প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পুদুচেরীদা ২৫শুবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
12 JAN 2022 2:47PM by PIB Imphal
পুদুচেরীগী লেফতনেন্ত গবর্নর তমিল সাই জী, মুখ্য মন্ত্রী এন. রঙ্গাসামীজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী নরায়ন রানেজী, শ্রী অনুরাগ থাকুরজী, শ্রী নিশীত প্রমানিকজী, শ্রী ভানু প্রতাপ সিংহ বর্মাজী, পুদুচেরী সরকারগী সেনিয়র মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তরিয়ন, লেজিসলেচর, লৈবাক্কী অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মন্ত্রী অমসুং ঐহাক্কী নহারোল মরুপশিং! ভনক্কম! অদোম খুদিংবু নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেলগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঐহাক্না ভারত ইমাগী শক্নাইরবা মচারী স্বামী বিবেকানন্দগী মপোক নুমিত্তা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলি। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমসিদা মহাক্কী মপোক কুমওন অসিনা অহেনবা ইথিল পীরি। হন্দক্কী চহিসিদি অতোপ্পা মরম অনিনা অমুক্কা হেন্না মগুন লৈহল্লে। ঐখোয়না হন্দক্কী চহিসিদা শ্রী ঔরোবিন্দোগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি অমসুং চহি অসি মহাকবী সুব্রমনিয়া ভারতীজীগীসু ১০০শুবা মপোক কুমওন তারি। মখোয়গুম্লবা শক্নাইরবা মীওই অনিমক্কা পুদুচেরীগা অখন্নবা মরী অমা লৈনৈ। মখোয়না মশাগী লিতরেচর অমসুং স্পিরিচুএলগী খোঙচত্তা অমনা অমগী খোঙলোয় ওইদুনা লাকখি। মরম অদুনা, পুদুচেরীদা পাংথোক্লিবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল অসিবু ভারত ইমাগী অসিগুম্লবা শক্নাইরবা মচারোই অনিগী মফমদা কত্থোক্লি। মরুপশিং, ঙসিদি, পুদুচেরীদা এম.এস.এম.ই. তেক্নোলোজী সেন্তর অমসু শঙ্গারি। এম.এস.এম.ই. সেক্তরগী থৌদাং অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেম্বদা য়াম্না মরু ওই। মালেম্বু শেমদোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিংবু এম.এস.এম.ই.শিংনা শিজিন্নবা হৌবসি য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা, লৈবাকসিদা ঙসিদি তেক্নোলোজী সেন্তর সীস্তেম প্রোগ্রামগী চাউরবা খোঙথাং পায়খৎলি। পুদুচেরীদা শঙ্গারিবা এম.এস.এম.ই. অসিনা মাইকৈ অসিদা থাংজিবা মরু ওইবা খোঙথাং অম ওইগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, পুদুচেরীগী নহাশিংনা তোঙানবা থৌওং কয়াদা শিজিন্নবা য়াবা ওদিতোরিয়ম মখল অমা ওইরিবা মনিমন্দপ্পম অসিবুসু খুদোল অমা ওইনা কামরাজজীগী মিংদা ফংলে। মসিগী ওদিতোরিয়ম অসিনা কামরাজজীনা কত্থোকপীরমবশিংবু অমুক্কা হন্না নীংশিংহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী নহাশিংদা মখোয়গী হৈ-শিংবা উৎপগী প্লেৎফোর্ম অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম্না ভারত্তা আশা অমসুং থাজবগী মিৎয়েং অমদা য়েংলি। মরমদি, ভারতকী মীয়াম অসি নহানি অমসুং ৱাখল্লোনসু নহাগী ৱাখল্লোন্নি। ভারতকী তৌবা ঙম্বগী মতিকসু নহা ওইরি, মঙলানসু নহা ওইরি। ভারতকী ৱাখল্লোনসু নহা ওইরি, ৱাখল তাবগী মতৌসু নহা ওইরি। ভারতনা নহা ওইরিবগী মরমদি ভারতকী ৱাখল্লোন্না মতম পুম্বদা অনৌবা অমসুং মতমগা চুনবা থৌওংবু তরাম্না ওকপা অমসুং ভারতকী ফিলোজোফীনা মতম্না পুরকপা অহোংববুসু তরাম্না ওকপগীনি। অরিবা মওং-মতৌদসু অনৌবা শক্তম উবদি ভারতনি। ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়া লিরবা ভেদনসু অসুম্না তাকপীরম্মি-
“অপি য়থা, য়ুৱানো মৎস্থা, নো বিন্ধ্য জগৎ, অভিপিত্বে মনিশা”।।
হায়বদি, মালেম অসিদা নুংঙাইবগী মওংবু তেক্ত কায়দবগী থৌওং ওহন্নবা পাউ ফাওরিবসি নহারোলশিংনি। নহারোলশিং অসিনা ঐখোয়গী ভারতকী, লৈবাক্কীদমক্তা নুংঙাইবা অমসুং তেক্ত কায়দবগী লম্বী শোইদনা শেমগদবনি। মরম অদুনা, য়োগবু মালেমগী মীয়ামদা য়ৌহনবগী খোঙচৎ ওইরো, রিভোল্যুসন্দগী ইভোল্যুসনগী ইহৌ, সেবা তৌবা, অহোংবা নাইবা ওইরো নত্ত্রগা শক্তি পাঙ্গল ওইরো, তেংবাংবা ওইরো নত্ত্রগা শেমদোক্তুনা চাউখৎপা পুরকপা ওইরো, হীরম অমবু মরু ফংনা মরী লৈহনবা ওইরো নত্ত্রগা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা ওইরো, ভারতকী নহাশিংনা থৱাই য়াওনা অমসুং মাংজিল থাদুনা শরুক য়াখিদবা করিগুম্বা অমত্তা লৈতে। ভারতকী ৱাখল্লোন্না তোখায়দুনা অনি থোক্লকপা মতমদা, শঙ্করগুম্বা নহা অমনা অদিশঙ্কর ওইনা থোক্লক্তুনা লৈবাকপু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা মীওই অমা অদুমক থোক্লকই। ভারতনা মীচঙ-মীখায় নায়বা অমসুং ওৎপ-নৈবগী মাইয়োক্তা লান্থেংবগী মথৌ তারকপা মতমদসু গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী নহা ওইরিবা মচাবু কত্থোকখিবগী ৱারীনা ঐখোয়দা লম্বী অমুক তাকপী। ভারতনা নীংতম্বা ফংনবগীদমক্তা ইহৌ হৌবগী তঙাই ফরক্তবা মতমদনা সর্দার ভগৎ সিংহদগী হৌদুনা চন্দ্রসেখর অজাদ অমসুং নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসকুম্বা লৈবাক্কী নহা কয়া অমনা মশাগী ওইজবা পুম্নমক থাদোক্তুনা কত্থোক্নবা থোক্লকখি। ভারতনা স্পিরিচুএলিতী অমসুং করিগুম্বা অনৌবা অমা শেম্বগী শক্তিগী তঙাই ফদবা লৈরকপা মতমদনা শ্রী ঔরোবিন্দোদগী হৌরগা সুব্রমনিয়ম ভারতী ফাওবা অমুক থোক্লকখি। অদুগা ভারতনা মশাগী মাঙলুরবা শন-মান অমুক্কা হন্না ফংনীংলকপা অমসুং লৈবাক্কী মশেক মঙালবু মালেমদা অমুক্কা হন্না শক্তাক্নীংলকপা মতমদা স্বামী বিবেকানন্দগুম্বা নহা অমনা ভারতকী লৌশিংবু মালেমদা তাক্তুনা মালেম্বু মিৎকপ থোকহনখিবনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মনাক্তা লম্বা লৈত্রবা মপাঙ্গল অনি লৈ হায়বসি ঙসিদি মালেম্না য়ারবা ৱাফম ওইরবনি। মখোয়শিং অদুদি – দেমোগ্রাফী অমসুং দেমোক্রেসীনি। লৈবাক অমদা নহারোলগী মশিং য়াম্না লৈরিবমখৈ, লৈবাক্তুগী তৌবা ঙম্বগী মতিক হেল্লি হায়না লৌনরিবনি। মসিগীদি চাংদম্নীংঙাই লৈতনা ওইথোকপা য়াবা কয়া লৈ হায়না লৌনরিবনি। অদুগা, ভারতকী নহাশিংগী মনাক্তা দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দকা লোয়ননা গনতন্ত্রিক ওইবা ভেল্যুসু লৈ, মখোয়গী দেমোক্রেতিক দিভিদেন্দ অসিগসু