হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কোবিদ-১৯ মতাংদা লৈরিবা পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেস অমসুং নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন প্রোগ্রেসকী মতাংদা য়েংশিনখ্রে
“ঐখোয়না মমাংদা কোবিদকী মায়োক্তা কন্না লান্থেংনখি অমসুং মসিদগী খঙজিন্দুনা ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তকী মায়োক্তা অমুক শিজিন্নগদবনি”
মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈরিবা ক্রিতিকেল বোতলনেকশিংগী মতাংদা খন্নখ্রে; রাজ্যশিংদা ই.আর.সি.পি.- IIগী মখাদা অপ্রুব তৌরবা ফন্দশিং অদু নিংথিনা শিজিন্ননবা তকশিল্লকখ্রে
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কো-ৱিন শিজিন্নদুনা জিলাগী মতুং ইন্না লৈরিবা বেনিফিসরীশিং খঙদোক্তুনা মখোয়গী মথৌ তারিবা ভেক্সিনগী দোজশিং অদু খঙহল্লক্নবা হায়খ্রে
তেস্ত,ত্রেক, ত্রীত, ভেক্সিনেত অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎনা কাংলোনশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা ঐখোয় পুন্না লান্থেংমিন্নবগী মন্ত্রা ওইগদবনি
02 JAN 2022 2:46PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা কোবিদ-১৯গী মতাংদা লৈরিবা পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেস অমসুং নেস্নেল কোবিদ ভেক্সিনেশন কেমপেনগী প্রোগ্রেসকী মতাংদা য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী স্তেত হেল্থ মিনিস্তরশিং অমসুং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং/এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরীশিংগা ঙসি ভর্চুৱল ওইনা ৱারি-ৱাতাই শানখ্রে। মীফম অদু হেনগৎলক্লিবা ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তকী কেসশিং অমসুং হন্দক্তা চহি ১৫-১৮ কাংলুপশিংগী ভেক্সনেশন তৌনবা অমসুং মশক খঙদোক্লবা খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা কাংলুপশিংগী প্রেকোশনরী দোজ কাপথোক্নবা লেপখিবা ৱারেপ অদগী মতাংদা ওইখি। মীফম অদু কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশননা ওফিসিয়েত তৌখি।
মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিং অদুদা শ্রী এস. পাংন্যু ফোম (নাগালেন্দ), শ্রী এন.কে. দাস (ওরিশা), দা. প্রভুরাম চৌধরী (এম.পি.), শ্রী এম.এ. সুব্রামানিয়ম (তামিল.নাদু), শ্রী কেশব মহন্তা (অসাম),শ্রী অনিল ভিজ (হরিয়ানা), সত্যেন্দ্র জেন (দিল্লী), শ্রী আলো লিবাং (অরুনাচল প্রদেশ), বন্না গুপ্তা (ঝারখন্দ), শ্রী মঙ্গল পান্দে (বিহার), শ্রী তি.এস. সিং দ্যো (ছত্তিসগর), চন্দ্রিমা বেনরজী, এম.ও.এস. হেল্থ (ৱেস্ত বেঙ্গাল) অমসুং অতোপ্পা কয়া অমনা শরুক য়াখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি মালেমগী ওইনা, লৈবাকশিংনা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মতাংদা হান্নগী খ্বাইদগী ৱাংবা মতম অদুদগী শরুক ৩-৪ হেন্না হেনগৎলকপা থেংনরি। ওমিক্রোন ভেরিয়েন্ত অসি য়াম্না লৌনগনবা ওইবনা, কেস য়াম্না হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা মেদিকেল সীস্তেম য়াম্না ৱাহনগনি। মরম অদুনা ভারতনা হন্দক্কী মতাং অসিদা কোবিদ-১৯দগী অশোই-অঙাম য়াওদনা নান্থোকপা ঙম্না মহাক্না রাজ্যশিংদা কেস হেনগৎলক্লিবা অসিবু মেনেজ তৌনবা ইনফ্রস্তরকচর শেমগৎপদা অঙম্বা মখৈ হোৎনগদবনি হায়না হায়খি।
