Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approval sets the implementation of PM Gati Shakti National Master Plan (NMP) in motion
The PM GatiShakti NMP will be monitored in a three-tier system. An Empowered Group of Secretaries (EGoS) headed by Cabinet Secretary at the top.
A Multimodal Network Planning Group (NPG) to be constituted with representation from the heads of Network Planning Division from various Ministries and Departments
The NPG will be supported by a Technical Support Unit (TSU) located in Logistics Division of Ministry of Commerce and Industry
PM GatiShakti set to be a game-changer in inter-ministerial and inter-departmental cooperation in infrastructure planning
Signals a paradigm shift in our approach to development planning
Will ensure maximum utilization of resources and capacities, enhancing efficiency and reducing wastage
21 OCT 2021 3:23PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved PM GatiShakti National Master Plan including institutional framework for rolling out, implementation, monitoring and support mechanism for providing multi-modal connectivity.
Hon’ble Prime Minister launched PM GatiShakti NMP for multi-modal connectivity on 13th October, 2021. Implementation framework includes Empowered Group of Secretaries (EGOS), Network Planning Group (NPG) and Technical Support Unit (TSU) with required technical competencies.
EGOS will be headed by Cabinet Secretary and will consist of Secretaries of 18 Ministries as members and Head of Logistics Division as Member Convenor. The EGOS has been mandated to review and monitor implementation of the PM GatiShakti NMP to ensure logistics efficiency. It is empowered to prescribe framework and norms for undertaking any subsequent amendments to the NMP.EGOS shall also set out the procedure and definitive framework for synchronization of various activities, and ensure that various initiatives of infrastructure development are part of the common integrated digital platform. EGOS will also look at the interventions required to meet the demand side, in efficiently transporting bulk goods on the requirement of various Ministries like Steel, Coal, Fertilizer, etc.
CCEA has also approved formation, composition and terms of reference for Network Planning Group (NPG) consisting of heads of Network Planning wing of respective infrastructure ministries and it will assist the EGOS.
Further, in view of the complexities involved in overall integration of networks, enhancing optimization to avoid duplication of works for holistic development of any region as well as reducing logistics costs through micro-plan detailing, the Technical Support Unit (TSU) is approved for providing the required competencies. The structure of TSU has also been approved. TSU shall have domain experts from various infrastructure sectors as Aviation, Maritime, Public Transport, Rail, Roads & Highways, Ports, etc. and Subject Matter Experts (SMEs) as Urban & Transport Planning, Structures (Roads, Bridges & Buildings), Power, Pipeline, GIS, ICT, Finance/Market PPP, logistics, Data Analytics, etc.
The PM GatiShakti NMP is intended to break Departmental Silos and bring in more holistic and integrated planning and execution of projects with a view to address the issues of Multi Modal connectivity and last mile connectivity. This will help in bringing down the logistics cost. This will translate into enormous economic gains to consumers, farmers, youth as well as those engaged in businesses.
With this approval, the roll out of PM GatiShakti will get further momentum which will result in holistic and integrated planning framework for infrastructure development in the country.
With this approval, PM GatiShakti shall bring in various stakeholders together and help integrate different modes of transportation. PM Gatishakti NMP for multi-modal connectivity will ensure holistic governance at the Centre of which are people of India, industries of India, manufacturers of India and farmers of India.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেৎনা পি.এম. গতী শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান (এন.এম.পি.) মখা তানা থবক পায়খৎপগী অয়াবা পীখ্রে
পি.এম. গতী শক্তি এন.এম.পি.বু তাইয়র-অহুমগী পথাপ্না শেন্নগনি। মকোক্তা লৈবা কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা ইম্পাৱর্দ গ্রুপ ওফ সেক্রেতরীজ (ই.জি.ও.এস.) লুচিংগনি
তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী নেতৱর্ক প্লান্নিং দিভিজনগী মকোকশিং য়াওদুনা মলতিমোদেল নেতৱর্ক প্লান্নিং গ্রুপ (এন.পি.জি.) অমা শেমগনি
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী লোজিস্তিক্স দিভিজন্দা লৈবা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত য়ুনিৎ (তি.এস.য়ু.)না এন.পি.জি.বু শৌগৎকনি
পি.এম. গতী শক্তিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্লান তৌবদা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংগী মরক্তা তেংবাংমিন্নদুনা অহোংবা পুরকপা থৌওং ওইরগনি
চাউখৎপগী থৌরাং য়াৎপদা ঐখোয়না চত্থবা থৌওংদা অহোংবা লাক্লগনি হায়বা ফিভম উরে
থবক তৌবগী চাঙ হেনগৎহনবা অমসুং মাঙবা হন্থহন্দুনা রিসোর্স অমসুং কেপাসিতীশিং মতিক চানা মথৌ তৌহনগনি
21 OCT 2021 3:23PM by PIB Imphal
কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না থবক তৌবা হৌনবা, থবক পায়খৎনবা, য়েংশিন্নবা ইন্সতিত্যুসনেল ফ্রেমৱর্ক অমসুং মলতি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী পীনবা সপ্পোর্ত মেকানিজম য়াওনা পি.এম. গতী শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী অয়াবা পীখ্রে।
ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রীনা ওক্তোবর ১৩, ২০২১দা মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী পি.এম. হতী শক্তি এন.এম.পি. হৌদোকখি। থবক পায়খৎপগী ফ্রেমৱর্ক্কী মনুংদা তঙাই ফদবা তেক্নিকেলগী মগুনগা লোয়নবা ইম্পাৱর্দ গ্রুপ ওফ সেক্রেতরীজ (ই.জি.ও.এস.), নেতৱর্ক প্লান্নিং গ্রুপ (এন.পি.জি.) অমসুং তেক্নিকেল সপ্পোর্ত য়ুনিৎ (তি.এস.য়ু.) য়াওরি।
ই.জি.ও.এস. অসি কেবিনেৎ সেক্রেতরীনা লুচিংগনি অমসুং মন্ত্রালয় ১৮গী সেক্রেতরীশিংনা মেম্বর ওইনা অমসুং লোজিসতিক্স দিভিজনগী মকোকশিংনা কনভেনর ওইনা য়াওগনি। ই.জি.ও.এস. অসি লোজিস্তিক্স ইফিসিএন্সী লৈহন্দুনা পি.এম. গতীশক্তি এন.এম.পি.বু য়েংশিন্নবা অমসুং থবক পায়খৎপগী থৌওং শেন্ননবা শেম্বনি। এন.এম.পি.দা মখা তাবা এমেন্দমেন্ত হাপ্নবা কাঙলোন অমসুং ফ্রেমৱর্ক শেম্বগী থৌদাংশিং মখোয়দা শিন্নরে। ই.জি.ও.এস.না তোঙান-তোঙানবা থবক-থৌরমশিং পুন্সিন্নবা তং-তাবা ফ্রেমৱর্ক অমসুং থৌওং পাংথোকপগী থবকসু পায়গনি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা খোঙথাংশিংবু অমত্তা ওইনা শিজিন্ননবা পুন্সিল্লবা দিজিতেল প্লেৎফোর্মগী মনুং চলহনবগী থবকসু পায়গনি। ই.জি.ও.এস.না দিমান্দ সাইদ থেংনবা ঙম্নবা তঙাই ফদবা থবকশিং য়েংশিনবগা লোয়ননা স্তীল, কোয়লা, ফর্তিলাইজরনচিংবা মন্ত্রালয়গী তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না বল্ক গুদশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা নীংথিনা পাংথোকপগী থৌওংসু মখোয়না শেন্নগনি।
সি.সি.ই.এ.না মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মন্ত্রালয়শিংগী নেতৱর্ক প্লান্নিং ৱিংগী মকোকশিং য়াওবা নেতৱর্ক প্লান্নিং গ্রুপ (এন.পি.জি.) শেম্বা অমসুং তান্নবগী হীরম শেম্বগী অয়াবসু পীখ্রে অমসুং মসিনা ই.জি.ও.এস.তা অমুক তেংবাংগনি।
মখা তারকপদা, নেতৱর্কশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিনবদা, মাইক্রোফাইনান্স ইন্দস্ত্রী-প্লান দিতেল্লিংগী খুত্থাংদা লোজিস্তিক্সকী শেল চঙবা হন্থহনবগা লোয়ননা মফম অমবু অপুনবা ওইনা চাউখৎহনবগী থবকশিংদা হঞ্জিনবা থোকপগী থৌওং থোক্তনবা হোৎনবদা থেংনবা খুদোংচাদবশিং কয়া য়েংদুনা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত য়ুনিৎ (তি.এস.য়ু.)বু মরী লৈনবা থবকশিং পায়খৎপগী অয়াবা পীখ্রে। তি.এস.য়ু.গী মওং-মতৌবুসু অয়াবা পীখ্রে। তি.এস.য়ু.দা এভিএসন, মেরিতাইম, পব্লিক ত্রান্সপোর্ত, রেল, রোদ অমসুং হাইৱে, হিথাংফম্নচিংবা তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্তরশিংগী দোমেন এক্সপর্তশিং অমসুং অর্বান অমসুং ত্রান্সপোর্ত প্লান্নিং, স্ত্রকচর (রোদ, ব্রিজ এন্দ বিলদিং), পাৱর, পাইপ্লাইন, জি.আই.এস., আই.সি.তি., ফাইনান্স/মার্কেত পি.পিউ.পি., লোজিস্তিক্স, দেতা এনালাইতিক্সকী সবজেক্ত মেত্তর এক্সপর্ত (এস.এম.ই.) লৈগনি।
পি.এম. গতীশক্তি এন.এম.পি. অসি দিপার্তমেন্তেল সাইলো থুগায়নবা অমসুং মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং লাস্ত মেইল কন্নেক্তিবিতীগী শিংনবশিং য়েংশিন্নবা মিৎয়েংগা লোয়ননা থৌরাং য়াৎপদা হীরম খুদিং য়াওহন্দুনা প্রোজেক্তশিং পাংথোকপা ঙম্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা কঞ্জ্যুমর, লৌমী, নহা অমসুং কারবার তৌবা মীওইশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগনি।
অয়বা পীখিবা অসিগা লোয়ননা পি.এম. গতীশক্তিবু মখা তানা মাই পাক্না চত্থবা ঙমগনি অমসুং লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা অপুনবা হীরমশিং মনুং চনবা প্লান্নিং তৌবগী ফ্রেমৱর্ক অমসু মসিনা লৈহনগনি।
অয়াবা পীখিবা অসিগা লোয়ননা, পি.এম. গতীশক্তিনা তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিনগনি অমসুং ত্রান্সপর্তকী তোঙানবা পাম্বৈশিংবু পুন্সিনবদা তেংবাংগনি। মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতীগী পি.এম. গতীশক্তি এন.এম.পি.না ভারতকী মীয়াম, ইন্দস্ত্রী, মেন্যুফেকচরর অমসুং লৌমীশিংগী ওইবা অপুনবা লৈঙাক্কী মওং অমা কেন্দ্রদা পুরকপা ঙমগনি।