ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ୍‌ଜିନରେଗା ଯୋଜନାରେ ମଜୁରି ଓ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ବାବଦ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଅଙ୍ଗୀକାର ଦୋହରାଇଲେ କେନ୍ଦ୍ରସରକାର
25 NOV 2021 4:04PM by PIB Bhubaneshwar
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଆଇନ(ଏମ୍‌ଜିନରେଗା) ଅନୁସାରେ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରୀ ଓ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ବାବଦ ଦେୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାଙ୍କର ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ବର୍ଷକୁ ଅତିକମ୍‌ରେ ୧୦୦ଦିନର ନିଶ୍ଚିତ ରୋଜଗାର ପରିବାର ପିଛା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଯେଉଁ ଦାବି କରାଯାଉଛି ତାହାକୁ ପୂରଣ କରାଯିବ ।
ସରକାରୀ ସୂଚନା ଅନୁସାରେ, ଏମ୍‌ଜିନରେଗା ଏକ ଚାହିଦାଭିତ୍ତିକ ଯୋଜନା । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଓ ଚାହିଦା ଅନୁସାରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୪୦କୋଟି ଶ୍ରମ ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଜୁରି ଓ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ବାବଦରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଯେଉଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଅନ୍ତି ତାହା ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା । ଗତ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ବଜେଟ ଆକଳନ ତୁଳନାରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏ ବାବଦରେ ୧୮ଶତାଂଶ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏଯାଏ ମୋଟ ୬୮,୫୬୮କୋଟି ଟଙ୍କା ଏମ୍‌ଜିନରେଗାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଯେତେବେଳେ ଅତିରିକ୍ତ ସମ୍ବଳ / ଅର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡୁଛି, ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଉଛି । ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଯୋଜନା ବାବଦରେ ବଜେଟ୍ ଆକଳନ ବାହାରେ ୫୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା ।
ନିକଟରେ ଏମ୍‌ଜିନରେଗା ଯୋଜନା ପାଇଁ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୧୦ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିରିକ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ସଂଶୋଧିତ ଆକଳନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅର୍ଥ ଚାହିଦାର ଆକଳନ କରାଯାଇ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଭାରତ ସରକାର ଏମ୍‌ଜିନରେଗା ଯୋଜନାରେ ମଜୁରି ଓ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ବାବଦ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଅଙ୍ଗୀକୃତ । ଏହି ଯୋଜନାର ଉପଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ରହିଛି ଭାରତ ସରକାର ତାହାକୁ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି ।

Ministry of Rural Development
Government of India reiterates its commitment to release funds for wage and material payments for proper implementation of the Mahatma Gandhi NREG scheme
25 NOV 2021 4:04PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (Mahatma Gandhi NREGA) provides guarantee of at least 100 days of wage employment against the demand made by a household in a rural area.
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme is a demand driven scheme.
During the Current financial year so far more than 240 crore person-days has been generated as per the demand by the beneficiaries.
Fund release towards wage and material is a continuous process. There has been increase of more than 18% of funds allocation for the current financial year in comparison to previous financial year as budget estimate. During the current FY so far more than Rs.68,568 crore funds have been released for the implementation of the scheme in the States/UTs.
Whenever, additional fund is required, Ministry of finance is requested to provide the funds. In the previous financial year, Ministry of Finance allocated Rs.50,000 crore additional funds for the scheme over and above that of BE.
Recently, Ministry of Finance allocated additional funds of Rs.10,000 crore for Mahatma Gandhi NREGA as an interim measure. Further, allocation may be made upon assessment of demand during the Revised Estimate stage.
Government of India is committed to release funds for wage and material payments for proper implementation of the scheme, as per the provisions of the act and guidelines applicable for Central Government as well as State Governments.