Prime Minister's Office
PM inaugurates the Saryu Nahar National Project in Balrampur, UP
"Demise of General Bipin Rawat is a great loss for every Indian, for every patriot"
"The nation is with the the families of the heroes we have lost"
"The completion of the Saryu Canal National Project is proof that when the thinking is honest, the work is also solid"
"We have done more work in less than 5 years in the Saryu canal project than what was done in 5 decades. This is a double engine government. This is the speed of work of the double engine government"
11 DEC 2021 3:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the Saryu Nahar National Project in Balrampur, UP today. Governor of Uttar Pradesh Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister paid homage to India's first Chief of Defence Staff, General Bipin Rawat and said that his demise is a great loss for every Indian, for every patriot. “The whole country has been a witness to the hard work that General Bipin Rawat ji was doing to make the country's forces self-reliant” he said. The Prime Minister continued and said that though India is in sorrow ‘but even after suffering the pain, we neither stop our pace nor progress. India will not stop. Efforts to make the country's armed forces self-reliant Campaign to strengthen coordination between the three armies, Will keep moving forward. General Bipin Rawat, in the days to come, will see his India moving forward with new resolutions. The work of improving the security of the country's borders, Work to strengthen border infrastructure will continue’ he added. He said the doctors are working hard to save the life of Group Captain Varun Singh who is a son of Uttar Pradesh, a resident of Deoria. “I pray to Maa Pateshwari to save his life. The nation is with the family of Varun Singh ji today and with the families of the heroes we have lost”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said proper utilization of the water of the country's rivers, and adequate water reaching the farmers' fields, is one of the top priorities of the government. The completion of the Saryu Canal National Project is proof that when the thinking is honest, the work is also solid.
The Prime Minister said when the work on this project started, its cost was less than Rs 100 crore. Today it has been completed after spending about 10 thousand crores. The country has already paid 100 times more for the negligence of the previous governments. “If it is government money, then why should I care? This thinking had become the biggest obstacle in the balanced and all-round development of the country. This thinking also kept the Saryu canal project hanging”. The Prime Minister said ‘We have done more work in the Saryu canal project than what was done in 5 decades in less than 5 years. This is a double engine government. This is the speed of work of the double engine government, our priority is to finish the project on time”.
The Prime Minister listed long pending projects like Baan Sagar Project, Arjun Sahayak irrigation project, AIIMS and fertilizer plant at Gorakhpur that were completed by the double engine government. He also cited Ken Betwa Link project as an example of this government’s commitment. The 45000 crore Rs project was approved in the last Cabinet meeting. The project will play a key role in getting the Bundelkhand region rid of the water problem. The Prime Minister also said that small farmers are being linked to government schemes for the first time. PM KIsan samman Nidhi, alternative income streams in fishery and dairy and bee culture and opportunities in ethanol are some of the steps being taken. In the last four and half years, ethanol worth 12000 crore has been purchased from Uttar Pradesh itself, the Prime Minister said. The Prime Minister invited the farmers for the event being organized on 16th Dec about natural farming and zero budget farming. He also informed that more than 30 lakh families of the state have got pucca houses under PMAY, most of them are in the name of the women of the families. He also talked about the benefits of the Svamitva yojna.
The Prime Minister said in this Corona period, sincere effort was made so that no poor should sleep hungry. Right now, the campaign for free ration being provided under PM Garib Kalyan Anna Yojana has been extended beyond Holi.
The Prime Minister commented that as opposed to earlier times when mafia used to get protection, today mafia is being cleaned out and the difference is visible. Earlier, strongmen were promoted. Today, Yogi ji's government is engaged in empowering the poor, downtrodden, backward and tribals. That's why the people of UP say - the difference is visible. Earlier illegal occupation of land by the mafia was the norm while today, Yogi ji is running bulldozer over such encroachment. That's why the people of UP say - the difference is visible, the Prime Minister emphasized.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସରଜୁ କେନାଲ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
“ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତଙ୍କ ବିୟୋଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଓ ଦେଶପ୍ରେମୀ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ କ୍ଷତି”
“ଯେଉଁ ବୀରମାନଙ୍କୁ ଆମେ ହରାଇଲୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହ ରହିଛି”
“ଭାବନାରେ ସାଧୁତା ଥିଲେ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେପରି ମଜବୁତ ହୋଇଥାଏ ଓ ସରଜୁ କେନାଲ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଏହାର ପ୍ରମାଣ”
“ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯାହା ହୋଇପାରି ନ ଥିଲା ଆମେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସରଜୁ କେନାଲ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ କାମ କରିଛୁ । ଏହା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏହିପରି ଦ୍ରୁତତର”
11 DEC 2021 3:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୧.୧୨.୨୧) ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ବଳରାମପୁରଠାରେ ଜାତୀୟ ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମତୀ ଆନନ୍ଦିବେନ ପଟେଲ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶିଖାୱତ ସେଠାରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରିବା ସହ ତାଙ୍କର ବିୟୋଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଓ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମସ୍ତବଡ କ୍ଷତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଦେଶର ସୈନ୍ୟବାହିନୀକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ ମହାଶୟଙ୍କ ଅବଦାନ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯଦିଓ ଭାରତ ଶୋକାଭିଭୂତ, ସମସ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସତ୍ତ୍ୱେ ଆମେ ଆମର ବିକାଶ ଗତିକୁ ବନ୍ଦ କରିନାହୁଁ ଓ ଭାରତ ଓ କେବେବି ବି ଅଟବିକ ନାହିଁ । ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଶୀଳ କରିବା ସହ ତିନିବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଗକୁ ବଢି ଚାଲିବ । ଜେନେରାଲ ବିପିନ ରାୱତ ଆଗକୁ ତାଙ୍କର ଭାରତ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ସହ ଆଗେଇବା ଦେଖିବେ । ଦେଶର ସୀମା ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ସହ ସୀମାନ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୁଦୃଢୀକରଣ ମଧ୍ୟ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଦେଓରିଆର ସୁପୁତ୍ର ଗ୍ରୁପ କ୍ୟାପଟେନ ବରୁଣ ସିଂଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସକମାନେ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । “ମୁଁ ମା ପାଟେଶ୍ୱରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି । ଦେଶ ଆଜି ବରୁଣ ସିଂଙ୍କ ପରିବାର ଓ ଆମେ ହରାଇଥିବା ବୀରମାନଙ୍କ ପରିବାର ପଛରେ ଛିଡା ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ନଦୀଗୁଡିକରେ ଜଳର ସୁବିନିଯୋଗ ଓ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଜମିକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଆଜିର ସରକାର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାବନାରେ ସଚ୍ଚୋଟପଣ ଥିଲେ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେହିକରି ସୁଦୃଢ ହୋଇଥାଏ ଓ ଆଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ସରଜୁ କେନାଲ ଜାତୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ତାହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ସେତେବେଳେ ଏହାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ଶହେକୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥିଲା । ଆଜି ଦଶହଜାର କୋଟି ବ୍ୟୟ କରିବା ପରେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ପୂର୍ବତନ ସରକାରଙ୍କ ଅବହେଳା ଯୋଗୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଶହେଗୁଣା ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିଛି । “ ଏହା ଯଦି ସରକାରୀ ଅର୍ଥ ତେବେ ମୋର କ’ଣ ଯାଏ ଆସେ ? ଏଭଳି ଭାବନା ଦେଶର ସନ୍ତୁଳିତ ଓ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶରେ ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟ ସରଜୁ ଜାତୀୟ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ ଝୁଲି ରହିଥିଲା ।” ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେଆମେ ପାଞ୍ଚ ଦଶନ୍ଧିରେ ହୋଇପାରି ନ ଥିବା ସରଜୁ କେନାଲ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତତର ଓ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମାପନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାକି ପଡିଥିବା ବାଣ ସାଗର ପ୍ରକଳ୍ପ, ଅର୍ଜୁନ ସହାୟକ ଜଳସଚେନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗୋରଖପୁରରେ ଏମ୍ସ ଓ ସାର କାରଖାନା ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଅମଳରେ ହିଁ ଶେଷ ହୋଇଛି । କେନ-ବେଟୱା ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସରକାରଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାର ଏକ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ । ୪୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଗତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳକଷ୍ଟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ପିଏମ କିଶାନ ସମ୍ମାନନିଧି, ମାଛଚାଷ ଦ୍ୱାରା ବିକଳ୍ପ ଆୟପନ୍ଥା, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ , ମହୁମାଛି ପାଳନ ଓ ଇଥାନଲ ସୁଯୋଗ ଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଗତ ସାଢେ ଚାରିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବଳ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶରୁ ବାରହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଥାନେଲ କ୍ରୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଆସନ୍ତା ୧୬ତାରିଖ ଦିନ ପ୍ରାକୃତିକ ଓ ଶୂନ୍ୟ ବଜେଟ ଚାଷ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।
ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟର ୩୦ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପିଏମଏୱାଇ ଯୋଜନୀ ଅଧୀନରେ ପକ୍‌କା ଘର ପାଇଛନ୍ତି । ସେଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ ଘର ପରିବାରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି । ସେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ଉପକାରିତା ଉପରେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେପରି କରୋନା ସମୟରେ କୌଣସି ଗରିବ ଲୋକ ଉପବାସରେ ନ ରହନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଛି । ମାଗଣା ରାସନ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ପିଏମ୍ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜାନକୁ ହୋଲି ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗରୁ ଯେପରି ବାହୁବଳୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷାପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା । ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ରାସ୍ତାରୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଓ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ଆଗରୁ କେବଳ ବଳଶାଳୀମାନେ ସୁବିଧା ହାତଉ ଥିଲେ । ହେଲେ ଆଜି ଯୋଗିଜୀଙ୍କ ସରକାର, ଗରିବ ଦଳିତ, ଅନଗ୍ରସର ଓ ଜନଜାତି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଜନସାଧାରଣ ଏଇଟା ଦେଖିବାର କଥା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଯୋଗିଜୀ ସେହିପରି ଜବରଦଖଲ ଉପରେ ବୁଲୁଡୋଜର ଚଳାଇଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ବାସୀ କହୁଛନ୍ତି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆଖିରେ ଦେଖିବା ଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।