Ministry of Health and Family Welfare
Centre Reviews preparedness status of the Entire spectrum of oxygen infrastructure including PSA Plants, Oxygen Concentrators and Oxygen Cylinders,Ventilators with States/UTs
Primary responsibility of States/UTs to ensure that Oxygen Equipments are kept functional for timely availability for patient care
Full onus on States to ensure Optimal utilization of ECRP-II funds
Training of Equipment Operators at all Levels to be Completed
07 JAN 2022 6:09PM by PIB Delhi
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary chaired a high-level meeting today to review preparednessstatus of the entire spectrum of oxygen equipment including ventilators, PSA/Oxygen plants, oxygen concentrators and oxygen cylindersfor timely and effective management of the COVID19 pandemic,with States and UTs through a Video Conference today.
Underlining the challenge posed by increasing number of COVID cases across the country, with focus on Omicron, Union Health Secretary emphasized that it is the primary and critical responsibility of States and UTs to ensure all oxygen equipment, till the field level at all health facilities is tested and kept in a functional state to meet any emergent situation.
States/UTs were urged to ensure full and optimal utilization of ECRP-II funds, through daily reviews, and to upload the expenditure on the dedicated NHM PMS portal so that they are eligible for release of further funds in order to strengthen the healthcare facilities till the sub-district levels. Under ECRP-II, funds are also made available for installing Liquid Medical Oxygen [LMO] tanks and Medical Gas Pipeline Systems [MGPS]. States are required to make them operational and secure approval from Petroleum and Explosives Safety Organization [PESO] in respect of LMO tanks.
Union Health Secretary also urged the concerned States to commission PSA plants being set up under state’s own funds and CSR funds on a war-footing through daily reviews. States were requestedto also ensure that mock drill of the PSA plants are carried out to ensure that oxygen flow at the patient bedside adheres to adequate purity, recommended outlet pressure with no leakages. In addition, flowmeters must be tested and remain in functional state. States were exhorted to also monitor installation of PSA plants in private hospital facilities and Medical College Hospitals.
Union Health Secretary emphasized that States need to ensure that the delivered ventilators are quickly installed and commissioned at the designated field health facilities. They were urged to address the large gaps that continue to exist between delivered and installed ventilators, provide consignee details of hospitals for requirement of additional ventilators and expedite the issuing of Final Acceptance Certificates for installed ventilators. States/UTs were further reminded to expedite finalizing maintenance contracts with manufacturers. States/UTs were also advised to lodge any complaint related to ventilators in the online Complaint Management System which was launched on 30 August 2021.
It was pointed out that the Union Health Ministry has started the National Oxygen Stewardship Program from 22ndDecember 2021. States need to ensure that Technical Training of the operators is completed across the country. More than 1600 candidates joined the said training programme covering 738 districts. An online PSA training program is also being carried out by Directorate General of Training [DGT] through 24 regional centres across the country.So far, 4690 candidates have been trained under the 180-hour training program, while 6,825 candidates have received their training under the 10-hour training program.
States to also maintain a state of alertness to ensure adequate buffer stock of drugs.They were urged to update buffer stock details with Government hospitals as well as with Medical Colleges on the Drugs and Vaccine Distribution Management System [DVDMS] portal. States/UTs which have not frozen their buffer requirement of drugs on DVDMS portal were urged to timely update them along with the details of stocks available and purchase orders placed.
