শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
ইথানোল সপ্লাই ইয়র ২০২১-২২গীদমক ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল প্রোগ্রাম রিবাইস-ইথানোল প্রাইসকী মখাদা পব্লিক সেক্তর ও.এম.সি.শিংদা ইথানোল সপ্লাই তৌননবা পব্লিক সেক্তর ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিংনা ইথানোল লৌশিনবগী মেকানিজমদা মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
10 NOV 2021 3:46PM by PIB Imphal
২০২০গী দিসেম্বর ১দগী ২০২১গী নবেম্বর ৩০ ফাওবা ই.এস.ৱাই. ২০২০-২১গী মতমদা লাক্কদৌরিবা সুগর সিজন ২০২০-২১গী ওইনা ই.বি.পি. প্রোগ্রামগী মখাদা তোঙান তোঙানবা সুগরকেন বেজ রো মেতরিএলশিংদগী ফংলিবা ইথানোলগী মমল ৱাংখৎনা লেপ্ননবগীদমক শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মতাংদা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা অয়াবা পীখ্রে৷
মখাগী অসিগীসু এপ্রুবেল পীখ্রে:
(i) সি হেভী মোলাস্সে রুত্তগী ফংলিবা ইথানোলগী মমল অদু লিতর অমদা লুপা ৪৫.৬৯ পীরম্বদগী লিতর অমদা লুপা ৪৬.৬৬তা হেনগৎলগনি,
(ii) বি হেভী মোলাস্সেস রুত্তগী ফংলিবা ইথানোলগী মমল অদু লিতর অমদা লুপা ৫৭.৬১ পীরম্বদগী লিতর অমদা লুপা ৫৯.০৮দা হেনগৎলগনি,
(iii) সুগরকেন জুইস, সুগর/সুগর সিরপ রুত্তগী ফংলিবা ইথানোলগী মমল অদু লিতর অমদা লুপা ৬২.৬৫ পীরম্বদগী লিতর অমদা লুপা ৬৩.৪৫দা হেনগৎলগনি,
(iv) মসিগীসু মথক্তা, জি.এস.তি. অমদি ত্রান্সপোর্তেসন চার্জশিংসু থিগদবনি৷
(v) ওইল পি.এস.ই.শিংনা ২জি ইথানোলগী মমল লেপ্পদা মনিং-তম্বা পীগদবনি হায়না সরকারনা ৱারেপখ্রে, মসিনা লৈবাক অসিদা এদভান্স ওইরবা বাইওফ্যুল রিফাইনরীশিং শেমগৎপদগা মতেং পাংলগনি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা গ্রেন-বেজ ইথানোলগী মমলশিং অসি ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিং(ও.এম.সি.শিং) খক্তনা লেপ্লি হায়বসি খঙজিনবদা য়াম্না মরু ওই৷
এপ্রুবেল অসিনা ইথানোল সপ্লাইয়রশিংগীদমক প্রাইস স্তেবিলিতী লৈহনবা অমদি রিমুনেরেতিব প্রাইসশিং লৈহন্নবা সরকারগী পোলিসী মখা চত্থহনবদা লাইথোকহনবা খক্তা নত্তনা কেন ফার্মরশিংগী পন্দুনা লৈরিবা এরিয়রশিং হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি, ক্রুইদ ওইল ইম্পোর্তশিংদা মখা-পোনবগী চাং হন্থহল্লগনি অমদি ফোরেন্দ একচেঞ্জ কনবদা মতেং পাংলগনি অমদি অকোইবগী ফিভমদা কান্নবশিং পীরগনি৷
