হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯- লান্না থাজনবা অমদি অচুম্বা ৱারোলশিং
ইন্সাকোগনা সেম্পল সিক্বেন্সিং তৌবা কা হেন্না হেনগৎলকখ্রে
ইনিসিয়েল পার্ত সিক্বেন্সিংনা চংলক্লিবা মালেমগী ত্রাবেলরশিংগী মরক্তা বেরিয়েন্তস ওফ কন্সর্ন(ভি.ও.সি.) দিতেক্ত তৌনবা পান্দম থম্লি
সিক্বেন্সিংগীদমক সেম্পল মতিক চানা থারক্নবা রাজ্যশিংদা হঞ্জিন-হঞ্জিন খঙহনখ্রে
06 SEP 2021 11:18AM by PIB Imphal
লাইচৎ অসিগী কেসশিং লেপ্প-লৈতনা হেনগৎলকপা তারবসু ভারত্তা কোবিদ-১৯গী জিনোম সিক্বেন্সিং অমসুং এনালাইসিস কা হেন্না হন্থরকখ্রে হায়না মেদিয়া রিপোর্ত খরনা লান্না শন্দোরকখ্রে৷ ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিনা সেম্পল মশিং য়াম্না য়ামদনা সিক্বেন্স তৌখি হায়না রিপোর্ত অসিনা ক্লেম তৌরি৷
রিপোর্ত অসিদা পল্লিবা সিক্বেন্স মশিং অসি ইন্দিয়ন কোবিদ-১৯ জিনোম সর্ভিলেন্স পোর্তেল (http://clingen.igib.res.in/covid19genomes/ )দগী লৌথোকপা মাল্লি হায়না ক্লেরিফাই তৌরি৷ আই.জি.আই.বি. এস.এফ.তি.পি.দা এনালাইস তৌখিবা সিক্বেন্সশিং অসি সেম্পলশিং খোমজিনবগী মতম অদুগী মতুং ইন্না তৌবনি অমসুং মসিনা অখন্নবা থা অমদা সিক্বেন্স তৌখিবা সেম্পল মশিং অদু তাক্তে৷ ইন্সাকোগ কন্সোর্তিয়মগী লেবশিংনা সিক্বেন্স তৌখিবা সেম্পলশিং অসি রাজ্য মশা-মশানা থারকখিবা সেম্পলশিং অদুগীসু মতুং ইল্লি৷
থা-থা খুদিংগী সিক্বেন্স তৌখিবা সেম্পল মশিং অদু মখাদা লৈরে:
মখাতানা, ইন্সাকোগ লেবশিংনা সেম্পলশিং সিক্বেন্সিং তৌবগী ইনিসিয়েল পার্ত অদুনা চংলক্লিবা মালেমগী ত্রাবেলরশিংগী মরক্তা বিরিয়েন্তস ওফ কন্সর্ন(ভি.ও.সি.) দিতেক্ত তৌনবা অমসুং ইন্সাকোগ লিংখৎখিবা(২০২০, দিসেম্বরগী তাং ২৬) নুমিৎ অদুদগী হৌদুনা হৌখিবা থা অমা অসিদা(নুমিৎ ২৮গী ইনকুবেসন মতম শরুক অনি) লৈবাক অসিদা ভি.ও.সি.গা লোইননা চংলকখিবা মীওই অমা হেক্তা মশক খঙদোক্নবা পান্দম থম্লি৷ লৈবাক অসিগী মনুংদা ভি.ও.সি. লৈব্রা হায়বসি খঙদোক্নবগীদমক, পোজিতিবকী ৫%দি(আর.তি.-পি.সি.আর. তৌদুনা) সিক্বেন্সিং তৌনবা তার্গেৎ থমখি৷ ২০২১গী জনুৱারি লোইশিল্লকপদা ওবজেক্তিব অনিমক ফংখি৷
ফেব্রুৱারী থাদা, মহারাস্ত্র, পঞ্জাব অমসুং দিল্লীগুম্বা রাজ্যশিংদা ত্রেন্দশিং হেনগৎলকখি অমসুং মদুগী রেস্পোন্স ওইনা, সিক্বেন্সিং অসি বিধর্ভগী জিলা ৪, মহারাস্ত্রগী জিলা ১০ অমসুং পঞ্জাবকী জিলা ১০রোমদা তৌখি৷
অদুগীসু মথক্তা, মশিংশিং অসি থা অমদা সেম্পল ৩০০ নত্রগা রাজ্য অমদা সেন্তিনেল সাইত ১০ হায়না ফিক্স তৌখিবা লৈতে৷ হায়রিবশিং অসি ইন্দিকেতিব নম্বরশিংনি অমসুং শরুক পুম্নমক্তগী জিওগ্রাফিকেল রিপ্রজেন্তেসন তৌদুনা অহেনবা সেন্তিনেল সাইতশিং খন্দোক্নবগী ফ্লেক্সিবিলিতী অদু রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফংহনখ্রে৷
সেন্তিনেল সাইতশিং অসিগী মথক্তা, রাজ্যশিংনা ইন্সোকোগ লেবশিং অসিদা তোইনা থেংনদবা প্রজেন্তেসন সেম্পলশিং, রিইনফেক্সন নত্রগা ভেক্সিন ব্রেক-থ্রুথ থারক্নবগী ওপ্সন লৈ৷
মখাতানা, জিলা খরদগী লাক্লিবা সেম্পলশিংদা রেন্দম সেমপ্লিং স্ত্রাতিজীগী ৫%দি ওভর-রিপ্রজেন্ত তৌরিবনা রাজ্য খুদিংমক্তগী লাক্লিবা সেম্পলশিং অসি নিংথিনা জিওগ্রাফিকেল্লী রিপ্রজেন্ত তৌখি অদুগা জিলা খরদি রাজ্যশিংদগী উৎতনা অদুমক লৈরি হায়না সেন্তিনেল সর্ভিলেন্সকী স্ত্রাতিজী অসিনা উৎলে৷ পোজিতিব ওইবগী চাং হন্থরক্তুনা, জিলাশিংদা পীরিবা সেন্তিনেল সাইতশিংদগী ফংলিবা সেম্পলশিং অসি চয়োলগী ওইনা অনৌবা কেস জিরো নত্রগা সিঙ্গল দিজিৎতা হন্থরকখ্রে৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা ৮৬ হেনবদা চয়োলগী ওইনা অনৌবা কেস জিরো লাক্লি৷
হৌখিবা থা অমা অসিগী ওইনদি, অনৌবা কেস লাক্লিবা অসিগী অয়াম্বা শরুক্তি রাজ্য অনি মমিং ওইনা হায়রবদা কেরলা অমসুং মহারাস্ত্রদগীনি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা, অনৌবা কেস পুন্না ৪৫০০০গী মনুংদা, কেস ৩২০০০ হেনবদি কেরলাদগীনি অদুগা কেস ৪০০০ হেনবদি মহারাস্ত্রদগীনি, মসিনা তাক্নিংলিবা অদুদি কোসশিং অসিগী ৮০%দি রাজ্য অনিদগীনি অদুগা কেস ৯০০০ খক্তমক,২০%দি ভারতকী লৈহৌরিবা রাজ্যশিং অসিদগীনি৷ মসি তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী সিক্বেন্স শেম্লিবা সেম্পলশিং অসিদা উবা ফংই৷
জুলাই থাদগী হৌদুনা, সেম্পলশিং মরিক চুম্না সেয়র তৌবা য়ানবগীদমক অমসুং দবল্যু.জি.এস. রিজল্তশিং মতম চানা পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌবা য়ানবগীদমক, সেন্তিনেল সাইতশিংনা থারক্লিবা দবল্যু.জি.এস. সেম্পলশিংগী দাতা অদু আই.ঐচ.আই.পি. পোর্তেলগী খুৎথাংদা সেয়র তৌরি, মসিনা সেম্পলশিং অমসুং দবল্যু.জি.এস. রিজল্তশিং রিএল-তাইম সেয়রিং তৌহল্লগনি৷ মসিগী মতুং ইন্না, জুলাই থাদা সেন্তিনেল সাইতশিংগী খুৎথাংদা সেম্পল ৯০৬৬ থাখি অমসুং সেম্পল ৬৯৬৯না ওগস্ত থাদা সেয়র তৌখি৷.