দা.মান্দৱিয়ানা মসিগী মতাংদা হায়খি মদুদি কোবিদ ভেরিয়েন্তশিংগী মতাংদা খনদনা শেম-শাবা অমসুং ঙাকথোকপগী মতাংদা লৌখৎফম থোকপা থৌরাংশিংদী চপ মান্নৈ। মহাক্না রাজ্যশিংদা মখোয়গী তীমশিং অদু গ্রাউন্দ লেভেলদা থবক তৌনবা অমুক্কসু হেন্না কনখৎহনবা অমসুং মোনিতর তৌবগী চাং অমসুং কন্তেন্মেন্ত মেকানিজমশিং হেনগৎহন্নবা তকশিনখ্রে। মসিগী মতুং তারকপা ওইনা হোসপিতালগী ইনফ্রস্তরকচর ফগৎহনবা; তেস্তিং তৌবা হনেগৎহনবা, ত্রান্সমিশনগী চেন থুগাইনবগীদমক্তা অহকপা অথিংবা থমবগী পাম্বৈশিং শিজিন্নবা; অমসুং মীয়ামদা কোবিদকা চুনবা চৎনা কাংলোনশিং ঙাক্না চৎহনবা, হায়রিবশিং অসিসু য়াওনা কোবিদ মেনেজমেন্তকী তোঙান-তোঙানবা ইরম কয়া অমগী মতাংদা খন্নখি। মেদিকেল ইনফ্রস্ত্রকচরদা লৈরিবা ক্রিতিকেল বোতলনেকশিংগী মতাংদসু খন্নখি।
লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবসু হোৎনবদা স্তেত এদমিনিস্ত্রেশনশিংনা উৎখিবা দেদিকেশন অমসুং পেসেন্সকীদমক্তা থাগৎলদুনা, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা হায়খি, “মমাংদা ঐখোয়না কোবিদকী মায়োক্তা কন্না লান্থেংনখি অমসুং মসিদগী ঐখোয়না খঙলকপশিং অদু ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তকী মায়োক্তা অমুক শিজিন্নবদা মীৎয়েং থমদুনা কন্না হোৎনগদবনি।” মহাক্না হৌজিক হেনগৎলক্লিবা কেসশিং অসি লাকশিন্নবা কন্তেনমেন্ত মিজরশিংদা অনৌবা অমসুং অহকপা মীৎয়েং থমবগা লোইননা কোবিদকা চুনবা চৎনা কাংলোনশিং অদু মখাতানা ঙাক্না চৎপগী মথৌ তাই হায়না হায়খি।
ভেক্সিনেশন দ্রাইব অসিগী য়াম্না মরু ওইবা অদু পল্লদুনা, মন্ত্রতীনা খঙহল্লকখি, “ঐখোয়না চহি কাংলুপ ১৫-১৮গী ভেক্সিনেশন অমসুং প্রেকোশনরী দোজ কাপ্পা য়ারবা বেনিফিসরীশিংগী মতাংদা প্লানিং তৌনবা খনগদবনি”। দা. মনসুখ মানদৱিয়ানা হেল্থকেয়র ৱার্করশিং অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংবু মপুংফানা ভেক্সন কাপথোক্নবা খঙহনখ্রে মরমদি মখোয়শিং অসি খ্বাইদগী খুদোং থিনিংঙাই ওইবা কাংলুপ্তা চল্লি।
রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংবু মতিক চারবা অহলশিংগী অহানবা দোজ কাপ্পগী চাং অদু লৈবাক অসিগী চাংচৎ ৯০% য়ৌহনবগীদমক্তা থাগৎপগা লোইন-লোইননা, ভেক্সিনেশন তৌবগী চাংচৎ অদু লৈবাক অসিগী চাংচত্তগী তাবা রাজ্যশিংদা, ভেক্সিন কাপ্পগী চাং হেনগৎহন্নবসু হায়খ্রে। রাজ্যশিংদা চয়োলগী ওইবা প্লান অমা শেমদুনা লৈবাক অসিগী ওইবা ভেক্সিনেশনগী চাং অসি য়ৌনবা অমসুং মদুদগী হেলহন্নবা হায়খ্রে অমসুং সেক্রেতরী / হেল্থকী এ.সি.এস.কী লেভেলদা প্লান অদু নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিন্নবসু হায়খ্রে [মরু ওইনা মীখল লৈরিবা রাজ্য মঙা, পঞ্জাব, গোৱা, উত্তরাখন্দ, য়ু.পি. অমসুং মনিপুর]
