ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ପାଇଁ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ
ଅଗଷ୍ଟରେ ମୋଟ ୧,୧୨,୦୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ
01 SEP 2021 1:18PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ମୋଟ ୧,୧୨,୦୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦,୫୨୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସିଜିଏସଟି, ୨୬,୬୦୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏସଜିଏସଟି, ୫୬,୨୪୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଇଜିଏସଟି (ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନି ବାବଦରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ୨୬,୮୮୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହିତ) ଏବଂ ୮,୬୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେସ (ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନି ଉପରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ୬୪୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହ) ରହିଛି ।
ସରକାର ନିୟମିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ୱରୂପ ଆଇଜିଏସଟିରୁ ୨୩,୦୪୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଜିଏସଟିକୁ ଏବଂ ୧୯,୧୩୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏସଜିଏସଟିକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଇଜିଏସଟି ଆଡ୍ ହକ୍ ଥଇଥାନ ଭାବେ ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ୫୦:୫୦ ଅନୁପାତରେ ବି ଥଇଥାନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ନିୟମିତ ଏବଂ ଆଡ-ହକ୍ ଥଇଥାନ ପରେ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ରାଜସ୍ୱ ସିଜିଏସଟି ନିମନ୍ତେ ୫୫,୫୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଓ ଏସଜିଏସଟି ପାଇଁ ୫୭,୭୪୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଛି ।
୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ପାଇଁ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ରାଜସ୍ୱ ଗତବର୍ଷ ସମାନ ମାସର ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ତୁଳନାରେ ୩୦% ଅଧିକ । ଏହି ମାସରେ, ଘରୋଇ କାରବାରରୁ ଆସିଥିବା ରାଜସ୍ୱ (ସେବା ଆମଦାନି ସମେତ) ଗତବର୍ଷ ସମାନ ମାସରେ ଏହିସବୁ ଉତ୍ସରୁ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ରାଜସ୍ୱ ଠାରୁ ୨୭% ଅଧିକ । ଏମିତି କି ୨୦୧୯-୨୦ରେ ଅଗଷ୍ଟ ରାଜସ୍ୱ ୯୮,୨୦୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୧୪% ରହିଛି ।
ଲଗାତର ୯ ମାସ ପାଇଁ ଜିଏସଟି ଆଦାୟ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିବା ପରେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ଯୋଗୁ ୨୦୨୧ ଜୁନରେ ଏହା ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ତଳକୁ ଖସିଯାଇଥିଲା । କୋଭିଡ କଟକଣା କୋହଳ ହେବା ପରେ, ୨୦୨୧ ଜୁଲାଇ ଓ ଅଗଷ୍ଟ ନିମନ୍ତେ ଜିଏସଟି ଆଦାୟ ପୁଣି ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଂକେତ ମିଳୁଛି ଯେ ଘରୋଇ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସୁଧାର ଲାଭ କରୁଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଠକେଇ ନିରୋଧ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବିଶେଷକରି ନକଲି ବିଲ୍ ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆଦି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଜିଏସଟି ସଂଗ୍ରହରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି । ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ବିପୁଳ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟ ଜାରି ରହିପାରେ ।
ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ୨୦୨୦ ଅଗଷ୍ଟ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଆଦାୟ ହୋଇଥିବା ଜିଏସଟିର ରାଜ୍ୟଭିତ୍ତିକ ତଥ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟରେ ଜିଏସଟି ରାଜସ୍ୱର ରାଜ୍ୟଭିତ୍ତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
| |
State
August-20
August-21
% growth
1
Jammu and Kashmir
326
392
20%
2
Himachal Pradesh
597
704
18%
3
Punjab
1,139
1,414
24%
4
Chandigarh
139
144
4%
5
Uttarakhand
1,006
1,089
8%
6
Haryana
4,373
5,618
28%
7
Delhi
2,880
3,605
25%
8
Rajasthan
2,582
3,049
18%
9
Uttar Pradesh
5,098
5,946
17%
10
Bihar
967
1,037
7%
11
Sikkim
147
219
49%
12
Arunachal Pradesh
35
53
52%
13
Nagaland
31
32
2%
14
Manipur
26
45
71%
15
Mizoram
12
16
31%
16
Tripura
43
56
30%
17
Meghalaya
108
119
10%
18
Assam
709
959
35%
19
West Bengal
3,053
3,678
20%
20
Jharkhand
1,498
2,166
45%
21
Odisha
2,348
3,317
41%
22
Chhattisgarh
1,994
2,391
20%
23
Madhya Pradesh
2,209
2,438
10%
24
Gujarat
6,030
7,556
25%
25
Daman and Diu
70
1
-99%
26
Dadra and Nagar Haveli
145
254
74%
27
Maharashtra
11,602
15,175
31%
29
Karnataka
5,502
7,429
35%
30
Goa
213
285
34%
31
Lakshadweep
0
1
220%
32
Kerala
1,229
1,612
31%
33
Tamil Nadu
5,243
7,060
35%
34
Puducherry
137
156
14%
35
Andaman and Nicobar Islands
13
20
58%
36
Telangana
2,793
3,526
26%
37
Andhra Pradesh
1,955
2,591
33%
38
Ladakh
5
14
213%
97
Other Territory
180
109
-40%
99
Center Jurisdiction
161
214
33%
| |
Grand Total
66,598
84,490
27%
ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନି ଉପରେ ଜିଏସଟିକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇ ନାହିଁ

Ministry of Finance
GST Revenue collection for August 2021
₹ 1,12,020 crore of gross GST revenue collected in August
01 SEP 2021 1:18PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of August 2021 is ₹ 1,12,020 crore of which CGST is ₹ 20,522 crore, SGST is ₹ 26,605 crore, IGST is ₹ 56,247 crore (including ₹ 26,884 crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,646 crore (including ₹ 646 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹ 23,043 crore to CGST and ₹ 19,139 crore to SGST from IGST as regular settlement. In addition, Centre has also settled ₹ 24,000 crore as IGST ad-hoc settlement in the ratio of 50:50 between Centre and States/UTs. The total revenue of Centre and the States after regular and ad-hoc settlements in the month of August’ 2021 is ₹ 55,565 crore for CGST and ₹ 57,744 crore for the SGST.
The revenues for the month of August 2021 are 30% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from domestic transaction (including import of services) are 27% higher than the revenues from these sources during the same month last year. Even as compared to the August revenues in 2019-20 of ₹ 98,202 crore, this is a growth of 14%.
GST collection, after posting above Rs. 1 lakh crore mark for nine months in a row, dropped below Rs. 1 lakh crore in June 2021 due to the second wave of covid. With the easing out of COVID restrictions, GST collection for July and August 2021 have again crossed ₹1 lakh crore, which clearly indicates that the economy is recovering at a fast pace. Coupled with economic growth, anti-evasion activities, especially action against fake billers have also been contributing to the enhanced GST collections. The robust GST revenues are likely to continue in the coming months too.
The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of August 2021 as compared to August 2020.
State-wise growth of GST Revenues during August 2021
State
August-20
August-21
% growth
1
Jammu and Kashmir
326
392
20%
2
Himachal Pradesh
597
704
18%
3
Punjab
1,139
1,414
24%
4
Chandigarh
139
144
4%
5
Uttarakhand
1,006
1,089
8%
6
Haryana
4,373
5,618
28%
7
Delhi
2,880
3,605
25%
8
Rajasthan
2,582
3,049
18%
9
Uttar Pradesh
5,098
5,946
17%
10
Bihar
967
1,037
7%
11
Sikkim
147
219
49%
12
Arunachal Pradesh
35
53
52%
13
Nagaland
31
32
2%
14
Manipur
26
45
71%
15
Mizoram
12
16
31%
16
Tripura
43
56
30%
17
Meghalaya
108
119
10%
18
Assam
709
959
35%
19
West Bengal
3,053
3,678
20%
20
Jharkhand
1,498
2,166
45%
21
Odisha
2,348
3,317
41%
22
Chhattisgarh
1,994
2,391
20%
23
Madhya Pradesh
2,209
2,438
10%
24
Gujarat
6,030
7,556
25%
25
Daman and Diu
70
1
-99%
26
Dadra and Nagar Haveli
145
254
74%
27
Maharashtra
11,602
15,175
31%
29
Karnataka
5,502
7,429
35%
30
Goa
213
285
34%
31
Lakshadweep
0
1
220%
32
Kerala
1,229
1,612
31%
33
Tamil Nadu
5,243
7,060
35%
34
Puducherry
137
156
14%
35
Andaman and Nicobar Islands
13
20
58%
36
Telangana
2,793
3,526
26%
37
Andhra Pradesh
1,955
2,591
33%
38
Ladakh
5
14
213%
97
Other Territory
180
109
-40%
99
Center Jurisdiction
161
214
33%
Grand Total
66,598
84,490
27%
Does not include GST on import of goods