କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଦ୍ୟୁତ କମ୍ପାନିଙ୍କ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି - ସ୍ପଷ୍ଟ କଲା କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ଆଶଙ୍କା ଭିତ୍ତିହୀନ
କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଚଳିତବର୍ଷ ୨୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ସତ୍ତ୍ୱେ କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨୨୫ ଏମଟିରୁ ଅଧିକ କୋଇଲା ଯୋଗାଇଛି
10 OCT 2021 1:50PM by PIB Bhubaneswar
ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି ବୋଲି କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛି । ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟାଘାତ ହେବା ନେଇ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆଶଙ୍କା ଆଧାରହୀନ । ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ପାଖାପାଖି ୭୨ ଲକ୍ଷ ଟନ କୋଇଲା ମହଜୁଦ ରହିଛି, ଯାହା କି ୪ ଦିନର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ, ଏବଂ କୋଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ (ସିଆଇଏଲ) ନିକଟରେ ଏବେ ୪୦୦ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ଯାହା ବିଦୁ୍ୟତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
କୋଇଲା ଖଣି କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ବିପୁଳ ଯୋଗାଣ ହେବା ଅନୁସାରେ ଚଳିତବର୍ଷରେ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଖାପାଖି ୨୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି (୨୦୨୧ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) । ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ଦୈନିକ ହାରାହାରି କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକତା ପରିମାଣ ପାଖାପାଖି ୧୮.୫ ଲକ୍ଷ ଟନ ରହିଥିବା ବେଳେ ଦୈନିକ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୧୭.୫ ଲକ୍ଷ ଟନ ରହିଛି । ବିସ୍ତାରିତ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଯୋଗୁ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ସାମାନ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ କୋଇଲା ହେଉଛି ଏକ ରୋଲିଙ୍ଗ ଷ୍ଟକ, ଯାହାର ଭରଣା କୋଇଲା କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକ ପକ୍ଷରୁ ଦୈନିକ ଯୋଗାଣ ଭିତ୍ତିରେ କରାଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ, ବିଦୁ୍ୟତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ କୋଇଲା ଷ୍ଟକ ହ୍ରାସ ପାଇବା ନେଇ ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଆଶଙ୍କା ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ । ବାସ୍ତବରେ ଚଳିତବର୍ଷ, ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ଆମଦାନି ପରିବର୍ତ୍ତେ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନକେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯାଇଛି ।
କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ସତ୍ତ୍ୱେ ସିଆଇଏଲ ଚଳିତବର୍ଷ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ୨୫୫ ଏମଟିରୁ ଅଧିକ କୋଇଲା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା, ଯାହା କି ବିଦୁ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସିଆଇଏଲ ପକ୍ଷରୁ ହେଉଥିବା ଏଚ-୧ (ଅର୍ଦ୍ଧବାର୍ଷିକ) ଯୋଗାଣ ତୁଳନାରେ ସର୍ବାଧିକ । ସମସ୍ତ ଉତ୍ସରୁ ହେଉଥିବା ମୋଟ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ମଧ୍ୟରୁ, ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସିଆଇଏଲ ତରଫରୁ ହେଉଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ଦୈନିକ ୧୪ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ବର୍ଷା କମିଆସୁଥିବାରୁ ଏହି ଯୋଗାଣ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଓ ୨୦୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଦୈନିକ ୧୬ ଲକ୍ଷ ଟନ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହାଛଡ଼ା ଏସସିସିଏଲ ଏବଂ କ୍ୟାପ୍ଟିଭ କୋଇଲା ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକରୁ ଯୋଗାଣ ମାତ୍ରା ଦୈନିକ ୩ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ।