Dr Manohar Agnani, AS, Health Ministry, Shri Kamlesh Pant, Chairman, NPPA, DrMandeep K Bhandari, JS, Health Ministry, Smt. V Hekali Zhimomi, JS, Health Ministry and other officials from the Ministry was present in the meeting. Principal Secretary (Health), Mission Director (NHM) from the States/UTs participated in the review meeting.Representatives from Ministries of Coal, Power, Railways and Petroleum & Natural Gas were also present.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
সেন্তরনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পি.এস.এ. প্লান্তশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং অমসুং ওক্সিজেন সীলিন্দরশিং, ভেন্তিলেতরশিং য়াওনা ওক্সিজেন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্পেক্ত্রম পুম্নমক্কী প্রিপেয়র্দনেস স্তেতস রিভ্যু তৌখ্রে
পেসেন্ত কেয়রগীদমক্তা ওক্সিজেন ইক্যুইপমেন্তশিং অদু মতম চানা ফংহন্নবগীদমক্তা নিংথিনা মথৌ পাংথোক্তুনা লৈহনবা হায়বসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মরু ওইবা থৌদাংনি
ই.সি.আর.পি.-II ফন্দশিং নিংথিজনা শিজিন্ননবা রাজ্যশিংদা ফুল ওনস পীখ্রে
থাক পুম্নমক্তা ইক্ব্যিপমেন্ত ওপরেতরশিংগী ত্রেনিং লোইশিল্লগনি
07 JAN 2022 6:09PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশননা সভাপতি ওইদুনা ঙসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা মতম চানা অমসুং খ্বাইদগী এন্না ফবা মওংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাক্সিন্নবগীদমক্তা ভেন্তিলেতরশিং, পি.এস.এ./ওক্সিজেন প্লান্তশিং, ওক্সিজেন কনসেন্ত্রেতরশিং অমসুং ওক্সিজেন সীলিন্দরশিং য়াওনা ওক্সিজেন ইক্যুইপমেন্তগী স্পেক্ত্রম পুম্নমক্কী প্রিপেয়র্দনেস স্তেতস রিভ্যু তৌনবা ভীদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
লৈবাক শিনবা থুংনা কোবিদকী কেসশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা অসিনা শিংনরক্লিবা অসি য়েংলগা, ওমিক্রোন মীৎয়েং থমদুনা, য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরীনা খঙহল্লকখি মদুদি রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাং অসি হেল্থ ফেসিলিতী খুদিংমক্তা লৈরিবা অদুদগীনা ফীলদা লৈরিবা ওক্সিজেন ইক্যুইপমেন্তশিং অদু তেস্ত তৌথোকপা অমসুং লৈহন য়াম্না থুবা অরুবা ফিভম অমদা নিংথিনা মথৌ তৌবা ঙম্নবা মওংনা শেম-শাদুনা থম্বা হায়বসিনি।
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা নুমিৎ খুদিংগী রিভ্যু তৌদুনা ই.সি.আর.পি.-II ফন্দশিং অসি নিংথিনা মপুং ফানা শিজিন্নহন্নবা হায়রকখ্রে, অমসুং সব-দিস্ত্রিক্ত লেভেল ফাওবা হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্নবা মখাতানা ফন্দশিং থাদোকপা য়াহন্নবগীদমক্তা এন.ঐচ.এম পোর্তেলদা এক্সপেন্দিচর অদু অপলোদ তৌনবা খঙহল্লখ্রে। ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা লিক্বিদ মেতাল ওক্সিজেন (এল.এম.ও.) তেঙ্কশিং অমসুং মেদিকেল গ্যাস পাইপলাইন সীস্তেমশিং (এম.জি.পি.এস.) ইনস্তোল তৌবগীদমক্তসু ফন্দশিং ফংহল্লি। রাজ্যশিংনা মদুবু ওপরেসনেল ওইহনবা মথৌ তাই অমসুং এল.এম.ও.তেঙ্কশিংগী মতাংদা পেত্রোলিয়ম অমসুং এক্সপ্লোসিবস সেফতী ওর্গনাইজেশন (পি.ই.এস.ও.)দগী অয়াবা লৌবগী মথৌ তাই।