ওইল পি.এস.ই.শিংনা ২জি ইথানোলগী মমল লৈপ্পা য়াহনবগী ৱারেপ অসিনা লৈবাক অসিদা এদভান্স ওইরবা বাইওফ্যুল রিফাইনরীশিং শেমগৎপদা লাইথোকহল্লগনি৷
দিস্তিলরী পুম্নমক্না স্কিম অসিগী কান্নবা লৌবা ঙম্লগনি অমদি মখোয়গী অনুংদা মশিং ময়াম অমনা ই.বি.পি. প্রোগ্রামগীদমক ইথানোল সপ্লাই তৌরগনি হায়না পানরি৷
সরকারনা ইথানোল ব্লেন্দেদ পেত্রোল(ই.বি.পি.) প্রোগ্রাম চৎনরি অদুগা ওইল মার্কেতিং কম্পেনীশিং(ও.এম.সি.শিং)না ১০% য়ৌনা ইথানোল য়াল্লবা পেত্রোল য়োল্লি৷অল্তর্নেতিব অমদি এনবাইরোনমেন্ত ফ্রেন্দলী ওইবা ফ্যুলশিং শিজিন্নবদা হেন্না য়োকখৎনবা ২০১৯গী এপ্রীল ১দগী হৌদুনা প্রোগ্রাম অসি অন্দামন অমসুং নিকোবর অমদি লক্সদ্বীপ ইথৎশিং য়াওদনা ভারত পুম্বদা শন্দোকখ্রে৷ মসিগী ইন্তরবেন্সন অসিনা ইনর্জীগী অৱাৎপা লৈবগীদমক মপান লমদগী পুশিল্লকপদা মখা পোন্দুনা লৈরম্বা অদু হন্থহল্লগনি অমদি এগ্রীকল্চর সেক্তরদা কান্নবা পীরগনি৷
২০১৪দগী হৌদুনা সরকার অসিনা ইথানোলগী এদমিনিস্তর প্রাইস ফোংখ্রে৷ ২০১৮গী মতমদা ইহান হানবা ওইনা, ইথানোল পুথোক্নবগীদমক শিজিন্নরিবা রো মেতরিএলদা বেজ তৌবা ইথানোলগী তোঙান তোঙানবা মমল অদু সরকারনা লাওথোকখ্রে৷ মসিগী ৱারেপশিং অসিনা ইথানোল সপ্লাই তৌবা হেনগৎহন্দুনা পব্লিক সেক্তর ও.এম.সি.শিংনা ইথানোল লৌশিনবগী চাং অদু ইথানোল সপ্লাই ইয়র(ই.এস.ৱাই.)২০১৩-১৪দা লিতর কোতি ৩৮ ওইরম্বদগী হৌজিক হৌজিক চৎলিবা ই.এস.ৱাই. ২০২০-২১দা লিতর কোতি ৩৫০ হেনখ্রে৷
স্তেকহোল্দরশিংদা লোঙ্গ তর্ম পর্সপেক্তিব ফংহন্নবগী মীৎয়েং অমদা, এম.ও.পি. অমসুং এন.জি.না “ইথানোল প্রোক্যোরমেন্ত পোলিসী ওন এ লোঙ্গ-তর্ম বেসিস অন্দর ই.বি.পি. প্রোগ্রাম” ফোংখ্রে৷ মসিগা মরী লৈননা, ও.এম.সি.শিংনা ইথানোল সপ্লাইয়রশিংগী ৱান-তাইম রেজিস্ত্রেসন মাংজৌননা মপুং ফানা লোইশিনখ্রে৷ ইথানোল দিফিসিৎ ওইরিবা রাজ্যশিংদা ইথানোল প্লান্তশিং লিংখৎনবগীদমক লোঙ্গ তর্ম এগ্রীমেন্তশিং থম্নগদৌরিবা ইলিজিবল প্রোজেক্ত প্রোপোনেন্তশিংগী মমিং অদু ও.এম.সি.শিংনা ফোংখ্রে৷ লোঙ্গ তর্ম পর্সপেক্তিব ফংহন্নবা অমদি ইনবেস্তমেন্তগী পুক্নিং চিংশিন্নবা অতোপ্পা অতোপ্পা মরু ওইবা ফিচর অদুগী মনুং চল্লিবা অদুদি ও.এম.সি.শিংনা ই.এস.ৱাই. ২০২১-২২গী লোইশিল্লকপা ফাওবদা পেত্রোলদা ইথানোল ১০%গী চাংদা ব্লেন্দ তৌনবা অমদি ই.এস.ৱাই. ২০২৫-২৬ ফাওবদা ২০% ব্লেন্দ তৌনবা পান্দম থমহল্লগনি৷ মাইকৈ অসিদা খোঙথাং অমা ওইনা, ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী জুন ৫-ৱার্ল্দ এনবাইরোনমেন্ত দেদা “রোদমেপ ফোর ইথানোল ব্লেন্দিং ইন ইন্দিয়া ২০২০-২৫”গী মতাংদা এক্সপর্ত কম্মিতীগী রিপোর্ত রিলিজ তৌখ্রে৷ পুম্নমক অসিনা করবার তৌবা লাইথোকহল্লগনি অমদি অত্মনির্ভর ভারত ইনিসিয়েতিবশিংগী ওবজেক্তিবশিং ফংবা ঙমহল্লগনি৷
চিনিগী চাং কা-হেন্না পুথোরকপা অসিনা চিনিগী মমল হন্থহল্লি৷ লোইন-লোইননা, লৌমীশিংদা পীরিবা চিনি ইন্দস্ত্রীগী কেপাবিলিতী হন্থরকপনা মরম ওইদুনা চু থারিবা লৌমীশিংগী দ্যুশিং অসিসু হেনগৎলকখ্রে৷ চু থারিবা লৌমীশিংগী দ্যুশিং অসি হন্থহন্নবগীদমক সরকারনা ৱারেপ কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ লৈবাক অসিদা পুথোক্লিবা চিনি অসি চাং অমদা পুথোক্নবা অমদি ইথানোল দোমেস্তিক প্রদক্সন তৌরিবা অসি হেনগৎনবগী মীৎয়েং অমদা, বি হেভী মোলাসেস, সুগরকেন জুইস, সুগর অমসুং ইথানোল পুথোকপগী সুগর সিরপ দাইবর্জন তৌবা য়াহন্নবা সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে৷ হৌজিক্তি, সুগরকেনগী ফেয়র অমসুং রেমুনিরেতিব প্রাইস(এফ.আর.পি.) অমসুং সুগরগী এক্স-মিল প্রাইস অদুদা অহোনবা লাকখ্রে, তোঙান তোঙানবা সুগরকেন বেজ রো মেতরিএলশিংদগী ফংলিবা ইথানোলগী এক্স-মিল প্রাইস অসি চুমথোকপগী তঙাই ফদবা লৈরে৷
মখাতানা, সেকেন্দ জেনেরেসন(২জি) ইথানোল প্রোগ্রাম হৌদোক্নবা(এগ্রীকল্চরেল অমসুং ফোরেস্ত্রী রেসিদ্যুশিংদগী পুথোকপা য়াবা, খুদম ওইনা ফৌ অমসুং গেহুগী মখোক/কোর্ন কোবশিং অমসুং স্তোবর/বেগেজ, ৱুদ্দী বাইওমাস), হৌখিবা মতমদা সি.সি.ই.এ.না এপ্রুব তৌখিবা সরকারগী “প্রধান মন্ত্রী জি-ভন য়োজনা”ওইল পি.এস.ই.শিংনা মতেং লৌদুনা প্রোজেক্ত খরা শেমগৎলি৷ হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি ই.এস.ৱাই. ২০২১-২২দগী চৎনবা হৌবা য়ানা লৈরি৷

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves mechanism for procurement of ethanol by Public Sector Oil Marketing Companies under Ethanol Blended Petrol programme revised - ethanol price for supply to Public Sector OMCs for Ethanol Supply Year 2021-22
10 NOV 2021 3:46PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, has given its approval for fixing higher ethanol price derived from different sugarcane based raw materials under the EBP Programme for the forthcoming sugar season 2021-22 during ESY 2021-22 from 1st December 2021 to 30th November 2022.
Approval is also given for the following:
(i) The Price of ethanol from C heavy molasses route be increased from Rs. 45.69 per litre to Rs. 46.66 per litre,
(ii) The price of ethanol from B heavy molasses route be increased from Rs. 57.61 per litre to Rs. 59.08 per litre,
(iii) The price of ethanol from sugarcane juice, sugar / sugar syrup route be increased from Rs. 62.65 per litre to Rs. 63.45 per litre,
(iv) Additionally, GST and transportation charges will also be payable.
(v) Government has decided that Oil PSEs should be given the freedom to decide the pricing for 2G ethanol as this would help in setting up advanced biofuel refineries in the country. It is important to note that grain-based ethanol prices are currently being decided by Oil Marketing Companies (OMCs) only.
The approval will not only facilitate the continued policy of the Government in providing price stability and remunerative prices for ethanol suppliers, but will also help in reducing the pending arrears of Cane farmers, dependency on crude oil imports and will also help in savings in foreign exchange and bring benefits to the environment.
The decision to allow Oil PSEs to decide the price of 2G ethanol would facilitate setting up advanced biofuel refineries in the country.
All distilleries will be able to take benefit of the scheme and large number of them are expected to supply ethanol for the EBP Programme.
Government has been implementing Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme wherein Oil Marketing Companies (OMCs) sell petrol blended with ethanol up to 10%. This programme has been extended to whole of India except Union Territories of Andaman Nicobar and Lakshadweep islands with effect from 1st April, 2019 to promote the use of alternative and environment friendly fuels. This intervention also seeks to reduce import dependence for energy requirements and give boost to agriculture sector.
Government has notified administered price of ethanol since 2014. For the first time during 2018, differential price of ethanol based on raw material utilized for ethanol production was announced by the Government. These decisions have significantly improved the supply of ethanol thereby ethanol procurement by Public Sector OMCs has increased from 38 crore litre in Ethanol Supply Year (ESY) 2013-14 to contracted over 350 crore litre in ongoing ESY 2020-21.
With a view to provide long term perspective to the stake holders, MoP&NG has published “Ethanol Procurement Policy on a long-term basis under EBP Programme.” In line with this, OMCs have already completed the one-time registration of ethanol suppliers. OMCs have also published the name so f eligible project proponents with whom long term agreements would be entered into for setting up ethanol plants in ethanol deficit states. Other prominent feature to provide long term perspective and attract investment includes directing OMCs to target 10% ethanol blending in petrol by the end of ensuing ESY 2021-22 and 20% by ESY 2025-26. As a step in this direction, Hon’ble Prime Minister has released the Report of Expert Committee on “Roadmap for ethanol blending in India 2020-25” on World Environment Day – 5th of June, 2021. All these would facilitate ease of doing business and achieve the objectives of Atmanirbhar Bharat initiatives.
Consistent surplus of sugar production is depressing sugar price. Consequently, sugarcane farmer’s dues have increased due to lower capability of sugar industry to pay the farmers. Government has taken many decisions for reduction of cane farmer’s dues. With a view to limit sugar production in the Country and to increase domestic production of ethanol, Government has taken multiple steps including, allowing diversion of B heavy molasses, sugarcane juice, sugar and sugar syrup for ethanol production. Now, as the Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane and ex-mill price of sugar have undergone changes, there is a need to revise the ex-mill price of ethanol derived from different sugarcane based raw materials.
Further, to kick-start the Second Generation (2G) ethanol programme (which can be produced from agricultural and forestry residues, e.g. rice & wheat straw/corn cobs & Stover/bagasse, woody biomass), few projects are being set up by Oil PSEs taking financial assistance from the Government’s “Pradhan Mantri JI-VAN Yojana” approved by the CCEA in the past. These projects are likely to start commissioning from ensuing ESY 2021-22.