ଭୀଷଣ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା, ସ୍ୱଳ୍ପ ମାତ୍ରାର କୋଇଲା ଆମଦାନି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁଧାର ଯୋଗୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାହିଦା ଅତ୍ୟଧିକ ବଢ଼ିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶର ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଘରୋଇ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ବିଶେଷ ଭାବେ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ସେହିଭଳି ଚଳିତ ଆର୍ଥିକବର୍ଷରେ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ ଏକ ରେକର୍ଡ ଶୀର୍ଷ ଛୁଇଁବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ କୋଇଲା ଦର ଉଚ୍ଚା ରହିବା ଯୋଗୁ, ଆମଦାନି ଆଧାରିତ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ପିପିଏ ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ ୩୦% ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯେବେ କି ଘରୋଇ ଭିତ୍ତିକ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ଚଳିତବର୍ଷ ଏଚ୧ (ପ୍ରଥମାର୍ଦ୍ଧ)ରେ ପାଖାପାଖି ୨୪% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମଦାନି କୋଇଲାଭିତ୍ତିକ ବିଦୁ୍ୟତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପାଖାପାଖି ୨୫.୬ ବିୟୁ (ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ) ଉତ୍ପାଦନ କରିଛି, ଯାହା ୪୫.୭ ବିଲିୟନ ୟୁନିଟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା ।
ଦେଶର ଆଲୁମିନିୟମ, ସିମେଣ୍ଟ, ଇସ୍ପାତ ଆଦି ଅଣବିଦ୍ୟୁତ ଶିଳ୍ପର ଚାହିଦା ପୂରଣ ପାଇଁ ସିଆଇଏଲ ଦିନକୁ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ (ପାଖାପାଖି) କୋଇଲା ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କରୁଛି । ଦେଶରେ କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧତାର ଆରାମଦାୟକ ସ୍ଥିତି ଯେ ସିଆଇଏଲର ଏଭଳି ଯୋଗାଣରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି, ତାହା ଧ୍ୟାନରେ ରଖାଯାଇ ପାରିବ ।

Ministry of Coal
Coal Availability is Sufficient to Meet Power Plant Demands – Clarifies Ministry of Coal
Fear of Disruption in Power Supply is Unfounded
Coal Based Power Generation has Grown by 24 % this year
Despite Heavy Rains Coal India Ltd Supplied More than 225 MT Coal to Power Sector
10 OCT 2021 1:50PM by PIB Delhi
The Ministry of Coal reassures that ample coal is available in the country to meet the demand of power plants. Any fear of disruption in power supply is entirely misplaced. The coal stock at power plant end is about 72 Lakh tonnes, sufficient for 4 days requirement, and that the Coal India Limited (CIL) end is more than 400 Lakh tonnes, which is being supplied to the power plants.
The domestic coal based power generation has grown by nearly 24% in this year (till September 2021) based on a robust supply from the coal companies. The daily average coal requirement at the power plants is about 18.5 Lakh tonnes of coal per day whereas the daily coal supply has been around 17.5 lakh tonnes per day. Due to extended monsoons the despatches were constrained. The coal available at the power plants is a rolling stock which gets replenished by the supplies from the coal companies on a daily basis. Therefore, any fear of coal stocks depleting at the power plant end is erroneous. In fact this year, domestic coal supply has substituted imports by a substantial measure..
Despite heavy rains in the coal field areas, CIL had supplied more than 255 MT coal to power sector in this year which is the highest ever H-1 supply from CIL to power sector. Out of the total coal supply from all sources, present coal supply from CIL to power sector is more than 14 lakh tonnes per day and with the receding rains, this supply has already increased to 15 lakh tonnes and is set to increase to more than 16 lakh tonnes per day by the end of October 2021. The supply from SCCL and captive coal blocks shall contribute to another 3 lakh plus tonnes of coal every day.
Domestic coal supplies have supported power generation in a major way despite heavy monsoons, low coal imports and a steep hike in power demand due to economic recovery. It is expected that coal supplies are set to be a record high in the current financial year.
Due to high international prices of coal, supply of power even under PPAs by import based power plants has reduced by almost 30 % while domestic based power supply has gone up nearly 24 % in H1 of this year. The imported coal based power plants have generated about 25.6 BU against a program of 45.7 BU.
It may be noted that the comfortable coal position in the country is reflected by the fact that the CIL has been supplying more than 2.5 lakh tonnes (apprx.) daily to meet the demand of non power industries like Aluminium, Cement, Steel etc. along with supply of coal to thermal plants of the country.