Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech after dedicating renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation
28 AUG 2021 8:59PM by PIB Delhi
Joining the event are Governor of Punjab Shri V P Singh Badnoreji, Chief Minister of Punjab CaptAmarinder Singh ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri G Kishan Reddy ji, Shri Arjun Ram Meghwalli, Shri Som Prakash ji, my colleague in Parliament Shri Shvait Malik ji, all the respected Chief Ministers, public representatives, family members of the martyrs, brothers and sisters!
I salute the brave land of Punjab and the holy soil of Jallianwala Bagh! Salute also to those children of Mother Bharati, whose burning flame of freedom was extinguished brutally. The dreams of those innocent boys and girls, sisters and brothers are still visible in the bullet marks in the walls of Jallianwala Bagh. The lives of children of countless mothers and sisters were snatched away at ShaheediKuan. Their dreams were trampled upon. We are remembering them all today.
Brothers and sisters,
Jallianwala Bagh is the place which inspired the countless revolutionaries and fighters like Sardar Udham Singh and Sardar Bhagat Singh to die for the freedom of India. Those 10 minutes of 13th April 1919, the true saga of our freedom struggle,have become eternal, due to which we are able to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom. It is an occasion of great inspiration for all of us that we are getting the renovated complex of the Jallianwala Bagh Memorial in the 75th year of independence. It has been my good fortune that I have had the privilege of visiting this holy land of Jallianwala Bagh several times and applying the holy soil here on my forehead. This renovation has made the immortal saga of sacrifice more eternal. The different galleries, the pictures of martyrs engraved in the walls and the statue of Shaheed Udham Singh ji take us to that period. The holy Baisakhi fairs used to be held here before the Jallianwala Bagh massacre. It was on this day that Guru Gobind Singh ji founded the Khalsa Panth with the spirit of 'Sarbat da Bhala' (welfare of all). This new look of Jallianwala Bagh in the 75th year of independence will inspire the countrymen to know a lot about the history of this holy place, about its past. This place will always remind the new generation of this journey of our freedom, the trials of our ancestors, their sacrifice and countless struggles. We will also draw inspiration with renewed energy regarding our duties towards the nation and keeping the interests of the country paramount in whatever we do.
Friends,
It is the responsibility of every nation to preserve its history. The historic events teach us a lot and also give us the direction to move forward. We have also witnessed another horror like Jallianwala Bagh at the time of partition of India. The hard-working and lively people of Punjab have been the biggest victims of Partition. We still feel the pain of what happened at the time of Partition in every corner of India and especially in the families of Punjab. It is not right for any country to ignore such horrors of its past. Therefore, India has decided to observe 14th August every year as the ‘Partition Horrors Remembrance Day’. This day will also remind the future generations the price we paid for our freedom. They will be able to feel the pain which crores of Indians suffered at the time of partition.
Friends,
Gurbani teaches us: सुखु होवै सेव कमाणीआ।
That is, happiness comes from serving others. We are happy only when we feel the pain of others as well as our own. Therefore, if any Indian is in trouble today anywhere in the world, India stands up to help him with all its might. The world has taken note of it whether it was during Corona or the current crisis in Afghanistan. Hundreds of friends from Afghanistan are being brought to India under ‘Operation Devi Shakti’. There are many challenges and circumstances are difficult, but Guru's grace also remains with us. We have also brought the 'Swaroop' of the Holy Guru Granth Sahib along with the people to India (from Afghanistan).
Friends,
Over the years, the country has made every effort to fulfill this responsibility. Keeping in mind the teachings of humanity by our Gurus, the country has also made new laws for its people persecuted by such circumstances.
