AYUSH
Women and Child Development Minister inaugurates NUTRI GARDEN at All India Institute of Ayurveda
Ayurveda has potential to address the nutrition requirement of Nation: Smriti Zubin Irani
01 SEP 2021 2:52PM by PIB Delhi
Initiating series of programs under month long Poshan Maah 2021, the Union Minister for Women and Child Development Smriti Zubin Irani said that the need of hour is to provide the knowledge about how the ancient wisdom of Ayurveda intervention can be effectively utilized to address the nutrition requirement of the nation. WCD Minister inaugurated NUTRI GARDEN to mark the beginning of Poshan Maah – 2021 today at All India Institute of Ayurveda (AIIA). Dr. Munjpara Mahendrabhai, Minister of State for Ayush and WCD was also present on this occasion. Plantation of Shigru (Sahijan) and Amla, saplings were also carried out by the both Ministers. All India Institute of Ayurveda, New Delhi (AIIA) under the direction of the Ministry of Ayush initiated the celebration of Poshan Maah - 2021.
In her address the WCD Minister lauded the efforts undertaken by the Ministry of Ayush in reducing the incidence of anemia through a collaborative venture with ICMR. She stressed on the need to come out with publications of scientific data so that the world can acknowledge the contribution of Ayurveda. Nutrition has two main components, i.e. affordable and readily available for holistic wellbeing. This is where Ayurveda can prove to be very beneficial. She also considered popularization of Ayush calendar for healthy progeny and simple classical recipes through Ministry of WCD.
Dr. Munjpara Mahendrabhai highlighted the nutritional and medicinal importance of few Ayurvedic herbs like Shigru, Shatavari, Ashwagandha, Amala, Tulasi, Haldi and importance of promoting evidence-based Ayurveda nutrition practices for holistic wellbeing of mother and child. He also underlined the importance of nutrition in the life of a mother for bearing healthy progeny and how Ayurveda interventions can help.
Shri Indevar Pandey, Secretary, Ministry of WCD and Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush also grace the occasion. During this month-long celebration, various activities like patient awareness lectures, quiz competition, essay competition, guest lectures and workshops on the theme are being organized by AIIA.
Plantation drive and distribution of plants having health and nutritional benefits was carried out for patients and health care workers like Shatavari, Ashwagandha, Musli and Yashtimadhu. Information brochure of selected plants having nutritive value was also provided to the common public. Ayurvedic classical nutritious recipes representing various states like Sattu drink, Sesame Laddoo, Jhangore Ki Kheer, Niger seeds Laddoo, Amalaki Panaka etc. were also displayed during the event.

ଆୟୁଷ
ଦେଶର ପୋଷଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆୟୁର୍ବେଦର ରହିଛି: ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ
01 SEP 2021 2:52PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ମାସ ବ୍ୟାପୀ ପାଳନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ପୋଷଣ ମାସର ପ୍ରଥମ ଦିନ ଅବସରରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁବିକାଶମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ପୁଷ୍ଟି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଆୟୁର୍ବେଦର ଉପଯୋଗ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ପୁଷ୍ଟି ସାଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆୟୁର୍ବେଦର ରହିଛି ।
ଆଜି ଏହି ଉପଲକ୍ଷେ ଏଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ ଅଖିଳ ଭାରତ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆଇଆଇଏ) ପରିସରରେ ଏକ ନୁଟ୍ରିଗାର୍ଡେନ ବା ପୋଷଣ ବଗିଚାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ତଥା ଆୟୁଷ ବିଭାଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମୁଞ୍ଜପରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ବଗିଚାରେ ସଜନା ଓ ଅଁଳା ଚାରା ଦୁଇମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ଅଖିଳ ଭାରତ ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଆଇଆଇଏ) ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ୨୦୨୧ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳନ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଛି ।
ଆଇସିଏମ୍‌ଆର ର ସହଯୋଗରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦେଶରେ ରକ୍ତହୀନତା ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିବାରୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ଦୂରକରିବାରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କୀୟ ବିଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ତଥ୍ୟାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ବିଶ୍ୱ ସମୁଦାୟ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଦିଗ ରହିଛି । ପ୍ରଥମତଃ ଏହା ଶସ୍ତା ଓ ଦ୍ୱିତୀୟରେ ସବୁପ୍ରକାର ଚିକିତ୍ସାର ଉପଚାର ପାଇଁ ଏହା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ । ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆୟୁର୍ବେଦର ଏକ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସୁସ୍ଥ ସନ୍ତାନସନ୍ତତି ଏବଂ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ରୋଷେଇ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆୟୁଷ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରକୁ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜରିଆରେ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ବିଚାର କରି ଦେଖାଯିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ଇରାନୀ କହିଥିଲ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ମୁଞ୍ଜପରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ସଜନା, ଶତାବରୀ, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା, ଅଁଳା, ତୁଳସୀ ଓ ହଳଦି ଆଦିର ଔଷଧୀୟ ଓ ଗୁଣ ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ମାଓ ଶିଶୁଙ୍କ ସାମଗ୍ରୀକ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମାଣଭିତ୍ତିକ ଆୟୁର୍ବେଦ ପୁଷ୍ଟିସାଧନକାରୀ ନୀତିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଜଣେ ମାସୁସ୍ଥ ରହିଲେ ସୁସ୍ଥ ସନ୍ତାନ ଜନ୍ମ ଦେଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆୟୁର୍ବେଦର ପୋଷକ ସାମଗ୍ରୀ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦିବର ପାଣ୍ଡେ, ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି ମାସବ୍ୟାପୀ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ରୋଗୀ ସଚେତନତା ବକ୍ତୃତା, ରଚନା ଓ କୁଇଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଅତିଥିମାନଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ତଥା ପୋଷଣ ମାସର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ କର୍ମଶାଳାମାନ ଆୟୋଜିତ ହେବ । ଏ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏଆଇଆଇଏ ଆୟୋଜନ କରିବ ।
ଆଜିଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଔଷଧୀୟ ଚାରାରୋପଣ ଓ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ରୋଗୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପକୀୟଙ୍କୁ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଶତାବରୀ, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା, ମୁଷଳୀ ଓ ଯଷ୍ଟିମଧୁ ଆଦି ଚାରା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଓ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗଛର ଛାପା ତାଲିକା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଆୟୁର୍ବେଦ ଖାଦ୍ୟପାନୀୟ ଯଥା ଛତୁପଣା, ଖସାଲଡୁ, ଝାଙ୍ଗୋର (ଏକପ୍ରକାର ବାଜରା) ଖିରୀ, ପେସିଲଡୁ ଓ ଅଁଳାପଣା ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଥିଲା ।