର ହେଉ କିମ୍ବା ସମର୍ପଣର, କଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ କିମ୍ବା ପରାକ୍ରମର, ପଥ ସହଯୋଗର ହେଉ କିମ୍ବା ସୁଧାରର, ମୂଳ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥିବା କଥା ହେଉ କିମ୍ବା ବିସ୍ତାର କରିବା ହେଉ, ଦୁନିଆରେ ଏମିତି କୌଣସି ପଥ ନାହିଁ ଯେଉଁଠି ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିନାହାନ୍ତି । ଯଦି କେବେ ଭାରତର ଚେତନା ବିଭାଜିତ ହୁଏ ତେବେ ଏପରି ସମୟରେ ଶଙ୍କରଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ଯୁବକ, ଆଦିଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ଦେଶକୁ ଏକତାର ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ଦେଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଚାର ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ଯୁବ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ବଳିଦାନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବାଟ ଦେଖାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବିପ୍ଳବର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ଭାଗବତ ସିଂହଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେତେଜଣ ଯୁବକ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜର ସବୁକିଛି ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ଦେଇଥାଆନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଭାରତକୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସୃଜନ ଶକ୍ତିର ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହ ସାକ୍ଷାତକାର ହୋଇଥାଏ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜର ହଜିଯାଇଥିବା ଆତ୍ମସମ୍ମାନକୁ ପୁନଃ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ, ଦୁନିଆରେ ନିଜର ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟହରା ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପରି ଜଣେ ଯୁବକ ଭାରତର ଜ୍ଞାନରୁ ପରମ୍ପରାରିଷ୍ଠ ଆବାହନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁନିଆର ମନୁଷ୍ୟଙ୍କ ମନରେ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ଏହି କଥାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଯେ ଆଜି ଭାରତ ପାଖରେ ଦୁଇଟି ଅସୀମ ଶକ୍ତି ଅଛି- ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଡେମୋଗ୍ରାଫୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଡେମୋକ୍ରାସୀ ବା ଗଣତନ୍ତ୍ର । ଯେଉଁ ଦେଶରେ ଯେତେ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅଛି ତାହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସେତିକି ଅଧିକ ବଡ଼ ବିବେଚନାକ ରାଯାଇଥାଏ, ତାହାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଡେମୋଗ୍ରାଫୀର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଡିଭିଡେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ । ଭାରତ ଏହାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଡେମୋଗ୍ରାଫିକ ଡିଭିଡେଣ୍ଟ ସହିତ ବିକାଶର ଡ୍ରାଇଭର ମଧ୍ୟ ବିବେଚନା କରିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଆମର ବିକାଶ ସହିତ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ଆକର୍ଷଣ ରହିଛି । ତେବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଚେତନା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆଜି ଯଦି ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି, ତେବେ ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ପଷ୍ଟତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ଭାରତ ଯାହା କହୁଛି ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ଆସନ୍ତାକାଲିର ସ୍ୱର ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଉଛି, ସେଥିରେ ଭାରତ ସହିତ ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ଏହି ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତର ନିର୍ମାଣ ଆଜି ହେଉଛି । ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ୨ଠ୨୨ର ଏହି ବର୍ଷ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଆଜି ଆମେ ୨୫ତମ ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ବାବୁଙ୍କର ୧୨୫ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ୨୫ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧ଠଠ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ ଅର୍ଥାତ ୨୫ର ଏହି ମିଶ୍ରଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାରତର ଏକ ଭବ୍ୟ-ଦିବ୍ୟ ଚିତ୍ର ତିଆରି କରିବାର ସମଷ୍ଟି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଯୁବପିଢ଼ି ଥିଲେ ସେମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜର ସବୁକିଛି ବଳିଦାନ ଦେବାରେ ଟିକିଏ ମାତ୍ର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରି ନ ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବଞ୍ଚôବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମହର୍ଷି ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ କହିଥିଲେ- ଜଣେ ସାହସୀ, ଖୋଲା ମନ, ନିର୍ମଳ ହୃଦୟ ଏବଂ ଆଗ୍ରହୀ ଯୁବକ ହିଁ ଏକମାତ୍ର ମୂଳଦୁଆ, ଯାହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଦେଶ ଗଠନ ହୋଇପାରିବ । ତାଙ୍କର ଶବ୍ଦ ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର ସଦୃଶ । ଆଜି ଆମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଯୁବ ଦେଶ ଭାବରେ, ଆମେ ଅଟକି ରହିଛୁ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ, ଭାରତ ପାଇଁ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ, ଭାରତକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କହୁଥିଲେ- ଏହା ହେଉଛି ଯୁବକ, ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ବିଶ୍ୱର ନିର୍ମାଣକାରୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ବିବର୍ତ୍ତନ ଚତୁଃପାଶ୍ୱର୍ରେ ରଖିଥିବା ଦର୍ଶନ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ପରିଚୟ । ଏହି ଦୁଇଟି ଗୁଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଜାଗ୍ରତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମହାନ ଶକ୍ତି । ଯୁବକମାନଙ୍କର ସେହି ଦକ୍ଷତା ଅଛି ଯାହା ସେହି ପୁରୁଣା ରୁଢ଼ିର ଭାର ବହନ କରିଚାଲେ ନାହିଁ, ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦୋହଲାଇବା ଜାଣିଥାନ୍ତି । ଏହି ଯୁବକମାନେ ନିଜକୁ, ସମାଜକୁ, ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ, ନୂତନ ଦାବି ଅନୁଯାୟୀ ବିକଶିତ କରିପାରନ୍ତି, ନୂତନତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ଘଟୁଥିବା ଦେଖୁଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ବିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ବ୍ୟାଘାତ ଘଟୁଛି, କିନ୍ତୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ହେଉଛି । ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଅଭିନବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଏକ “କ୍ୟାନ୍ ଡୁ” ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ଯାହା ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ଦୁନିଆରେ ଏତେ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିଛି । ଆଜି ଭାରତର ଯୁବକମାନେ, ଗ୍ଲୋବାଲ ସମୃଦ୍ଧିର ସଂକେତ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଏକ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ଭାରତରେ ଆଜି ୫ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଅଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ କରୋନା ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ସମୟରେ ଗତ ୬-୭ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧ଠ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଗଠନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଶକ୍ତି, ଯାହା ଆଧାରରେ ଆମ ଦେଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂତନ ଭାରତର ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି- ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ଜୟ । ତାହା ହେଉଛି ଜଡ଼ିତ ହୁଅ ଏବଂ ଜିତ । ଜଡ଼ିତ ହୁଏ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧରେ ଜିତ । ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତ ଯେତିକି ମେଡାଲ ଜିତିଥିଲା ତାହା ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବେ ଜିତି ନ ଥିଲା । ଆମେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲୁ, କାରଣ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଜୟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଥିଲା । ଆମର କୋଭିଡ୍ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯକ୍ରମର ସଫଳତାରେ ଯୁବକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏକ ଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଆମେ ଦେଖୁଛୁ କି କିଭଳି ଭାବେ ୧୫ରୁ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ଯୁବକମାନେ କିପରି ନିଜକୁ ଟିକାକରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଏତେ କମ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରାଯାଇଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆଜିର କିଶୋରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଏହି ନିଷ୍ଠାକୁ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଉଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ ହୋଇଯାଉଛି । ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ହେଉଛି ସେନ୍ସ ଅଫ ରେସପନସିବିଲିଟିର, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର କିଶୋର ୧୫ରୁ ୧୮ ବର୍ଷର ସାଥୀମାନେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପୁରା କରୋନା କାଳରେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଠାରେ ଦେଖାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଏହି ଶକ୍ତି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନ ମିଳିବା ଉଚିତ । ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ କମ କରାଯିବା ଉଚିତ । ସରକରାଙ୍କ ସହଯୋଗ ସେମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ପରିବେଶ ଦେବା, ସମ୍ବଳ ଦେବା, ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଏଥିପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବା । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ କରିବା, ହଜାର ହଜାର ଅଭିଯୋଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏହି ଭାବନାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ମୁଦ୍ରା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନରୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି । ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ ମିଶନ ଏବଂ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ପୁଅ ଏବଂ ଝିଅ ସମାନ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ସରକାର ଝିଅମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବିବାହ ବୟସକୁ ୨୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ଯାହାଦ୍ୱାରା ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର କରିପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସମୟ ମିଳିବ, ଏହି ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ, ଆମର ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ଆଜି ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିର ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ମିଶନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା କି? ଜିନିଷ କିଣିବା ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦରେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମର ମାଟିର ଗନ୍ଧ ଅଛି, ଭାରତୀୟ ଏହି କଥାକୁ କେବେ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଏହି ତରାଜୁରେ ଜିନିଷ ଓଜନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ କିଛି କିଣିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ତରାଜୁକୁ ମାପି ଓଜନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଦେଖନ୍ତୁ ସେଥିରେ ମୋର ଦେଶର ଶ୍ରମିକର ଝାଳର ମହକ ଅଛି କି ନାହିଁ । ଏଥିରେ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ, ଶ୍ରୀ ବିବେକାନନ୍ଦ, ଏଭଳି ମହାପୁରୁଷମାନେ ଯେଉଁ ମାଟିକୁ ମାତା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛନ୍ତି । ସେହି ଭାରତ ମାତାର ମାଟିର ଗନ୍ଧ ଅଛି କି ନାହିଁ । ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲ, ଆମର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାରେ ରହିଛି, ଆମ ଦେଶରେ ତିଆରି ହେଉଥିବା ଜିନିଷ କିଣିବାରେ ରହିଛି, ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଛି, ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି, ଦେଶର ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲକୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର କରିବା ଉଚିତ । ତେଣୁ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧ଠଠ ବର୍ଷ କେତେ ମହାନ ହେବ, କେତେ ଦିବ୍ୟ ହେବ, ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତାର କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ରହିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଗୋଟିଏ କଥା ଅବଶ୍ୟ କହିଥାଏ । ମୁଁ ଏହାକୁ ପୁନର୍ବାର କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଏଥିପାଇଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣମାନେ ଏଥିରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା । ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାକୁ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଯୁବକଙ୍କର ଅବଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଆମର ଏହିପରି ଅନେକ ସେନାନୀ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅବଦାନର ପରିଚୟ ସେମାନେ ପାଇପାରିଲେ ନାହିଁ, ଯାହା ପାଇଁ ସେମାନେ ଯୋଗ୍ୟ ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ତ୍ୟାଗ, ତପସ୍ୟା, ବଳିଦାନର କୌଣସି ଅଭାବ ନ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେ ତାହାର ଅଧିକାର ପାଇପାରିଲେ ନାହିଁ । ଏହିପରି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଯେତେ ଲେଖିବେ, ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ, ଇତିହାସର ସେହି ପୃଷ୍ଠାଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଜିବେ ଏବଂ ବାହାର କରିବେ । ସେତିକି ହିଁ ଦେଶର ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସ ସେତିକି ବଳିଷ୍ଠ ହେବ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଅଧିକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ପୁଡୁଚେରୀ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଏକ ସୁନ୍ଦର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ସ୍ରୋତରୁ ଆସି ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଏକୀକୃତର ପରିଚୟ ଦେଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଯେଉଁ ସମ୍ବାଦ ହେବ ତାହା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବ । ତୁମର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ କିଛି ନୂତନ ଭାବନା ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉ ଏବଂ ତୁମେ ଏଠାରୁ ଯାହା କିଛି ନୂଆ ଜିନିଷ ଶିଖିକି ଯିବ ସେଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜାତିର ସେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ହୋଇଯିବ। ଏହି ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଆମର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ହାସଲ କରିବାର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହା ପର୍ବ-ପର୍ବାଣିର ସମୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଅଗଣତି ପର୍ବ-ପର୍ବାଣି । କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, କେଉଁଠି ଲୋହଡି, କେଉଁଠି ପୋଙ୍ଗଲ, କେଉଁ ଉତ୍ତରାୟଣ, କେଉଁଠି ବିହୁ, ଏହିପରି ସମସ୍ତ ପର୍ବ-ପର୍ବାଣି ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । କରୋନା ଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କତା ଏବଂ ସଜାଗତା ସହିତ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣ ଖୁସିରେ ରୁହନ୍ତୁ, ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ । ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of 25th National Youth Festival in Puducherry
12 JAN 2022 2:47PM by PIB Delhi
Puducherry Lieutenant Governor Tamilisai ji, Chief Minister N Rangasamy ji, my Cabinet colleagues Shri Narayan Rane ji, Shri Anurag Thakur ji, Shri Nisith Pramanik ji, Shri Bhanu Pratap Singh Verma ji, Senior Ministers of Puducherry Government, Members of Parliament, MLAs, Ministers from other states of the country, and my young friends! Greetings! Wishing you all a very Happy National Youth Day!
