ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ସାରା ଦେଶରେ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳନ କରାଯିବ
ସାପ୍ତାହିକ ବିଷୟ ଭାବେ ସାମଗ୍ରିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ସହାୟତା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା
29 AUG 2021 11:45AM by PIB Bhubaneswar
ଶିଶୁ, କିଶୋର ବାଳିକା, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ଫଳାଫଳକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ଲାଗି ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ହେଉଛି ଭାରତର ସରକାରଙ୍କ ଫ୍ଲାଗସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ରାଜସ୍ଥାନର ଝୁନ୍ଝୁନ୍ ଠାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ଅବସରରେ ୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୮ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପୋଷଣ (ସାମଗ୍ରିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା) ଅଭିଯାନ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସହିତ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା ତଥା ଠିକଣା ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ପୋଷଣ ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ମିଶନ୍ ପୋଷଣ ୨.୦ (ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦) ପୁଷ୍ଟିକର ବିଷୟବସ୍ତୁ, ବିତରଣ, ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୧-୨୦୨୨ ବଜେଟ୍ ରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପୁଷ୍ଟିକର ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସୁସ୍ଥତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ରୋଗ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ ।
ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ହେଉଛି ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ କିମ୍ବା “ଲୋକ ଆନ୍ଦୋଳନ” ଯାହାକି ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ଜନ ପ୍ରତିନିଧୀ, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରୀ ବିଭାଗ, ସାମାଜିକ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସର୍ବସାଧାରଣ ତଥା ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବହୁଳ ଭାବେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ଗୋଷ୍ଠି ସଂଗଠନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସକୁ ସାରା ଦେଶରେ ପୋଷଣ ମାସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଯେହେତୁ ଭାରତ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରସାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସାମଗ୍ରିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଉନ୍ନତି ଦିଗରେ ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ମାସକୁ ସାପ୍ତାହିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ମାସସାରା ଏକାଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯୋଜନା କରିଛି ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାରଣୀଟି ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଥିବା ବିଷୟବସ୍ତୁକୁ ଦର୍ଶାଏ:
ତାରିଖ (ସାପ୍ତାହିକ)
ବିଷୟ
ବିଷୟ-୧
୧-୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର
“ପୋଷଣ ବାଟିକା” ପାଇଁ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ବିଷୟ-୨
୮-୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର
ପୁଷ୍ଟି ପାଇଁ ଯୋଗ ଓ ଆୟୁଷ
ବିଷୟ-୩
୧୬-୨୩ ସେପ୍ଟେମ୍ବର
ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିହୀନ ଥିବା ଜିଲ୍ଲାରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ପୋଷଣ କିଟ୍ ବଣ୍ଟନ
ବିଷୟ-୪
୨୪-୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବର
ଅତିଶୟ ପୁଷ୍ଟିହୀନ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବଣ୍ଟନ
ଚଳିତ ବର୍ଷ ପୋଷଣ ମାସର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅଙ୍ଗନବାଡି, ସ୍କୁଲ୍ ପରିସର, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୋଷଣ ବାଟିକା ପାଇଁ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ବୃକ୍ଷରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଫଳ ଗଛ, ସ୍ଥାନୀୟ ପନିପରିବା ଏବଂ ଔଷଧୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଏବଂ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ସଚେତନା ଅଭିଯାନ ଏବଂ କୋଭିଡ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେବ । ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ଓଜନ ମାପ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ (୬ ବର୍ଷରୁ କମ୍‌) ପୋଷଣ ମାସ ସମୟରେ କରାଯିବ । ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ ପାଇଁ ସ୍ଲୋଗାନ ଲେଖିବା ଏବଂ ରନ୍ଧନ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜିତ ହେବ । ସରକାରୀ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂସ୍ଥାର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ୫-ମିନିଟ୍ ଯୋଗ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ (ୱାଇ- ବିରାମ କିମ୍ବା ଯୋଗ ବିରାମ) ଉପରେ ଅଧିବେଶନ ହେବ, ଆଞ୍ଚଳିକ / ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟର ମହତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ଆଞ୍ଚଳିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଥିବା ପୁଷ୍ଟିକର କିଟ୍ ବଣ୍ଟନ (ଯଥା ସୁକଡି-ଗୁଜୁରାଟ, ପାଞ୍ଜରୀ-ପଞ୍ଜାବ, ସତୁ-ବିହାର, ଚିକି-ମହାରାଷ୍ଟ୍ର), ରକ୍ତହୀନତା ଶିବିର, ଅତିଶୟ ପୁଷ୍ଟିହୀନ ପିଲାମାନଙ୍କର ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ବ୍ଲକ ୱାରୀ ଅଭିଯାନ, ୫ବର୍ଷ ବୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅତିଶୟ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାର ବିସ୍ତାରକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ, ଅତିଶୟ ପୁଷ୍ଟିହୀନ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଷ୍ଠି ପରିଚାଳିତ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ।
ପୋଷଣ ମାସ ସମୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସଚେତନତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରାଯିବ । ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ବିଭାଗ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଆଶା, ଏଏନ୍ଏମ୍‍, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର, ବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାକ୍ଷରତା ବିଭାଗ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବିଭାଗ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭଳି ବିଭାଗ / ସଂଗଠନ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମାସସାରା ସାମଗ୍ରିକ ପୁଷ୍ଟିକର ବାର୍ତ୍ତା ବିସ୍ତାର କରିବ ।
ଏକ ର୍ନିଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିବା ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ଛୋଟ ପିଲା, କିଶୋର ବାଳିକା, ଗର୍ଭବତୀ ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳା, ପରିବାର ଭିତରେ ଥିବା ସ୍ୱାମୀ, ପିତା, ଶାଶୁ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ (ଏଏନ୍ଏମ୍‍, ଆଶା, ଅଙ୍ଗନବାଡିକର୍ମୀ)ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୋଷଣ ଆଚରଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସଚେତନତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବଢାଇବାକୁ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ପୋଷଣ ମାସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ ଶୀଘ୍ର ପୋଷଣ ଅଭିଯାନର ସାମଗ୍ରିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ।

Ministry of Women and Child Development
‘Thematic’ POSHAN Maah To Be Celebrated Across The Nation Throughout The Month Of September As Part Of Azadi Ka Amrit Mahotsav
Weekly Themes To Ensure Focused & Assimilated Approach Towards Improving Holistic Nutrition
29 AUG 2021 11:45AM by PIB Delhi
POSHAN Abhiyaan is Government of India’s flagship programme to improve nutritional outcomes for children, adolescent Girls, pregnant women and lactating mothers. Launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi on the occasion of International Women’s Day on 8 March, 2018 from Jhunjhunu in Rajasthan, the POSHAN (Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nutrition) Abhiyaan directs the attention of the country towards the problem of malnutrition and address it in a mission-mode.Focusing on the aims of POSHAN Abhiyaan, Mission Poshan 2.0 (Saksham Anganwadi and Poshan 2.0) has been announced in the Budget 2021-2022 as an integrated nutrition support programme, to strengthen nutritional content, delivery, outreach and outcomes with focus on developing practices that nurture health, wellness and immunity to disease and malnutrition.
POSHAN Abhiyaan is a Jan Andolan or “People’s Movement” byincorporating inclusive participation of public representatives of local bodies, government departments of the States/UTs, social organizations and the public and private sector at large. In order to ensure community mobilization and bolster people’s participation, every year, the month of September is celebrated as POSHAN Maah across the country.
This year, as India celebrates the Azadi Ka Amrit Mahotsav, to ensure speedy& intensive outreach, the entire month has been subdivided into weekly themes for focused and assimilated approach towards improving Holistic Nutrition. The Ministry of Women and Child Development has planned a series of activities throughout the month in tandem with the States/UTs.
The following table highlights the thematic approach being followed this year:
Dates (Weekly)
Theme
Theme 1
1-7 September
Plantation Activity as “PoshanVatika”
Theme 2
8-15 September
Yoga and AYUSH for Nutrition
Theme 3
16-23 September
Distribution of ‘Regional Nutrition Kit’ to Anganwadi beneficiaries of High Burdened Districts
Theme 4
24-30 September
Identification of SAM children and distribution of nutritious food
The wide gamut of activities during the POSHAN Maahthis year will broadly focus on Plantation Drive for POSHAN VATIKA by all the stakeholders in the space available at Anganwadis, School Premises, Gram Panchayats and other places. Plantation activity will focus on planting of saplings of nutritious fruit trees, local vegetables and medicinal plants and herbs. Sensitization/awareness drive for COVID vaccination and Observance of COVID Protocols will also be held. There will be a special drive for Height and Weight Measurement for Children (under 6 Years of Age) during the PoshanMaah.Slogan writing and Recipe competitions will be organized to highlight the locally available nutritious food for pregnant women. There will be Sessions on “5-minute Yoga Protocol” (Y-break or yoga break) at various workplaces for the employees of Government and corporate bodies, Awareness campaign on importance of regional / local food, Distribution of Nutrition Kits comprising of regional nutritious food (eg.Sukadi-Gujrat, Panjiri- Punjab, Sattu- Bihar, Chikki- Maharashtra), Anaemia Camps, Drive for block wise Identification of SAM Children, Supervised Supplementary Feeding Program for SAM children as an initiative to tackle prevalence of SAM in children up to the age of 5 years, Sensitisation for Community Management of Acute Malnutrition and Distribution of nutritious food for SAM children.
During the PoshanMaah, activities related to nutrition awareness will be carried out across all the States/UTs right upto the grass root levels.The implementing departments /agencies like women and child development department through Anganwadi workers, health and family welfare department through ASHA, ANM, primary health centres, community health centres, school education and literacy department through schools, Panchayati Raj departments through panchayats, and rural development trough self-help groups will carry out the activities and spread the message of holistic nutrition throughout the month to ensure a healthier future for women and children.
Launched with a noble and holistic goal, PoshanAbhiyaan overall intends to increase nutritional awareness and responsiveness among mothers of young children, adolescent girls, pregnant and lactating women, family members including husbands, father, mothers-in-lawand community members, health care providers (ANM, ASHA, Anganwadi worker) about vital nutrition behaviours. The POSHAN Maah intends to achieve the holistic goals of PoshanAbhiyaan with swiftness in a harmonized manner.