Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews preparedness status of the Entire spectrum of oxygen infrastructure including PSA Plants, Oxygen Concentrators and Oxygen Cylinders,Ventilators with States/UTs
Primary responsibility of States/UTs to ensure that Oxygen Equipments are kept functional for timely availability for patient care
Full onus on States to ensure Optimal utilization of ECRP-II funds
Training of Equipment Operators at all Levels to be Completed
07 JAN 2022 6:09PM by PIB Delhi
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary chaired a high-level meeting today to review preparednessstatus of the entire spectrum of oxygen equipment including ventilators, PSA/Oxygen plants, oxygen concentrators and oxygen cylindersfor timely and effective management of the COVID19 pandemic,with States and UTs through a Video Conference today.
Underlining the challenge posed by increasing number of COVID cases across the country, with focus on Omicron, Union Health Secretary emphasized that it is the primary and critical responsibility of States and UTs to ensure all oxygen equipment, till the field level at all health facilities is tested and kept in a functional state to meet any emergent situation.
States/UTs were urged to ensure full and optimal utilization of ECRP-II funds, through daily reviews, and to upload the expenditure on the dedicated NHM PMS portal so that they are eligible for release of further funds in order to strengthen the healthcare facilities till the sub-district levels. Under ECRP-II, funds are also made available for installing Liquid Medical Oxygen [LMO] tanks and Medical Gas Pipeline Systems [MGPS]. States are required to make them operational and secure approval from Petroleum and Explosives Safety Organization [PESO] in respect of LMO tanks.
Union Health Secretary also urged the concerned States to commission PSA plants being set up under state’s own funds and CSR funds on a war-footing through daily reviews. States were requestedto also ensure that mock drill of the PSA plants are carried out to ensure that oxygen flow at the patient bedside adheres to adequate purity, recommended outlet pressure with no leakages. In addition, flowmeters must be tested and remain in functional state. States were exhorted to also monitor installation of PSA plants in private hospital facilities and Medical College Hospitals.
Union Health Secretary emphasized that States need to ensure that the delivered ventilators are quickly installed and commissioned at the designated field health facilities. They were urged to address the large gaps that continue to exist between delivered and installed ventilators, provide consignee details of hospitals for requirement of additional ventilators and expedite the issuing of Final Acceptance Certificates for installed ventilators. States/UTs were further reminded to expedite finalizing maintenance contracts with manufacturers. States/UTs were also advised to lodge any complaint related to ventilators in the online Complaint Management System which was launched on 30 August 2021.
It was pointed out that the Union Health Ministry has started the National Oxygen Stewardship Program from 22ndDecember 2021. States need to ensure that Technical Training of the operators is completed across the country. More than 1600 candidates joined the said training programme covering 738 districts. An online PSA training program is also being carried out by Directorate General of Training [DGT] through 24 regional centres across the country.So far, 4690 candidates have been trained under the 180-hour training program, while 6,825 candidates have received their training under the 10-hour training program.
States to also maintain a state of alertness to ensure adequate buffer stock of drugs.They were urged to update buffer stock details with Government hospitals as well as with Medical Colleges on the Drugs and Vaccine Distribution Management System [DVDMS] portal. States/UTs which have not frozen their buffer requirement of drugs on DVDMS portal were urged to timely update them along with the details of stocks available and purchase orders placed.
Dr Manohar Agnani, AS, Health Ministry, Shri Kamlesh Pant, Chairman, NPPA, DrMandeep K Bhandari, JS, Health Ministry, Smt. V Hekali Zhimomi, JS, Health Ministry and other officials from the Ministry was present in the meeting. Principal Secretary (Health), Mission Director (NHM) from the States/UTs participated in the review meeting.Representatives from Ministries of Coal, Power, Railways and Petroleum & Natural Gas were also present.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଦେଶର ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପିଏସଏ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଅକ୍ସିଜେନ କନ୍‌ସେନଟ୍ରେଟର୍ସ, ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡର, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା
ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଠିକ ସମୟରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଉପକରଣ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ଦାୟିତ୍ୱ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଙ୍କର
ଇସିଆର୍‌ପି-୨ରେ ଉପଲବ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପାଣ୍ଠିର ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ
ସବୁସ୍ତରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପକରଣର ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଗଲା
07 JAN 2022 6:09PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନାର ନୂଆ ଭୂତାଣୁ ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଆଜି ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ସମଗ୍ର ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ।
ଏଥିରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର, ପିଏସ୍‌ଏ/ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଅକ୍ସିଜେନ କନ୍‌ସେନ୍‌ଟ୍ରେଟର ଓ ଅକ୍ସିଜେନ ସିଲିଣ୍ଡରର ସମୟୋଚିତ ଓ ସଫଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ ଏକ ଆଭାସୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏସବୁ ଅକ୍ସିଜେନ ଉପକରଣର ସ୍ଥିତି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ କ’ଣ ତାହାର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ଏବେ ନୂଆ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଓମିକ୍ରନ୍ ସଂକ୍ରମଣ ବଢୁଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଅକ୍ସିଜେନ ଉପକରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖିବା ସହ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଠିକ ସମୟରେ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ କହିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରର ସବୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାସେବା ଓ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଜରୁରୀକାଳନୀ ସ୍ଥିତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକଙ୍କ ପାଖରେ ଏବେ ଯେଉଁ ଇସିଆର୍‌ପି-୨ପାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ତାହାର ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଏହି ଅବସରରେ କହିଛନ୍ତି । ଦୈନିକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କରି ଖର୍ଚ୍ଚର ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏମ୍ ପିଏମ୍‌ଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏହାକୁ ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଭୂଷଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜ୍ୟମାନେ ନିଜର ଖର୍ଚ୍ଚର ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସତ୍ତ ର୍ ନିର୍ଭର କରୁଛି । ଏହି ଅର୍ଥକୁ ଉପଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ କରି ହେବ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇସିଆର୍‌ପି -୨ ପାଣ୍ଠିକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ତରଳ ମେଡିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ (ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଓ) ଟ୍ୟାଙ୍କ ଓ ମେଡିକାଲ ଗ୍ୟାସ ପାଇପ ଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିବେ । ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଓ ଟ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ବିସ୍ଫୋରକ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ପିଇଏସ୍‌୍‌ଓ)ଠାରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମତି ନେବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସ୍ଥିତିର ଦୈନିକ ସମୀକ୍ଷା କରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ନିଜସ୍ୱ ପାଣ୍ଠି ଓ ସିଏସ୍‌ଆର୍ ପାଣ୍ଠିରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ପିଏସ୍‌ଏ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡିକୁ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାକୁ ସେ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ରୋଗୀଙ୍କ ଶଯ୍ୟାକୁ ଅକ୍ସିଜେନ କିପରି ଯାଇ ପହଞ୍ଚୁଛି,ଏହାର ଶୁଦ୍ଧତା ଓ ନିରାପତ୍ତା ଆଦି ଦିଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ‘ମକଡ୍ରିଲ’ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗ୍ୟାସ ନିର୍ଗତ ଯେପିର ନ ହୁଏ ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଅକ୍ସିଜେନ ଫ୍ଲୋମିଟରକୁ ପରୀକ୍ଷା କରି ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅବସ୍ଥାରେ ରଖିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ହସ୍‌ପିଟାଲ ସମେତ ଘରୋଇ ହସ୍‌ପିଟାଲଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ପିଏସ୍‌ଏ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତଦାରଖ କରିବାକୁ ସେ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭେଣ୍ଟିଲେଟରଗୁଡିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରୀୟ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଯଥା ଶୀଘ୍ର ଲଗାଇ ସେସବୁକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଓ ସେଗୁଡିକର ଉପଯୋଗ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହୁଥିବାରୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଏହି ଦୂରତ୍ୱ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଅଧିକ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ଲଗାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲେ ତାହାର ବରାଦ ତୁରନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଇ ଲଗାଯାଉଥିବା ଭେଣ୍ଟିଲେଟରର ଚୂଡାନ୍ତ ବିନିଯୋଗ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରେରଣ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏସବୁ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର୍ସ ଓ ଅକ୍ସିଜେନ ଉପକରଣର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାମ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନିର୍ମାତାଙ୍କୁ ଦେଇ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ତ୍ରୁଟି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ ସେ ବିଷୟରେ ଅନଲାଇନରେ ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ୩୦ତାରିଖରୁ ଏକ ଅନଲାଇନ ଅଭିଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ବୈଠକରେ କୁହାଯାଇଥିଲ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୨ରେ ଜାତୀୟ ଅକ୍ସିଜେନ ଷ୍ଟିୱାଡସିପ୍ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଅତଏବ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶସାରା ଯେପରି ଶୀଘ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୁଏ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ତାହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ । ଦେଶର ୩୭୮ଜିଲ୍ଲାରୁ ୧୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଏହି ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ତାଲିମ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଡିଜିଟି)ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଏକ ଅନଲାଇନ ପିଏସ୍‌ଏ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୪ଟି ଆଂଚଳିକ କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲିଛି । ଏଥିରେ ୧୮୦ଘଣ୍ଟିଆ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏଯାବତ ୪୬୯୦ ପ୍ରାର୍ଥୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମାପ୍ତ କରିସାରିଲେଣି । ଏହାଛଡା ୧୦ଘଣ୍ଟିଆ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୬୮୨୫ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି।
ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ କରୋନା ଔଷଧପତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ମହଜୁଦ ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ସହ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତତ୍ପର ରହିବେ । ଏହାଛଡା ଔଷଧ ଓ ଟିକା ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଡିଭିଡିଏମ୍ ଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଓ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ମହଜୁଦ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସବିଶେଷ ଓ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ ଦୈନିକ ରଖିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି। ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଟିକା ଓ ଔଷଧ ପାଇଁ ପରଚେଜ ଅର୍ଡର ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ମନୋହର ଅଗନାନି, ଏନପିପିଏର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କମଳେଶ ପନ୍ଥ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଡକ୍ଟର ମନଦୀପ କେ ଭଣ୍ଡାରି ଓ ଶ୍ରୀମତୀ ଭି.ହେକାଲି ଝିମୋସି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀଗଣ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବିଭାଗ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀ, କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା, ଶକ୍ତି, ରେଲବାଇ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ।