Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Continuation of the umbrella scheme "Atmosphere' & Climate Research-Modelling Observing Systems & Services (ACROSS)" from the 14th Finance Commission to the next Finance Commission Cycle (2021-2026)
ACROSS along with its eight sub-schemes to the next finance cycle of five will cost estimated of Rs.2,135 crore
24 NOV 2021 3:41PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today gave its approval for continuation of the umbrella scheme "Atmosphere & Climate Research-Modelling Observing Systems & Services (ACROSS)" along with its eight sub-schemes to the next finance cycle of five years i.e. 2021-2026 at an estimated cost of Rs.2,135 crore. The scheme is being implemented by the Ministry of Earth Sciences (MoES) through its units namely India Meteorological Department (IMD), National Centre for Medium Range Weather Forecasting (NCMRWF); Indian Institute of Tropical Meteorology (IITM) and Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS).
Details:
ACROSS scheme pertains to the atmospheric science programs of Ministry of Earth Sciences (MoES) and addresses different aspects of weather and climate services. Each of these aspects is incorporated as eight sub-schemes under the umbrella scheme "ACROSS" and is implemented in an integrated manner through the aforesaid four institutes.
Implementation Strategy and target:
The eight sub-schemes under the ACROSS scheme are multi disciplinary in nature and will be implemented in an integrated manner through IMD, IITM, NCMRWF and INCOIS to cover all the aspects of the weather and climate. Each institute has a designated role for accomplishing the above tasks through the following eight schemes:
1. Commissioning of Polarimetric Doppler Weather Radars (DWRs)-IMD
(ii) Upgradation of Forecast System-IMD
(iii) Weather & Climate Services-IMD
(iv) Atmospheric Observations Network-1 MD
(v) Numerical Modelling of Weather and Climate -NCMRWF
(vi) Monsoon Mission III- IITM/NCMRWF/INCOIS/IMD
(vii) Monsoon Convection, Clouds and Climate Change (MC4)- IITM/NCMRWF/IMD
(viii) High Performance Computing System (HPCS)-IITM/NCMRWF
Major impact including employment generation potential
The scheme will provide improved weather, climate, ocean forecast and services, and other hazard related services thereby ensuring transfer of commensurate benefits to the end -user through various services like Public weather service, Agro-meteorological Services, Aviation services, Environmental monitoring services, Hydro-meteorological services, climate services, tourism, pilgrimage, power generation, water management, Sports & adventure etc. The whole process from generation of forecast to its delivery requires considerable manpower at every stage, thereby generating employment opportunities to many people.
Background:
One of the mandates of the Ministry of Earth Sciences is to observe weather, climate and ocean parameters and carry out R&D activities to develop and improve capability to forecast weather, climate and hazard related phenomena for societal, economic and environmental benefits including addressing science of climate change and developing climate services. The increased incidence of extreme weather events due to Global Climate change and the risk associated with severe weather has prompted MoES to formulate many target oriented programs, which are carried out in an integrated manner through IMD, IITM, NCMRWF and INCOIS. As a result, these activities are put together under the umbrella scheme "ACROSS".

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা "এতমোসফেয়র এন্দ ক্লাইমেৎ রিসর্চ-মোদেলিং ওবজর্বিং সিস্তেম্স এন্দ সর্বিসেস(এক্রোস)" কী পুল্লপ-পুনবা স্কীম অসি ১৪ শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্দগীনা মথংগী ফাইনান্স কম্মিসন সাইকল(২০২১-২০২৬) ফাওবা মখা তানা চত্থনবগী অয়াবা পীখ্রে
এক্রোসকা মহাক্কী সব-স্কীম নিপালগা কোন্ননা মথংগী ফাইনান্স সাইকল মঙাগী ওইনা লুপা করোর ২,১৩৫ চংগনি হায়না পানরি
24 NOV 2021 3:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ময়ায় তাংবল লৌদুনা ফমখিবা ইকোনোমিক এফেয়র্সকী কেবিনেৎ কমিতিনা ঙসি মথংগী চহী মঙা হায়বদি ২০২১-২০২৬ কী ওইবা ফাইনান্স সাইকলগী ওইনা এতমোসফেয়র এন্দ ক্লাইমেৎ রিসর্চ-মোদেলিং ওবজর্বিং সিস্তেম্স এন্দ সর্বিসেস(এক্রোস) অমসুং মহাক্কী সব-স্কীম নিপালগা কোন্ননা লুপা করোর ২,১৩৫ চংগনি হায়না পানবা পুল্লপ-পুনবা স্কীম অসি মখা তানা চত্থনবগী অয়াবা পীখ্রে। স্কীম অসি আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়(এম.ও.ই.এস.) না মহাক্কী ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.), নেস্নেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেদর ফোরকাস্তিং(এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ.); ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ ত্রোপিকেল মেতিওরোলোজি(আই.আই.তি.এম.) অমসুং নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসিন ইনপোর্মেসন সর্ভিসেস(আই.এন.সি.ও.আই.এস.) দগী তৌহনবনি।
মরিক চুম্বা ৱারোলশিং:
এক্রোস স্কীম অসি আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়(এম.ও.ই.এস.) কী এত্মোসফরিক সাইন্স প্রোগ্রামগা মরি লৈনৈ অমসুং ৱেদর এন্দ ক্লাইমেৎ সর্ভিসেসকী তোঙান-তোঙানবা হীরমদা য়েংশিল্লি। হীরম খুদিংমক অসি "এক্রোস" কী মখাদা পুল্লপ-পুন্না তৌবা স্কীম নিপাল ওইনা হাপচিনখি অমসুং মসিগী থবক পাংথোকপা অসি হায়রিবা ইন্সতিত্যুৎ মরি অসিদগী অপুনবা মওংদা থবক পাংথোকই। থবক পাংথোকপগী লাল্লোং অমসুং পান্দম:
এক্রোস স্কীমগী মখাদা লৈবা সব-স্কীম নিপাল অসি মওং তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগীনি অমসুং আই.এম.দি., আই.আই.তি.এম., এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ. অমসুং আই.এন.সি.ও.আই.এস. তগী অইং-অশা অমদি ঈশিং-নুংশিৎকী হীরম পুম্বা থুংনা থবক পাংথোক্নবা অপুনবা মওংদা থবক পাংথোকখিবনি। ইন্সতিত্যুৎ খুদিংমক্কী মখাদা পীরিবা স্কীম নিপাল অসিদগী মথক্তা পীরিবা থবকশিং অসি পাংথোক্নবগীদমক্তা মরুওইবা থৌদাং লৈ:
1. দোপ্পল ৱেদর রাদার্স(দি.দব্লয়ু.আর.)-আই.এম.দি. হৌদোকপা
(ii) ফোরকাস্ত সিস্তেম-আই.এম.দি. ফগৎহনবা
(iii) ৱেদর অমসুং ক্লাইমেৎ সর্ভিসেস-আই.এম.দি.