থা-থাগী ওইবা সেম্পলশিং(ইন্সাকোগ লেব কয়ামরোমদগী) অদু পানগো লিনিয়েজশিংগা লোইননা এন.সি.দি.সি.দা ফংখি:

Ministry of Health and Family Welfare
COVID19 - Myths Vs. Facts
Sample sequencing by INSACOG has progressively increased
Initial part sequencing aimed at detecting Variants of Concern (VOC) among incoming international travellers
States have been repeatedly advised to send adequate number of samples for sequencing
06 SEP 2021 11:18AM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that genome sequencing and analysis of the COVID19 declined sharply in India even as cases of the disease continued to rise. The report further claims that the country sequenced very low number of samples till date.
It is clarified that the number of sequences, as quoted in the report, seems to be taken from Indian COVID19 Genome Surveillance portal (http://clingen.igib.res.in/covid19genomes/ ). The sequences analysed in the IGIB SFTP are as per the collection date of samples and does not depict the number of samples sequenced in a particular month. The samples sequenced by labs of INSACOG consortium also depends on the samples sent by the respective States.
The number of samples sequenced month wise is as follows:
Further, the Initial part sequencing of samples by INSACOG labs was aimed at detecting the Variants of Concern (VOC) among incoming international travellers and also to see whether any person with VOC has entered the country in past one month (double the incubation period of 28 days) from the date of establishment of INSACOG (26th Of December, 2020). For the detection of presence of VOC inside country, 5% of the positives (by RT-PCR) were targeted for sequencing. Both the objectives were achieved by end of January, 2021.
Many states like Maharashtra, Punjab and Delhi started showing rising trends in the month of February and as a response, the sequencing was enhanced in 4 districts of Vidharbha, 10 districts of Maharashtra and around 10 districts of Punjab.
Moreover, the numbers have not been fixed to 300 samples per month or 10 sentinel sites per State. These are the indicative numbers and the States/UTs have been provided the flexibility of identifying more sentinel sites ensuring geographic representation from all parts.
In addition to the sentinel sites, there is the option for the States of sending vaccine break-through, reinfection or other unusual presentation samples for sequencing to INSACOG Labs.
Furthermore, the strategy of sentinel surveillance made sure that samples from each State were geographically well represented as the 5% of random sampling strategy resulted in samples from certain districts being over-represented, while some districts remained unrepresented from States. With the decrease in positivity, the samples availability from the sentinel sites catering to districts with zero or single digit weekly new cases has also gone down. Currently, over 86 districts in the country are having zero weekly new cases.
For the past one month the majority of the new cases are from only two states, namely Kerala and Maharashtra. At present, out of the total 45000 new cases, more than 32000 cases are from Kerala and more than 4000 cases from Maharashtra which means that 80% cases are from 2 states and only 9000 cases, which is around 20%, are from rest of the Indian states. This is also reflected in the samples sequenced from various states.
Since July onwards, for accurate sharing of sample particulars and timely communication of the WGS results, data for samples for WGS by the sentinel sites is being shared via IHIP portal which ensures real-time sharing of sample particulars and WGS results. Accordingly, 9066 samples were sent through sentinel sites in July and 6969 samples were shared in August.
The Month-wise samples received at NCDC with Pango lineages (from various INSACOG labs):