নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
অজাদি কা অমৃত মহোতসবকী শরুক অমা ওইনা সেপ্তেম্বর থা পুম্বা লৈবাক অসি শিনবা থুংনা ‘থেমেতিক’ পোশান মাহ পাংথোক্লগনি
হোলিস্তিক ন্যুত্রিসন ফগৎননবগীদমক ফোকস অমসুং এসিমিলেতেদ এপ্রোচতা মীৎয়েং চংদুনা চয়োলগী ওইবা থীমশিং লৈরগনি
29 AUG 2021 11:45AM by PIB Imphal
পোশন অভিয়ন অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং, মীরোনবী নুপীশিং অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমাশিংগী ন্যুত্রিস্নেল আউতকমশিং হেনগৎহন্নবগী লৈরিবা ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অমনি৷ রাজস্থানগী ঝু়ঞ্জুনুদা ২০১৮গী মার্চ ৮দা পাংথোকখিবা মালেমগী নুপীগী নুমিৎ অসিদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লোঞ্চ তৌরদুনা, মালন্যুত্রিসনগী লৈরিবা প্রোব্লেম অসি মিসন মোদ ওইবা মওংদা থেংননবা পোশান(হোলিস্তিক ন্যুত্রিসনগীদমক লৈরিবা প্রধান মন্ত্রীগী ওভরআর্চিং স্কিম) অভিয়ননা লৈবাক্কী মীৎয়েং চিংশিনখ্রে৷ পোশান অভিয়নগী পান্দমশিং অসিদা মীৎয়েং চংদুনা, হেল্থ, ৱেল্নেস, ইম্ম্যুনিতী, দিজিজ অমসুং মালন্যুত্রিসনদা কেয়র লৌরিবা দিবেলপিং প্রেক্তিসশিং অসিদা মীৎয়েং থমদুনা ন্যুত্রিস্নেল কন্তেন্ত, দেলিভরী, আউত্রিচ অমসুং আউতকমশিং হেন্না ফহন্নবা ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিসন সপোর্ত প্রোগ্রাম অমা ওইনা ২০২১-২২ বদজেৎতা মিসন পোশান ২.০ (শকশম অনগনৱাদি অমসুং পোশান ২.০) লাওথোকখি৷
পোশন অভিয়ন অসি লোকেল বোদীশিংগী পব্লিক রিপ্রজেন্তেতিবশিং, রাজ্যশিং/য়ু.তি. সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, সোসিএল ওর্গনাইজেসনশিং , পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরশিংগী রিপ্রজেন্তিবশিংনা পুন্না শরুক য়ারিবা জন অন্দোলন নত্রগা “মীয়ামগী ইহৌ” অমনি৷ কম্ম্যুনিতী মোবিলাইজেসন তৌননবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবগীদমক, চহি খুদিংগী ওইনা সেপ্তেম্বর থা অসি লৈবাক অসি শিনবা থুংনা পোশান মাহ হায়না পাংথোক্লি৷
হন্দক্কী চহি অসিদি ভারতনা অজাদি কা অমিৃত মহোতসব পাংথোকপনা, স্পীদী অমসুং ইন্তেন্সিব আউত্রিচ হেনগৎহন্নবা, থা পুম্বা অসি হোলিস্তিক ন্যুত্রিসন ফগৎননবগীদমক ফোকস অমসুং এসিমিলেতেদ এপ্রোচতা মীৎয়েং চংননবগীদমক চয়োলগী ওইবা থীমশিং খাইদোক্লি৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগা খুৎশম্নদুনা থা অসি শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং পাংথোক্ননবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না প্লান তৌখ্রে৷
হন্দক্কী চহি অসি ইনগদৌরিবা থীমেতিক এপ্রোচ অদু মখাগী তেবল অসি উৎলি:
তাং (চয়োলগী ওইনা)
থীম
থীম ১
সেপ্তেম্বর ১-৭
পোশনভতিকা ওইনা প্লান্তেসন এক্তিবিতী পাংথোকপা
থীম ২
সেপ্তেম্বর ৮-১৫
ন্যুত্রিসনগীদমক অয়ুশ অমসুং য়োগ তৌবা
থীম ৩
সেপ্তেম্বর ১৬-২৩
হাই বর্দেন জিলাশিংগী অনগনৱাদি বেনিফিসরীশিংদা রিজনেল ন্যুত্রিসন কিৎ য়েন্থোকপা
থীম ৪
সেপ্তেম্বর ২৪-৩০
এস.এ.এম. অঙাংশিং খন্দোকপা অমসুং ন্যুত্রিসিয়র্স ফুদ য়েন্থোকপা
হন্দক্কী চহি অসিগী পোশন মাহগী মতমদা পাংথোক্কদৌরিবা থবক থৌরমশিং অদুদি অনগনৱাদিশিং, স্কুল পুর্মিজেসশিং, গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা হাংদুনা লৈরিবা মফমশিংদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না পোশন ভতিকাগীদমক প্লান্তেসন দ্রাইব তৌবদা হেন্না মীৎয়েং চৎলগনি৷ প্লান্তেসন এক্তিবী অসি মচি লৈবা উহৈ পাম্বীশিং, লোকেল মনা-মশিংশিং, হিদাক-লাংথক পাম্বীশিং অমসুং হর্বশিংগী পাম্বী চার থাবদা হেন্না মীৎয়েং চংলগনি৷ কোবিদ ভেক্সিনেসনগীদমক সেন্সিতাইজেসন/এৱার্নেস দ্রাইব অমসুং কোবিদ প্রোতোকোলশিংগী ওবজর্বেন্সসু পাংথোক্লগনি৷ পোশন মাহগী মতমদা অঙাংশিংগীদমক (চহি ৬কী মখাদা লৈরিবশিং) অৱাংবা অমসুং অরুম্বা ওন্নবগী অখন্নবা দ্রাইব অমা পাংথোক্লগনি৷ মীরোনবী নুপীশিংগীদমক লোকেল্লী ফংলিবা মচি ওইবা চিঞ্জাকশিং অদু উৎননবা স্লোগান রাইতিং অমসুং রিসিপ কম্পিতিসনশিং শিল্লগনি৷ কোর্পোরেত বোদীশিং অমসুং সরকারগী এমপ্লোইয়ীশিংগীদমক তোঙান তোঙানবা থবক মফমশিংদা “মিনিত-৫ শাংবা য়োগ প্রোতোকোল”(ৱাই-ব্রেক নত্রগা য়োগ ব্রেক)গী সেসনশিং পাংথোক্লগনি, মফম মফমগী মচি ওইবা চিঞ্জাকশিং(খুদম ওইনা সুকাদি-গুজরাত, পাঞ্জিরি-পঞ্জাব, সত্তু-বিহার, চিক্কি-মহারাস্ত্র) য়াওবা ন্যুত্রিসন কিৎশিং য়েন্থোক্লগনি, রিজনেল/লোকেল ফুদকী কান্নবশিংগী মতাংদা এৱার্নেস কেম্পেন্দ পাংথোক্লগনি, এনিমিয়া কেম্পশিং, এস.এ.এম. অঙাংশিং ব্লোক ৱাইস্তা আইদেন্তিফিকেসন তৌনবগী দ্রাইব পাংথোক্লগনি, চহি ৫ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা অঙাংশিংদা এস.এ.এম. পাক-শন্না লৈরিবা অসি থেংননবগী ইনিসিয়েতিব অমা ওইনা এস.এ.এম. অঙাংশিংগীদমক সুপর্ভাইস সপ্লিমেন্ততরী ফীদিং প্রোগ্রাম শিল্লগনি, এস.এ.এম. অঙাংশিংগীদমক মচি ওইবা চিঞ্জাক য়েন্থোক্লগনি অমসুং এক্যুইত মালন্যুত্রিসনগী কম্ম্যুনিতী মেনেজমেন্তগীদমক সেন্সিতাইজেসন তৌরগনি৷
পোশন মাহগী মতমদা, গ্রাস রূত লেবেলশিং য়ৌনা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ন্যুত্রিসন এৱার্নেসকা মরী লৈনবা এক্তিবিতীশিং পাংথোক্লগনি৷ নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী হকশেল হেন্না ফনা থম্ননবা ইমপ্লিমেন্তিং দিপার্তমেন্তশিং/এজেন্সীশিং খুদম ওইনা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্ত দিপার্তমেন্তনা অনগনৱাদি ৱার্করশিং শিজিন্নদুনা, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল দিপার্তমেন্তনা অশা, এ.এন.এম., প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং, কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং শিজিন্নদুনা, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্তনা স্কুলশিং শিজিন্নদুনা, পঞ্চায়তি রাজ দিপার্তমেন্তশিংনা পঞ্চায়তশিং শিজিন্নদুনা অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত ত্রগ সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা থা চুপ্পা অসি হোলিস্তিক ন্যুত্রিসনগী মেসেজ অসি শন্দোক্লগনি অমসুং থবক থৌরমশিং পাংথোক্লগনি৷
নোবল অমসুং হোলিস্তিক গোল অমগা লোইননা লোঞ্চ তৌদুনা, পোশন অভিয়ননা মরু ওইবা ন্যুত্রিসন বিহেবিয়রশিংগী মতাংদা হেল্থ কেয়র প্রোভাইদরশিং(এ.এন.এম., অশা, অনগনৱাদি ৱার্কর),মপুরোইবশিং, মপা, মনেম্পোক অমসুং কম্ম্যুনিতী মেম্বরশিং য়াওনা ইমুং-মানুংগী মীওইশিংদা খঙহন্নবা হোৎনৈ অমসুং অঙাংশিংগী মমাংশিং, ইনখৎলক্লিবা নুপীশিং, মীরোনবীশিং অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী নুপীশিংগী মরক্তা হেন্না থৌদাং লৌহন্নবা অমসুং ন্যুত্রিস্নেল এৱার্নেস হেন্না পাংথোক্নবা হোৎনৈ৷ হেন্না নিংথিবা মওং অমদা পোশান অভিয়নগী হোলিস্তিক গোলশিং অসি ফংননবা পোশান মাহনা হোৎনৈ৷

Ministry of Women and Child Development
‘Thematic’ POSHAN Maah To Be Celebrated Across The Nation Throughout The Month Of September As Part Of Azadi Ka Amrit Mahotsav
Weekly Themes To Ensure Focused & Assimilated Approach Towards Improving Holistic Nutrition
29 AUG 2021 11:45AM by PIB Delhi
POSHAN Abhiyaan is Government of India’s flagship programme to improve nutritional outcomes for children, adolescent Girls, pregnant women and lactating mothers. Launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi on the occasion of International Women’s Day on 8 March, 2018 from Jhunjhunu in Rajasthan, the POSHAN (Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nutrition) Abhiyaan directs the attention of the country towards the problem of malnutrition and address it in a mission-mode.Focusing on the aims of POSHAN Abhiyaan, Mission Poshan 2.0 (Saksham Anganwadi and Poshan 2.0) has been announced in the Budget 2021-2022 as an integrated nutrition support programme, to strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes with focus on developing practices that nurture health, wellness and immunity to disease and malnutrition.
POSHAN Abhiyaan is a Jan Andolan or “People’s Movement” byincorporating inclusive participation of public representatives of local bodies, government departments of the States/UTs, social organizations and the public and private sector at large. In order to ensure community mobilization and bolster people’s participation, every year, the month of September is celebrated as POSHAN Maah across the country.
This year, as India celebrates the Azadi Ka Amrit Mahotsav, to ensure speedy& intensive outreach, the entire month has been subdivided into weekly themes for focused and assimilated approach towards improving Holistic Nutrition. The Ministry of Women and Child Development has planned a series of activities throughout the month in tandem with the States/UTs.
The following table highlights the thematic approach being followed this year:
Dates (Weekly)
Theme
Theme 1
1-7 September
Plantation Activity as “PoshanVatika”
Theme 2
8-15 September
Yoga and AYUSH for Nutrition
Theme 3
16-23 September
Distribution of ‘Regional Nutrition Kit’ to Anganwadi beneficiaries of High Burdened Districts
Theme 4
24-30 September
Identification of SAM children and distribution of nutritious food
The wide gamut of activities during the POSHAN Maahthis year will broadly focus on Plantation Drive for POSHAN VATIKA by all the stakeholders in the space available at Anganwadis, School Premises, Gram Panchayats and other places. Plantation activity will focus on planting of saplings of nutritious fruit trees, local vegetables and medicinal plants and herbs. Sensitization/awareness drive for COVID vaccination and Observance of COVID Protocols will also be held. There will be a special drive for Height and Weight Measurement for Children (under 6 Years of Age) during the PoshanMaah.Slogan writing and Recipe competitions will be organized to highlight the locally available nutritious food for pregnant women. There will be Sessions on “5-minute Yoga Protocol” (Y-break or yoga break) at various workplaces for the employees of Government and corporate bodies, Awareness campaign on importance of regional / local food, Distribution of Nutrition Kits comprising of regional nutritious food (eg.Sukadi-Gujrat, Panjiri- Punjab, Sattu- Bihar, Chikki- Maharashtra), Anaemia Camps, Drive for block wise Identification of SAM Children, Supervised Supplementary Feeding Program for SAM children as an initiative to tackle prevalence of SAM in children up to the age of 5 years, Sensitisation for Community Management of Acute Malnutrition and Distribution of nutritious food for SAM children.
During the PoshanMaah, activities related to nutrition awareness will be carried out across all the States/UTs right upto the grass root levels.The implementing departments /agencies like women and child development department through Anganwadi workers, health and family welfare department through ASHA, ANM, primary health centres, community health centres, school education and literacy department through schools, Panchayati Raj departments through panchayats, and rural development trough self-help groups will carry out the activities and spread the message of holistic nutrition throughout the month to ensure a healthier future for women and children.
Launched with a noble and holistic goal, PoshanAbhiyaan overall intends to increase nutritional awareness and responsiveness among mothers of young children, adolescent girls, pregnant and lactating women, family members including husbands, father, mothers-in-lawand community members, health care providers (ANM, ASHA, Anganwadi worker) about vital nutrition behaviours. The POSHAN Maah intends to achieve the holistic goals of PoshanAbhiyaan with swiftness in a harmonized manner.