হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দবল্যু.ঐচ.ও.না রিপোর্ত তৌরকখিবা অনৌবা কোবিদ১৯ ভেরিয়েন্ত(ওমিক্রোন) অসি য়েংলগা কেন্দ্রনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেস য়েংশিনখ্রে
রাজ্যশিংনা মখোয়গী গার্দশিং হন্থদনা থম্নবা পাউতাক পীখ্রে- তেস্ত-ত্রেক, ত্রিত স্ত্রাতিজীদা অমুক হন্না অখন্নবা মীৎয়েং চংখ্রে
ওমিক্রোন ভেরিয়েন্ত আর.তি.পি.সি.আর. অমসুং আর.এ.তি.দা তাদবা তৌদে; কেস অমা হেক্তবু থিন্থদনা অমসুং ঙন্না খঙদোক্নবগীদমক তেস্তিং হেন্না হেন্না পাংথোক্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে
মতম চানা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা মেনেজ তৌনবগীদমক ওইরক্লিবা ক্লস্তরশিং অমসুং হোতস্পোতশিং অসিদা চেকশিন্না মীকুপ-নাহুম শিংনা য়েংশিনগদবনি
ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা, দ্রগশিং মরাং-কাইনা ফংহন্নবা অমদি স্তোক্তা থম্নবা, হোম আইসোলেসন য়েংশিন্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে
জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক কোবিদ১৯ পোজিতিব সেম্পল পুম্নমক ইন্সাকোগ লেবশিংদা থিন্থদনা থাগদবনি
রাজ্যগী সাসন, বি.ও.আই. অমসুং এ.পি.ঐচ.ও.শিংগী মরক্তা ইফেক্তিব ওইবা অমসুং মতম চাবা কোওর্দিনেসন মরু ওই হায়না পনখ্রে
ভেক্সিন মপুং-ফানা কাপথোকহনবদা মীৎয়েং থমদুনা “হর ঘর দস্তক” ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ দিসেম্বর ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে
30 NOV 2021 2:03PM by PIB Imphal
তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংদগী কোবিদ১৯গী ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তগী রিপোর্তশিং লাক্লিবা অসিদা কোবিদ-১৯ পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স মিজরশিং অমসুং প্রিপেয়র্দনেস য়েংশিন্নবা ঙসি মফম অসিদা নিতি আয়োগকী মেম্বর(হেল্থ) দা. ভি.কে. পোল শরুক য়াদুনা কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুসননা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখ্রে৷
মীফম অসিদা এম.ও.সি.এ. সেক্রেতরী শ্রী রজিব বনসাল, আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. অমসুং সেক্রেতরী(হেল্থ রিসর্স) দা. বলরাম ভর্গবা, এন.সি.দি.সি.গী দাইরেক্তর দা. সুজীত কে. সিংহ, স্তেত হেল্থ সেক্রেতরীশিং, এম.দি.শিং(এন.ঐচ.এম.), এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, ব্যুরো ওফ ইনবেস্তিগেসন(বি.ও.আই.), স্তেত এয়রপোর্ত পব্লিক হেল্থ ওফিসিয়েলশিং(এ.পি.ঐচ.ও.শিং)গী মীহুৎশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী অতোপ্পা ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি৷
কোবিদ১৯গী অনৌবা ভেরিয়েন্ত অসি য়েংলগা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীশিং অসি রাজ্যশিংদা সেয়র তৌখ্রে হায়না হঞ্জিন-হঞ্জিন পল্লদুনা, রাজ্যশিংনা মখোয়গী গার্দশিং হন্থহন্দনবা অমদি এয়রপোর্তশিং, হিথাংফমশিং অমসুং লেন্দ বোর্দর ক্রোসিংশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিদা চংলক্লিবা ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিংদা চেকশিন্না মীকুপ-নাহুম শিংনা য়েংশিন্নবা কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে৷
রাজ্যশিংদা অখন্ননা পাউতাক পীখিবশিং-
• ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিংগী ইফেক্তিব সর্ভিলেন্স তৌবা: “রিক্স ৱাংবা” লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা ইন্তরনেস্নেল ত্রাবেল্লরশিংগী সেম্পলশিং অহানবা নুমিৎতা তেস্ত তৌবা অমদি ৮শুবা নুমিৎতা অমুক হন্না তেস্ত তৌবা দরকার ওই৷ “রিক্স ৱাংবা” লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা ইন্তরনেস্নেল ত্রাবেল্লরশিংনা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী রিপোর্ত অদু লাক্ত্রিবা ফাওবা এয়রপোর্তশিংদা ঙাইদুনা লৈনবা অমদি মদুগী মাংওইননা কন্নেক্তিং ফ্লাইতশিং বুক তৌদনবা ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিংদা খঙহনখ্রে৷
• জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক পোজিতিব সেম্পল পুম্নমক ইন্সাকোগ লেবশিং(রাজ্যশিংদা মেপ তৌখ্রবা)দা শুংশোই শোইদনা থাগদবনি৷ পোজিতিব ওইরবা মীওইশিংগী কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌনবা অমদি নুমিৎ ১৪ ফাওবগী ওইনা পাংথোক্নবা রাজ্যশিংনা হোৎনগদবনি৷
• তেস্তিং হেনগৎহনবা: তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অমদি তেস্তিং গাইদলাইনশিং চেকশিন্না চৎনহনগদবনি৷ আর.তি.-পি.সি.আর. রেসিও ঙাক্না থমদুনা জিলা খুদিংমক্তা তেস্তিং মরাং কাইনা তৌগদবনি৷
• হোতস্পোতশিং ইফেক্তিব ওইনা য়েংশিনবা: ইকুই কুইদ্রিঙাদা পোজিতিব কেসশিং পাক-শন্না লৈখিবা এরিয়াশিং লেপ্পা-লৈতনা য়েংশিনবা হৌখ্রে৷ জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক পোজিতিব সেম্পল পুম্নমক থিন্থবা তৌদনা দিজাইনেতেদ ইন্সাকোগ লেবতা থারি৷
• “রিক্স ৱাংবা” লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা পেসেঞ্জরশিংগী য়ুমশিংদা হকথেংননা চৎতুনা হোম আইসোলেসনগী কেসশিং ইফেক্তিব ওইনা অমসুং চাং নাইনা য়েংশিনবা৷ ৮নি শুবা নুমিৎতা তেস্ত তৌবা মতমদা নেগেতিব ওইরে হায়না চোংথোরক্লিবা মীওই অদুগী স্তেতস অদু স্তেত এদমিনিস্ত্রেসননা ফিজিকেল্লী ওইনা য়েংশিনগদবনি৷
• হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা: হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর (আই.সি.য়ু., ওক্সিজেন ফমুং, ভেন্তিলেতরশিং ফংহনবা)প্রিপেয়র্দনেস থম্বা৷ খুঙ্গংগী মফমশিংদা মীৎয়েং থমদুনা অমসুং পেদিয়েত্রিক কেসশিংগীদমক ই.সি.আর.পি-II চৎনহনবা৷ লোজিস্তিকশিং, দ্রগশিং অমসুং ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং মরাং-কাইনা সপ্লাই তৌবগা লোইননা সেঙ্কসন তৌখিবা পি.এস.এ. প্লান্তশিং ঙন্না ইমপ্লিমেন্ত তৌহনবা অসিনি৷
• ইন্তরনেস্নেল ত্রাবেল্লর পুম্নমক্কী অকুপ্পা মরোলশিং য়াওনা পোজিতিব ত্রাবেল্লরশিংগী লিস্তকীদমক এ.পি.ঐচ.ও.শিংগা কো-ওর্দিনেত তৌবা অমদি ইফেক্তিব সর্ভিলেন্সকীদমক মখোয়দা সপোর্ত হেন্না পীবা৷
• রাজ্যগী সাসন, বি.ও.আই. ওফিসিয়েলশিং অমসুং এ.পি.ঐচ.ও.শিং, পোর্ত হেল্থ ওফিসরশিং(পি.ঐচ.ও.শিং) অমসুং লেন্দ বোর্দর ক্রোসিং ওফিসরশিং(এল.বি.সি.ও.শিং)গী মরক্তা ইফেক্তিব ওইবা অমসুং মতম চানা কোওর্দিনেসন তৌনবা হায়খ্রে৷
• ঙসি অহিংদগী হৌদুনা ইন্তরনেস্নেল ত্রাবেল্লরশিংগী অনৌবা গাইদলাইনশিং অসি নিংথিনা চৎননবা বি.ও.আই., এ.পি.ঐচ.ও., পি.ঐচ.ও. অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা ঙসি ফমখিবা মীফমদা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷
• লৈবাক অসিদা লৈরিবা ভি.ও.সি.শিং অমা হেক্তদগী মরু ওইনা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পোজিতিব কেস য়াম্না লৈখিবা মফমশিংদা লাইচৎ শন্দোকপা অসি ত্রেক তৌনবা অমসুং লাকশিন্নবা স্তেত সর্ভিলেন্স ওফিসরনা নুংতিগী য়েংশিল্লি৷
• চয়োলগী ওইনা শন্দোকপা মেদিয়া ব্রিফিংশিংগী খুৎথাংদা ওইরক্লিবা ফিভম অসিগী ইবিদেন্স অমসুং সাইন্স বেজ ইনফোর্মেসন অদু চাং-নাইনা শন্দোক্তুনা মীয়ামদা য়ৌহনগদবনি৷
নৌনা থোক্লক্লিবা অনৌবা কোবিদ১৯ ভেরিয়েন্ত অসি “লাইনা-লাইচৎ অমগী মনুংদা লৈবা লাইনা-লাইচৎ” অমনি হায়না পল্লদুনা, লৈবাক অসিনা কোবিদ১৯ থেংনবগী জ্ঞান অমসুং লৌশিং লৈবা হেনগৎলক্লি হায়না দা. ভি.কে. পোলনা ফোংদোকখি৷ কোবিদকা চুনবা শাজৎশিং ঙাক্না চৎপা, মীয়াম পুনবদা য়াওদবা অমসুং ভেক্সিন কাপ্পগী চাং হেনগৎহনবগী মরু ওইবা মখাতানা লৈরি হায়না মহাক্না অমুক্কা হন্না পনখি৷ ভেক্সিন কাপথোকপা অসিনা কোবিদ১৯ থেংনবগী শক্তি লৈবা দিফেন্স অমনি হায়না পল্লদুনা, ভেক্সিনগী অহানবা দোজ ১০০% কাপথোক্নবা অমদি অনিশুবা দোজ কাপ্তনা লৈরিবা অদু মপুং ফানা লোইশিনবদা মীৎয়েং থমদুনা "হর ঘর দস্তক" ভেক্সিনেসন কেম্পেন্দ দিসেম্বর ৩১ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷ কোবিদ১৯ ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা অমদি কভরেজ হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে৷
ওমিক্রোন ভেরিয়েন্ত অসি আর.তি.পি.সি.আর. অমসুং আর.এ.তি.দা তাদবা তৌদে হায়না আই.সি.এম.আর.গী দি.জি.না ফোংদোকখি৷ মরম অদুনা, কেস অমা হেক্তবু থিন্থবা তৌদনা ঙন্না খঙদোক্নবগীদমক তেস্ত হেন্না-হেন্না তৌনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখি৷ রাজ্যশিংনা তেস্ত পাক-শন্না তৌরিবা অসিগী শরুক অমা ওইনা “রিক্স লৈবা” লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা পেসেঞ্জরশিং তেস্ত তৌবদা তার্গেৎ থম্নবা অমদি প্রাইয়োরিতী পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷ ভেক্সিন মখাতানা কাপ্নবা, কোবিদকা চুনবা লমচৎ মখাতানা ঙাক্না চৎপা দরকার ওই অমদি মীয়াম তিনবা মফমশিংদগী লাপ্না লৈনবা হোৎনগদবনি হায়না ফোংদোকখ্রে৷

Ministry of Health and Family Welfare
Centre reviews Public Health Preparedness with States/UTs in view of new COVID19 Variant (OMICRON) classified as VOC by WHO
States advised not to let their guards down- Test, Track, Treat, Vaccinate strategy re-emphasized
The OMICRON Variant doesn't escape RTPCR and RAT; States advised to ramp up Testing for prompt and early identification
Strict vigil on emerging clusters and hotspots for timely and effective management
All COVID19 positive samples to be promptly sent for genome sequencing to INSACOG Labs
Effective and timely coordination between State admin, Bureau of Immigration, Airport Health Offices
States advised to Ensure Strengthened infrastructure, Adequate availability and stock of Drugs, Supervised home isolation
30 NOV 2021 2:03PM by PIB Delhi
Union Health Secretary, Shri Rajesh Bhushan chaired a high-level virtual meeting with States/UTs to review COVID-19 public health response measures and preparedness amid reports of Omicron variant of COVID19 across various countries, here today in the presence of Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog.