চাংদম্ননীংঙাই লৈতে। ভারতনা মশাগী নহারোলশিংবু দেমোগ্রাফিক দিভিদেন্দ ওইনা খনবগা লোয়ননা দিভেলপমেন্ত দ্রাইভরনি হায়নসু খল্লি। ঙসিদি, ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক্কী চাউখৎপগা লোয়ননা দেমোক্রেতিক ওইবা ভেল্যুদসু লুচিংলি। ভারতকী নহাশিংদা ঙসি তেক্নোলোজীগী মঙাল লৈবা মতমদা, গনতন্ত্রা খঙবগী ৱাখল্লোনসু অমুক লৈরিবনি। ভারতকী নহাশিংদা ঙসি থবক শুবা ঙম্বগী মতিক লৈরবদি, তুংগী ময়েক শেংলবা মতম অমসু লৈরি। মরম অদুনা, ভারতনা ঙসি হায়বা খুদিংমক মালেম্না তুংগী মতমগী খোল্লাওনি হায়না লৌই। ঙসি ভারতনা য়েংবা মিৎয়েং, ৱারেপ লৌবা খুদিংদা ভারতকী কান্নবগা লোয়ননা মালেমগী তুংগী কান্নবগী মমিসু তাবা ফংলিবনি। অদুগা অসিগুম্বা ভারতকী অমসুং মালেমগী তুংগী মতমশিং অসি ঙসি শেম্লিবনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি অদোমগুম্বা লৈবাক্কী নহারোল করোর কয়ানা ফংলিবনি। হৌজিক্কী ২০২২গী চহি অসি অদোমগী, ভারতকী হৌরক্লিবা নহারোলগী চারোন শুরোনগীদমক্তদি য়াম্না মরু ওইবনি। ঐখোয়না ঙসি ২৫শুবা নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেল পাংথোক্লি। চহি অসি নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসকী ১২৫শুবা মপোক কুমওনগী চহিসু ওইরিবনি। অদুগা ঙসিদগী চহি ২৫গী মতুংদা ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ ফারকপগী হরাও-নুংঙাইবসু অমুক পাংথোক্কনি। হায়বদি, ২৫গী মশিংগী তান-চান্নবা অসিনা ভারতকী শক্তম্বু খ্বাইদগী শক্নাইবা ওইহনবগী মশিং অমা ওইগদৌরিবনি। নীংতম্বগী মতমগী নহাশিংনা লৈবাক্কীদমক্তা কত্থোকপদা মিৎকুপ অমা ফাওবা মাঙহনখিদে। অদুবু, ঙসিগী নহাশিংদি লৈবাক্কীদমক্তা হিংগদবনি অমসুং ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিংগী মঙলান মঙফাওনহনগদবনি। মহাঋশি শ্রী ঔরোবিন্দোনা হায়বীরম্মি- “মথৌনা লৈবা, পুকচেল শেংবা অমসুং ইথিল লৈবা নহা হায়বসি লৈবাক্কী তুংগী মতম্বু শাগৎপা য়াবা অমত্তা ঙাইরবা য়ুম্বীনি”। মহাক্কী ৱারোল অসি ঙসিগী ২১শুবা চহি-চাগী ভারতকী নহাশিংগীদমক্তদি পুন্সিগী মন্ত্রা অমগুম্বনি। ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা, নহা খ্বাইদগী হেন্না লৈবা মালেমগী লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়না তোঙানবা থাক অমদা লৈরবনি। মসিদি ভারতকী ওইনা অনৌবা ৱারেপকী থাক অমনি। অসিগুম্বা মতমসিদা, ভারতকী নহাশিংগী মপাঙ্গলনা ভারতপু অনৌবা অসুং অৱাংবা থাক অমদা পুখৎকদৌরিবনি।
মরুপশিং,
শ্রী ঔরোবিন্দোনা নহাশীংগীদমক্তা অসুম্না হায়বীরম্মি – “অনৌবা মালেম অমা শেমগদৌরিবা অসি নহারোলশিংনি”। মহাক্না ফোংদোক্লম্লিবা রিভোল্যুসন নত্ত্রগা ইভোল্যুসনগী ৱাখল্লোন অসিদি নহাশিংগী অশেংবা শক্তাক্নি। মসিগী গুন অনি অসিনা মতিক লৈরবা লৈবাক অমগী মপাঙ্গল হাপকনি। নহাশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অসিদি অরীবা অমসুং কান্নদবা চৎনবীশিংবু থনম্লগা ইন্থোক্তুনা চৎপা ঙম্বগী মতিক অসিনি। মসিগী নহারোল অসিনা মশাবু, খুন্নাইবু অনৌবা শিংনবা, অপাম্বদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইভোল্ব তৌবা ঙম্মি, অনৌবা থৌওং শেম্বা ঙম্মি। অদুগা মসিমক অসি ঐখোয়না লৈবাক অসিদা উদুনা লাক্লিবনি। ঙসিদি, ভারতকী নহাশিংনা ইভোল্যুসন্দা অহেনবা মিৎয়েং থম্লি। হৌজিক্কান অসিদা অয়েৎপা কয়া থেংনরি, অদুবু মখোয়না অয়েৎপশিংবু চাউখৎপা অমসুং খুদোংচাবদা ওন্থোকপা ঙম্লে। ঙসিদি, ভারতকী নহাশিংনা অনৌবা থৌওং পাংথোক্লি, শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অমত্তা ওইনা হোৎনরি। মরুপশিং, ঙসিগী নহারোলশিংদা ‘ঐহাক তৌবা ঙম্মি’ হায়বগী ইথিল লৈ অমসুং মসিনা চারোন শুরোন খুদিংগী ইথিল লৌফম ওইরি। ভারতনা দিজিতেল পেমেন্তকী হীরমদা অসুক য়াম্না মাং থানা লাকপা ঙম্লিবা অসি নহারোলগী মপাঙ্গল অসিননি। ঙসিদি, ঙসিগী ভারতকী নহারোলনা মালেমগী য়াইফ নুংঙাইবগী কোদ ইরি। মালেম পুম্বগী য়ুনিকোর্নগী ইকোসীস্তেমদা ভারতকী নহারোলশিংনা মীথোয় মীহেল্লি। ভারত্তা স্তার্ত-অপ লিশিং ৫০ হেনবগী মপাঙ্গল কল্লবা ইকোসীস্তেম অমা লৈরি। মসিগী মনুংদগী স্তার্ত-অপ লিশিং ১০ হেনবদি কোরোনাগী মনুংদা অমসুং মমাংগী থা ৬-৭তা হৌদোকখিবনি। মসিনি ভারতকী নহারোলশিংগী মপাঙ্গল অমসুং ঐখোয়না মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তার্ত-অপকী সনাগী য়ুগতা খোঙদাশল্লিবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ভারতকী মন্ত্রা অদুদি মসিনি- চাংয়েংনসি অমসুং খুদুম চনসি। হায়বদি, য়াওশিল্লসি অমসুং মকোক ওইরসি। য়াওশিল্লসি অদুগা লান অসিদা মায় পাক্লসি। পেরালীম্পিক্সতা ভারতনা ফংখ্রিবা মেদল মশিং য়ৌনা ভারতনা মশাগী পুৱারীদা অমুক্তা ফাওবা ফংবা ঙমখিদ্রি। ওলীম্পিক্সতসু ঐখোয়না নীংথিজনা পাংথোকপা ঙমখি, মসিগী মরমদি ঐখোয়গী নহারোলশিংদা মকোক ওইবগী থাজবা লৈখিবননি। ঐখোয়গী কোবিদ তীকা থাবগী খোঙজংনা মায় পাকপদা নহারোলশিংনা লৌখিবা থৌদাংশিংসু তোঙানবা শক্তম অমদা উবা ফংলে। চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী নহাশিংনা কয়া য়াম্না য়াঙনা ভেক্সিন কাপ্নরিবনো হায়বসু ঐখোয়না উবা ফংলি। অসুক য়াম্না তেল্লবা মতমগী মনুংদা, অঙাং করোর ২ হেনবনা তীকা কাপ্নখি। ঐখোয়গী তীনেজরশিংদা লৈরিবা থৱাই য়াওবগী মতৌ উবদা লৈবাক্না তুংদা য়াম্না য়াইফরগনি হায়বগী থাজবা হেনগৎলে। ঐখোয়গী চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী মনুংদা লৈবা তীনেজরশিংনা মশাগী থৌদাং খঙবগী মমিসু ঐখোয়না কোরোনাগী মনুংদা লৈবাক্কী নহারোলশিংদা উবা ফংখি।
মরুপশিং,
নহারোলশিংগী অসিগুম্বা মপাঙ্গল অসিগীদমক্তা স্পেস ফংহনবা হায়বসিদা সরকারনা হোৎনরি, সরকারনা য়ারিবমখৈ অয়েৎপা পীদনবা হোৎনরি। মখোয়গী মতিক-মপাঙ্গল হেনগৎনবগীদমক্তা, মখোয়বু য়োকখৎপীবগী খুদোংচাবা পীনবা অমসুং প্লেৎফোর্ম লৈহনবা হায়বসি সরকারগী অপাম্বনি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুত্থাংদগী সরকারগী থৌওংশিং লায়হনবা, কমপ্লাইএন্স কয়া হন্থহনবনা ঐখোয়গী অপাম্বা ফংবা ঙমগনি। মুদ্রা, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়াগুম্বা খোঙথাং কয়া অসিনা মখোয়দা