I bow down and salute Swami Vivekananda, the great son of Mother India, on his birth anniversary. On Azaadi Ka Amrit Mahotsav, his birth anniversary has become even more inspiring. This year has become all the more special for two reasons. We are celebrating the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo this year, and this year also marks the 100th death anniversary of the great poet Subramania Bharati. Both these sages have a special relationship with Puducherry. Both have been partners in each other's literary and spiritual journey. So, the National Youth Festival being held in Puducherry is dedicated to these great sons of Mother India. Friends, Today in Puducherry, MSME Technology Centre is inaugurated. The role of MSME sector is very very important in creating Atmanirbhar Bharat. It is imperative that our MSMEs make use of the technology which is changing the world today. That is why today a huge campaign of Technology Centre Systems Programme is being run in the country. The MSME Technology Centre in Puducherry is a vital step in that direction.
Friends,
Today the youth of Puducherry are getting another gift - Manimandapam, a kind of auditorium, for multipurpose use, in the name of Kamaraj. This auditorium will not only remind us of the contribution of Kamaraj ji, but will also provide a platform to our youngsters to showcase their talent.
Friends,
Today the world looks up to India with hope and trust because both India's people and the thought-process are young. India is younger in terms of its capabilities as well its dreams. India is younger in terms of its thoughts as well as consciousness. India is young because India's vision has always accepted modernity; India's philosophy has embraced change. India is that nation which holds modernity even in its ancient nature. Our thousands of years old Vedas have said-
"अपि यथा, युवानो मत्सथा, नो विश्वं जगत्, अभिपित्वे मनीषा,
That is, it is the youth who communicate both peace as well as security to the world. It is the youth that will certainly pave the way for peace, joy and security for our India, for our nation. That is why, in India, whether it is the journey of Yoga from individual level to the world, whether it is revolution or evolution, whether it is the path of service or dedication, whether it is a matter of transformation or valour, whether it is the path of cooperation or reforms, whether it is about connecting to the roots or expanding around the world, there is not a single path that remains untraversed by the youth of our country. There is not a single area where the youth has not actively participated. When India's consciousness was divided, a youngster like Shankar, emerging as Adi Shankaracharya, had strung together the country with the thread of unity. Whenever India needs to fight injustice and tyranny, the sacrifices of Guru Gobind Singh Ji's sons still show the way. When India needed a revolution for obtaining freedom, countless youths like Sardar Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad and Netaji Subhas had given everything up for the country. When India needs the power of spirituality and creativity, one thinks of great personalities like Sri Aurobindo and Subramania Bharati. And, when India desperately wanted to regain its lost self-respect, to re-establish its glory in the world, a young man like Swami Vivekananda had awakened the world through the knowledge gained in India and through his eternal call.
Friends,
The world has recognized that today India has two infinite powers - one is Demography and the other is Democracy. The more young population a country has, the greater its potential; its possibilities are considered to be wider. But the youth of India also has democratic values ​​besides the 'demographic dividend'. Their 'democratic dividend' is simply unparalleled. India considers its youth as a 'demographic dividend' as well as a 'development driver'. Today the youth of India is leading our development as well as our democratic values. You see, the youth of India has both the charm of technology as well as the awareness of democracy. Today, the youth of India have both the ability to put in labour as well as a clear vision of the future. That is why, what India says today, the world considers it to be a call of tomorrow. India's dreams and resolutions also reflect the future of the world besides that of India. This responsibility and opportunity of building the future of the world and India has been entrusted to the country's crores of youngsters like you. The year 2022 is very important for you, for the young generation of India. Today we are celebrating the 25th National Youth Festival. This year also marks Netaji Subhas Babu's 125th birth anniversary. And after 25 years the country will also celebrate 100 years of independence. That is, this coincidence of 25 is definitely going to paint a grand, divine picture of India. The young generation that was there at the time of independence had sacrificed everything for the country without a second thought. But today's youth has to live for the country, and fulfil the dreams of our freedom fighters. Maharishi Sri Aurobindo had said : “A brave, frank, clean-hearted, courageous and aspiring youth is the only foundation on which the future nation can be built”. His words are like a life’s mantra for the youth of 21st century India. Today, we as a nation, as the country with the largest young population in the world, are at a crossroad. This is the threshold of new dreams and new resolutions for India. In such a situation, the strength of the youth of India will take India to new heights.
