ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଲଖପତ ସାହେବ ଠାରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କର ଗୁରୁ ପୁରବ ଉତ୍ସବକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ
24 DEC 2021 11:17AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୫ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ ଗୁଜୁରାଟର କଚ୍ଛ ସ୍ଥିତ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଲଖପତ ସାହିବରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କର ଗୁରୁପୁରବ ଉତ୍ସବକୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୩ ଡିସେମ୍ବରରୁ ୨୫ ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ଶିଖ ସଙ୍ଗତ ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଲଖପତ ସାହେବରେ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କର ଗୁରୁପୁରବ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରନ୍ତି । ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଲଖପତରେ ରହିଥିଲେ । ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଲଖପତ ସାହିବଙ୍କର କଠଉ ଏବଂ ପାଲଖି (ଦୋଳି) ସହିତ ଗୁରୁମୁଖିର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏବଂ ମାର୍କିଂ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ ସହିତ ତାଙ୍କର କିଛି ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି ।
୨୦୦୧ ଭୂକମ୍ପରେ ଗୁରୁଦ୍ୱାର କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଳା । କ୍ଷୟକ୍ଷତିର ମରାମତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ତତ୍କାଳୀନ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜରୁରୀ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେପରି ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ଜୀଙ୍କର ୫୫୦ ତମ ପ୍ରକାଶ ପୁରବ, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ୩୫୦ ତମ ପ୍ରକାଶ ପୁରବ ଏବଂ ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କ ୪୦୦ ତମ ପ୍ରକାଶ ପୁରବ ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରୟାସରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ।

Prime Minister's Office
PM to address Gurpurab celebrations of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib
24 DEC 2021 11:17AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will address the Gurpurab celebrations of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib in Kutch, Gujarat on 25 December 2021, at around 12:30 PM , via video conferencing.
Every year from 23rd December to 25th December, Sikh Sangat of Gujarat celebrate the Gurpurab of Guru Nanak Dev Ji at Gurudwara Lakhpat Sahib. Guru Nanak Dev ji had stayed at Lakhpat during the course of his travels. Gurudwara Lakhpat Sahib has his relics including wooden footwear and palkhi (cradle) as well as manuscripts and markings scripts of Gurmukhi.
The Gurudwara had suffered damages during the 2001 earthquake. The then Gujarat Chief Minister, Shri Narendra Modi, had undertaken urgent efforts to ensure repair of the damages. This step showed the deep reverence of the Prime Minister for the faith, as also reflected in multiple recent endeavours, including the celebrations of 550th Parkash Purab of Guru Nanak Dev Ji, 350th Parkash Purab of Guru Gobind Singh Ji, and 400th Parkash Purab of Guru Tegh Bahadur ji.