তেংবাংলি। স্কিল ইন্দিয়া, অতল ইন্নোভেসন মিশন অমসুং অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসি নহাশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহন্নবা পায়খৎপা খোঙথাংশিংনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না নুপা-নুপী চপ মান্নৈ খল্লি। ঐখোয়না ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা নুপীমচাশিংগী য়ুম পানবগী চহিবু ২১দা লেপ্নবা ৱারেপ লৌরে। মসিদি নুপীমচাশিংসু মখোয়গী কেরিয়র শেম্বা ঙমহন্নবগীদমক্তা, মখোয়দা মতম য়াম্না ফংহন্নবগীদমক্তা পায়খৎপা য়াম্না কান্নবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী অমৃত মতমসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী ৱারেপশিংবু মঙফাওনবা ঙম্বসি ঐখোয়না ঙসি হোৎনবগী মতুং ইন্না লেপকনি। মসিগী হোৎনবগী থৌওং অসি থাক খুদিংদা অমসুং সেক্তর খুদিংদা পাংথোকপসি য়াম্না মরু ওইবনি। ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেলবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা মিশন অমগা লোয়ননা থবক পায়খৎপা য়াদবরা? পোৎ লৈবা মতমদা ঐখোয়গী অপাম্বশিংগী মরক্তা লৈবাক্কী পাঙ্গল, লৈহাওগী মনম চেনবা থীবসি য়াম্না মরু ওইবনি। ঐখোয়না পোৎ লৈবা খুদিংদা শেল ফলাদা ওনবদি কৈদৌনুংদা কাওদে, মতৌ অসুম্না ঐখোয়না পোৎ লৈবা মতমদা লৈরিবা পোত্থোক অদুদা লৈবাক্কী লাইরবা মীওই অমগী হুমাংগী মনম চেনবরা য়েংগদবনি। ভোকেল ফোর লোকেল, ঐখোয়গী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বদা লৈ। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা শাবা পোত্থোকশিং লৈবদা লৈ। মসিদগী শেন্মিৎলোনসু য়াম্না থুনা চাউখৎপদা তেংবাংগনি। মসিদগী লৈবাক্কী খ্বাইদগী লাইরবা মীওইসু শন-মান ফংগদৌরিবনি। মরম অদুনা, ভোকেল ফোর লোকেলবু লৈবাক্কী নহারোলশিংনা মখোয়গী মন্ত্রা ওইহনবীয়ু। অদু ওইরবদি, নীংতম্বগী চহি ১০০ অসি কয়া য়াম্না য়াইফগনি হায়বা ঐখোয়গী ৱাখলনা লাম্বা ফংগনি। অপাম্বশিং ফংবগী অমসুং নীংবা থুংবগী মতম ওইগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মতম পুম্বদা ৱাফম অমা শোইদনা হায়জনীংই। ঙসিসু অমুক্কা হায়নীংই, অদুগা অদোমগী মরক্তা হায়নীংবা পোকই। মসিগী মরমদি, অদোম্না মসিগী চুক্লি পায়বগীনি। ৱাফম অদুদি লু-নানবগীনি। লু-নানববু পুন্সি মহিংদা ওন্থোকপদা অদোম নহারোলশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। নীংতম্বগী ইহৌদা মখোয়গী কত্থোকপা অমসুং তেংবাংখিবশিংবু খঙবীদবা লান্মী কয়া অমা লৈরি। মখোয়বু মীয়াম্না মশক খঙবগী হক ফংদনা লৈবা কয়া লৈরি। মখোয়গী কত্থোকপা, হোৎনজখিবা অমসুং তেংবাংখিবশিংনা অতৈদগী তাখিবা নত্তে। অদুবু মখোয়বু ঐখোয়না খঙবীদে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা মখোয়গী মরমদা থিজিল্লিঙৈ, ইরিবমখৈ, ঐখোয়গী তুংগী হৌরক্কদবা চারোন-শুরোনশিংনা মখোয়গী মরমদা খঙবা হেনগনি। অদু ওইরবদি, ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী পুৱারীসু হেন্না মশক থোক্কনি, মগুন লৈবা হেনগনি অমসুং ইথিল পীবসু হেনগনি।