Friends,
Sri Aurobindo used to say – It is the young, who must be the builders of the new world. His philosophy was - Revolution and Evolution is the real identity of the youth as well. These two qualities are also the greatest strengths of a vibrant nation. The youth has that ability that allows him to not carry the burden of old legacy. He knows how to shake them off. This youth has the ability to evolve itself and the society according to the new challenges and new demands, and can create new things. And today we are seeing this happening in the country. Now the youth of India is focusing the most on evolution. There is also a disruption today, but this disruption is for development. Today the youth of India is innovating and uniting to solve problems. Friends, Today's youth has a "Can Do" spirit which is a source of inspiration for every generation. It is due to the strength of the Indian youth that today India has reached such great heights in the world in terms of digital payments. Today the youth of India is writing the code of Global Prosperity. The Indian youth is a force to be reckoned with in the unicorn ecosystem all over the world. India today has a strong ecosystem of more than 50 thousand startups. Out of this, more than 10 thousand start-ups have been formed in the last 6-7 months amid the challenges of Corona. This is the strength of the Indian youth, on the basis of which our country is entering the Golden Age of Start-Ups.
Friends,
This is the mantra of New India - 'Compete and Conquer'. That is, participate and win. Get involved and win the battle. This is the first time that India has won such a huge number of medals in Paralympics, creating history. We did well in the Olympics as well, because the conviction for victory was instilled in our youth. The role of youth in the success of our Covid Vaccination Programme has been witnessed on a totally different level. We can see how youngsters between the ages of 15 and 18 are increasingly getting themselves vaccinated. In such a short span of time, more than 2 crore teenagers have been vaccinated. When I see the devotion towards duty in today's teenagers, my conviction in the bright future of the country gets even stronger. This is the sense of responsibility that our teenagers between 15 and 18 years have; and it has been witnessed in the youth of India throughout the Corona period.
Friends,
The government is trying to ensure that for this strength of the youth, they should get the required space, and there should be minimum interference from the government. The government is trying to give them the right environment and right resources to increase their skills. Simplifying government processes through Digital India and freeing them from the burden of thousands of compliances, reinforces this sentiment. The youth are getting a lot of help from campaigns like Mudra, Start up India, Stand up India. Skill India, Atal Innovation Mission and the new National Education Policy are some other efforts to enhance the potential of the youth.
Friends,
We understand that sons and daughters are equal. With this mindset, the government has decided to raise the age of marriage for girls to 21 years for the welfare of daughters. This is a very significant step to ensure that daughters too get enough time to build their careers.
Friends,
During this period of ' Azaadi ka Amrit Kaal', the accomplishment of our national resolutions will be decided by our actions today. These actions are very important at every level, for every sector. Can we work with a mission to promote Vocal for Local? While shopping, don't forget that your choice should exude the aroma of Indian labour and Indian soil. Try to make your choice of purchase by always weighing things on the same scale. See, whether it exudes the aroma of the sweat of my country's labourer; whether it exudes the aroma of the soil of that country which is considered as 'Mother' by great personalities like Shri Aurobindo and Swami Vivekananda. The solution to many of our problems lies in self-reliance, in buying things made in our country - Vocal for Local. Employment is also going to be generated from the same. The economy is also going to grow at a faster rate. As a result, the poorest of the poor of the country will also get their rightful respect. Therefore, the youth of our country should make 'Vocal for Local' as their life's mantra. So you can imagine how grand, divine the 100 years of independence will be! It will be filled with skills and capabilities. There will be moments of accomplishment of resolutions.
Friends,
I always talk about one topic every time. I would like to touch upon it once again. I love sharing it with you because you have undertaken the leadership in this area, and that is cleanliness & sanitation. The contribution of all the youngsters like you is crucial in making cleanliness a part of lifestyle. We have had many such fighters in the freedom struggle, whose contribution did not get the recognition that they had deserved. They had sacrificed, did tough penance, but still did not get their recognition. The more our youngsters write about such persons, the more they research, and find such people out from those pages of history, the better the awareness will be in the coming generations of the country. The history of our freedom struggle will be stronger, more powerful and more inspiring.
Friends,
Puducherry is a beautiful example of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. Different streams coming from different regions give a unified identity to this place. The dialogue that will take place here will further strengthen the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Some new inferences that will emerge from your deliberations and the new things that you learn, will become an inspiration for the service to the nation for years to come. I have complete faith in the National Youth Festival and this will pave the way towards achieving our aspirations.
Friends,
This is also the time of festivals. Countless festivals are taking place in every corner of India. Makar Sankranti, Lohri, Pongal, Uttarayan, and Bihu are being celebrated in different states. Best wishes to all of you in advance for these festivals. We have to celebrate the festival with complete caution and vigilance due to Corona. Stay happy, stay healthy. Heartiest congratulations! Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.