Friends,
The current global circumstances underline the importance of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Supreme India). These incidents remind us of the need for self-reliance and self-confidence as a nation. Therefore, when we are celebrating 75 years of independence, it is necessary that we strengthen the foundation of our nation and take pride in it. The Amrit Mahotsav of freedom reflects this resolve asfreedom fighters are being remembered and honored in every village. Dedicated efforts are being made to bring the important milestones of the country’s freedom struggle to the fore. The places associated with the national heroes of the country are not only being preserved but new dimensions are also being added. Other national monuments associated with independence like Jallianwala Baghare also being renovated. The construction of the country's first interactive galleryat the Allahabad Museum displaying every revolution from 1857 to 1947will be completed soon. This 'Azad Gallery', dedicated to Krantiveer Chandra Shekhar Azad, will provide a digital experience of the documents related to the armed revolution at that time. Similarly, the Biplobi Bharat Gallery in Kolkata is being made attractive for the future generation through modern technology. Earlier, an attempt has been made by the government to bring out the contribution of Azad Hind Fauj from the pages of history. The place where Netaji hoisted the tricolor for the first time in Andaman has also been given a new identity. The names of the islands of Andaman have also been dedicated to the freedom struggle.
Brothers and sisters,
Our tribal society has a great contribution in the great sacrifice of freedom. The immortal tales of sacrifice by tribal communities still inspire us. Their contribution did not get as much place in the history books as it should have. Presently, work is in progress on museums in nine states depicting tribal freedom fighters and their struggle.
Friends,
It was also the desire of the country that there should be a national memorial for our soldiers who made the supreme sacrifice. I am satisfied that the National War Memorial is instilling in youth the spirit of national security and sacrificing everything for the country. Our brave soldiers from every corner of the country, including Punjab, who have been martyred for the security of the nation, are being given due respect. Similarly, there was no national memorial for so many decades after independencefor our police personnel and paramilitary forces. Today the National Memorial dedicated to police and paramilitary forces is also inspiring the new generation of the country.
Friends,
There is hardly any village or a street in Punjab where there is no saga of valor and bravery.Following the path shown by the Gurus, the sons and daughters of Punjab stand as a rock in front of those who look down on MotherBharati. Continuous efforts are being made to make our heritage more thriving. Be it the 550th Prakashotsav of Guru Nanak Dev ji, 350th Prakashotsav of Guru Gobind Singh ji, or the 400th birth anniversary of Guru Tegh Bahadur ji, all these milestones have fortunately come only in the last seven years. The Central Government has made an effort to spread the teachings of our Gurus not only in the country but all over the world through these holy festivals. Work is going on continuously to pass on this rich heritage to the future generations be it the work of making Sultanpur Lodhi a heritage town or the construction of the Kartarpur Corridor. The air connectivity with different countries of the world or the connectivity of religious places of our Gurus across the country has been strengthened. Anandpur Sahib-Fatehgarh Sahib-Ferozpur-Amritsar-Khatkar Kalan-Kalanaur-Patiala Heritage Circuit is being developed under the Swadesh Darshan Scheme. It is our endeavor that our rich heritage continues to inspire the future generations and also become a means of employment in the form of tourism.
Friends,
This period of independence is very important for the entire country. We have to carry heritage and development along, and the land of Punjab has always inspired us. Today it is necessary that Punjab should progress at every level, our country should progress in all directions. Therefore, we have to work together with the spirit of 'SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and SabkaPrayas'. I have full faith that this land of Jallianwala Bagh will continue to inspire us for our resolutions, and the country will fulfill its goals soon. With this wish, once again many congratulations for this modern monument! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নৌনা শেমজিল্লবা জলিয়ানৱালা বাগকী নীংশিং খুভম জাতিদা কত্থোকখ্রবা মতুংদা থমখিবা ৱারোল
28 AUG 2021 8:59PM by PIB Imphal
পঞ্জাবকী রাজ্যপাল শ্রী ভি.পি. সিংহ বদনোরজী, পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রী কেপ্তেন অমরিন্দর সিংহজী কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐহাক্কা পুলিবা শ্রী জি কিশন রেদ্দীজী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালজী, শ্রী সোম প্রকাশজী, পার্লিয়ামেন্তদা ঐহাক্কা পুলিবা শ্তী শ্বাইত মলিকজী, থৌরম অসিদা শরুক য়াবীরিবা ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী পুম্নমক, অথৌবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, ইচিল-ইনাওশিং!
পঞ্জাবকী অথৌবশিংগী পোক্নফম, জলিয়ানৱালা বাগকী শেংলবা লৈপাকপু, ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি! মখোয়গী নুংদা নীংতম্বগী চাক্লিবা মৈরিবু মুত্থৎনবা মীওৎ-মীনৈগী কয়া খাংখ্রবা, ইমা ভারতকী মচাশিংবুসু ঐহাক্না ইকোক নোন্না খুরুমজরি। চমজরবা অঙাংশিং, ইচে-ইচলশিং, ইচিল-ইনাওশিং অদুগী মঙলানশিং অদু ঙসিসু জলিয়ানৱালা বাগকী ফকলাংদা তারিবা নোংমৈ মরুশিংগী মমি অদুদা উবা ফংলি। অথৌবশিংগী খুভম ওইরিবা গুহা, মফম অদুদা মশিং লাকঙমদ্রবা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী মচাশিংগী মুনবীখি, মখোয়গী থৱায় লৌবীখি। মখোয়গী মঙলান অদু থুগাইখি। মখোয় পুম্নমকপু ঙসি ঐখোয়না নীংশিংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
জলিয়ানৱালা বাগ অসি সরদার উধম সিংহ, সরদার ভগত সিংহ অসিগুম্বা মশিং লাকঙমদ্রবা য়াওল্লোইশিং, থৱায় কতখিবশিং, লান্মীশিংবু হিন্দুস্তানগী নীংতম্বা ফংনবগীদমক থৱায় থাবদা থৌনা পীখিবা মফমনি। ইং কুমজা ১৯১৯গী এপ্রিল ১৩গী মিনিত ১০ অদু ঐখোয়গী নীংতম লানগী অমর ওইবা ৱারী ওইখ্রে, মসিনা মরম ওইরগা ঙসি ঐখোয়না আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌবা ফংলি। নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা লৈবাক অসিনা জলিয়ানৱালা বাগ স্মারক্কী অনৌবা শকলোন অমা উবা ফংজবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা অচৌবা ইথিল পীনবগী খুদোংচাবা অমনি। জলিয়ানৱালা বাগকী শেংলবা লমদম অসিদা ঐহাক্না কয়ারক লাকপা ফংজবা, শেংলবা লৈপাক অসি ঐহাক্কী লাইবক্তা তৈবা ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। ঙসি নৌনা শেমজিনবগী থবক চত্থখিবা অসিনা অমর ওইবা থৌদোকশিং অদু হেন্না থৱায় হাপ্লরে। মফম অসিদা শাখিবা তোঙান-তোঙানবা গেলরীশিং, ফকলাংদা অথৌবশিংগী লাই হক্লিবা, শহীদ উধম সিংহজীগী মীতম, পুম্নমক অসিনা ঐখোয়বু মতম অদুদা পুদুনা চৎলি। জলিয়ানৱালা বাগকী মীনুংশি য়াওদনা মীয়ামবু হাৎখিবগী থৌদোক অদুগী মমাংদা মফম অসিদা শেংলবা বাইসাখী কুহ্মৈগী মেলা তৌরমখি। নুমিৎ অসিদা গুরু গোবিন্দ সিংহজীনা ‘সরবত দা ভলা’গী ৱাখল্লোনগা লোইননা খালদা পন্থ অসি হৌদোকখি। নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুবা চহি অসিদা জলিয়ানৱালা বাগকীঅনৌবা শক্লোন অসিনা ইরৈবাকচাশিংদা শেংলবা মফম অসিগী পুৱারী, মসিগী হৌখ্রবা থৌদোকশিং অদুবু হেন্না খঙনবা ইথিল পীরগনি। মফম অসিনা অনৌবা মীরোলদা ঐখোয়গী নীংতম খোঙচৎ করম তৌবগে, মফম অসি য়ৌনবা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা করি তৌরমখি, কয়াম কত্থোকখি, মশিং লাকঙমদ্রবা খোঙজংশিং অসিগী মরমদা মতম চুপ্পদা নীংশিংহনদুনা লৈরগনি। লৈবাক অসিগীদমক ঐখোয়গী থৌদাংশিং অসি করিনো, ঐখোয়গী থবক-থৌরম খুদিংমক্তা লৈবাকপু করম্না ৱাংনা থমগনি, হায়রিবশিং অসিগী ইথিল অসি অনৌবা ইনোৎকা লোইননা মফম