(iv) এতমোসফরিক ওবজর্বেসন নেতৱর্ক-1 এম.দি.
(v) ন্যুমরিকেল মোদেল্লিং ওফ ৱেদর এন্দ ক্লাইমেৎ -এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ.
(vi) মোন্সুন মিসন III- আই.আই.তি.এম./এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ./আই.এন.সি.ও.আই.এস./আই.এম.দি.
(vii) মোন্সুন কনভেন্সন, ক্লাউদ্স এন্দ ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (এম.সি.4)- আই.আই.তি.এম./এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ./আই.এম.দি. (viii) হাই পর্ফোর্মেন্স কম্প্যুতিং সিস্তেম (ঐচ.পি.সি.এস.)-আই.আি.তি.এম./এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ.
থবক লৈহল্লকপা য়াবা য়াওনা মরুওইবা ফল:
স্কীম অসি অফবা মওংদা ইরোই-লোইবা য়ুজরনা পব্লিক ৱেদর সর্ভিস, এগ্রো মেতিওরোলোজিকেল সর্ভিসেস, এভিএসন সর্ভিসেস, এনভাইরোন্মেন্তেল মোনিতরিং সর্ভিসেস, ক্লাইমেৎ সর্ভিসেস, তুরিজম, পিলগ্রিমেজ, পাৱর জেনরেসন, ৱাতর মেনেজমেন্ত, স্পোর্তস অমসুং এদভেঞ্চরনচিংবশিংগা মরি লৈনবা কান্নবা অসি অইং-অশা, ঈশিং-নুংশিৎ অমসুং সমুদ্রগী মতাংদা ফোরকাস্ত অমসুং সর্ভিসশিং অমদি অতোপ্পা খুদোংথিবা থোকপা য়াবগী মরি লৈনবা সর্ভিসশিং অদুক্কী মতিক য়াম্না ফংহন্নবনি। ফোর্কাস্তকা মরি লৈনবা ই-পাওশিং অসি শেম্বদগী হৌনা মসিগী মথং-মনাওশিং অসি মপুং ওইবা থৌওংগা লোয়ননা থাক খুদিংদা মীওই কয়াদা থবক ফংহল্লকপা য়াবা মশিং য়াম্না মীওই মশিং কয়াগী থবক তৌবা মীওইশিংগী মথৌ তাই।
বেকগ্রাউন্দ:
অইং-অশা, ঈশিং-নুংশিৎ অমসুং সমুদ্রগা মরি লৈনবা পেরামিতরশিং অসি য়েংশিন্নবা অমসুং ক্লাইমেৎ সর্ভিশশিং অসি শেমগৎপদা চেকশিনবা য়াওনা খুন্নাইগী, শেল-থুমগী অমসুং অকোইবগী ফীভমগী কান্নবশিং অসিগীদমক্তা অিং-অশা, ঈশিং-নুংশিৎ অমসুং খুদোংথিবগী মরি লৈনবা থৌদোকশিংগী মতাংদা হান্না হায়বা ঙম্বা অসি লৈহন্নবগীদমক্তা অমসুং মসিদা ফগৎহল্লকপা য়াবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তকী থবকশিং পায়খৎনবা আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়(এম.আই.এস.) কী তোঙান-তোঙানবা তঙাই-ফদনা তৌদবা য়াদবশিংগী মনুংদা অমনি। মালেমসিগী ঈশিং-নুংশিৎ হোংলকপনা মরম ওইরগা অইং-অশা য়াম্না ফত্তবগী থোরক্লিবা থৌদোকশিং অমসুং য়াম্না শাথিনা ফত্তবা অইং-অশাগা মরি লৈনবা খুদোংথিবশিং অসিনা আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়(এম.ও.এস.) পু তোঙান-তোঙানবা পান্দমদা য়ুম্ফম ওইবা প্রোগ্রামশিং শেম্নবগীদমক্তা ইথীল পীখিবনি। মসিগী প্রোগ্রামশিং অসি আই.এম.দি., আই.আই.তি.এম., এন.সি.এম.আর.দব্লয়ু.এফ. অমসুং আই.এন.সি.ও.আই.এস. কী থোংদগী অপুনবা মওংদা থবক পাংথোকহনখিবনি। মরম অসিনা হায়রিবা থবকশিং অসি “এক্রোস” কী অপুনবা স্কীমগী মখাদা অমত্তা ওইনা থমখিবনি।