প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ১৮শুবা ভারত-এসিয়ন সম্মিতা থমখিবা ৱারোল
28 OCT 2021 2:29PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্নরবা মেজেস্তী,
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবশিং,
খুরুমজরি!
ঐখোয়না চৎনবী ওইনা অপুনবগী ফোতো কাপ্পদু হন্দক্কী চহি অসিসু ফংলরোই। অদুবু, ঐখোয়না এসিয়ন-ভারত সম্মিৎকী চৎনবীদি ভর্চুএলগী থোঙদা মখা অদুমক তারি। ঐহাক্না হিস এক্সেলেন্সী, ব্রুনৈগী সুলতানবু ইং ২০২১গী এসিয়নগী মাই-পাকপা প্রসিদেন্সীগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি।
ইকায় খুম্নরবা মেজেস্তী,
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না কোবিদ-১৯না থোকহনবা খুদোংচাদবা কয়া মাইয়োক্নরি। অদুবু, অসিগুম্লবা শিংননীংঙাই ওইরবা মতম অসিনা ভারত-এসিয়নগী মরুপ-মপাংগী চাংয়েং অমসু ওইরি। কোবিদকী মতম লাকখিবদগী ঐখোয়না খুৎশম্নদুনা তেংবাংমিন্নবা অমসুং অমগীদমক্তা খনবগী থৌওংশিংনা ঐখোয়গী মরীবু তুংদা লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা নুংশি-চান্নবগী য়ুম্ফম অমসু ওইগনি। ভারত অমসুং এসিয়ন্না চহি লিশিং কয়াদগী নীংথিরবা মরী লৈদুনা লাকপসি পুৱারীনা শাখীনি। মসিগী ৱাফম অসিমক ঐখোয়গী মান্নবা ভেল্যু, নাৎ, লোল, ইদুনা লৈরম্লবা ৱারোল, য়ুমশা-কৈশা, চৎনবী অমসুং চিঞ্জাক্তা মমি তারি। মরম অদুনা, এসিয়নগী অমত্তা ওইবা মতৌ অমসুং মরু ওইবসিদা ভারতনা মতম পুম্বদা অহানবা মিৎয়েং য়েংলি। এসিয়নগী অসিগুম্বা অখন্নবা থৌদাং অসি ঐখোয়গী সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজন, “সাগর”, পোলিসীদা য়াওরিবা ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসী অসিনি। ভারতকী ইন্দো-পেসিফিক ওসীন ইনিসিএতিব অমসুং এসিয়নগী আউতলুক ফোর দি ইন্দো-পেসিফিক অসি ঐখোয়গী ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী মতাংদা লৈরিবা মান্নবা মিৎয়েং অমসুং অমনা-অমগা তেংবাংবগী ফ্রেমৱর্ক অসিনি।
ইকায় খুম্নরবা মেজেস্তী,
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবশিং,
ইং ২০২২দা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ্না চহি ৩০ মপুং ফারগনি। ভারতনা নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারগনি। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিবু ঐখোয়না ‘এসিয়ন-ভারতকী মরুপ-মপাংগী চহি’ ওইনা পাংথোকপসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ভারতনা কম্বোদিয়াগী লাক্কদৌরিবা প্রসিদেন্সী অমসুং ঐখোয়গী কন্ত্রী কো-ওর্দিনেতর, সিঙ্গাপোরগী মখাদা লৈনরিবা মরীবু হেন্না কনখৎহন্নবা খোঙফম চেৎলি। হৌজিক, ঐহাক্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং তানবা ঙাইজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি!
দিস্ক্লেমরঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱাফমগী শম্লপ্পা ৱারোলনি। অশেংবা ৱাফমদি হিন্দিদা থমখিবনি।

Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the 18th India-ASEAN Summit
28 OCT 2021 2:29PM by PIB Delhi
Your Majesty,
Excellencies,
Namaskar!
This year too, we have not been able to take our traditional family photo, but virtually, we have maintained the continuity of the tradition of ASEAN-India summit. I congratulate His Majesty the Sultan of Brunei for his successful presidency of ASEAN in 2021.
Your Majesty,
Excellencies,
We all faced a lot of challenges due to the Covid-19 pandemic. But this challenging time in a way was also the test of India-ASEAN friendship. Our mutual cooperation and mutual sympathy since Covid times will continue to strengthen our relationship in future and will be the basis of goodwill among our people. History is witness that India and ASEAN have had vibrant relations for thousands of years. This is also reflected in our shared values, traditions, languages, texts, architecture, culture, cuisine etc. And therefore, the unity and centrality of ASEAN has always been an important priority for India.This special role of ASEAN, India's Act East Policy which is contained in our Security and Growth for All in the Region i.e. "SAGAR" policy. India's Indo Pacific Oceans Initiative and ASEAN's Outlook for the Indo-Pacific are the framework for our shared vision and mutual cooperation in the Indo-Pacific region.
Your Majesty,
Excellencies,
The year 2022 will mark the completion of 30 years of our partnership. India will also complete seventy-five years of its independence. I am very happy that we will celebrate this important milestone as the 'Year of ASEAN-India Friendship'. India is committed to further strengthen ties under the forthcoming Presidency of Cambodia and our Country Coordinator, Singapore. Now I look forward to hearing your views.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.