অসিদগী ফংগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্না মখোয়গী পুৱারী ঙাকশেন্দুনা থম্বগী থৌদাং অমা য়াফম থোকই। পুৱারীদা থোকখিবা থৌদোকশিংনা ঐখোয়বু মাংদা চংশিন্নবা তাকপী-তম্বীরি অমসুং লম্বী তাক্লি। জলিয়ানৱালা বাগকুম্বা তমথিরবা অতোপ্পা থৌদোক অমসু ঐখোয়না ভারতকী পার্তিসন তৌবা মতমদা উবা ফংখি। পঞ্জাবকী হোৎনবা কনবা অমসুং হরাও-তয়াম্বা মীওইশিংনা পার্তিসনগী চাওনা চৈথেং ফংখি পার্তিসনগী মতমদা থোকখিবশিংনা ভারতকী কাচিন-কোয়া খুদিংদা অমসুং মরু ওইনা পঞ্জাবকী ইমুং-মনুংশিংদা পীখিবা চৈথেং অদু ঙসিসু ঐখোয়দা ফাওরি। লৈবাক অমত্তনা মখোয়গী হৌখিবা মতমগী তমথিরবা থৌদোকশিং কাওথোকপদি চুমলোই। মরম অসিনা ভারতনা চহি খুদিংগী ওগস্ত ১৪ অসি ‘পার্তিসন হোরর মেমোরিএল দে’ হায়না পালন তৌনবা ৱারেপ লৌখি। ‘পার্তিসন হোরর মেমোরিএল দে’না তুংগী মীরোলশিংদা ঐখোয়গী নীংতম্বা ফংনবা ঐখোয়না কয়াম চাওনা কত্থোকখিবগে হায়বসু নীংশিংহল্লগনি। মখোয়না পার্তিসনগী মতমদা ভারত মচা করোর কয়ানা খাংখিবা অৱাবা, চৈথেং অদুসু খঙবা ঙমহল্লগনি।
মরুপশিং,
গুরুৱানীনা ঐখোয়দা তাকপীরমখি – সুখু হোবাই সেব কমানীয়া।
হায়বদি, নুংঙাইবা হায়বা অসি অতোপ্পা মীওইশিংগী থৌগল তৌবদগী ফংই। ঐখোয় ইশা লোইননা ঐখোয়না নুংশিজরিবশিংগী অৱাবা অদু ঐখোয়না ফাওবা ঙম্লবা মতমদতা ঐখোয়না নুংঙাইগনি। মরম অসিনা ঙসি মালেমগী মফম অমা হেক্তদা, করিগুম্বা ভারত মচা অমনা খুদোংথিবা নংলবদি ভারতনা অঙম্বা থৌনা পুথোক্তুনা মহাকপু মতেং পাংনবা লেপ্লি। কোরোনাগী মতম ওইরবসু নত্ত্রগা অফগানিস্তানগী অৱাবা ওইরবসু মালেমদা মসি লেপ্তনা থেংনরি। ওপরেসন দেবী শক্তিগী মখাদা অফগানিস্তানদগী মরুপ করোর কয়া ভারতনা পুরক্লি। শীংনবা কয়া লৈ, ফীভম অসি য়াম্না লুই অদুবু গুরুনা মতম পুম্বদা ঐখোয়বু থৌজাল পীনবীগনি। ঐখোয়না মীয়ামগা লোইননা ভারত্তা গুরুগ্রন্থ সাহিবকী শেংলবা ‘স্বরুপ’সু ভারত্তা পুরকখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক অসিনা মশাগী থৌদাং অসি লৌনবগীদমক কন্না হোৎনখি। মীওইবা খুন্নাইগী মরমদা গুরুশিংনা ঐখোয়দা তাকপীখিবশিং অদু মাংদা থম্লগা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা ফীভম অসি মায়োক্নদুনা মাগী মীয়ামগীদমক অনৌবা আইনসু শেমখি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমগী ওইরিবা মওং অসিনা ঐখোয়দা এক ভারত শ্রেস্থা ভারত অসি করিনো হায়বা ফাওহল্লি। থৌদোকশিং অসিআ ঐখোয়দা লৈবাক অমা ওইনা করিগীদমক থাক খুদিংমক্তা আত্মনির্ভর ওইবা অমসুং থাজবা থম্বা অসি মরুওইরিবনো হায়বা নীংশিংহল্লি। মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী পালন তৌবা অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী য়ুম্ফম চেৎশিনহনবা, মসিগীদমক চাওথোকচবা পোকপা মরু ওই। ফিরেপ অসিগা লোইননা ঙসি আজাদী কা অমৃত মহোৎসবনা মাংদা চংশিল্লি। ঙসি অমৃত মহোৎসব অসিদা খুঙ্গং-খুঙ্গংদা লৈরিবা লান্মীশিংবু নীংশিংলি, মখোয়বু ইকাই খুম্নবা উৎলি। লৈবাক অসিগী চত্থখিবা নীংতম ইহৌগী মরু ওইবা তাঙ্কক খুদিংমক মখোয়ু মাংদা পুরক্নবা কত্থোকপগী ৱাখল্লোন অমগা লোইননা থবক পাইখৎলি। লৈবাক অসিগী নীংতম ইহৌগী অথৌবশিংগা মরী লৈনবা মফমশিং য়োকখৎপগা লোইননা মসিদা অনৌবা দাইমেনসনশিংসু হাপচিল্লি। জলিয়ানৱালা বাগকা মান্নবা মওংদা নীংতম্বগা মরী লৈনবা অতৈ নেস্নেল মোন্যুমেন্তশিংসু নৌনা শেমজিল্লি। ইং কুমজা ১৮৫৭দগী ১৯৪৭ ফাওবগী ইহৌ খুদিংমক উৎলিনা লৈবাক অসিগী অহানবা ইন্তরেক্তিব গেলরী অসি ইলাহাবাদ ম্যুজিয়মদা অথুবদা শাবা লোইশিল্লগনি। ক্রান্তিভীর চন্দ্রসেখর আজাদতা কত্থোক্লবা ‘আজাদ গেলরী’ অসিনা খুৎলাই পাইদুনা ইহৌ হৌখিবা মরমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং দোক্যুমেন্ত তৌগনি, মহাক্কা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী দিজিতেল এক্সপরিয়েন্সসু ফংহল্লগনি। মসিগা মান্ননা কোলকাতাগী বিপ্লোবী ভারত গেলরীদা মোদর্ন তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা নীংতম ইহৌগী খুদম-চাংদমশিং অদুনা তুংগী মীরোনগী পুক্নীং চিংশিল্লি। মমাংদা সরকারনা পুৱারীগী মমাংগী লাইশিংদগী আজাদ হিন্দ ফৌজনা শরুক তমখিবা অদু খঙহন্নবা হোৎনখি। অন্দমানদা নেতাজীদা অহানবা ওইনা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখিবা মফম অদুনা অনৌবা মশক তাক্নবসু হোৎনখি। মসিগা লোইননা অন্দমান ইথৎশিংগী মমিংসু নীংতম ইহৌদা কত্থোকখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নীংতম্বগী অচৌবা লাঞ্জংদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী খুন্নাইনা অচৌবা থৌদাং লৌখি। ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা কত্থোকখিবশিংগী অমর ওইরবা ৱারীশিংনা ঙসিসু ঐখোয়দা ইথিল পীরি। পুৱারীগী লাইরিকশিংদা মখোয়না ফংফম থোকপা মফম অদু মখোয়না ফংদ্রি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা হৌজিক ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংগী নীংতম লান্মীশিং অমসুং মখোয়গী খোঙজংশিংগী মরমদা উত্থোক্নবা ম্যুজিয়মশিংদা থবক পাইখৎলি।
মরুপশিং,
থৱায়না পোন্থা পীদুনা কত্থোকখিবা ঐখোয়গী লান্মীশিংগীদমক্তা জাতিগী ওইবা নীংশিং খুভম অমা থম্বা হায়বা অসিসু লৈবাক অসিগী অনীংবা অমনি। নেস্নেল ৱার মেমোরিয়লনা ঙসিগী নহারোলশিংদা লৈবাক অসিগী ঙাকশেল অমসুং লৈবাক অসিগীদমক্তা লৈজবা পুম্নমক কত্থোকপা ঙম্বগী ৱাখল্লোন অদু ফাওহল্লি, মসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই। পঞ্জাব য়াওনা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংদগী লৈবাক অসি ঙাকশেন্নবগীদমক্তা থৱায়না পোন্থা পীখ্রবা ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলি। মসিগা মান্ননা ঐখোয়গী পুলিস পর্সনেল অমসুং পেরামিলিতরী ফোর্সশিংগীদমক্তা নীংতম্লবা মতুংদসু চহি কয়া নেস্নেল মেমোরিএল অমত্তা লৈরমখিদে। পুলিস অমসুং পেরামিলিতরী ফোর্সশিংদা কত্থোকপা নেস্নেল মেমোরিএলশিং অসিনা ঙসি লৈবাক অসিগী অনৌবা মীরোলশিংদা ইথিলসু পীরি।
মরুপশিং,
লিংজেল অমসুং মথৌনা লৈবগীদমক ৱারীনদবা পঞ্জাবতা খুঙ্গং নত্ত্রগা লম্বী অমত্তা লেতে। গুরুশিংনা তাকপীরম্বা লম্বেলদা পঞ্জাবকী মপারী-মমোমশিংনা চৎতুনা ইমা ভারতপু শীংনরকপাশিংগী মায়োক্তা চীংজাওগুম্না লেপখি। ঐখোয়গী হেরিতেজ অসি হেন্না মগুন হাপ্নবা লেপ্তনা হোৎনখি। গুরু নানক দেবজীগী ৫৫০শুবা প্রকাশোৎসব, গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী ৩৫০শুবা প্রকাশোৎসব নত্ত্রগা গুরু তেগ বহাদুর সিংহজীগী ৪০০শুবা মপোক কুমওন ওইরবসু, মরুওইবশিং অসি লাইবক ফদুনা হৌখিবা চহি তরেৎ অসিনা লোইনা তাররে। কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিতা নত্তনা মালেম পুম্বদা শেংলবা হরাও-কুহ্মৈগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী গুরুশিংনা তাকপীরম্বশিং অদু শন্দোক্নবা হোৎনরি। সুলতানপুর লোধিবু হেরিতেজ তাউন অমা ওইনা শেমগৎপা নত্ত্রআ করতারপুর কোরিদোর শেমগৎপগী থবক ওইরবসু মমল য়াম্লবা হেরিতেজ অসি তুংগী মীরোমশিংদা পীরম্নবা থবক লেপ্তনা পাইখৎলি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগা এয়র কনেক্তিবিতী লৈহন্নবা নত্ত্রগা লৈবাক অসিদা লৈরিবা গুরুশিংগী লাইফমশিংগী কনেক্তিবিতী থম্নবা হোৎনরি। স্বদেশ দর্শন স্কীমগী মখাদা আন্দপুর সাহিব – ফতেহগর সাহিব – ফিরোজপুর -অমৃতসর – খতকর কলান – কলানোর – পতিয়ালা হেরিতেজ সর্কিত অসি শেমগৎলি। ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা হেরিতেজ অসিনা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীনবা অমসুং তুরিজমগী মওংদা থবক পীনবা লম্বেল অমসু ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি।
মরুপশিং,
নীংতম্বা ফংখিবগী মতম অসি লৈবাক পুম্বগী ওইনা য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না হেরিতেজ অমসুং চাওখৎ-থৌরাং পুন্না চৎমিন্নবা তাই অমসুং পঞ্জাবনা ঐখোয়দা মতম চুপ্পদা ইথিল পীরি। ঙসি পঞ্জাব অসি হীরম খুদিংদা চাওখৎপা, ঐখোয়গী লৈবাক্না হীরম পুম্নমক্তা খুমাং চাওশিনবা হায়বা অসি মথৌ তাই। মরম অসিনা ঐখোয়না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ৱাখল্লোনগা লোইননা পুন্না হোৎনবা তাই। ঐহাক্না জলিয়ানৱালা বাগকী লমদম অসিনা ঐখোয়গী ফিরেপ অসি ফংনবা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি অমসুং লৈবাক অসিনা অথুবদা পান্দমশিং অসি ফংবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না মপুং ফানা থাজবা থম্লি। য়াইফ-পাউজেল অসিগী লোইননা ঐহাক্না মতমগা চুনরবা খুভম অসিগীদমক ময়ামদা অমুক হান্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি! হন্না-হন্না থাগৎচরি!