The meeting was attended by Shri Rajiv Bansal, Secretary, MoCA, Dr. Balram Bhargava, Secretary (Health Research) & DG ICMR, Dr. Sujeet K. Singh, Director, NCDC, State Health Secretaries, MDs (NHM), representative from Ministry of External Affairs, Bureau of Immigration (BOI), State Airport Public Health Officials (APHOs) and other officials from the States/UTs.
Reiterating that the revised Guidelines and international travel advisories of the Union Health Ministry in view of the new variant of COIVID19 have been shared with the states, Union Health Secretary advised States to not to let their guards down, and keep a strict vigil on the international passengers coming to the country through various airports, ports and land border crossings.
The states were specially advised to -
• Undertake effective Surveillance of International Passengers: Testing of samples of international travelers coming from "At Risk" Countries on 1st Day and of specified category of passengers on 8th Day needs to be scrupulously done. International passengers from “at risk” countries are being advised to prepare to wait at the airports till the report of the RT-PCR test is available.
• To send all positive samples for genome sequencing to INSACOG Labs (mapped with states) promptly. States to undertake contact tracing of positive individuals and follow up for 14 days.
• Enhance Testing: Strengthen the testing infrastructure and strictly implement the testing guidelines. Stats to ensure ample testing in each district while maintaining RT-PCR ratio.
• Effective Monitoring of Hotspots: Continued monitoring of areas where recent cluster of positive cases have emerged. Sending of all positive samples for genome sequencing to designated INSACOG Lab in a prompt manner.
• Effective and regular monitoring of home isolation cases, with physical visits to homes of passengers from “at-risk” countries. The status of those who are negative after the test on the 8th day to also be physically monitored by the state administration.
• Ensuring augmentation of Health Infrastructure: Ensure preparedness of health infrastructure (availability of ICU, O2 beds, ventilators, etc.). To implement ECRP-II, with focus on rural areas and for paediatric cases. Early implementation of sanctioned PSA plants, along with ensuring seamless supply of logistics, drugs, O2 cylinders, etc.
• Co-ordinate with APHOs and “Air Suvidha” portal for list of positive travelers, including details of all international travelers, and strengthen support to them for effective surveillance.
• Effective and timely coordination between State admin, BOI officials, APHOs, Port health officers (PHOs) and Land Border Crossing Officers (LBCOs) stressed upon.
• States advised for meetings today with BOI, APHO, PHO and other relevant officials to ensure smooth implementation of the new Guidelines for International Travelers which come into effect from midnight today.
• Daily monitoring by the State Surveillance Officer to track and contain the spread of transmission of any VoCs in the country, especially from any recent clusters of positive cases.
• Regular dissemination of evidence and science based information on the merging scenario to be shared with the masses through weekly media briefings reemphasized.
Dr Vinod Paul stated that the country is richer in its knowledge of management of COVID19. He underlined the continued importance of COVID Appropriate behavior, avoiding large gatherings and ramping up vaccination. Noting the critical role of vaccination as a powerful defense against COVID19, the "Har Ghar Dastak" vaccination campaign has been extended till 31st Dec with focus on 100% first dose coverage, and completing backlog of second dose vaccination. States have been advised to ramp up the pace and coverage of COVID19 vaccination.
DG, ICMR informed that the OMICRON Variant doesn't escape RTPCR and RAT. Hence, States were advised to ramp up testing for prompt and early identification of any cases. States were advised for target/prioritized testing of passengers from countries not “at-risk”, as part of the ramped up testing by the states. Continued need for further vaccination coverage, adherence to COVID appropriate behavior and need to avoid mass gatherings was stressed.