নুমিৎ খুদিংগী রিভ্যু তৌদুনা রাজ্য মশামক্কী ফন্দশিং অমসুং সি.এস.আর. ফন্দশিংগী মখাদা লিংখৎখিবা পি.এস.এ. প্লান্তশিং অদু কমিশন তৌনবা বুনিয়ন সেক্রেতরীনা মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা তকশিল্লকখ্রে। পেসেন্তকী বেদসাইততা চেল্লিবা ওক্সিজেন অদু মতিক চাবা শেংবগী চাং অদু ঙাক্না চৎপা, লীকেজ লৈতনা রিকমেন্দ তৌবা আউতলেত প্রেসরদা লৈনবা পি.এস.এ. প্লান্তশিংগী মোক দ্রিলশিং পাংথোক্নবসু রাজ্যশিংদা খঙহল্লকখ্রে। মসিগী মথক্তা ফ্লোমিতরশিং অদু তেস্ত তৌথোক্কদবনি অমসুং নিংথিনা মথৌ তৌবা ঙম্বা মওংদা থমগদবনি। রাজ্যশিংদা লনাইগী হোসপিতাল ফেসিলিতীশিং অমসুং মেদিকেল কোলেজ হোসপিতালশিংদা পি.এস.এ. প্লান্তশিং ইন্সতোল তৌবদা য়েংশিন্নবা খঙহল্লকখ্রে।
রাজ্যশিংনা দেলিভর তৌরবা ভেন্তিলেতরশিং অদু মখোয়গী দেসিগ্নেতেদ ফীল্দ হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা য়াম্না য়াংনা ইন্সতোল তৌনবা অমসুং কমিসন তৌনবা হায়না য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরীনা য়াম্না মরু ওইনা পল্লকখি। মখোয়দা ভেন্তিলেতরশিং দেলিভর তৌরে হায়বগা অমসুং ইন্সতোল তৌরে হায়বগী মরক্তা লৈরিবা চাউরবা গেপ অসিবু য়াম্না থুনমক মেনশিন্নবা হায়খ্রে, অহেনবা ভেন্তিলেতরশিংগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা হোসপিতালশিংগী কোনসাইনী দিতেলশিং পীনবা অমসুং ইনস্তোল তৌরবা ভেন্তিলেতরশিংগীদমক্তা ফাইনেল এক্সেপতেন্স সার্তিফিকেৎ পীবদা খরা থুজিন্নবা খঙহনখ্রে। রাজ্যশিং/য়ুতি.শিংদা মেন্যুফেকচররশিংগা মেন্তেনেন্স কন্ত্রেক্তশিং ফাইনেলাইজ তৌবদা খরা হেন্না য়াংশিন্নবা মখাতানা খঙ্নখ্রে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ২০২১গী ওগস্ততা লোঞ্চ তৌখিবা ওনলাইন মেনজমেন্ত সীস্তেমদা ভেন্তিলেতরশিংগা মরী লৈনবা কমপ্লেন অমহেক্তা থাংগৎনবসু তাক্লকখ্রে।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রীনা ২০২১গী দিসেম্বর ২২দগী নেস্নেল স্তেৱার্দশিপ প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে হায়বা খঙহল্লখি। রাজ্যশিংনা ওপরেতরশিংগী তেক্নিকেল ত্রেনিং প্রোগ্রাম অদু লৈবাক শিনবা থুংনা লোইশিন্নবা খঙহল্লকখ্রে। কেন্দিদেত ১৬০০ হেন্না দিস্ত্রিক্ত ৭৩৮দা হায়রিবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসি শরুক য়াখি। গাইরেক্তোরেত জেনরেল ত্রেনিং (দি.জি.তি.)না লৈবাক শিনবা থুংনা রিজনেল সেন্তর ২৪গি খুত্থাংদা ওনলাইন পি.এস.এ. ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমশু শিনখ্রে। পুং ১৮০গী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা কেন্দিদেত ৪৬৯০ ত্রেন তৌখ্রে, অদুগা কেন্দিদেত ৬,৮২৫না পুং ১০গী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অদুগী মখাদা মখোয়গী ত্রেনিং ফংখি।
রাজ্যশিংদা দহিদাক-লাংথকশিংগী অহেনবা স্তোকশিং মতিক চানা থম্নবা মিৎহুম-নাহুম চেৎনা লৈনবসু খঙহল্লকখ্রে। মখোয়দা মেদিকেল কোলেজশিংগা লোইন-লোইইননা সরকারগী হোসপিতালশিংদা লৈরিবা অহেনবা স্তোকশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু দ্রগস এন্দ ভেক্সিন মেনেজমেন্ত সীস্তেম [দি.ভি.দি.এম.এস.] পোর্তেলদা অপদেৎ টৌরক্নবা খঙহনখ্রে। দি.ভি.দি.এম.এস.দা দ্রগশিংগী অহেনবা রিক্বায়রমেন্তকী মতাংদা অপদেৎ তৌদবা রাজ্যশিং/য়ু.ধি.শিংনা লৈরিবা স্তোকশিং অমসুং লৈনবগী ওর্দর পীখিবাশিং অদুগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং অদু মতম চানা অপদেৎ তৌননবা খঙহল্লখ্রে।
দা. মনোহর অগনানি, এ.এস., হেল্থ সেক্রেতরী, শ্রী কামলেশ পন্ত, চেয়রমেন, এন.পি.পি.এ., দা. মন্দীপ কে. ভন্দারি, জে.এস., হেল্থ মিনিস্ত্রী, শ্রীমতি ভি. হেকালি ঝিমোমি, জে.এস., হেল্থ মিনিস্ত্রী অমসুং মিনিস্ত্রীদগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (হেল্থ), মিসন দাইরেক্তর (এন.ঐচ.এম.)না রিভ্যু মীতিং অদুদা শরুক য়াখি। কোল, পাৱর, রেলৱেজ অমসুং পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসতগী মীহুৎশিংসু শরুক য়াখি।