ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୁଶୀନଗରର ମହାପରିନିର୍ଭାଣ ମନ୍ଦିରରେ ଅଭିଧାମ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି
“ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧାମ ମାନବିକତା ପାଇଁ ”
“ବୁଦ୍ଧ ସାର୍ବଜନୀନ କାରଣ ବୁଦ୍ଧ ନିଜ ଭିତରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ କହିଥିଲେ । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବୁଦ୍ଧତ୍ୱ ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଦାୟିତ୍ୱର ଭାବନା”
“ବୁଦ୍ଧ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରେରଣା, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧାମ ଚକ୍ର ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉପରେ ବସି ଆମକୁ ଗତି ଦେଉଛନ୍ତି ।”
“ଭାରତ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ‘ଆପ ଦୀପୋ ଭବ' ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।”
20 OCT 2021 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୁଶୀନଗରର ମହାପରିନିର୍ଭାଣ ମନ୍ଦିରରେ ଅଭିଧାମ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ତଥା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶାନ ରେଡ୍ଡୀ, ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ, ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସରକାରରେ କ୍ୟାବିନେଟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନମଲ ରାଜପକ୍ସା, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ବୌଦ୍ଧ ପ୍ରତିନିଧୀ, ମିଆଁମାର, ଭିଏତନାମ, କାମ୍ବୋଡିଆ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଲାଓ ପିଡିଆର, ଭୁଟାନ, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ମୋଙ୍ଗୋଲିଆ, ଜାପାନ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ନେପାଳର କୂଟନୀତିଜ୍ଞ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱିନ ପୁର୍ଣ୍ଣିମାର ଶୁଭ ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ସ୍ମୃତିର ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ପ୍ରତିନିଧୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ପୁଅ ମହେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଝିଅ ସଙ୍ଗମିତ୍ରାଙ୍କ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାକୁ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ବାର୍ତ୍ତା ନେଇ କଥା ହୋଇଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଯେ ଏହି ଦିନ ‘ଆରହଟ ମହିନ୍ଦା' ଫେରି ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଶକ୍ତିର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହି ଖବର ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢାଇ ଦେଇଛି ଯେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧାମ ମାନବିକତା ପାଇଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଭୁ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତି ସିହ୍ନାଙ୍କୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ପାଇଁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ନିକଟରେ ଶ୍ରୀ ସିହ୍ନାଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆଉ ଏକ ଶୁଭ ଉତ୍ସବ - ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ତୁଷିତା ଆକାଶରୁ ପୃଥିବୀକୁ ଫେରିବାର । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆଶ୍ୱିନ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାରେ ଭିକ୍ଷୁମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ତିନି ମାସର ‘ଭର୍ସାଭାସ' ସମାପ୍ତ କରନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ଆଜି ମୁଁ ମଧ୍ୟ ‘ଭର୍ସାଭାସ' ପରେ ସଂଘ ଭିକ୍ଷୁମାନଙ୍କୁ ‘ଚିଭର ଦାନ'ର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ବୁଦ୍ଧ ସାର୍ବଜନୀନ କାରଣ ବୁଦ୍ଧ ନିଜ ଭିତରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ କହିଛନ୍ତି । ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବୁଦ୍ଧତ୍ୱ ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଦାୟିତ୍ୱ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସହିତ ଅନେକ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିଥାଏ । କିନ୍ତୁ, ଯଦି ଆମେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଗ୍ରହଣ କରୁ, ତେବେ ‘କିଏ କରିବ' ପରିବର୍ତ୍ତେ, ‘କଣ କରିବାକୁ ହେବ' ରାସ୍ତା ନିଜକୁ ଦେଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୁଦ୍ଧ ମାନବିକତାର ଆତ୍ମାରେ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷାଦାନର ଏହି ଦିଗକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅଂଶ କରିପାରିଛି । ଜ୍ଞାନ, ମହାନ ବାର୍ତ୍ତା କିମ୍ବା ମହାନ ଆତ୍ମାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସୀମିତ ରଖିବାରେ ଭାରତ କଦାପି ବିଶ୍ୱାସ କରିନଥିଲା । ଆମର ଯାହା ଥିଲା ତାହା ସମଗ୍ର ମାନବିକତା ସହିତ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଅହିଂସା ଏବଂ କରୁଣା ଭଳି ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଭାରତର ହୃଦୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବେ ସ୍ଥିର ହୋଇ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ବୁଦ୍ଧ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନର ପ୍ରେରଣା, ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଧାମ ଚକ୍ର ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉପରେ ବସି ଆମକୁ ଗତି ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ବି ଯଦି କେହି ଭାରତର ସଂସଦକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ଦେଖାଯିବ – ‘ଧର୍ମ ଚକ୍ର ପ୍ରଭାରତନୟା' ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରଭୁ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଭଦନଗରରେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ପଶ୍ଚିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗ ସହିତ ପୂର୍ବ ଭାଗରେ ସମାନ ପରିମାଣରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ଗୁଜୁରାଟର ଅତୀତ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ବୁଦ୍ଧ ସୀମା ଏବଂ ଦିଗ ବାହାରେ ଥିଲେ । ଗୁଜୁରାଟ ଭୂମିରେ ଜନ୍ମିତ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସତ୍ୟ ତଥା ଅହିଂସା ବାର୍ତ୍ତା ର ଆଧୁନିକ ବାର୍ତ୍ତାବହ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଭୁ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ‘ଆପ ଦୀପୋ ଭବ” ର ଅର୍ଥ ତୁମେ “ନିଜର ପ୍ରଦୀପ ହୁଅ’ ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜକୁ ଆଲୋକିତ କରେ, ସେତେବେଳେ ସେ ବିଶ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକ ଦେଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରେରଣା । ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରେରଣା ଯାହା ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସବ୍କା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ର୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ରରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆଗକୁ ନିଆଯାଉଛି ।

Prime Minister's Office
PM participates in an event marking Abhidhamma Day at the Mahaparinirvana Temple in Kushinagar
“Buddha's message is for the whole world, Buddha's Dhamma is for humanity”
“Buddha is universal because Buddha said to start from within. Buddha's Buddhatva is a sense of ultimate responsibility”
“Buddha, even today, is the inspiration of the Constitution of India, Buddha's Dhamma Chakra is sitting on the tricolour of India and giving us momentum.”
“Lord Buddha’s message ‘Appa Deepo Bhava’ is the motivation for India to become self-reliant”
20 OCT 2021 1:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in an event marking Abhidhamma Day at the Mahaparinirvana Temple in Kushinagar. Governor and Chief Minister of Uttar Pradesh, Union Ministers, Shri G Kishan Reddy, Shri Kiren Rijiju, Shri Jyotiraditya Scindia, Cabinet Minister in Sri Lankan Government, Shri Namal Rajapaksa, Buddhist delegation from Sri Lanka, diplomats from Myanmar, Vietnam, Cambodia, Thailand, Lao PDR, Bhutan, South Korea, Sri Lanka, Mongolia, Japan, Singapore, Nepal, among others, were present on the occasion.
Addressing the event, the Prime Minister noted the auspicious occasion of Ashwin Poornima and the presence of holy relics of Lord Buddha. Welcoming the delegation of Sri Lanka, the Prime Minister recalled the connections between India and Srilanka and talked about emperor Ashoka's son Mahendra and daughter Sanghamitra taking the message of Buddhism to Sri Lanka. He also remarked that it is believed that on this day, 'Arhat Mahinda' came back and told his father that Sri Lanka had accepted the Buddha's message with so much energy. This news had increased the belief that Buddha's message is for the whole world, Buddha's Dhamma is for humanity, the Prime Minister said.
Lauding the role of the International Buddhist Confederation in spreading the message of Lord Buddha, the Prime Minister remembered Shri Shakti Sinha for his contribution as DG of the International Buddhist Confederation. Shri Sinha passed away recently.
The Prime Minister remarked that today is another auspicious occasion - Lord Buddha's coming back to earth from Tushita heaven. That is why, on Ashwin Purnima today, the monks also complete their three-month 'Varshavas'. ‘Today I too have had the privilege of 'chiver daan' to the Sangh monks after the 'Varshavas'’, Shri Modi said.
The Prime Minister said Buddha is universal because Buddha said to start from within. Buddha's Buddhatva is a sense of ultimate responsibility. The Prime Minister said today when the world talks about environmental protection, expresses its concern about climate change, then many questions arise with it. But, if we adopt the message of Buddha, then instead of 'who will do', 'what is to be done’ path starts showing itself. The Prime Minister said that Buddha resides in the soul of humanity and is connecting different cultures and countries. India has made this aspect of his teaching part of the journey of its growth. “India never believed in restricting the knowledge, great messages or the thoughts of great souls. Whatever was ours was shared with the entire humanity. That is why, human values like non-violence and compassion are settled in the heart of India so naturally”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said Buddha, even today, is the inspiration of the Constitution of India, Buddha's Dhamma Chakra is sitting on the tricolour of India and giving us momentum. Even today, if someone goes to the Parliament of India, then this mantra is definitely seen - 'Dharma Chakra Pravartanaya', the Prime Minister said.
Talking about the influence of Lord Buddha in Gujarat and, specifically, the Prime Minister’s birthplace, Vadnagar, Shri Modi said Buddha’s influence is visible in western and southern parts of the country in equal measures as the eastern parts. “Gujarat’s past shows that Buddha was beyond boundaries and directions. Mahatma Gandhi, born in the land of Gujarat was the modern flag-bearer of Buddha’s message of truth and non-violence”, he said.
Quoting Lord Buddha "Appa Deepo Bhava" meaning ``be your own lamp”, the Prime Minister said when a person is self-illuminated, then he gives light to the world as well. He added that this is the motivation for India to become self-reliant. This is the inspiration that gives us the strength to participate in the progress of every country in the world. The Prime Minister also remarked that Lord Buddha’s teachings are being taken forward by India in the mantra of Sanka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas.