প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মাৰ্কিন যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী কমলা হেৰিছৰ সৈতে বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰাৰম্ভিক মন্তব্য
24 SEP 2021 9:14AM by PIB Guwahati
মহোদয়া,
প্রথমে, মোক তথা মোৰ প্রতিনিধি দলক উষ্ণ অভ্যর্থনা জনোৱাৰ বাবে মই আপোনাৰ প্রতি কৃতজ্ঞতা জনাইছো৷ কেইমাহ পূৰ্বে ফোনত আমাৰ কথা পতাৰ সুযোগ হৈছিল। আমি সেই সময়ত বিভিন্ন বিষয়ত বিস্তৃতভাৱে আলোচনা কৰিছিলো৷ আপুনি যিদৰে মোৰ সৈতে কথা পাতিছিল, সেয়া আছিল অত্যন্ত আন্তৰিক আৰু অকৃত্রিম। মই সদায় ফোনত আমাৰ মাজত হোৱা বাৰ্তালাপৰ স্মৰণ কৰি থাকিম৷ তাৰ বাবে আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো৷ আপোনাৰ নিশ্চয় মনত পৰিছে, সেই সময় আৰু পৰিস্থিতি আছিল অতি জটিল। ভাৰতে তেতিয়া ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ দ্বিতীয় লহৰৰ মুখামুখি হৈছিল৷ এয়া আমাৰ বাবে অতিশয় জটিল পৰিস্থিতি আছিল। সেই সময়ত আপুনি পৰিয়ালৰ এজন হিচাপে সংবেদনশীলতাৰে সাহায্যৰ হাত আগবঢ়াই দিছিল। মোৰ সৈতে কথা পতাৰ সময়ত আপুনি যিবোৰ শব্দ ব্যৱহাৰ কৰিছিল, মই সেয়া সদায় স্মৰণ কৰিম৷ সেইবাবে মই আপোনাক আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জনাইছো। আপুনি সেই সময়ত সংবেদনশীলতাৰে সহযোগিতাৰ বার্তা দিছিল আৰু তাৰ পাছৰে পৰাই আমি দেখিছো, মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্র চৰকাৰ, মার্কিন কর্পোৰেট সংস্থা আৰু ভাৰতীয় সমুদায়ৰ মানুহে একেলগে ভাৰতৰ প্ৰতি সহায়ৰ হাত আগবঢ়াই দিছে৷
মহোদয়া,
ৰাষ্ট্রপতি বাইডেন আৰু আপুনি অত্যন্ত প্ৰত্যাহ্বানপূর্ণ সময়ত মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রৰ দায়িত্ব গ্রহণ কৰিছে আৰু প্ৰত্যাহ্বান সত্ত্বেও আপোনালোকে কম সময়ৰ ভিতৰতে যথেষ্ট সাফল্য অর্জন কৰিছে৷ ক’ভিড মহামাৰীয়েই হওক বা জলবায়ু পৰিৱর্তন অথবা কোৱাড গোষ্ঠী সম্পৰ্কীয়–এই সকলো ক্ষেত্রত মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রই অতি গুৰুত্বপূর্ণ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে।
মহোদয়া,
বিশ্বৰ বৃহত্তম আৰু সুপ্রাচীন গণতন্ত্র ভাৰত আৰু মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রৰ মাজত স্বাভাবিক অংশীদাৰিত্ব আছে। আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মূল্যবোধ, ভৌগোলিক দৃষ্টিভংগী আৰু সহযোগিতা আৰু সমন্বয় অভিন্ন। এই মূল্যবোধ ক্রমশঃ বৃদ্ধি পাইছে। নতুন আৰু উদীয়মান প্রযুক্তি আৰু মহাকাশ ক্ষেত্রত আপোনাৰ বিশেষ আগ্রহ আছে। এই ক্ষেত্ৰত মোৰো সমান আগ্রহ আছে। সেয়েহে, এই সকলো ক্ষেত্রত যোগান-শৃংখলক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ পাৰস্পৰিক সহযোগিতা অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ।
মহোদয়া,
ভাৰত আৰু মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রৰ মাজত অধিক প্রাণৱন্ত আৰু ব্যক্তিৰ সৈতে ব্যক্তিৰ নিবিড় যোগাযোগৰ যি সম্পর্ক আছে, সেয়া আপুনি ভালদৰে জানে৷ ৪০লক্ষাধিক ভাৰতীয় বংশোদ্ভৱে দুয়োখন দেশৰ মাজত সেতু-বন্ধনৰ দৰে কাম কৰিছে৷ বন্ধুত্বৰ সেতু-বন্ধনৰ ক্ষেত্রতো এওঁলোকৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে। দুয়োখন দেশৰ আর্থিক আৰু সামাজিক ক্ষেত্রত এওঁলোক অৱদান নিঃসন্দেহে প্রশংনীয়।
মহোদয়া,
মার্কিন যুক্তৰাষ্ট্রৰ উপ-ৰাষ্ট্রপতি হিচাপে আপোনাৰ নির্বাচন প্রকৃতাৰ্থত এক গুৰুত্বপূর্ণ আৰু ঐতিহাসিক ঘটনা। সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি অগণন লোকৰ বাবে আপুনি প্রেৰণাৰ উৎস। মই অতিশয় আশাবাদী যে ৰাষ্ট্রপতি বাইডেন আৰু আপোনাৰ সুদক্ষ নেতৃত্বত আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পর্ক আৰু অধিক উচ্চ শিখৰত উপনীত হ’ব।
মহোদয়া,