অনৌবা ভেক্সিনেশন গাইদলাইনবু অপনবা লৈতনা চৎথনবগীদমক পীরিবা গাইদলাইনশিংবু অপনবা লৈতনা চৎথনবগীদমক রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপ অসিবু ভেক্সিন কাপকদৌরিবা মীওইশিং অমসুং ভেক্সিনেশনগী তীম মেম্বরশিংবু নিংথিনা ওরিয়েন্তেশন পীনবা অমসুং চহি ১৫-১৮ ফাওবগী কাংলুপকী ভেক্সিনেশন তৌনবগীদমক্তা ওইবা ভেক্সিন কাপ্নবা মফমশিং অদু খঙদোক্নবা পাউতাক পীরকখ্রে। ভেক্সিন কাপ্পা মতমদা ভেক্সিন য়ানশিন্নদনবা, তোঙানবা সি.ভি.সি.শিং, ভেক্সিন কাপ্নবা তোঙান-তোঙানবা মফমশিং, তোঙানবা ক্যুশিং (করিগুম্বা মফম অমত্তদা অহলশিংগা ভেক্সিন অসি কাপ্পা তারবদি) অমসুং তোঙান-তোঙানবা ভেক্সিনেশন তীম (করিগুম্বা মফম অমত্তদা অহলশিংগা ভেক্সিন অসি কাপ্পা তারবদি) শেমগদবনি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা জিলা জিলাগী মতুং ইন্না কো-ৱিন এপ শিজিন্নদুনা বেনিফিসরীশিংগী মশিংগী মতুং ইন্না চংগদৌরিবা ভেক্সিন দোজকী মশিংসু খংহল্লক্নবা হায়খ্রে। কোভেক্সিন কাপ্পগী মফমশিংদা মাংজৌননা য়েনথোকপগী প্লান শিন্নবা অমসুং য়ামদ্রবদা নুমিৎ ১৫নি মমাংদা মীচমদা ভেক্সিন কাপ্পগী মফম অমসুং মতম খংহন্নবসু হায়খ্রে।
দা. মনসুখ মান্দৱিয়ানা য়ুনিয়ন গোভর্নমেন্তনা লৈবাক অসিদা ইন্ফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ভেক্সিন প্রোদক্সন ফগৎহন্নবা মখল মখলগী খোংথাং কয়া লৌখৎলি হায়নসু খংহলকখি। রাজ্য / য়ু.তি.শিংদা লৈবাক শিনথুংনা মসিগী কান্নবা ফংনবগীদমক খ্বায়দগী ফবা প্রেকতিস লৌখৎনবগী হায়খ্রে।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর অসিনা রাজ্য অমসুং য়.তি.শিংদা, ইমরজেন্সী কোবিদ রেসপোন্স পেকেজ (ই.সি.আর.পি.- II) গী মনুং চন্না লৈরিবা ফন্দকী শরুক ১৭%দগী খরা খক্তমক হেন্না শিজন্নরি হায়নসু খংহনখ্রে। রাজ্য অমসুং য়.তি.শিংবু ই.সি.আর.পি.-IIগী মনুং চন্না আই.সি.য়ু. ফমুংশিং, পেদিয়াত্রিক আই.সি.য়ু./ ঐচ.দি.য়ু. ফমুংশিংনাচিংবা অতৈ-অতোপ্পা পোচৈশিংগী ফিভম মাংজৌননা য়েংশিন্নবগীদমক খংহনখ্রে। রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা তেলি-মেদিসিন, তেলি-কনসলতেসন, হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা, এম্বুলেন্স মতম চানা ফংহন্নবা, ইন্সতিত্যুস্নেল ক্বারেন্তিন তৌনবগীদমক কোবিদকী ফেসিলিতীশিংগা শেম-শাদুনা লৈনবা অমসুং হোম আইসোলেসনদা লৈরিবশিংবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা অমসুং কুপ্না য়েংশিন্নবগীদমক আই.তি.তুল শিজিন্ননবগীদমক হায়খ্রে। রাজ্য অমসুং য়.তি.শিংদা ই.সি.আর.পি.-IIগী মনুং চন্না এপ্রুব তৌরক্লিবা ফন্দশিং অসি মফম চানা শিজিন্ননবসু হায়খ্রে অমসুং মসিগী মতাংদা করিগুম্বা সজেশন লৈরদি পিরক্নবসু হায়খ্রে।
এন.ঐচ.এম.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী অমসুং এম.দি., শ্রী বিকাস শিলনা দিতেল প্রেজেন্তেসন পীদুনা রাজ্যশিংনা ই.সি.আর.পি.-IIগী ফন্দশিংবু ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত অমসুং য়ুতিলাইজেশনগী লৈরিবা ফিভম অদুগী মতাংদা হায়খি। হেল্থকী এদিস্নেল সেক্রেতরী, দা. মনোহর অগনানিনা লৈবাক অসিদা চৎথরিবা ভেক্সিনেশনগী অপদেত পীখি। হেল্থ মিনিস্ত্রীগী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী লৱ অগরৱালনা রাজ্যশিংদা কোবিদ হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা কুপথনা নৈনদুনা খংহল্লকখি অমসুং হৌজিক হৌজিক হেনগৎলক্লিবা কোবিদকী কেসশিং অসিবু লাকশিন্নবা তেস্ত তৌবা, সর্ভিলেন্স অমসুং কন্তেনমেন্ত তৌনবা থৌরাংশিংবু অমুক্কসু হেন্না হেনগৎহন্নবা হায়খ্রে। মরি লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (হেল্থ), এদিস্নেল চীফ সেক্রেতরী (হেল্থ), অমসুং স্তেত সর্ভিলেন্স ওফিসরনা মখোয়গী খন্ননিংঙাই ওইরবা ৱাফমশিং অদু খন্নরদুনা মখোয়গী ফিদবেক অমসুং সজেশনসু পীরকখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews Public Health Preparedness to COVID19 and National COVID19 Vaccination Progress with States/UT
“We have put up a strong fight against COVID earlier and this learning must be used to re-focus on efforts against Omicron variant”
Critical Bottlenecks in Medical Infrastructure Discussed; States urged to better utilize approved funds under ECRP-II
States/UTs advised to share their requirement of vaccine doses through district wise estimation of beneficiaries using Co-WIN
Test, Track, Treat, Vaccinate and COVID Appropriate Behaviour to be the mantra for our collective fight against Covid-19
02 JAN 2022 2:46PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today virtually interacted with State Health Ministers and Principal Secretaries/ Additional Chief Secretaries of States/UTs to review the Public Health Preparedness to COVID19 and progress of National COVID19 vaccination campaign. The meeting was held in view of the rising cases of the Omicron variant and the recent decisions to roll-out vaccination for the age group 15-18 years and precautionary dose for identified vulnerable categories. The meeting was officiated by the Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan.
State Health Ministers who joined the meet included Shri S Pangnyu Phom (Nagaland), Shri N K Das (Odisha), Dr. Prabhuram Choudhary (MP), Shri Ma Subramanian (Tamil Nadu), Shri Keshab Mahanta (Assam), Shri Anil Vij (Haryana), Satyendar Jain (Delhi), Shri Alo Libang (Arunachal Pradesh), Banna Gupta (Jharkhand), Shri Mangal Pandey (Bihar), Shri T.S. Singh Deo (Chhattisgarh). Ms. Chandrima Bhattacharjee, MoS Health (West Bengal) and others.