মরুপশিং,
পুদুচেরী অসি এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী মতিক চারবা খুদম অমনি। তোঙান-তোঙানবা লমদম কয়াদগী লাকপা ঈচেলশিংনা পুন্দুনা মফমসিগী তোপ-তোপ্পা শক্তাক অমা পীরি। মফমসিদা শাগদৌরিবা ৱারী ৱাতাইশিংনা এক ভারত, শেস্থ ভারতকী ইথিলবু কনখৎহনগনি। অদোমগী ৱাখল্লোন্দা অনৌবা ইথিল থোক্লকপা অমসুং মফমসিদগী অদোম্না করিগুম্বা অনৌবা অমা তমখিবনা চহি কয়া কয়াদা লৈবাক্কী সেবা তৌগনি। ঐহাক্না নেস্নেল য়ুথ ফেস্তিবেলদা অচেৎপা থাজবা লৈ অমসুং মসিনা ঐখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনহনবগী লম্বী তাক্কনি।
মরুপশিং,
মসিদি হরাও কুমহৈগী মতম্নি। মশিং থীঙমদ্রবা কুমহৈ কয়া, ভারতকী কাচিন কোয়াদা কুমহৈ কয়া অমা লৈ। মকর সঙ্ক্রান্তী অমুক, লোহরী অমুক, পোঙ্গল অমুক, উত্তরায়ন অমুক লৈরি অমসুং অসিগুম্বা কুমহৈ কয়াগীদমক্তা খ্বাই পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি। কোরোনাদগী নীংথিনা চেকশিন্দুনা কুমহৈশিং পাংথোকপীয়ু। অদোম্না হরাও নুংঙাইনা লৈবীয়ু। য়াইফ পাউজেলগা লোয়ননা পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of 25th National Youth Festival in Puducherry
12 JAN 2022 2:47PM by PIB Delhi
Puducherry Lieutenant Governor Tamilisai ji, Chief Minister N Rangasamy ji, my Cabinet colleagues Shri Narayan Rane ji, Shri Anurag Thakur ji, Shri Nisith Pramanik ji, Shri Bhanu Pratap Singh Verma ji, Senior Ministers of Puducherry Government, Members of Parliament, MLAs, Ministers from other states of the country, and my young friends! Greetings! Wishing you all a very Happy National Youth Day!
I bow down and salute Swami Vivekananda, the great son of Mother India, on his birth anniversary. On Azaadi Ka Amrit Mahotsav, his birth anniversary has become even more inspiring. This year has become all the more special for two reasons. We are celebrating the 150th birth anniversary of Sri Aurobindo this year, and this year also marks the 100th death anniversary of the great poet Subramania Bharati. Both these sages have a special relationship with Puducherry. Both have been partners in each other's literary and spiritual journey. So, the National Youth Festival being held in Puducherry is dedicated to these great sons of Mother India. Friends, Today in Puducherry, MSME Technology Centre is inaugurated. The role of MSME sector is very very important in creating Atmanirbhar Bharat. It is imperative that our MSMEs make use of the technology which is changing the world today. That is why today a huge campaign of Technology Centre Systems Programme is being run in the country. The MSME Technology Centre in Puducherry is a vital step in that direction.