আপোনাৰ সাফল্যৰ এই যাত্রা অব্যাহত থাকক, ভাৰতীয়সকলেও তাকে কামনা কৰে৷ সেয়েহে, আপোনাক স্বাগতম জনোৱাৰ বাবে তেওঁলোকে অধীৰ অপেক্ষাত আছে৷ মই আপোনাক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্রণ জনাইছো। ঊষ্ণ অভ্যর্থনা জনোৱাৰ বাবে আপোনাক আৰু অধিক এবাৰ ধন্যবাদ জনাইছো আৰু কৃতজ্ঞতা প্রকাশ কৰিছো৷

Prime Minister's Office
Opening Remarks by the Prime Minister at his meeting with Vice President of USA, H.E. Ms. Kamala Harris
24 SEP 2021 9:14AM by PIB Delhi
Excellency,
First of all, I’d like to express my gratitude for the warm welcome that you have extended to me and to my delegation.Excellency, some months ago we had an opportunity to talk to each other on the phone, we had a detailed discussion at that time and the way you spoke to me so warmly and so naturally, I will always remember that, Thank you so much. It was, Excellency, if you remember, a very difficult time. India was confronted with the second wave of COVID-19 pandemic, a very difficult time for us. So, like a family, the sense of kinship and so warmly you extended a helping hand. The words that you chose when you spoke to me, I will always remember that and I’d like to thank you from the bottom of my heart.Like a true friend, Excellency, you had given a message of cooperation and a very full of sensitivity and immediately after that we found that the US government, the US Corporate sector and the Indian community, all came together to help India.
Excellency,
President Biden and yourself, you took up the leadership of the United States in a very challenging atmosphere and challenging times but within a very short period of time, you have had many achievements to your credit whether that be COVID, Climate or the Quad, on all these issues, the United States has taken very important initiatives.
Excellency,
Amongst the largest democracy and the oldest democracy, between the India and the United States, we are indeed natural partners. We have similar values, similar geopolitical interests and also our coordination and cooperation is continuously increasing. To strengthen the supply chains Excellency, and as far as the new and emerging technologies are concerned, and Space, these are areas of special interest to you, these are areas which are of special interest to me too and special priority and these are areas where our cooperation is very important.
Excellency,
Between India and the US the very vibrant and strong people to people connections that we have, you know that all too well. More than 4 million people of Indian origin, the Indian community is a bridge between our two countries, a bridge of friendship and their contribution to the economies and societies of both our countries is indeed very praiseworthy.
Excellency,
Your being elected as the Vice President of the United States of America itself has been such an important and historic event. You are the source of inspiration for so many people across the world. I am completely confident that under President Biden and your leadership, our bilateral relationship will touch new heights.
Excellency,
Continuing on this journey of victory, Indians also would want you to continue that in India and, therefore, they are waiting to welcome you and, therefore, I extend to you especially an invitation to visit India.Once again Excellency, let me thank you and express my gratitude for this very warm welcome.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.