The Union Health Minister noted at the very outset that globally, countries are experiencing 3-4 times the surge in Covid-19 cases in comparison to their earlier peaks. The Omicron variant being highly transmissible, a high surge in case can overwhelm the medical system. He therefore advised the States to leave no stone unturned in ramping up infrastructure to manage a high surge so that India escapes unscathed from this episode of COVID-19.
Dr. Mandaviya said in this regard that irrespective of the COVID variants, measures for preparedness and protection remain the same. He urged the states to re-invigorate their teams to work at the ground level and strengthen monitoring and containment mechanisms. This was followed by a comprehensive and detailed discussion on various aspects of COVID management including ramping up of hospital infrastructure; increased testing; stringent restrictive measures for breaking the chain of transmission; and stress on COVID Appropriate Behaviour among the masses. Critical bottlenecks in medical infrastructure were also discussed.
Applauding the dedication and patience shown by state administrations in their fight against the pandemic and in simultaneously ensuring the welfare of the people, Dr. Mansukh Mandaviya said, “We have put up a strong fight against Covid earlier and this learning must be used to re-focus on efforts against the Omicron variant.” He stressed on the continued need to follow COVID Appropriate Behaviour along with renewed and stringent focus on containment measures for addressing the present surge.
Underscoring the critical importance of vaccination drive, the Minister observed, “We must focus on planning with regard to the 15-18 age group vaccination and precautionary doses for eligible beneficiaries”. Dr Mansukh Mandaviya also urged states to ensure that the healthcare workers and frontline workers are fully vaccinated, as they form the vulnerable categories.
While appreciating the efforts of States/UTs in achieving the national average of 90% coverage of first dose vaccination of all eligible adults, he urged those states, whose progress of vaccination is below the national average, to ramp up their vaccination campaign. States were also advised to prepare a weekly plan to catch up & exceed the average national vaccination coverage and review the implementation of this plan on a daily basis at the level of Secretary/ACS Health [with special emphasis in 5 poll-bound States of Punjab, Goa, Uttarakhand, Uttar Pradesh and Manipur]
Stressing on the need to ensure smooth implementation of new vaccination guidelines, States/UTs were advised to ensure the orientation of vaccinators and vaccination team members for vaccination of 15-18 years age-group and the identification of dedicated session sites for vaccination of 15-18 years age-group. To avoid the mixing-up of vaccines during administration, separate CVCs, separate session sites, separate queue (if at same session where adult vaccination is ongoing) and separate vaccination team (if at same session site) are to be strived for. States/UTs were also advised to share their requirement of vaccine doses through district wise estimation of beneficiaries using Co-WIN. They were urged to plan for distribution of Covaxin to identified session sites well in advance and publish sessions for at least 15 days to provide sufficient visibility.
Dr Mansukh Mandaviya also pointed out that various measures are being taken by the Union Government to ramp up infrastructure development and vaccine production in the country. He requested states/UTs to share their best practices so that the entire country can benefit.
The Union Health Minister brought attention of the States/UTs to the fact that collectively, they have only used just over 17% of the available approved funds under Emergency COVID Response Package (ECRP-II). States/UTs were exhorted to expedite the physical progress under ECRP-II in terms of ICU beds, oxygen beds, Paediatric ICU/HDU beds etc. States/UTs were also urged to effectively use IT tools for tele-medicine and tele-consultation, including training and capacity building of human resources, timely availability of ambulances, readiness of states to operationalise COVID facilities for institutional quarantining, and effective and supervised monitoring of those in home isolation. At the same time, he also urged states/UTs to better utilize the approved funds under ECRP-II and invited any suggestions regarding the same.
Shri Vikas Sheel, Addl. Secretary and MD, NHM spoke on the status of infrastructure development and utilisation of ECRP II funds by states through a detailed presentation. Dr. Manohar Agnani, Addl. Secretary (Health) presented the update on the status of vaccination in the country. Shri Lav Agarwal, Joint Secretary, Health Ministry presented a granular analysis of the COVID trajectory in the States and suggested the ramping up of testing, surveillance and containment mechanisms to address the recent surge in cases. Principal Secretary (Health), Additional Chief Secretary (Health) and State Surveillance Officer of the concerned states/UTs offered their feedback and suggestions while discussing their points of concern.