Friends,
Today the youth of Puducherry are getting another gift - Manimandapam, a kind of auditorium, for multipurpose use, in the name of Kamaraj. This auditorium will not only remind us of the contribution of Kamaraj ji, but will also provide a platform to our youngsters to showcase their talent.
Friends,
Today the world looks up to India with hope and trust because both India's people and the thought-process are young. India is younger in terms of its capabilities as well its dreams. India is younger in terms of its thoughts as well as consciousness. India is young because India's vision has always accepted modernity; India's philosophy has embraced change. India is that nation which holds modernity even in its ancient nature. Our thousands of years old Vedas have said-
"अपि यथा, युवानो मत्सथा, नो विश्वं जगत्, अभिपित्वे मनीषा,
That is, it is the youth who communicate both peace as well as security to the world. It is the youth that will certainly pave the way for peace, joy and security for our India, for our nation. That is why, in India, whether it is the journey of Yoga from individual level to the world, whether it is revolution or evolution, whether it is the path of service or dedication, whether it is a matter of transformation or valour, whether it is the path of cooperation or reforms, whether it is about connecting to the roots or expanding around the world, there is not a single path that remains untraversed by the youth of our country. There is not a single area where the youth has not actively participated. When India's consciousness was divided, a youngster like Shankar, emerging as Adi Shankaracharya, had strung together the country with the thread of unity. Whenever India needs to fight injustice and tyranny, the sacrifices of Guru Gobind Singh Ji's sons still show the way. When India needed a revolution for obtaining freedom, countless youths like Sardar Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad and Netaji Subhas had given everything up for the country. When India needs the power of spirituality and creativity, one thinks of great personalities like Sri Aurobindo and Subramania Bharati. And, when India desperately wanted to regain its lost self-respect, to re-establish its glory in the world, a young man like Swami Vivekananda had awakened the world through the knowledge gained in India and through his eternal call.
Friends,
The world has recognized that today India has two infinite powers - one is Demography and the other is Democracy. The more young population a country has, the greater its potential; its possibilities are considered to be wider. But the youth of India also has democratic values ​​besides the 'demographic dividend'. Their 'democratic dividend' is simply unparalleled. India considers its youth as a 'demographic dividend' as well as a 'development driver'. Today the youth of India is leading our development as well as our democratic values. You see, the youth of India has both the charm of technology as well as the awareness of democracy. Today, the youth of India have both the ability to put in labour as well as a clear vision of the future. That is why, what India says today, the world considers it to be a call of tomorrow. India's dreams and resolutions also reflect the future of the world besides that of India. This responsibility and opportunity of building the future of the world and India has been entrusted to the country's crores of youngsters like you. The year 2022 is very important for you, for the young generation of India. Today we are celebrating the 25th National Youth Festival. This year also marks Netaji Subhas Babu's 125th birth anniversary. And after 25 years the country will also celebrate 100 years of independence. That is, this coincidence of 25 is definitely going to paint a grand, divine picture of India. The young generation that was there at the time of independence had sacrificed everything for the country without a second thought. But today's youth has to live for the country, and fulfil the dreams of our freedom fighters. Maharishi Sri Aurobindo had said : “A brave, frank, clean-hearted, courageous and aspiring youth is the only foundation on which the future nation can be built”. His words are like a life’s mantra for the youth of 21st century India. Today, we as a nation, as the country with the largest young population in the world, are at a crossroad. This is the threshold of new dreams and new resolutions for India. In such a situation, the strength of the youth of India will take India to new heights.
Friends,
Sri Aurobindo used to say – It is the young, who must be the builders of the new world. His philosophy was - Revolution and Evolution is the real identity of the youth as well. These two qualities are also the greatest strengths of a vibrant nation. The youth has that ability that allows him to not carry the burden of old legacy. He knows how to shake them off. This youth has the ability to evolve itself and the society according to the new challenges and new demands, and can create new things. And today we are seeing this happening in the country. Now the youth of India is focusing the most on evolution. There is also a disruption today, but this disruption is for development. Today the youth of India is innovating and uniting to solve problems. Friends, Today's youth has a "Can Do" spirit which is a source of inspiration for every generation. It is due to the strength of the Indian youth that today India has reached such great heights in the world in terms of digital payments. Today the youth of India is writing the code of Global Prosperity. The Indian youth is a force to be reckoned with in the unicorn ecosystem all over the world. India today has a strong ecosystem of more than 50 thousand startups. Out of this, more than 10 thousand start-ups have been formed in the last 6-7 months amid the challenges of Corona. This is the strength of the Indian youth, on the basis of which our country is entering the Golden Age of Start-Ups.
Friends,
This is the mantra of New India - 'Compete and Conquer'. That is, participate and win. Get involved and win the battle. This is the first time that India has won such a huge number of medals in Paralympics, creating history. We did well in the Olympics as well, because the conviction for victory was instilled in our youth. The role of youth in the success of our Covid Vaccination Programme has been witnessed on a totally different level. We can see how youngsters between the ages of 15 and 18 are increasingly getting themselves vaccinated. In such a short span of time, more than 2 crore teenagers have been vaccinated. When I see the devotion towards duty in today's teenagers, my conviction in the bright future of the country gets even stronger. This is the sense of responsibility that our teenagers between 15 and 18 years have; and it has been witnessed in the youth of India throughout the Corona period.
Friends,
The government is trying to ensure that for this strength of the youth, they should get the required space, and there should be minimum interference from the government. The government is trying to give them the right environment and right resources to increase their skills. Simplifying government processes through Digital India and freeing them from the burden of thousands of compliances, reinforces this sentiment. The youth are getting a lot of help from campaigns like Mudra, Start up India, Stand up India. Skill India, Atal Innovation Mission and the new National Education Policy are some other efforts to enhance the potential of the youth.
Friends,
We understand that sons and daughters are equal. With this mindset, the government has decided to raise the age of marriage for girls to 21 years for the welfare of daughters. This is a very significant step to ensure that daughters too get enough time to build their careers.
Friends,
During this period of ' Azaadi ka Amrit Kaal', the accomplishment of our national resolutions will be decided by our actions today. These actions are very important at every level, for every sector. Can we work with a mission to promote Vocal for Local? While shopping, don't forget that your choice should exude the aroma of Indian labour and Indian soil. Try to make your choice of purchase by always weighing things on the same scale. See, whether it exudes the aroma of the sweat of my country's labourer; whether it exudes the aroma of the soil of that country which is considered as 'Mother' by great personalities like Shri Aurobindo and Swami Vivekananda. The solution to many of our problems lies in self-reliance, in buying things made in our country - Vocal for Local. Employment is also going to be generated from the same. The economy is also going to grow at a faster rate. As a result, the poorest of the poor of the country will also get their rightful respect. Therefore, the youth of our country should make 'Vocal for Local' as their life's mantra. So you can imagine how grand, divine the 100 years of independence will be! It will be filled with skills and capabilities. There will be moments of accomplishment of resolutions.
Friends,
I always talk about one topic every time. I would like to touch upon it once again. I love sharing it with you because you have undertaken the leadership in this area, and that is cleanliness & sanitation. The contribution of all the youngsters like you is crucial in making cleanliness a part of lifestyle. We have had many such fighters in the freedom struggle, whose contribution did not get the recognition that they had deserved. They had sacrificed, did tough penance, but still did not get their recognition. The more our youngsters write about such persons, the more they research, and find such people out from those pages of history, the better the awareness will be in the coming generations of the country. The history of our freedom struggle will be stronger, more powerful and more inspiring.
Friends,
Puducherry is a beautiful example of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. Different streams coming from different regions give a unified identity to this place. The dialogue that will take place here will further strengthen the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Some new inferences that will emerge from your deliberations and the new things that you learn, will become an inspiration for the service to the nation for years to come. I have complete faith in the National Youth Festival and this will pave the way towards achieving our aspirations.
Friends,
This is also the time of festivals. Countless festivals are taking place in every corner of India. Makar Sankranti, Lohri, Pongal, Uttarayan, and Bihu are being celebrated in different states. Best wishes to all of you in advance for these festivals. We have to celebrate the festival with complete caution and vigilance due to Corona. Stay happy, stay healthy. Heartiest congratulations! Thank you !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.